» »

Vodno hlajenje s peltierjem

Vodno hlajenje s peltierjem

Charls ::

Imam ploščo ABIT KT7 raid + thunderbird 900.Naredil sem si vodno hlajenje.Ker vem da se ti procesorji zelo grejejo sem kupil tudi peltier 123 watni.Sedaj pa sprašujem če ima kdo kakšne izkušje glede kondensa,kajti nebi rad ,da uničim procesor ali pa ploščo.Na internet straneh sem videl da je najboljše da se cel cocket premaže s silikonom poleg tega pa tudi peltier in cooler plošča.Meni ni do takšnega početja, saj vemo kako je silikon težavno odstraniti če slučajno crkne plata ali procesor.Na slo-techu sem prebral celotni članek vodnega hlajenja vendar za Pentium procesorje.Sedaj trenutno poskušam da bi vse dele zaščitil z neoprenom (vodo- odporni material) vendar ne vem kako bo kaj z notranjo stranjo, tam kjer je sonda za temperaturo procesorja.Že vnaprej se zahvaljujem za kakršen koli predlog.0:)

Pretorijanec ::

Ti, dej mi puvej kje si dubu crpalko pa kolk te je stala. Pa kje si dubu waterblock.
Thx!

Charls ::

Črpalko sem kupil v Celju trgovina( Zoo- Ara) trgovina z malimi živali cena 4000 sit.Water block pa sem si naredil sam in sicer SREBRNI BLOK sem si ga privoščil.Ha ,Ha.Na srečo sem zlatar in moje delo je obdelovanje plemenitih kovin.Naj ti povem da super hladi,boljše kot baker ali pa aluminij. Srebro je najboljši prevodnik:))

TESKAn ::

Nak, diamant je najboljši. Povej še to, kolk te je pa stal ta srebrni blok?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

rooster ::

Bistveno je da izoliras vse dele ki imajo precej nizjo temperaturo kot okolica od okoliskega zraka. In sicer bi uporabu plosce Armaflexove izolacije, dobis jo v Merkurju. Pa ne tiste samolepljive, ker se ne odlepijo vec... Ko je meni kapljal kondenz po graficni, sm spodaj dau loncek:)

Charls ::

To te čisto razumem.Pomeni da moram izolirati vse okoli water bloka ,peltierja in proca.Vendar mene še zanima če je to čist dost ali pa moram z notranje strani socket ohišja ,kjer se nahaja temperaturni senzor za procesor tudi izrezati in dat tako kot praviš ploščo Armaflexove izolacije.Na netu sem vidu da TIPI nabašejo polno silikona potem pa še nek izolacijski material .Tako da ne vem če ti potem sploh plata oziroma temp. senzor kaže pravo temperaturo procesorja.Tukaj dodajam tudi link za lažje razumevanje.http://www.octools.com/howto2/howto2.h
Vseeno hvala za nasvet.Bom šel v Merkur pogledat kaj majo8-O

Charls ::

Blok me ni nič stal .Misliš da se zajebavam.Imel sem namreč star jedilni pribor BIŠTEK po domače ki ni bil več za uporabo,se ve da je bil SREBRN.Vse skupaj sem pretopil v srebrni blok(KOCKO) dimenzij 50mm+50mm.Vodne kanale in pa priklučke za vodo pa sem sam izrezkal z rezkalnim strojem in vse skupaj zlotal.No in če sedaj ne upoštevam mojega dela je cena enaka 000000 sit( ĐABE) razen starga bišteka ki pa tako ni bil več za nobeno rabo.-mislim za jest. :P:P:P

rooster ::

Mislim da so na tisti strani malo prevec komplicirali. Enostavno bi lahko zaprli cel slot v izolacijo.
Bistveno je da se drzis nacela da ne sme krozit zrak mimo podhlajenih delov. Temperaturni senzor pa najbrz pri nizkih temperaturah ne kaze vec pravilno temperaturo...
Good luck!:)

Loki ::

Koliko pa bi priblizno stala izdelava enega takega bloka > material in delo???Na koliko stopinjah se ti pa segreje procesor?

TESKAn ::

Bloka ti ni treba izolirat, k nima nikol temperature pod temperaturo okoliškega zraka...razen, če hladiš tut vodo pod temp. zraka, seve. Pod procesorjem, se prav v socketu, je tut dobro dat nekako izolacijo, po mojih izkušnjah je najboli, če daš na dno najprej nekaj prozornega silikona, čez en kos gume (podloga za miš je kr vredu), na to pa seve procesor. pol notr ne boš meu vč kondenza:). Z vodo na procesorju pa po mojih izkušnjah ne boš nč uniču, sam delat bo prenehalo, ko se posuši pa dela veselo naprej. Vsaj men je:D.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Charls ::

Material bi stal nekje 30-35000 sit.Teža water bloka je kar zajetnih 450 gramov.Delo pa bi bilo približno 5-10 tisoč sit.Odvisno od izdelave.Če bi naredil samo srebrno kocko(votlo)se pravi brez vmesnih kanalov bi bila cena 5 tisoč sit.Z rezkanjem kanalov pa je veliko več dela.Blok je še v fazi testiranja kajti kot vidiš bom hladil procesor z peltierjem vendar moram še vse skupaj dobro izolirati zaradi kondensa.8-O

TESKAn ::

Brez kanalov je boli. nardis tko, da ma voda sam en 40*2 mm prehod, pa mas boli rezultat, kot ce ma kanale. Vsaj po moje.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Charls ::

TESKAn zahvaljujem se ti za ta odgovor.Veš jaz sem videl preveč TIPČKOV na netu kako komplicirajo z raznim zadevam.Samo nekaj me še zanima ,če dam gumo v socket nato pa še malo prozornega silikona na gumo kot si ti naredu.( ne vem kero plato maš)kaže pravo temperaturo.Na ABITOVI KT7 termostat štrli kar visoko.Ali moram skozi gumo zrezati da bo gledal termostat.,kajti rooster je napisal
da pri nizkih temperaturah tako ne kaže več pravilno.Tako da ne vem če je pametno da preveč kompliciram.

Pretorijanec ::

Ti, Charls, a mi na e-mail posls skico bloka? Thx;)
Moj mail je:
Invader16@email.si

Charls ::

Ti ga bom poslal za dan ali dva. Sedaj sem ga še spoliral da se sveti kot ogledalo.Zdaj pride na vrsto še slikanje.:P

TESKAn ::

Hehe, za temp. mert je po moje boli, da si dobis en zunanji termometr pa montiras sondo pod procesor:). Sej bom enkat opisau, koko sm to naredu, sam zej se mi ne da.
Glede silikona v slotket: najprej na dno slotketa silikon, cez gumo, ki se pol dotika spodnjega dela jedra procesorja.
Glede dosedanjega senzorja - najboli je, ce se dotika jedra procesorja, sej tko izmer najbl tocne rezultate.
Aja, se to mi povej - kok bi kostau takle srebrn coldplate, recmo 40*40*5 mm?

Aja, in si ze pomislu, da bi naredu plexi okno v ohisje, tko da bi se vidu blok? Nima vsak srebra v kisti:).

P.S.: Ne me krizat, ma po moje je pr vodnem bloku zelo pomenbno tut to, kok je voda 'oddaljena' od jedra, torej kok je vmes materiala. Zej ce ces, je moj fotr naredu en iber nacrt za en blok, k ma 'razmik' med vodo in jedrom 1.5 mm. Ti lahk poslem, ce te zanima in mas se kak set srebrnih vilc, k niso vc uporabne;). Po mojm bi mogl srebro rulat tko:). Aja, pa ahti se elektrokorozije!
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

luni ::

Hm morate razumeti, da je voda samo medij za odnasanje toplote, tako kot je zrak. Sam waterblock igra vlogo hladilnika, torej necesa, kar primarno prevzame toploto s procesorja, voda pa je samo medij, ki toploto odnasa. Hladilniki so rebrasti zato, ker je logicno, da cimvecji je stik med kovino in zrakom, temvec lahko zrak odnese toplote. Pri vodi je isto. Stik more bit cimvecji. Samo tudi pri vodi pride v postev pretok in vrtincenje, tako da razni kanalcki kljub velikemu stiku niso optimalna resitev. Najbolj optimalna resitev bi bila, da bi vzel en hladilnik, ki ima rebra v obliki igel (recimo kako Alpho), potem ta hladilnik zaprl z vseh strani in na eni strani naredil dotok na drugi pa odtok vode. Tako bi odvod toplote bil najvecji.

Se glede kondenzacije. Ce uporabljas 123W peltier in imas dovolj sposobno hlajenje lahko dosezes ekstremno nizke temperature in pri teh moras dobro izolirat VSE, tudi zadnjo stran plosce pod samim procesorjem. Kako bos resil merjenje temperature ne vem... Ce ima maticna plosca dodaten vhod za zunanji termometer, pol uporabi kar tistega in tistega na dnu socketa kar odlomi in celoten socket zapolni s silikonom ali VPOJNIM materialom (silika gel je tudi odlicen, ampak kul je tud kaka spuzva). Potem mores seveda se dobro izolirat vse okoli procesorja ter peltierja. V bistvu je to najtezji del uspesne sestave ekstrtemnega vodnega hlajenja...

Mimogrede, vsi bi bili zelo veseli, ce bi malo poslikal svojo ekstravaganco in nam jo pokazal :)
Artificial Intelligentia

Charls ::

Obema TESKAnu in luniju se najlepše zahvaljuje za vse obrazložitve.Glede vprašanja cene cool plošče ti ne moram trenutno povedati ker ne vem kakšna bi bila teža.Še za svojo ki sem jo izdelal dimenzij 50*50*5mm ne vem teže.Ti bom sporočil ko jo bom stehtal.Ko sem že pri ploščah naj povem da sem si izdelal tudi(SOCKET-A Core silver Spacer)Za vse ki ne veste to je plošča točno določene debeline (0.73mm)in izrezljana tako da se uleže na procesor.Pri izdelavi le te sem imel kar nekaj problemov kajti debelina mora biti točna.Jedro na plošči je prav tako 0.73mm debeline. Je zelo koristna ker pomaga odvajati toploto na procu poleg tega pa ščiti jedro pred mehanskimi poškodbami.(ZELO KORISTNO ZA VSE LASTNIKE CROM IN SUPER ORBOV)Pri merjenju 3-4 stopinje nižja temperatura(testirano)

Charls ::

Za lunija
Piši mi na mail: kragolnik@slo.net da se pogovoriva glede slik.Vse izdelke bom poslikal sem jih tudi spoliral, tako da se svetijo kot nakit.Poslal bi ti jih, da jih potem ti objaviš ker jaz ne morem direktno poslati vse slike na slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MK4 aka. Morphling Kinetic (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
11712255 (7615) Boki_
»

Priklop peltierja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
272199 (1890) TESKAn
»

vodno hlajenje....

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
61737 (1656) element
»

Vodno hlajenje n-tič!

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
271597 (1342) element
»

Srebrno vodno hlajenje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
191616 (1381) Pretorijanec

Več podobnih tem