» »

Ce se odlocite postati freelancer

Ce se odlocite postati freelancer

HardFu ::

Kako postati dober freelancer?

(besedilo je bilo napisano v odgovor enemu od clanov foruma, zato pisem v 2. osebi - ker pa se mi je glede teme zelo razpisalo, sem se odlocil da ga objavim na forumu.)

Najboljsi mozen nacin je (po mojem mnjenju), da nekaj podjetjem, predvsem vecjim, posljes mail da se zanimas, da bi pri njih dal delati spletno stran (malo nalozis ampak nikomur ne skodi), in ce ti lahko na dom posljejo kaksne brosure, predstavitve ali kaj takega. Vecina njih ti bo skoraj zagotovo poleg tone materiala poslala tudi ze predpripravljeno pogodbo, saj s tem zelijo narocnika takoj vezati nase. Ti potem lepo te pogodbe preberi, in si z njihovo pomocjo naredi lastno progodbo, ki pa jo je dobro poslati kaksnemu pravniku (v upanju da mas kaksnega prijatelja, ki se s tem ukvarja ali studira pravo), ravno toliko da mas potrdilo, da ni kakorkoli sporna.
(Nekaj pogodb lahko najdes tudi z nekaj iskanja po internetu, lahko preberes tudi kasno 'pravno obvestilo' ki ima ga veliko spletnih strani, pa ga do sedaj se nikoli nisi vzel za mar!)

Na zacetku freelanceanja ti priporocam da delas tudi pod ceno, to je pac davek, da sploh dobis delo in si s tem, sicer pocasi, a vztrajno nabiras reference. Priporocam ti tudi, da pac veliko ljudem das vedeti s cim se ukvarjas, bodisi z vizitko, bodisi tako, da v neki druzbi napeljes pogovor na to kaj kdo pocne in pac poves zase s cim se ukvarjas. Sam veliko vecino dela dobim tako (nekako rek: 'kdor jezika spara, kruha strada' tu se kako velja).

Seveda pa ti svetujem da se ne zaletavas v prevelike projekte, ki jih ne bos obvladal (vedno poglej realno sliko in ne sanjari!), saj ti taksen propadel projekt lahko naredi veliko skode! Naj te ne bo nikomur sram priznati, da cesa ne obvladas, navsezadnje moras kot freelancer znati kar precej. Opozarjam te tudi da pri financah ne bodi pozresen, mislim predvsem na to da ti recimo naroci stranka neko Javaskripto, pa sam ne znas in se potem cel mesec ucis da je nakoncu z zamudo narejeno napol dobro. V takem primeru si rajsi najdi kooperanta, ki ti bo to naredil za neko vsoto, vendar na profesionalnem nivoju in v doglednem casu, sam pa bos to kvaliteto poudaril narocniku in si pri njem zagotovil dobro besedo za nadaljnje sodelovanje!

Kadar imas obcutek da te hoce nekdo nategniti (v financnem smislu, se razume:)), da ugotovis da hoce kompenzacijo ali ti placati z gajbo piva (z izjemo, ce delas spletno stran za lokal hehe), potem naj ti ne bo nerodno ali pod castjo cloveku pac reci da z njim nimas namena sodelovati zaradi dolocenih razlogov (ki jih po zelji navedes, ce pa ti je nelagodno pa se pac zlazes)

Na razgovore VEDNO hodi pripravljen, spocit in TOCEN! se boljse pa bo ce se o stranki prej pozanimas in na kaksen list papirja (ali USB kljuc) pripravis kaksno kratko predstavitev, morebitne zamisli v zvezi s sodelovanjem. Slikovni ali drug predstavitveni material je zelo zazeljen, dobrodosla je iznajdljivost! Stranki, oziroma narocniku se predstavi s trdnim stiskom roke, glej ga v oci in vedno vedi o cem tece debata, v kateri karseda aktivno sodeluj (ce cesa ne razumes, vprasaj), seveda pa je glavno dejstvo, da mora narocnik dobiti obcutek, da si zanesljiv ter profesionalen, saj bo tako veliko bolj dostopen tudi tvojim idejam in tudi globlje v zep ne bo tezko poseci (to navajam predvsem zato, ker povecini narocniki se sami nimajo pojma kaj bi sploh radi, ali pa vcasih zahtevajo nemogoce ali predvsem zelo zastarele komponente spletne predstavitve).

Nazadnje se moje osebno zlato pravilo freelanceanja: NE ZAMUJAJ! Nikoli. Ne zamujaj na sestanke, ne zamujaj dogovorjenih rokov (razen res v primeru visje sile). Rajsi pred tem sporoci narocniku da ti zal zaradi razlicnih razlogov (ce so osebni jih ne navajaj, ce se ticejo stranke pa jih), ne bo uspelo, ce lahko podaljsas rok, skratka narocnik rad cez celoten proces dela ve, na cem je. Vsaj projekt si vedno najprej skiciraj na list papirja, se pravi potek dela, do kdaj bos naredil kaj, vse ideje si zapisuj (sam imam A0 risalno mizo v sobi, na katero lepim liste z idejami, skice, tudi SQL bazo sem ze napisal gor :)) Zal v tem poslu pride zaradi tega tudi do trenutkov ko bos za racunalnikom sedel 3 dni skupaj brez spanja, saj vcasih delu kar ni videti konca, ampak taksna je pac cena.

Upam da sem vsaj malo usmeril bodoce freelancerje kako in kaj, vedno pa upostevajte moto, ki pa se ne tice samo freelancanja pac pa tudi drugih poslov in pocetja: Dobra organizacija je pol dela narejenega!

Tomaz
http://codeable.io

Andruxa ::

Če ti pa slučajno zmanjka posla kot freelancerju, pa boš zihr uspešen kot svetovalec :)

Hočm rečt, da se mi zdijo dobri, tehtni nasveti.
Lp, A

BluPhenix ::

(v upanju da mas kaksnega prijatelja, ki se s tem ukvarja ali studira pravo), ravno toliko da mas potrdilo, da ni kakorkoli sporna.
(Nekaj pogodb lahko najdes tudi z nekaj iskanja po internetu, lahko preberes tudi kasno 'pravno obvestilo' ki ima ga veliko spletnih strani, pa ga do sedaj se nikoli nisi vzel za mar!)


Če poznaš nekoga, ki študira pravo in ti on pregleda pogodbo ni nujno, da ne bo sporna. NAjboljše jo je uskladiti z odvetnikom oz. jo odnesti k notarju. Pogodba se načeloma precej razlikuje od pravnega obvestila saj mora zajemati roke, definicije, sankcije in podobno.

Na zacetku freelanceanja ti priporocam da delas tudi pod ceno, to je pac davek, da sploh dobis delo in si s tem, sicer pocasi, a vztrajno nabiras reference.

Delanje pod ceno je vedno dvorezni meč. 1. Nižaš ceno trgu. 2. nižaš ceno samemu sebi. Polek tega, ko enkrat delaš pod ceno bodo vsi pričakovali, da boš vedno delal pod ceno.

Ostalo je pa precej dober napotek.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

poweroff ::

Glede pogodb in pravnih zadev. Najbolje je zadevo nesti kakšnemu res dobremu pravnemu svetovalcu. Iz področja ITja to na žalost pogosto niso odvetniki ali notarji.

Iz lastnih izkušenj, ko sem sodeloval pri pripravi pravnih mnenj za nekatere organizacije, lahko rečem, da so pogodbe včasih katastrofalne. Tudi poznavanje zakonodaje iz področja informacijske tehnologije je porazno. Dokler ne prode do sporov seveda ni problemov. Ko pa podjetje/podjetnik zraste, se mu pa definitivno splača investirati nekaj denarja v pravne zadeve.

Informacijska zakonodaja je precej specifična in najbolje je imeti tim strokovnjakov iz področja prava in ITja, ki ti zna res dobro svetovati. Seveda pa to stane...

Razni kolegi in znanci se pa ne obnesejo najbolje.
sudo poweroff

CyberDuck ::

Super napisano! Se kaj napisi ;)

Lp

rkasteli ::

Jest bi tuki še dodal še tri stvari:

1. Da svoje prve zneske ki jih zaslužiš ne zapiješ na prvem vogalu amapk jih vložiš nazaj v svoj posel. To pa pomeni v prvi fazi licenčna programska oprema in v drugi fazi soliden hardware.

2. V kolikor ti ni v interesu vse življenje delati kakor freelancer širi ponudbo svojih storitev (polega tega da narediš spletno stran se poskušaj dogovoriti še za vzdrževanje,v kolikor imaš možnost zakupi nekje del strežnika in ponudi še gostovanje....)

3. Kakor freelancer moraš znati ponavadi veliko več kakor običajen izdelovalec spletnih strani v podjetju. Naj ti ne bo škoda kdaj kakšen evro vložiti tudi v svoje izobraževanje (tečaji,seminarji...).
rkasteli

Iztok Smolic ::

Hvala vam za vse vaše nasvete.

Še nekaj vprašanj:

Kako je z uporabo programske opreme, se to v Sloveniji pregleduje pri tistih, ki delajo preko avtorskih pogodb?

Avtorska pogodba ima 25% davek, je ta davek obvezen za naročnika ali za izvajalca?

Marsikaj se dela preko študentskega servisa, kako je potem z avtorstvom? Se da še vedno podpisati kako pogodbo?

hvala za odgovore
-----------/------------

perci ::

Avtorska pogodba ima 25% davek, je ta davek obvezen za naročnika ali za izvajalca?
Odvede ga naročnik, je pa to del dohodnine in se v končni fazi obračuna po dohodninski lestvici.

IceIceBaby ::

Jaz bi dodal še nekaj zelo pomembnega za freelancerje, vsaj jaz sem imel težave s tem. Time management, vodenje projektov in administracija.

Ko si freelancer te nihče ne priganja, delaš lahko kadar ti paše, hkrati pa si za vse sam. Ko resno začneš delat vidiš da ti ogromno časa poberejo administrativna dela, sklepanje poslov, sestanki, telefonski klici... Če te zabušavanje hitro premami potem rabiš dober sistem za upravljanje s časom in dober pregled nad opravljenim delom in nalogami, ki te še čakajo.

Programov za to je morje, vsaj si izbere tisto kar mu najbolj leži. Je pa pomembno, da imaš dober sistem za vodenje evidence opravljenega dela, sistem za učinkovito in sistematično sprejemanje nalog in potem tudi procesiranje nalog (Išči "Getting things done"). Skratka, dobro se organiziraj.

Čeprav imaš kot freelancer ogromno svobode pri izbiri delovnega časa je pomembno, da se probaš držat nekega bolj ali manj ustaljenega urnika.

Tehnično znanje je samo polovica zgodbe. Uspešen si lahko le če znaš dobro združevati svoje tehnično znanje z znanjem o vodenju posla (tudi če si freelancer si vseeno v poslovnem okolju, kjer veljajo vse zakonitisti poslovnega sveta), marketinga itd.

bluefish ::

se lahko še kdo razpiše na vprašanje, kako sploh začeti. Nekaj malega je že bilo povedano v prvem postu, ampak...

HardFu ::

rkasteli, hvala da si pudaril, kar sem sam pozabil, torej vzdrzevanje, saj ti le-to lahko nanese kar lepe denarce po tem, ko si spletno stran ze naredil/oddal. Iz lastnih izkusenj pa ti povem da se na zacetku ne splaca (vsaj meni se ni), kot storitev ponujati hosting, saj je zakup serverja cenovno dokaj draga zadeva in na zacetku, ko se nimas strank zanj placujes veliko prevec, da bi se splacalo, ko pa enkrat imas stranke pa se ti skoda zdi tratit cas, saj v gostovanju mogoce nekaj deset narocnikom ni veliko denarja, skratka ni rentabilno.

Kar se tice lasntnega izobrazevanja imas se kako prav, saj se spletne tehnologije ves cas razvijajo in kot freelancer je bistvenega pomena, da si ves cas v koraku s casom, v nasprotnem primeru te hitro prehiti (povozi) konkurenca. Priporocam tudi nakup kaksnih knjig (ki so povecini v anglescini), za 'lahko' branje pred spanjem ;) Ne boste verjeli, ampak veliko racunalniskih podjetij poseduje celo zbirko raznih (fizicnih) strokovnih knjig, kljub temu, da imajo vse v digitalni obliki, saj je vcasih hitrejse delati s knjigo v narocju kot pa iskati po neskoncno dolgem pdfju.

kst: kar si napisal je res, drzi pa tudi, da si kot freelancer ne mores privosciti da bi te premamilo zabusavanje, izdelan mas dolocen urnik, itak pa ga skoraj vedno ne upostevas, saj ponavadi delas VEC kot si sprva pricakoval, vendar pa meni osebno to ni problem, saj to pocnem z velikim veseljem (celo taksnim, da me je po 4.h letih zveze pustila punca, ces da imam racunalnik rajsi! - zalostno toda resnicno :)), hocem vam povedati da v kolikor nimas veselja do tega pocetja, pocni kaj drugega :)
http://codeable.io

Looooooka ::

tisto z nenabijanjem cene je tud zlo pomembno.zadnje cajte so se v sloveniji najdle skupine studentov,ki prou NATEGUJEJO svoje stranke.
cene za kksno simple stran nabijejo tud cez 1200 EUR, ker se ocitno ne zadevajo da veliko firm najame studente,ker NIMAJO casa za take projekte znajo pa jih naredit tko da tud vejo kok je realna cena.In morm rect da kopiranje nekih cenikov od designerjev ki ti za stran z 2 slikama zaracunajo tok kokr da so delal cel dan...ni glih dobra ideja za zacetek.Se posebi ne pri spletnih straneh, ker je ponudbe v Sloveniji veliko.
Tko da studenstke sanje o novem avtomobilu s 4 projekti prosim doma pustite =)

HardFu ::

No ja, odvisno od projekta in avtomobila :) Kot projekt je lahko izdelava parih bannerjev, kar nanese recimo 200EUR ali pa je lahko razvoj portala, pri cemer se govori o vec tisoc EUR. Kar se pa tice avtomobila pa si lahko ubodes katrco al pa porschea :D
http://codeable.io

ThinMan ::

Dobra tema!
----
"We may not be able to control the wind, but we can always adjust our sails"

bluefish ::

pred kratkim je bil na Computer Arts objavljen članek o prednostih in slabostih postati freelancer. V članku so izražena tudi mnenja nekaterih bolj znanih oseb v tem poslu.

In še kratek povzetek iz konca članka, 20 nasvetov predstavljenih avtorjev:

TAKE IT FROM THE EXPERTS
Twenty tips from our featured freelancers...

Be warned: many of the lessons contained here have been learned the hard way!

1 Be honest with yourself. Are you really the kind of person who can handle not knowing where the next project/pay cheque is coming from?

2 Don’t expect too much too soon. Building a client list takes time and dedication.

3 Get those finances in order. Have at least three months’ savings before even thinking about turning freelance.

4 Stay in touch with clients you have worked with in your salaried job, and put feelers out for freelance work before taking the plunge.

5 Don’t be afraid to ask questions. A contact already in the business will see you through a lot of difficult situations.

6 Work on developing good people skills – being confident in meetings and selling your work is important.

7 Be disciplined. Start work at 8.55am and don’t be late. You won’t get paid for lie-ins or watching daytime television.

8 Treat yourself as a business. Get deposits for all new jobs. This will filter out all the timewasters. 25-50 per cent is acceptable.

9 Never undersell yourself. Decide on a rate below which you’re not prepared to drop, and stick to it.

10 Always deliver good work as promised and on time. Once you’re known for producing good work and being reliable, you’re in.

11 Stay on top of your finances. Find a decent accountant and research how your taxes will work, and don’t let your bookkeeping slide; organising a year’s worth of receipts in April is a wasted couple of days you don’t need.

12 All work and no play will dull your wits, and this will be reflected in your work. Take time off during down time between jobs, and keep personal projects on the go.

13 Try not to work in a bubble – seek others’ opinions/criticism.

14 Submit your work to competitions to raise your profile.

15 Be honest. If you haven’t time to complete a job by the required deadline then say so. Better this than disappointing a client.

16 Be diverse in your skill-set. If you can illustrate as well as design, this is always going to be a bonus.

17 Have a well-presented portfolio that is constantly updated, as well as a website to showcase your work.

18 Get some business cards – scribbling your details on a tissue won’t impress prospective clients.

19 Keep a positive frame of mind and be proactive, because the work will not always come to you.

20 If you’re planning on finding work through recruitment agencies, be prepared to fit in with the work ethic, be polite and willing to help.

bluefish ::

in še en članek na isti strani.

BlackMaX ::

Ali kdo slučajno dela preko freelancer.com?

Invictus ::

Brez zveze.

Tisti Indijci delajo za 1 cent ...

Ne moreš dobiti enega kurčevega projekta.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

BlackMaX ::

Invictus je izjavil:

Brez zveze.

Tisti Indijci delajo za 1 cent ...

Ne moreš dobiti enega kurčevega projekta.


Z isto težavo se spopadam sam. Imajo odsti cenejšo delovno silo ampak s svojimi cenami UNIČUJEJO trg. Da ne govorim kar rat race je to. :S

dasf ::

Jaz sem približno 2 leti nazaj začel na freelancer.com, nato pa kmalu prešel na elance.
Zdaj delo dobivam prek kontaktov, ki sem jih spoznal na elance. (vbistvu zadnje leto delam samo za enega naročnika)

Res je da so indijci ipd. problem, sploh če se usmerjaš v zelo popularna področja (npr. php). Python/Django ima precej manj teh problemov.
Sicer tudi tu ne gre brez tega, najtežje je začeti, nato pa dobiš par referenc in je lažje dobiti kak projekt.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dasf ()

BlackMaX ::

dasf je izjavil:

Jaz sem približno 2 leti nazaj začel na freelancer.com, nato pa kmalu prešel na elance.
Zdaj delo dobivam prek kontaktov, ki sem jih spoznal na elance. (vbistvu zadnje leto delam samo za enega naročnika)

Res je da so indijci ipd. problem, sploh če se usmerjaš v zelo popularna področja (npr. php). Python/Django ima precej manj teh problemov.
Sicer tudi tu ne gre brez tega, najtežje je začeti, nato pa dobiš par referenc in je lažje dobiti kak projekt.


Hvala za komentar.

Treba se borit naprej.

detroit ::

Moj kolega dela izključno prek teh elance, freelance in še hmm ena bolj znana večja HR firma (forgot the name). In iz njegovih izkušenj ne sprejemajo ravno radi indijcev in kitajcev.
P.S. njegova postavka je 80 ali 90€ na uro.
Skero

dasf ::

Če kdo trenutno išče kak projekt, na elance je nekaj domačega: https://www.elance.com/j/bitcoin-arbitr...
Ampak glede na opis je verjetno fajn biti precej previden.

Isotropic ::

detroit je izjavil:

Moj kolega dela izključno prek teh elance, freelance in še hmm ena bolj znana večja HR firma (forgot the name). In iz njegovih izkušenj ne sprejemajo ravno radi indijcev in kitajcev.
P.S. njegova postavka je 80 ali 90€ na uro.

na katerem podrocju pa dela to?

detroit ::

huh zdj si me dobu njegov resume je über (ja nemc je) vem da je neki z bazami delal na zadnje (2leti za cca 60€/h), zdaj pa je nek contracted project manager. Ga moram mal pobarat, vsakič ko se skajpava se samo o good old days v ultimi online pričava hehe. Treba met veze če slučajno tuki zagusti:P
Skero

Isotropic ::

huh, kolikor sm gledal une strani, sem dobil filing, da nad 4e/h ne prides skoz (recimo excel vba)

detroit ::

najbrž misliš 40€ ker za 4€/h se ti niti slučajno ne splača delat tudi če živiš v bangladešu:)
Skero

martincek1 ::

Če je tvoj namen delati preko elanca na dolgi rok, se ti na začetku splača delati tudi za 4€/h. Ampak moraš biti resen in za ta denar narediti več, kot pričakuje stranka. Po tem se da zaslužiti tudi velike denarje, če si v pravi stroki. Na določenih projektih vem da se je dalo zaslužiti po 300€ v dnevu, dveh, ampak seveda te oseba ne bo izbrala, če boš imel 75% uspešnost pa kakšno slabo izkušnjo.

detroit ::

to je kar samoumnevno če no name ja na žalost. Je pa fajn met kakega mecena tu. Potem pa mislim da je minimalna postavka za sploh brcat karkoli 20€/h
Skero

Blinder ::

1. Za koga delajo freelancerji, za naročnika, za sebe ali oboje?
2. Plačilo, preko avtorske pogodbe, na črno preko paypal ali s.p.?
3. Kje dobijo posel, če pakistanci delajo za "1" cent na uro? Ter zakaj naročniki raje uzamejo slovenca, ki zahteva toliko višje plačilo?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

neoserv ::

1. Delaš vedno tako za naročnika, kot zase. Ne glede na to, kje in kako si zaposlen ter kaj delaš. Za naročnika delaš, ker ima naročnik korist od tebe. Zase delaš, ker pridobivaš izkušnje, reference in plačilo.

3. Delavci za 1 cent na uro so ponavadi nezanesljivi in nekvalitetni. Pri resnih zadevah tako pridejo v poštev ostali, ki računajo več, ampak naročniku dostavijo tisto, kar potrebuje.

Tako je povsod, ne samo v freelance svetu.
NEOSERV.SI = Prijazno & hitro SSD gostovanje že 15. leto.
900+ domenskih končnic po noro nizkih cenah!
Brezplačna selitev od starega ponudnika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neoserv ()

matjaz2k ::

Lahko nekdo, ki že ima izkušnje z delom (kot freelancer) preko elance ali odesk opiše kako poteka postopek. Predvsem me zanima, ko je delo enkrat sprejeto. Če delate po urni postavki. Kako izdate račun? Podpira platforma že to? Delate preko sp? Kako je s tem če je znesek v dolarjih (izdate račun v $)? Komu? Davčna številka? Kaj če nimaš spja?

future ::

matjaz2k je izjavil:

Lahko nekdo, ki že ima izkušnje z delom (kot freelancer) preko elance ali odesk opiše kako poteka postopek. Predvsem me zanima, ko je delo enkrat sprejeto. Če delate po urni postavki. Kako izdate račun? Podpira platforma že to? Delate preko sp? Kako je s tem če je znesek v dolarjih (izdate račun v $)? Komu? Davčna številka? Kaj če nimaš spja?


Obujam temo. Bi tudi rad vedel kaj več o tem.

Hvala

vostok_1 ::

matjaz2k je izjavil:

Lahko nekdo, ki že ima izkušnje z delom (kot freelancer) preko elance ali odesk opiše kako poteka postopek. Predvsem me zanima, ko je delo enkrat sprejeto. Če delate po urni postavki. Kako izdate račun? Podpira platforma že to? Delate preko sp? Kako je s tem če je znesek v dolarjih (izdate račun v $)? Komu? Davčna številka? Kaj če nimaš spja?


Bump.

Berem zadnje čase o temu, pa se mi zdi zlo smeh zadeva. Kaj pravi praksa?

dasf ::

matjaz2k je izjavil:

Lahko nekdo, ki že ima izkušnje z delom (kot freelancer) preko elance ali odesk opiše kako poteka postopek. Predvsem me zanima, ko je delo enkrat sprejeto. Če delate po urni postavki. Kako izdate račun? Podpira platforma že to? Delate preko sp? Kako je s tem če je znesek v dolarjih (izdate račun v $)? Komu? Davčna številka? Kaj če nimaš spja?


Ko sem delal še prek elance nisem izdajal računov, denar pa nakazoval na paypal/skrill. Elance sam spesni nek račun, samo s tistim ne morše nič, če hočeš vse imeti legalno rabiš avtorsko pogodbo ali sp.
Zdaj delam prek sp (projektno odpiranje/zapiranje), za tujino rabiš številko za DDV (lahko si atipični zavezanec, dobiš ID za DDV, ne rabiš pa obračunavat DDV).

Gandalfar ::

> Zdaj delam prek sp (projektno odpiranje/zapiranje),

To se ti splača? Koliko ekstra dela si pa nakoplješ zaradi tega?

dasf ::

Gandalfar je izjavil:

> Zdaj delam prek sp (projektno odpiranje/zapiranje),

To se ti splača? Koliko ekstra dela si pa nakoplješ zaradi tega?


Kot študent nočem imeti sp čez leto (zgubim bone + subvencioniran prevoz), odprem samo kdaj med poletjem. Z finančnega vidika je veliko ceneje kot avtorske ali študentsko delo, res je pa veliko birokracije (sam postopkek odpiranja in zapiranja, oddaja zaključnih poročil, sprememba podlage za ZZ...).

vostok_1 ::

Wow. To pa je zanimiva taktika.

Kako pa drugače imate izkušnje z delom na elance, ste dobili kaj priložnosti, konkurirat indijcem itd.?

Invictus ::

dasf je izjavil:

Gandalfar je izjavil:

> Zdaj delam prek sp (projektno odpiranje/zapiranje),

To se ti splača? Koliko ekstra dela si pa nakoplješ zaradi tega?


Kot študent nočem imeti sp čez leto (zgubim bone + subvencioniran prevoz), odprem samo kdaj med poletjem. Z finančnega vidika je veliko ceneje kot avtorske ali študentsko delo, res je pa veliko birokracije (sam postopkek odpiranja in zapiranja, oddaja zaključnih poročil, sprememba podlage za ZZ...).

Z normiranim s.p.jem sploh ni dela.

Odpreš in zapreš pa lahko s.p. preko evem točke.

VSe skupaj vzame maksimalno 8 ur, vključno z oddajo zaključnega poročila.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Isotropic ::

vostok_1 je izjavil:

Wow. To pa je zanimiva taktika.

Kako pa drugače imate izkušnje z delom na elance, ste dobili kaj priložnosti, konkurirat indijcem itd.?

se ne splača.
poleg tega rabiš sp, sicer si v davčnem prekršku.
najti te pa ni problem, ko ti enkrat nakažejo.

vostok_1 ::

Hmm, ja. To zgleda, da je največji problem zaenkrat. Spet ta slovenska zakonodaja.

dasf ::

Invictus je izjavil:


Z normiranim s.p.jem sploh ni dela.

Odpreš in zapreš pa lahko s.p. preko evem točke.

VSe skupaj vzame maksimalno 8 ur, vključno z oddajo zaključnega poročila.


Res je, samo v mojem primeru je normiranec dražji, prihodke imam pod višino olajšav. Sam postopek sicer ne vzame veliko časa (par ur), rabiš pa kar nekaj časa da vse skupaj naštudiraš.

Invictus ::

Isotropic je izjavil:

vostok_1 je izjavil:

Wow. To pa je zanimiva taktika.

Kako pa drugače imate izkušnje z delom na elance, ste dobili kaj priložnosti, konkurirat indijcem itd.?

se ne splača.
poleg tega rabiš sp, sicer si v davčnem prekršku.
najti te pa ni problem, ko ti enkrat nakažejo.

LAhko ti pošljejo ček. Precej normalno poslovanje z ameriškimi podjetji. Takrat te nič ne najdejo ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Gandalfar ::

Vnocis ga pa kako?

Invictus ::

Gandalfar je izjavil:

Vnocis ga pa kako?

Ja na banki, po možnost izven Slovenije.

Pač ga vnovčiš ko greš na dopust v Bosno.

A je treba res osnove non stop razlagat?

A za globalizacijo še niste slišali?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Gandalfar ::

Kdaj si pa ti nazadnje tako kakšen ček vnovčeval? Vsaj pri nas to traja en mesec, zahtevajo en kup dokumentov in na koncu ti nakažejo na račun, ki ga imaš v banki. Pa zaračunajo ti vsaj 50 EUR.

Zgodovina sprememb…

opeter ::

FURS pa itak pregleduje transakcije na računih, tako da ...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

poweroff ::

Jah ne, ko se prijaviš na delo v oglas zapišeš, da sprejemaš nakazila preko Western Uniona. Ziher pomaga pri pridobivanju poslov na polno! :))
sudo poweroff

Gandalfar ::

Itak ne vidim računice po kateri bi se ti splačalo to počet.

Isotropic ::

jp
če ne drugega, ima vzhodna evropa ravno tako dobre fakse kot mi, so pa še zmerom cenejši. raje izkoristi čas za počitek in daj v službi 120% od sebe.

če bi ti poslali ček izven zda, je to tudi zanje zelo shady dejanje...

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Freelance how-to-get-work

Oddelek: Loža
376996 (5318) chacha
»

Delo preko interneta (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18352514 (13734) medus
»

Služenje preko Elance

Oddelek: Loža
153619 (2381) Isotropic
»

Freelance programiranje - prihodki (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7124787 (20336) krofeta
»

iskanje zaposlitve

Oddelek: Loža
264755 (3614) St235

Več podobnih tem