» »

smisel nakupa Macbook

smisel nakupa Macbook

Pesimist ::

Ali ima smisel kupiti macbooka ce nimas drugega namena dati gor druga kot XP ali Visto? Konstrukcija le tega se mi nekak zdi bolsa kot prakticno vse ostale znamke laptopov ter velikost 13.3 je idealno mala :D .

Ali sem potem pri funkcionalnosti XP,Viste okrajsan?

zee ::

Po mojem mnenju ne; pe tako sem nekje prebral, da je iMac najboljši računalnik za poganjanje Viste :D
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Mikrohard ::

Sem ga kupil in nisem praktično nič v Windowsih... naložene imam XPje le za določene programe, ki jih potrebujem za Fax. Sicer pa je v Windowsih malce prikrajšan, in sicer v največji meri zaradi tipkovnice in trackpada, ki ima le en gumb. Na tipkovnici ni tipke delete, print screen, altgr... a to se da relativno lepo rešiti s keyboard remaper-jem. Desni klik miške je urejen tako, da imaš dva prsta na trackpadu in klikneš na tipko za miško, ali pa v keyboard remaperju določiš eno tipko, ki poleg miškine tipke sproži desni klik (recimo ctrl+miška = desni klik). V windowsih me najbolj moti to, da če "tapneš" na trackpad to ne zazna kot klik (v macosx to dela, kar pomeni, da bo verjetno rešeno z novejšo verzijo boot campa). Naj še omenim, da tv-out tudi v xp-jih trenutno še ne dela. Vse ostalo pa do sedaj še brez problemov. Sicer pa če se navadiš MacOSX-a, te windowsi niti ne bodo več mikali :D

Pesimist ::

hm primarno bi mogo tak vbistvu fime igrati namesto prenosnega divx playera tak da me tvout ne sekira prevec :D
To z samo enim nofom pa je morda malo erm ekstremno... sicer jaz ze na normalnem laptopu uporablam tapanje in ne knofa za levi klik tak da bi tisti edini eno tipko lahko mogoce v desno tipko nastavo? To bi blo se najbolse pomoje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Mikrohard ::

To je tudi mene zmotilo... a v MacOSX me sploh ne moti. Če "tapnem" z enim prstom, je levi klik, če pa "tapnem" z dvema prstoma, je pa desni klik. Če bo to novejša verzija BootCampa omogočila tudi v XPjih, toliko bolje :)

Mikrohard ::

Saj sem napisal, da tapanje v XPjih žal ne deluje.... (bo pa po vsej verjetnosti možno z novo verzijo boot campa).

Pesimist ::

aja. no te bom pa pocako da bo delovalo tudi v XPju ker to ze mora bit :|

Pesimist ::

Se nekaj. Vazno mi je tudi da je zadeva tiha kot miska pri predvajanju filmov in sem prebral tisto glede ohisja in odvajanje toplote v okolico ki deluje brez ventilatorja razen ce se pregreva. A je to resno misleno ali lari fari ker te potemtakem bi mogo bit zelo vroc macbook nonstop.

nicjasno ::

Saj je.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

borchi ::

macbook je v najslabšem primeru topel. prej (pred firmware upgrade-i) mi je bil bolj všeč, ker ventilator praktično nikoli ni laufal. je pa bil macbook bolj topel/vroč. no, jaz sem ga še vseeno lahko uporabljal na kolenih.

pred upgrade-i, ki so ga naredili veliko bolj hladnega, so ga primerjali z nekim dell notebookom (tudi core duo procesor). dell je bil samo za nekaj stopinj hladnejši. tip, ki je delal test je rekel, da se mu zdi logično, da je dell hladnejši, ker ima ventilator!!! tip sloh ni vedu, da ima macbook tudi ventilator :-D
l'jga

Pesimist ::

ja ze samo kdaj se ta ventilator vklopi. Ker ce jaz film gledam je to skoraj prakticno idle procesor in tukaj se nebi smel nikoli vklopit in sumeti. PRi igranju spilov to razumem da se bo. Meni je vglavnem vazno da se ne med filmi vklapla. Sicer vroc mackbook na otib tudi ni prijetna zadeva. Bom ga ocitno mogo neki poiskat pa malo otipat predno sploh dalje rzamislam.

ko govoris o upgrejdih mislis stem hardwerski upgrejd right?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

@LOL ::

Pa ti si res razred zase.
Pa kaj predvajaš filme na MUTE?:\
Hippy: The Doors?
Geek: The Windows!

Adrijan0 ::

Ne, govori o softerskih updejtih. Tudi sam morem povedat isto kot borchi. Mam macbooka in za tisto kar ga rabim je res super. Če ga že misliš kupit je pa bolj smiselno da uporabljaš macosx kot pa windows.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Adrijan0 ()

Matek ::

Macbook je smiseln nakup v ultra-portable razredu. Konkurencni laptopi (Thinkpadi X60, kaj od Toshibe) so vecinoma drazji. Da bi samo windowse laufal gor?

hm primarno bi mogo tak vbistvu fime igrati namesto prenosnega divx playera tak da me tvout ne sekira prevec :D

To lahko pocnes tudi v Mac OS X. Ravno ta operacijski sistem je eden od razlogov, da bi ti laptop priporocal. Za laufanje winsov se pa obnese priblizno tako kot drugi, ima par slabosti in par prednosti, te zadeve s tapkanjem bodo najbrz odpravljene z novim BootCampom (izide v kratkem). Kar se tice desnega klika - ko se navadis na dva prsta, je stvar, drznem trditi, celo bolj intuitivna kot obicajna desna tipka. Glede glasnosti - mene niti najmanj ne moti, ventilator je tako glasen, da ga dejansko opazis, zgolj med poganjanjem iger.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

borchi ::

> Pa kaj predvajaš filme na MUTE?

ja, res. misliš, da bo ventilator preglasil film? mogoče, če gledaš kak nemi H.264 film v hudo visoki resoluciji, drugače pa ne.

sicer pa če misliš imeti prenosni računalnik primarno za gledanje filmov, erm, poglej kam drugam. nekega, ki ima dobre zvočnike in večjo diagonalo zaslona.

macbook je super stvar, a za to kar ti rabiš, je verjetno polno drugih boljših/cenejših prenosnikov.
l'jga

SeTAr ::

Macbook je fenomenalen predvajalnik filmov, če ga piklopiš na tv (dela tudi zaprt, ko je priklopljen na elektriko) in z daljincem upravljaš frontrow, če pa hočeš kaj več, pa uporabiš recimo remote buddy, s katerim upravljaš praktično cel računalnik (- tipkanje) - google earth na tvju je naredil wow celi širši familji :)) .

13.3 inčni ekran pa tudi ni toliko majhen da ne bi mogel direkt na njem gledati filmov, če držiš prenosnik v naročju (jaz dam spodaj še en klipklap zvezek, ker čene postane neprijetno vroče).

Je pa prenosnikec zelo sexy in bejbe precej padajo nanj ;)

Ventilator se mi prižge izključno pri igrah in kakšnem dolgem prevajanju.

SmeskoSnezak ::

Mene pa zanima, če je Mac Os že gor inštaliran, če kupiš MacBooka? (torej je vštet v ceno)

Pa , a je dovolj 13.3 , če želiš kaj še risat al pa programirat? (sicer bo treba pogledat še mal pro-booka)

btw, sprašujem kuj tak...
@ Pusti soncu v srce... @

Matek ::

Hjah, odvisno kako zahteven si. Resolucija je pac 1280x800, zdaj pa presodi sam. Naceloma je za resno programiranje itak priporocen kak dual-monitor sistem, enako za resno delo z grafiko :D . Tezko je oceniti, ker ne vem, kako resno se ukvarjas s tem.

Mac OS X je ze namescen, zraven dobis tudi dvd za ponovno instalacijo.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matek ()

SmeskoSnezak ::

Ja, namreč kupit enga MacBooka za 1.500$ in zravn rajš kupiš dva LCD-ja za doma še zravn je verjetno bolje kot pa kupit MacBook Pro-ja za 3.000$, right? (vsaj cenovno se bolj splača)
@ Pusti soncu v srce... @

Rokic ::

da ne bom odpiral nove teme.
Kako je sedaj s temi MacBooki? kvaliteta še "šepa" (razbarvanje ohišij, mukanje, zaslon šepa, razpadanje ohišij, baterij...)?
Ker še nikoli nisem imel priložnosti dela z Mac OSX me zanima, koliko muke je potrebnno za se navadit? Inštalacija programske opreme je podobna kot Linux-u (pisanje v konzolo,...?
Kako je z emulacijo winXP? Neke filmčke sem pogledal, da se da virtual machine narest? A je kakšen zastonjski program za to, ali je potrebno nujno odšteti tistih 80€ za Paralel OS al kaj je že?
In še glavno. Se mi ga sploh splača nabavit, če ga bom uporabljal več ali manj za pisarniško delo, pa kak film gor zavrtel in ga nosil na faks? Ali se splača kakšne druge prenosnike?

LP Rok

opeter ::

Glede ohšja: MacBook - škripanje ohišja (tema na Jabuk.si)
Emulacija: obstaja sicer VirtualBox in še nekaj drugih alternativ, ampak se le ti ne morejo primerjat z VMWare Fusion, ali Paralells...

jaz na tvojem mestu ne bi kupil MacBook-a, ker že vidim, da boš v veliki meri uporabljal le Windows programe.
Po mojem se investicija v tvojem primeru ne splača. Vsaj jaz ne bi.

Če pa imaš keš in se rad postavljaš pred kolegi ;), potem pa kar, nabavi mašino. :)

Rokic ::

ne gre se mi za postavljanje, samo opažam da je eden redkih prenosnikov (če ne edini), ki za "primerno" ceno ponuja zares zmogljivo baterijo.
Zraven gledam še Toshibe, pa moram imeti že srečo (resda 15,4" zaslon), če na testih zdrži 3 ure.
Ne vem no. Časa za nabaljenje so še. Septembra bodo itak akcije :D

moowy123 ::

Sam sem imell Dell inspiron 6400 cca 6 mesecev in mi je baterija ob pisarniški rabi držala čez 4h, tako da to ni ravno problem za prenosnika z integrirano grafiko...

bluefish ::

za poganjanje samo Win + aplikacij na Macu je popolnoma brezveze kupovati Mac-a. Raje kupi nek prenosnik aka. Toshiba, Dell,... in na njem preizkusi Mac OS X, če ti je všeč.

IceIceBaby ::

Kako je sedaj s temi MacBooki? kvaliteta še "šepa" (razbarvanje ohišij, mukanje, zaslon šepa, razpadanje ohišij, baterij...)?


Moj je star cca 5 mesecev in zaenkrat je še vedno brez problemov. Mislim, da bo zdržal še nekaj časa brez težav :) Je pa pri Applu ponavadi tako, da so prve serije slabše kakovosti,ampak že s prvo revizijo ponavadi odpravijo večino napak.

Ker še nikoli nisem imel priložnosti dela z Mac OSX me zanima, koliko muke je potrebnno za se navadit? Inštalacija programske opreme je podobna kot Linux-u (pisanje v konzolo,...?


Kakšen dan ali 2 traja, da se navadiš na drugačen sistem (ni c:/, Moji dokumenti...), po cca 1 tednu lahko že kar suvereno delaš v OSXu, po kakšnem mesecu pa obvladaš že veliko bljižnic in trikov.

Inštalacija programov je pa večinoma ZELO preprosta. Enostavno odvlečeš ikono v Application folder in to je to. Nekaj programov ima tudi installer, ki je podoben kot na win. Pisanja v konzolo ni, razen če ti to bolj ustreza.

Kako je z emulacijo winXP? Neke filmčke sem pogledal, da se da virtual machine narest? A je kakšen zastonjski program za to, ali je potrebno nujno odšteti tistih 80€ za Paralel OS al kaj je že?


Po mojih izkušnjah je najbolj elegantna rešitev Parallels Desktop, v katerem poganjaš Windowse. Jaz normalno uporabljam OSX + XPje za eno poslovno aplikacijo ki je winsows only.

Druga varjanta, ki je lahko tudi koristna (odvisno od aplikacije, ki jo želiš poganjati) je pa CrossOver for Mac, ki emulira windowse in v praksi zadeva izgleda tako, kot da bi windows aplikacije poganjal native na OSXu. Fancy, ampak nažalost ne delajo vsi programi.

In še glavno. Se mi ga sploh splača nabavit, če ga bom uporabljal več ali manj za pisarniško delo, pa kak film gor zavrtel in ga nosil na faks? Ali se splača kakšne druge prenosnike?


Če se splača ali ne moraš presoditi sam. MacBook je dober prenosnik z odlično baterijo (da se pogledat 2 filma zaporedoma, če malo zmanjšaš svetlost ekrana). Je lepo oblikovan, tako, da ne zavzame veliko prostora pa enostavno ga spraviš v torbo. Poleg tega je tudi vgrajen hardver zelo spodoben. IMHO je vreden svojega denarja, tudi če nameravaš uporabljati windowse.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kater je ugoden 13 notebook/ultrabook, IPS, osvetljena tipkovnica

Oddelek: Kaj kupiti
213412 (2900) klinker
»

Poceni MacBooki na Bolhi

Oddelek: Pomoč in nasveti
182937 (2031) RockyS
»

Razlika med MAC in prenosnikom

Oddelek: Kaj kupiti
122183 (1959) mte
»

Nakupna odločitev: Apple MacBook vs. "klasični" notebook

Oddelek: Kaj kupiti
92305 (2184) PARTyZAN
»

Macbook in BTC (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
958151 (6540) Mulh

Več podobnih tem