» »

monitor in težave z vidom

monitor in težave z vidom

Fr33man ::

Caw. Dans sm biu pr okulistu in ugotovil, da se mi je drugo leto zapored vid poslabšal ( dodatnih 0,25). Dohtarca prav, da je to posledica knjig oziroma uporabe računalnika. Zdej strinjam se, da sm precej za računalnikom, tut izobražujem se v tej smeri, tako da uporabe ne morm enostavno črtat.
Zdej pa eno rešitev vidm v menjavi zaslona, trenutno mam že dobre dve let starga sonya (sedemnajstka, takrat me je pršu nekak 45 jurjev), mogoče je slabe kakovosti in se to odziva na očeh?
Zdej zanima me, kako je z lcd-ji k so trenutno na sceni. So kakovostni, kakega priporočate? A je bol za oči da je ogromen zaslon, al da je manjši zaslon višje resolucije (laptop)? Torej kaj priporočate? Dobrodošel je tut komentar zaslonov prenosnikov.

antireal ::

LCD ali CRT monitor. Oba sta po svoje dobra, važen je samo kontrast ki si ga nastaviš in kakšno osvetlitev imaš v prostoru. Če je prostor temen in imaš nastavljen močan kontrast drugače kot da uničuješ oči ne more biti. Če te oči po nekaj časa pečejo oz. bolijo je razlog v tem. Če pa tega ne občutiš je lahko problem v predolgem gledanju v monitor, prenapenjanju itd. Vsekakor se priporoča da na vsake toliko časa za 5-10min pogledaš v naravo tako da oči sprostiš in potem nadaljuješ. Oddaljenost od monitorja naj ne bo večja kot nekje 80cm. Ločjivost se nastavlja glede na velikost monitorja. Govorim zgolj iz lastnih izkušenj.

Fr33man ::

Torej ja, da še to povem, prostor imam dobro in vedno osvetljen, pri trenutnem lcd-ju pa me je motila svetilnost, ki takoj povzroči glavobol, tako da mam zdej svetilnost na minimumu. Čeprav pa je res, da se mi oči še vedno solzijo, predvsem ko končam z delom na pc-ju.

antireal ::

Res je, da imajo LCD monitorji dokaj večji kontrast kot CRT monitorji in bolj bodejo v oči, čeprav nekateri tega ne priznajo. Probaj za test z enim CRT monitorjom oziroma z odmori, da si oči spočiješ. Ker če se ti oči solzijo, to ne pomeni čisto nič drugega kot da si oči "zmatral".

opeter ::

Oziroma, da pozabiš mežikati. Ali slučajno igraš rač. igre? Ker pri bratrancu sem prvič videl, da je v 10 minutah le enkrat mežiknil. Oči se ti popolnoma izsušijo.
Tudi njega pečejo oči, kar je nekako logično.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

nonenone ::

dohtorji nimajo pojma, men je rekla , da se mi vid slabša zaradi cigaret, da se gor lima dim in nikotin v oko, mogoče res, hm

Fr33man ::

Špilov ne igram. Sm pa pred kratkim nekje zasledu, da so rezultati neke raziskave pokazal, da se je ljudem, ki so igral igre redno vsak dan vid izbolšal za 20% (mislm, da to piše v Vikendu, pod zanimivostmi filma Resident evil 2)!:\ Mislm naj se že enkrat zjasnejo, kaj očem res škoduje in kaj ne!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Fr33man ()

karafeka ::

Danes s kvalitetnimi monitorji se oči veliko manj mučijo pri gledajo, kot je to bilo včasih.

Seveda je pa odvisno od človeka, kako dovzet je na probleme oči. Eni so bolj, drugi manj. Isto kot pri ostalih zadevah (recimo debelost - eni lahko pojejo vse, pa so suhi, drugi pa se takoj zredijo).

Carmack ::

da igre izboljšajo vid še nism slišu,sm pa slišu da izboljšujejo reflekse...
BRIJAM, ŠIŠAM, ZUBE VADIM...

amigo_no1 ::

Najbolj so "zažigali" prvi barvni 14" monitorji :\ .
(še ve kdo kaj pomeni LR NI oznaka ;) ?)
V primerjavi z barvnimi so bili črno-beli čista milina :) .

V Vikendu so napisali že marsikaj |O .

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

grex ::

Monitorji z dioptrijo nimajo nič. Posredno bi jo lahko večali, če bi ves čas od blizu gledal - ampak to bolj zaradi kontrakcije ciliarne muskulature, ki se pozneje ne sprosti tako ampak traja kar nekaj časa (zato večanje pri študentih, ki se veliko učijo).
Cigareti z dioptrijo nimajo nič.

Tisto z mežikanjem je pa res in tudi kar pogosta zadeva, posebej če se veliko koncentriraš (npr. na igro). Kapljice v oko ali pa zavedno mežikat pa bo.
Če so oči občutljive na močno svetlobo,... ni ravno treba met iq nad 80 da ugotoviš, kaj je najboljše narediti.

Fr33man ::

ampak to bolj zaradi kontrakcije ciliarne muskulature, ki se pozneje ne sprosti tako ampak traja kar nekaj časa (zato večanje pri študentih, ki se veliko učijo).


To ne razumem. Kokr je men dohtarca razložila, je to posledica krčenja in raztezanja mišic (kontrakcija), ki držijo lečo v očesu, sčasoma se naj bi po enih čudnih zakonitostih dioptrija povečala, monitor pa naj bi meu podoben efekt kot knjiga (dolgotrajno skoncentrirano gledanje).
Neki sm bral po netu, kjer razglabljajo, da naj bi blo za oči bolje, če je monitor čim večji, da zasede čim večji vidni kot in nardi učinek gledanja "pokrajne"?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Fr33man ()

Spock83 ::

Freud, mene zanima na kakšni frekvenci imaš tega Sonya?

Fr33man ::

1280x1024 pri 60 Hz!
Sicer na to se glih ne spoznam orenk, tk da ne znam narest pametnih sklepov iz tega.

opeter ::

CRT na 60-ih? A si ti normalen? Kaj pa glava? Te po daljšem času uporabe ne boli? 8-O
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

kixs ::

Sej je ze prej napisal, da ima LCD!!

opeter ::

Aja, sorry, pa res, saj sem ravno na tisti post odgovoril :\ :8) Aja, zdaj vidim, da nimam očala na nosu :D
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

dukenukem ::

js vem, k sem pozabu naštimat na 85hz ,k sem menal gonilnike in je blo na 60 da me je začela bolet glava ,ampak mam crt ne lcd


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

očala za monitor

Oddelek: Loža
324629 (2936) Volk|
»

Škodljivost LCD zaslonov

Oddelek: Loža
283493 (2661) Yohan del Sud
»

Samsung 959 NF vs. Philips 109p

Oddelek: Kaj kupiti
352033 (1441) Grey
»

zakaj je LCD bolj zdrav (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
557124 (5808) trs
»

očala al LCD ??!!

Oddelek: Kaj kupiti
91783 (1363) PineApple

Več podobnih tem