» »

Internetna domena

Internetna domena

DK6607 ::

Pozdravljeni!

Pred kratkim sem kupil eno .si domeno od nekega znanega podjetja (ni pomembno katero) in potem sem po elektronski pošti kontaktiral to podjetje, če so zainteresirani za to domeno in so mi odgovorili, da si domeno želijo, a niso pripravljeni plačati zanjo. In potem jim jaz odgovorim, da to ni bila brezplačna ponudba in potem so bili malo jezni in so mi odgovorili, da če se nebo dalo situacije rešiti na lep način, bodo me tožili. Napisali so tudi, da jim po nekakšnih mednarodnih zakonih ta moja domena pripada oziroma da ne sme nobena fizična kot tudi pravna oseba kupiti nobene domene z imenom priznane trgovske znamke.

Ima mogoče kdo kakšne izkušnje s tem oziroma če ve kdo kaj o teh mednarodniih zakonih za domene (po možnosti kakšen link).

Hvala za pomoč že vnaprej.

Lep pozdrav

Modri dirkač ::

A si pravna oseba?
Everybody lies!

ender ::

There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ender ()

SaXsIm ::

ne gre to tak... V najboljšem primeru boš dobil povrnjeno kupnino domene, če pa boš preveč "tečen" bi pa znala kakšna tožba past. Je bila že enkrat podobna tema na slo-techu glede google.si domene.
SaXsIm

Poldi112 ::

Kar naj te tožijo, izkoriščevalec.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

ThinMan ::

Spet kakšna banka al kaj, a ?
Drgač pa pod 1000€ je ne dat, ni pod razno (saj si se ti spomnil tega imena in ne oni, če so pa zamudili z registracijo domene kaže samo na to da niso prav nič resna firma).
.si domeno si verjetno kupil tako da je to v skladu z pravili o nakupu .si domen. In zakaj bi ti sedaj nekdo kratil te pravice.
Daj poročaj kako bo naprej šlo. Ker znano je da se slo podjetja obnašajo zelo arogantno v takšnih in podobnih situacijah.

Tole si preberi: http://www.arnes.si/domene/ARDS/

Dodatek:
Google.si to je ena velika traparija. Jaz osebno ne bi googlu pustil .si domene ni pod razno. Kdor prvi pride prvi melje.
Nemci niso pustili gmailu .de in je lastnik obdrzal gmail.de. Če smo že v evropi se sklicuj barem na to.

lp,
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ThinMan ()

Matheeew ::

Thinkman: klikni na link od enderja in si malo preberi.

Zakonodaja in praksa je tukaj narejena v prid tistim, ki domeno dejansko potrebujejo in ne tistim, ki želijo domene preprodajati.

ThinMan ::

@Matheeew: Še kako dobro vem.

Zanimivo bi bilo tale scenarij. Danes se spomnim ime domene rozca.si. Čez leto pa registrira nekdo podjetje prav na to ime. Sem skor 100% da bi ostal brez domene.lp,
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

Poldi112 ::

On je kupil domeno, ki je enaka imenu firme, ki že obstaja! Gmail.de je bil tam že dolgo, zato je obdržal svojo domeno. Tale kekec, ki je odprl to temo, je pa vzel ime slovenske firme, ga registriral in jih začel izsiljevati za ime. In tebi se to zdi ok. Da so njegove pravice kratene, če izgubi domeno?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

poweroff ::

V bistvu gre za krajo blagovne znamke. Zakonodaja je tukaj jasna, poleg tega ti lahko dokažejo tudi zlonamerni namen.
sudo poweroff

ThinMan ::

Če ne veš da si nekomu vzel ime ali je to potem tudi kraja ? Kje je javen seznam podjetij in kratic ? Prosto dostopem mislim, brez nekih loginov ipd ?

Ajpes ima nekaj pa PIRS je tud nekaj. Ali je v vseh teh bazav navedeno tudi skrajšano ime podjetja in morebitna registrirana blagovna znamka ?

P.S. da ne bo pomote, nikjer nisem napisal da je kraja trademarke ali imena podjetja zelo dobra poteza!


lp,
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ThinMan ()

poweroff ::

sudo poweroff

Poldi112 ::

Izkoriščevalec je bil zelo jasen glede tega:

>Pred kratkim sem kupil eno .si domeno od nekega znanega podjetja (ni pomembno katero) in potem sem po elektronski pošti kontaktiral to podjetje, če so zainteresirani za to domeno.>P.S. da ne bo pomote, nikjer nisem napisal da je kraja trademarke ali imena podjetja zelo dobra poteza!

Zakaj te potem moti da google dobi domeno google.si?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

AndrejS ::

To je res poizkus izsiljevanje... drugo bi bilo če bi registriral domeno in bi podjetje prišlo do njega... Ampak jaz jim ne bi dal zastonj vseeno ne...

Poldi112 ::

V sloveniji na srečo nimaš izbire. Sicer plačaš posredovanje arnesa, ampak takih izkoriščevalcev se ne podpira. Mi je pa interesantno da se tudi AndrejS javno označi za nemoralno izkoriščevalsko barabo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

ThinMan ::

Zakaj te potem moti da google dobi domeno google.si?


Ker sem prebral dokument in videl zakaj je šlo, pač sm prehitro natipkal :)

Avtor članka, daj ime domene, da vidimo za kaj gre. Lahko da samo provocira ali pa nabira za "seminarsko".


lp,
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

BlueRunner ::

Če nekdo registrira domeno, ki označuje ime podjetja ali ime blagovne znamke z namenom preprodaje, potem si zasluži, da podjetje, ki ga izsiljuje, sproži postopek, ne pred razsodiščem, temveč kar naravnost pred sodiščem, nato pa mu mirno izstavi račun za vse pravdne stroške. Če bi bilo možno, bi takšnim osebkom privoščil, da jim podjetje iztoži še gate dol iz riti, da se bodo naučili lekcijo o temu kaj se sme in česa se ne sme početi.

Če nekdo registrira takisto ime, ne da bi se zavedal, da to ime uporablja že nekdo drug, oziroma, če tega imena v trenutku registracije nihče drug ne uporablja (primer gmail.de), namen registracije pa dokazljivo ni izsiljevanje določenega podjetja, ali pa lastnika blagovne znamke, pa podjetje nima, niti ne potrebuje, nikakršnih posebnih pravic. Potem je vse odvisno od dogovora med lastnikom domene in lastnikom imena.

Tako, kot se je stvari lotil DK6607, mu (njemu in njegovemu podjetju) od srca privoščim sodišče, pravdo in račun za kakšnih 1000€ stroškov, ki jih bo imelo podjetje zaradi njegovega izsiljevanja.

DK6607 ::

Kot prvo naj mi nekdo razloži zakaj bi bilo to izkoriščanje, jaz sem čist legalno kupil domeno in zanjo plačal. Jaz bi temu rekel preprodaja in to zame ni nič slabega, sem se pač znajdel in imel malo sreče (kdor prvi pride, prvi melje).

Potem takem je avtotrgovec tud izkoriščevalec, ker je kupil avto od podjetja, potem pa ga meni dražje prodal, al kaj?

Kot drugo pa če že nebi smel kupiti te domene, mi je arnes tudi nebi smel prodati, če že koga tožijo, lahko arnesa in ne mene.

BlueRunner ::

Prosim, ne, ne samo prosim, moledujem te, da vztrajaj pri svojem prav do konca! Posledice bo naravnost čudovito opazovati, pa še drugim potem ne bo več potrebno razlagati, zakaj to tako ne gre. :D

poweroff ::

Kot prvo naj mi nekdo razloži zakaj bi bilo to izkoriščanje, jaz sem čist legalno kupil domeno in zanjo plačal

Si prebral moj link, ki sem ga nalimal zgoraj. Nisi, ne.

To, kar si naredil ti, je kraja registrrirane blagovne znamke. O, ja - obstaja register.

Zakaj so ti domeno dovolili registrirat? Ker ob registraciji nihče ne preverja ali si ti lastnik domene. Lastnik domene pa se lahko sam pobriga za svojo lastnino. Nihče drug nima dolžnosti, da se pobriga zanj.

Načeloma bi ti lahko firma pustila tvojo domeno tudi uporabljat, ima pa vso pravico te tožit. Če bi ti registriral kakšno generično ime, ki je tudi ime podjetja (recimo "Marija") bi se lahko zgovarjal, da si pač registriral generično ime in ne tuje blagovne znamke.

Ker si jih pa kontaktiral, si pa s tem dokazal svojo zlonamernost, da jih hočeš izsiljevat.

V bistvu si se pravno gledano sam sebe hudo zaklal, da se tako izrazim. Na sodišču nimaš šans.

Brez zamere, ampak tako je.
sudo poweroff

poweroff ::

edit: pobrisan double posting...

Torej, blagovne znamke oz. imena podjetja ne moreš primerjati z avtomobilom.

Načelo kdor prvi pride prej melje pa tukaj ne velja. Oz. velja delno - prvo je prišlo podjetje in registrirao svoje ime ali kot blagovno znamko ali pa z vpisom v sodni register. Torej si bil ti drugi.


Zdaj pa malo miselne vaje. Recimo, da je to neka banka, ti pa postaviš spletno stran z njihovim imenom, in odpreš lažno banko. Tukaj gre potem prav za kaznivo dejanje goljufije. Tako da te lahko podjetje tudi obtoži, da si imel namen goljufati in zavajati potrošnike.

To so pa tožbe, ki te znajo finančno precej osušiti. Govorimo o milijonih SIT.

Sicer pa - če hočeš poslušati pameten nasvet, ga poslišaj, če pa ne, pa pač ne. Lahko ti pa s kolegico napiševa tudi ustrezno pravno mnenje, samo cena je od 500 EUR dalje. ;) (pa še isto boš izvedel, le da bo bolj utemeljeno z zakonodajo).
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

fiction ::

Kar se tice tega, je .si TLD kar dobro urejen (bi bilo pa fino, ce bi lahko enkrat koncno tudi fizicne osebe registrirale domene BTW)
Razni DK6607-ji ne morejo registirati domene, da bi z njo potem izsiljevali podjetje, ki si ni samo dovolj hitro registriralo domene.
Kakor je rekel Matthai podjetje je itak ze prej registriralo svoje ime / blagovno znamko.
Problem je le, ce gre za genericno ime (poglejte si razsodbo glede design.si).
Tu je pa pac treba gledati "zlonamernost". Ali je clovek domeno registriral
zato, da bi pridobil neko korist od toznika, ali ne. Ce ne pac velja nacelo "prvi pride prvi melje".

Ravno tisti kontakt preko elektronske poste je najvecji dokaz.
Ce bi firma sama hotela registrirati domeno in videla, da je ze zasedena ter
potem kontaktirala lastnika domene, bi bilo najbrz mozno domeno prodati
malo drazje (zaradi, ne vem, stroskov, ki so nastali v povezavi s tem).
Nihce se najbrz ne bi spuscal v pravni spor zaradi par EUR.

Tako je pa DK6607 vedel za obstoj firme in zanalasc registriral tako
ime samo zato, da bi ga lahko prodal naprej za visjo ceno.
Torej se ne more zgovarjati na to, da ni vedel za obstoj podjetja
(naceloma tega namrec ni treba preverjati pred registracijo domene),
dokazana pa je tudi zlonamernost (saj je hotel pridobiti s tem premozenjsko korist).

Verjetnost, da se domena odvzame, je torej zelo velika.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google poražen

Oddelek: Novice / Tožbe
487165 (1888) Red_Mamba
»

Dvočrkovne .si domene razgrabljene (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
8822589 (18259) Soprano
»

Prevzem domene

Oddelek: Izdelava spletišč
464754 (3261) tec
»

Vrednost domene

Oddelek: Izdelava spletišč
313981 (3011) KoMar-
»

Prodaja domene

Oddelek: Izdelava spletišč
152937 (2937) HardFu

Več podobnih tem