» »

mac vprasanja, paralels

mac vprasanja, paralels

trnvpeti ::

Ima par vprasanj glede mac osx in paralels:
- ali je ze kdo instaliral oracle server na mac osx? (pa ne server,bi imel na notebooku)
- ali delujejo formsi recimo na native mac osx (ne preko paralels)
- na koliko rama recimo deluje paralels spodobno (je 1G dovolj?)
- kako deluje paralels, naredi en velik file, kjer ima notri svoj file system? ali je mozno deliti datoteke med paralels in mac
- na mac book pro, je mozno nadgraditi iz 1G na 2G, lahko to sam, ali pooblascen servis, pa koliko je cena za 1G dodatnega rama, pa recimo ce je se opcija dodatnih 512M rama (se pravi skupno 1.5G)

IceIceBaby ::

Evo, včeraj sem dobil MacBooka ker potrebujem en windows program za delo sem takoj naložil Parallelse.

Rama imam 1GB in oskubljeni Windows XP v katerih poganjam samo eno, ne preveč požrešno aplikacijo. XPjem sem dodelil 128MB rama in vse skupaj dela zadovoljivo. Naložil sem tudi Visto, in ji dodelil 512mb ampak vse skup dela le za silo. Če imaš možnost raje kupi 2x1GB, bo sigurno delalo veliko lepše.

Parallelsi drugače naredijo en velik file na disku. Deljenje datotek pa ni problem, dela enostavno drag-drop, lahko določaš skupne folderje... Najbolj kul zadeva pa je coherence mode, v katerem ti ne pokaže windows desktopa, ampak samo windows programe. Zgleda, kot bi progame pogagnjal native v OSXU. Poglej si tale video: http://creativefriday.com/parallels.html

Ram lahko nadgradiš sam, je zelo enostavno, glede 512+1gb ploščkov pa nisem prepričan če dela. Poglej na apple.com. Ram pa dobiš na enaa recimo za dobrih 80€.

trnvpeti ::

hvala sem pogledal filmcek
to mi ni jasno , drag drop iz paralels v mac
se pravi iz explorerja potegnem file v en mac program?
recimo ko posnamem en file v winxp nekam na disk
kako lahko dostopam do njega v mac
mora biti share, ali ta file vidim v file systemu od mac?

mogoce se kdo ve, kako je z oracle?

borchi ::

če veš, da boš dosti poganjal parallels potem vzami čim več rama. 1Gb je premalo. probaj se zmeniti tam kjer boš kupil računalnik, če ti vzamejo v račun ram, ki pride standardno v konfiguraciji. bolje je imeti dva ista modula. ampak pri macbook pro to niti ni tako kritićno, ker nima integrirane grafične kartice. razlike med dual in single channel bi bilo opaziti za cca. 5-10% max. pri običajnem delu pa verejtno sploh ne.

preden kupiš parallels, prečekirej še vmware fusion. parallels ima trial verzijo, fusion je še v beta in se ga tudi da sprobat. meni je parallels čedalje manj všeč. drag&drop med obema sistemoma (če pa lahko do bootcamp particije neostavno dostopam iz osx), coherence (imam dva monitorja, na enem winxp v full screen)... vse se lepo sliši, ampak tega sploh ne uporabljam. poleg tega se mi z vsako verzijo zdi počasnejši! pri parallels mi je dobro to, da lahko zbootam bootcamp windows instalacijo in torej ne rabim imeti še enega velikega image fajla z windows instalacijo na osx particiji. je pa res, da si za boot z bootcamp particije vzame toliko časa, da se že skoraj bolj splača restartat računalnik v native win xp.

glede na to, da misliš poganjat oracla (sicer ga nikoli nisem videl, sliši se mi pa tako, da bo hotel met ooooooogromo rama :-) bi mogoče vseeno razmislil o posebni particiji za windows.

če pa se odločiš, da nimaš posebne particije za windoz, potem pa pač nabaši čimveč rama v računalnik. drag&drop, ja lahko iz explorerja potegneš file v finderja. lahko tudi narediš tako, da v windows vidiš fajle na osx (tega sicer nisem sprobaval, ampak baje deluje dobro).
l'jga

trnvpeti ::

oracle server rabim za razvoj
ne rabim zaradi hitrosti
se ga da spravit na recmo 150M pa dela ok

in zakaj bi bil fusion boljsi kot paralels

ali ima macbook pro mikrofon?
sem sedaj gledal, pa ne najdem tega

trnvpeti ::

se razlaga glede oracle
server dela na mac osx server
zdaj ne vem, kaksna je razlika med osx in osx server
se pravi, je mogoce da bi se na osx na notebook dalo instalirat?

borchi ::

fusion trenutno ni boljši od parallels. ko pa enkrat pride ven iz beta stadija in ko ne bo toliko debug kode v njem, zna biti hitrejši od parallelsa. zadnja beta fusiona ma podporo za dx 8.1. jaz vem, da ko bo fusion final se bom šele odločil, kaj bom kupil, do takrat pa "testiram".

google pravi: "Mac OS X Server 10.2 (also called Jaguar) is the minimum version of Mac OS X which is officially supported by Oracle, however the desktop non-server version of Mac OS X 10.2 can be used..." za 9.2 verzijo. kako je z novejšimi in na intelih... se boš moral pa sam pomatrat. ampak pomoje se da instalirat na desktop verzijo in ne samo na osx server.
l'jga


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Win7 + Mac OS

Oddelek: Operacijski sistemi
142310 (2063) ZeRo_X
»

[Prehod na Mac-a] Programska oprema

Oddelek: Programska oprema
122646 (1910) opeter
»

Apple Imac in Vista

Oddelek: Operacijski sistemi
161991 (1505) borchi
»

Apple izdal OS X Leoparda (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
1138875 (8875) borchi
»

smisel nakupa Macbook

Oddelek: Kaj kupiti
242926 (2022) IceIceBaby

Več podobnih tem