»

Apple: kilo je 1000 in ne več 1024

Binarne in decimalne predpone

Apple - Zgodbo računalniških predponah za merjenje kapacitete poznamo. Ker računalniki naslavljajo v binarnem sistemu, so v starih časih za kilo zlorabili kar 210 oz. 1024, kar je blizu pravemu 1000, mega je postal 220 oz. oz. 1 048 576, kar je blizu pravemu milijonu itn. Operacijski sistemi in proizvajalci pomnilnika so uporabljali binarne veličine (32 MB pomnilnika je bilo natančno 33.554.432 bajtov), medtem ko so proizvajalci trdih diskov 60.000.000.000 bajtov velik disk oglaševali kot 60 GB. Zmeda uporabnikov je bila popolna, ko je operacijski sistem taisti disk označil kot 55,88 GB. Da bi se...

205 komentarjev

Endeavour ostal prizemljen

Puščajoča napeljava

vir: CNet
CNet - Včeraj bi moral v vesolje poleteti raketoplan Endeavour, a je ostal prizemljen. Sedemčlanska posadka bi morala na šestnajstdnevni misiji dokončati vesoljski laboratorij Kibo, ki ga za preučevanje vplivov breztežnosti gradijo Japonci, in nazaj na Zemljo pripeljati japonskega astronavta Kojičija Wakato.

Žal se je zopet zapletlo. Kot pri marca preloženi izstrelitvi Discoveryja so tudi tokrat zaznali puščanje vodika iz rezervoarjev. V petek zvečer po lokalnem času so začeli triurno črpanje tekočega vodika v rezervoarje, pri čemer se nekaj vodika vplini, za odstranitev katerega poskrbi odzračevanje. Ko so končali s polnjenjem, so senzorji pri tleh zaznali previsoke koncentracije plinastega...

20 komentarjev

Endeavour bo poletel 13. junija

Posadka pred plovilom

vir: CNet
NASA - NASA je potrdila, da se bo naslednji polet raketoplana Endeavour zgodil prihodnjo soboto, torej 13. junija, če bodo vremenski pogoji ugodni, sicer pa imajo za vzlet na voljo časovno okno, ki se razteza do vključno 15. junija. Za razliko od zadnjega Atlantisa, ki se je v celoti posvetil Hubblovemu remontu in ni sploh ni obiskal Mednarodne vesoljske postaje (ISS), je Endeavour namenjen prav tja. V okviru šestnajstdnevne misije bo sedemčlanska posadka dokončala laboratorij Kibo, ki ga na ISS gradijo Japonci za izvajanje poskusov v breztežnostnem stanju, in izvedli pet vesoljskih sprehodov. Poleg tega bo Endeavour na Zemljo pripeljal japonskega astronavta Kojičija Wakato, ki je na ISS že tri mesece.

1 komentar

Novi OCZjev "AMD-only" spomin

The inquirer - V svetu računalništva, sploh procesorskih in nanje vezanih komponent, redko vidimo, da proizvajalec relativno stare tehnologije, v nekoliko modificirani obliki prinaša nove produkte na trg, sploh če gre za modifikacijo, ki vsaj v začetku omejuje uporabo na AMD platformo.

Gre za nove RAM module, ki izkoriščajo univerzalnost pomnilniškega krmilnika, vdelanega v AMD-jeve K-8 in K-10 procesorje. Ti omogočajo uporabo RAM-a z 11-bitnimi stolpci in velikostjo strani 16 Kib, kar je dvakrat več od standardnih 10 bitov in velikostjo strani 8 Kib.

Če še ne veste, je RAM organiziran nekako tako kot ogromna šahovnica. Katerokoli polje na njej lahko naslovimo v osnovi v dveh korakih:

1. izberemo "privzeto" vrstico, v kateri se polje nahaja ( in ki bo ostala izbrana, dokler ne bomo izbrali nove);
2. izberemo polje v tej vrstici.

Prvi korak je razmeroma počasen, drugi pa hiter. Če ste se kdaj igrali z RAM nastavitvami v BIOS-u, potem veste, da je RAS zakasnitev (poenostavljeno rečeno izbira...

19 komentarjev

Novi podatki o K8L...

Slo-Tech - DailyTech poroča, da so na AMD-jevem pomladnem forumu od Chucka Moorea, predstavnika AMD-ja, uspeli zvedeti več podrobnosti o prihajajočih procesorjih serije K8L. Čeprav AMD pravi, da gre za evolucijski in ne revolucijski korak naprej, novosti očitno ne bo manjkalo.

K8L prinaša ob drugih tudi tri bistvene novosti na področju cachea (predpomnilnika), pomnilniškega vmesnika in Hypertransporta. K8L bo AMD-jev prvi čip s podporo za L3 cache še od časov starega K6, bo pa tudi "quad core friendly", kar pomeni, da bo dodatno prilagojen možnosti dela s štirimi jedri.

Vsako jedro bo imelo neodvisen L2 predpomnilnik, vsa jedra v procesorju pa si bodo delila L3. Podatkov o količinah predpomnilnika še ni, vendar lahko domnevamo, da pri izdelavi, v geometriji 65 nm SOI, tega verjetno ne bo ravno malo.

Čip bo podpiral DDR-2 in DDR-3, ko bo ta postal dosegljiv, čeprav je še negotova prisotnost DDR-3 v času splavitve K8L in tako ni podatkov o tem, če bo ta opcija prisotna ob splavitvi nove...

11 komentarjev

Iz pomnilniških logov

X-Bit Labs - Pri OCZ Technology so ugodili povpraševanju po Winbondovi BH seriji čipov in danes najavili nekaj novih pomnilniških modulov, ki se ne bohotijo z enormnimi frekvancami delovanja, temveč z nižjimi zakasnitvami (latency). OCZ EL DDR Platinum Limited Edition PC3200, kot se zadevščina uradno imenuje, tako deluje pri efektivnih 400 MHz z nazivnimi timingi CL 2-2-2-7. Novi moduli uporabljajo BH-6 (verjetno gre za staro zalogo, saj so pri Winbondu izdelovati nehali tako BH-5 kot 6, s tem da so zaloge petic povečini že pošle), za delovanje pa potrebujejo napetost 2,7 V (roko na srce, pri OCZ so RAM navili, saj so ti čipi 6 nanosekundni kar nanese frekvenco 166 MHz). Dobavljivi bodo v kapacitetah po četrt in pol gigabajta. Cena še ni znana. Več o tem.

Medtem ko se proizvajalci modulov DDR na vse pretege trudijo ponuditi čim hitrejše module, pa na vrata že trka njegov naslednik, DDR-II. Samsung Electronics je danes razširil svojo ponudbo z nekaj novimi primerki. Poleg 256 MB in 512 MB 400,...

1 komentar

Več pomnilnika

Sillicon Strategies - Kaj pravite na gigabajtne module? Ni dovolj? Ok, kaj pa 2 GB modul? Fantazija? Kmalu nič več. Zadevici bosta prišli od Infineona, sestavljeni pa bosta iz 18 oziroma 36 512 Mbitnih čipov. Še cena teh zadevic: 1 GB modul bo naprodaj za 1.900 zelencev (približno 500.000 SIT), medtem ko vas bo pa 2 GB modul prikrajšal za 3.900 $ (približno 1.000.000 SIT). Hja, cena je res malo visoka, ja, ampak če hočemo vedno imeti najnovejšo in najboljšo strojno opremo, je cena majhna :D.

0 komentarjev