» »

Foto upor

Foto upor

robbe ::

Imam foto upor priključen na neko plato, ki meri napetost le tega v območju 0-2V. Sedaj sem naredil program, ki beleži to vrednost. Zanima me kako bi preko programa naredil kalibracijo. Problem je ker ne vem točno kateri foto upor je in ne morem dobiti kakšnega diagrama iz katerega bi bila razvidna občutljivost. Zanima me če slučajno foto upori dajo linearno krivuljo (kar skoraj nevrjamem), ter koliko je svetilnost ob brezoblačnem dnevu okoli poldne (v luxih)?

Nitro Tech ::

Malo razloži kakšno kalibracijo imaš v mislih. Kompenzacijo zaradi spremembe temperature(ta namreč pokvari ohm/lux karakteristiko)? Glede krivulje ti bo mogoče pomagala tale slika


Če bi sonce svetilo pravokotno na senzor bi bil E=96000 Lux
format c: najde vse viruse

gumby ::

fajn bi bilo vedet tocen tip senzorja... brez tega lahko samo ugibamo
my brain hurts

robbe ::

Kalibracijo rabim ker dobim preko A/D pretvornika vrednosti od 0-255 za 0-2V.Ali lahko predvidevam da mora biti pri vrednosti 255 svetilnost 96000lux? Ker nevm tipa senzorja bi bilo najbolje da nekje dobim luxmeter in glede na posamezne vrednosti naredim krivuljo ter kalibracijo ne?

Nitro Tech ::

Glede kalibracije: Če bosta napajalna napetost in tok stabilna in če bo tudi temperatura vezja, predvsem pa foto upora konstantna boš dobil vedno enake vrednosti za dano svetilnost. Zato tu IMHO nimaš kaj kalibrirati. Druga stvar pa je če boš pustil zadevo nekaj časa na soncu... Temperatura bo naredila svoje in vrednosti bodo drugačne. Tu bi pa prišla v poštev kalibracija glede na temperaturo. Sej to s temperaturo je v bistvu nezaželeni efekt in firme se trudijo da bi bil čim manjši, ampak ker ne moreš pogledati datasheeta boš moral zadevo določit eksperimentalno, če hočeš res natančne meritve. Vsekakor ti priporočam da si nekje sposodiš en dober lux meter, da boš lahko nastavil pretvorbe.
To z 96000 lux je izračunana vrednost in ni nujno točna za naše kraje. Mi smo recimo na faksu za svetilnost sonca opoldan jemali kar 100000 lux pa se ni noben preveč sekiral :D

Ko boš pisal program z A/D konverterjem ti iz izkušenj povem da ni preveč dobra praksa upoštevati skrajnih vrednosti (0 in 255) ker se včasih zgodi da se pojavita brez razloga. Vsaj pri PIC-ih se to rado dogaja.

Aja, če ni skrivnost povej za kaj boš to uporabljal, da ti da mogoče kdo še kakšno idejo.
format c: najde vse viruse

tonic ::

ja, tudi sam sem pred časom razmišljal o izdevi lux metra (fotoupor + A/D + PIC + LCD) in se mi je vse skupaj zaustavilo pri "kalibraciji" oz. kako ga umerit da bi kazal prave cifre... sem pa tudi razmišljal o tem, da bi si nekje sposodil pravi lux meter in ga umeril glede na primerjavo, ampak nobenga ne poznam da bi ga imel... ponavadi jih koristijo fotografi...

potem je ostalo vse skupaj na papirju oz. v glavi :D

robbe ::

To rabim ker delam za maturitetno seminarsko vremensko postajo. Merim pa veter, vlago, temperaturo in svetilnost. Pač tko neprofesionalna zadeva ;) Vse skupaj je bolj za moje veselje kot pa za kaj resnega. Tole nisem vedel da se spreminja upornost s temperaturo, tako da si bom še to pogledal, saj tudi merim temperaturo in lahko to izkoristim. Sicer je pa že cel program narejen, zdaj samo še malo fines delam, ker je v petek rok za oddajo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LED lučke (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8620641 (3312) bsslo
»

Senzorji plinov

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
142349 (1709) srus
»

Varčna sijalka vs. žarnica (stroškovno) (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9927238 (22564) BlaiseM
»

Avtomobilske LED luči s klasičnimi žarnicami

Oddelek: Na cesti
327847 (7004) Mr Hilter
»

Natančnost temperaturnih senzorjev

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
232011 (1661) Spajky

Več podobnih tem