» »

Srebrno vodno hlajenje

Srebrno vodno hlajenje

Charls ::

Zahvaljujem se luniju za objavo vseh mojih slik.Kompleten sistem še nimam v uporabi ,ker ga bom hladil z peltierjem.Sedaj mi ga je prijatelj posodil sam pa čakam da dobim novega iz ZDA.in to kar 156 watnega(prav ste prebrali)Bom videl ,kako se bo vsa zadeva iztekla,ker vemo da so pri takem hlajenju že ekstremno nizke temperature.Poleg tega moram še izdelati now externi napajalnik ker je takšen peltier zelo požrešen.Trenutno je sedaj moj projekt na preprečevanju kondenzacije.Tudi to zadevo smo skupaj z lunijem že kar dobro prekomentirali na našem furumu.
Če mi bo zadeva uspela ,jo bom dal luniju da bo celotno zadevo pretestiral,in napisal kakšen dober članek.
Toliko za enkrat.

Pretorijanec ::

Ti, kksn napajalnik pa rabs? K lahk uzams ATX pa ga zvezs. A mi bos prosm puslau nacrte za waterblock? Thx!

V-i-p ::

Charls, NORO, CRAZY, FENOMENALE...8-O
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Charls ::

Napajalnik mi bo naredil prijatelj ,ki se zpozna na takšne zadeve.Mislim da bo kar tam nekje okoli 300watov.ATX napajalnik je preslab edino da bi kupil navega 300watnega.Potem pa se zopet pojavi problem v ohišju,čeprav imam big tower.Saj veš ,če imaš vodno hlajenje moraš imeti prostor za posodo z vodo in pa radijator,tako da kmalu postane vse pretesno.Zato bom naredil zunanjega in ga vezal na rele -preklopnik,(220v-12v)tako da se mi bo kompleten sistem prižigal in ugašal ,ko bom pritisnil na tipko za zagon računalnika.
Glede načrta za water blok.Nisem risal nekega posebnega načrta ,ker sem si kar na srebrni kocki,ki sem jo pretopil s spodnje strani vse lepo natačno zarisal.Lahko ti povem da so kanali za vodo širine točno 9mm.Za lažje razumevanje ti prilagam tale link(http://www.dangerden.com/product_pages/...
Točno tako je narejen moj blok iz notranje strani.:))

Phoerixx ::

Naj me kdo razsvetli. Torej. Kaj ni malo nelogično, da je cel wblok iz srebra? Toplota se itak prenaše preko plošče, ki se dotiika core-ja. Torej se zgodi, da ostali del kvečjemu oddaja toploto v bljižnjo okolico, kar posledično zvečuje temperaturo znotraj ohišja. Po moji logiki bi moral bit blok recimo izolativem na vem tako, da bi se čimveč tolpote prenašalo po vodi v radiator in pol ven iz čarunalnika. Tako pa se del toplote odvaja tudi v neposredno bljižino proca, rama, grafikuljo in ostlih jajc na MBju. Sej mogoče se motim in si zadevo napak razlagam. Človek bi reku, da nekako naglas razmišljam... fantje dejte kaj lepega povedat...

;);)

8-O

McHregec ::

ti si car :))

TESKAn ::

Ql to. Jzst sm si lih dans peltier ustimu, upam, da mi tokrat ne bo kondenz ratau okol:). Temperatura je pa takale:
Tvode, merjeno na izhodu iz bloka: 20.8°C
Tprocesorja, merjeno pod jedrom: -5.3°C ob vklopljenem Seti - ju, ce je procesor neobremenjen in vkljuceno softwersko hlajenje, mi je prslo do -18.6°C in se je padal, ma se mi ni dal cakat. Tvode je bla takrat 19.7°C. Peltier je 72W, procesor c400@500 na 1.9V. Zdej morm pa sam se en boli radiator dobit. Aja, ce gdo ve - kje bi dobu tko dva 120*120mm radiatorja al pa enga 120*240mm, z bakrenimi cevmi in alu rebri, razmik med rebri pa nekak 5mm?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

TESKAn ::

Aja, se to morm rect: dobro je, da so deli, k so v kontaktu z vodo, iz iste kovine, kr cene lahk pride do pojava elektrokorozije, kar pa ni lih fajn. Tko da Charls, prepricaj se, da ti ne bo zacel razjedat bloka, kr ne bi blo lih fajn, se mi zdi...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

anxieux ::

jah ni kej, ti si car!!
ps: zdej morš pa comp u sef zaklepat, da ti ga ne bojo ukradl:D:D:D
~Let The HammerFall~

Charls ::

TESKAn par dni nazaj si me spraševal koliko bi stala water blook plošča 40*40*5mm.Sedaj sem svojo prevagal vendar je ta 50*50*5mm.Težka je 115 gramov kar bi denarno naneslo okoli 6000sit brez dela.Delo pa nekje 3000.sit.
Glede radijatorja je pač tako.Jaz sem ga hotel kupiti preko luže,vendar sem malo stikal na okoli in ga našel pri serviserju klima naprav in to skoraj novega za 3000sit.Je enakih mer kot ohišje, tako da sem ga namontiral nad napajalnik.

TESKAn ::

Hm, se ti da kaj bl podrobno opisat ta radiator, iz česa so cevi, kok je razmaka med rebri...Kr zej mam radiator od avta, ma 1mm med rebri, pa je zelo glasna zadeva - zrak kar dost šumi...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Charls ::

Cevi so iz bakra hladilne reže pa iz aluminija.Razmak med rečami je cirka 2mm.Cevi so pa prepletene v dveh vrstah skupne širine 50mm.Ta tip ki mi ga je dal je rekel,da je ta hladilnik ladijski za jahte in jadrnice.Jaz ne vem ker se ne spoznam najbolje.Je pa taprave dimenzije ,takšne kot ga ima Popovič v članku vodnega hlajenja.Enkrat ko se mi bo dalo ,ga bom poslikal in ti ga poslal po mailu.:))

TESKAn ::

10x.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

charli ::

Čudovit izdelek ni kaj !

Kako boš pa jedel če si pribor stopil ?
charli@siol.net

KamikazA ::

In kje bi se dalo dobiti ta stvor za 9 ksit.
Kolko si pa dal za peltier? Pa kje si ga kupil?
Jej, pij in kavsaj,
za večnost se ne ravsaj! F.P.

TESKAn ::

Hehe, 9ksit bi biu sam blok 50x50x5 mm:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

luni ::

Phoerixx hm narobe razmisljas, za razlago pa bi ti moral bit jasen celoten sistem prevajanja toplote, kar se mi pa ne da zdaj pisat. Se mi zdi da sem ze 1x razlagal in sicer ravno Charlesu. Poglej malo bivse topice v tem forumu.
Artificial Intelligentia

Charls ::

Pelterier sem naročil že na zgoraj omenjenemu linku ,kar poglej sem ga napisal.Se mi je zdela cena še najbolj vredu 38 dolarjev seveda brez poštnine.Drugje so po 50 dolarjev.Zaenkrat imam doma 123 watnega sposojenega od prijatelje,tako da sem lahko že malo testiral.Povedati pa ti moram če hočeš dosegati res dobre rezultate z navijanjem proca
je najboljši 156 watni peltier.Thunderbirda 800 navitega na 1050 mhz mi je ohladil pri idlanju na -8 stopinj ,v setiju pa nekje 8-12 stopinj.Voda se mi zagreje na polni obremenitvi na 36 stopinj ,kar se mi zdi občutno preveč.Sedaj že razmišljam o novem radijatorju,kajti sedanji ni kos 123 watnemu peltirju,kaj šele 156 watnemu.:))

TESKAn ::

Radiator po moje najboli, da sam nardis nekak tko:
Bakrene plosce 120*100mm, skoz pa parkat gre 3/8 incna bakrena cev, pa je.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Pretorijanec ::

Ti, Charles, a mi nardis se eno (beri vec kot eno) uslugo? A lahk pofotkas tvoje megasticno hlajenje se ko je na plati? Kako si pa naredu holder-ja? A mi das link al pa tel. st ud firme kjer si dubu radiator? Thx!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

mnja, nakup peltilerja ???

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
341684 (1157) EX-B
»

Vodno hlajenje brez hladilnika

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
322384 (1741) Kaboom
»

Pelt 156W

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
101045 (884) DrSergioDJ
»

vodno hlajenje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
151490 (1291) DrSergioDJ
»

Vodno hlajenje s peltierjem

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
181570 (1379) Charls

Več podobnih tem