» »

Iz napajalnika za računalo bi rad 110V vtičnico odstranil

Iz napajalnika za računalo bi rad 110V vtičnico odstranil

Moravče ::

Zdravo!

Imam običajen 250W napajlnik pa delam novo ohišje in bi zelo rad, ker bo ohišje minimalnih mer, odstranil 110V vtičnico ki je vezana zraven te naše normalne 230V.

No zgleda pa zadeva takole, sam napajalnik ima en konektor, ki izgleda nekako tako kot oni za priklučit ventilator na matično, le da je ta v napajalniku pač večji. Vsebuje modro in rjavo žico ki pa sta potem vezani na manjše vezje ki vsebuje priklop za 110V, mislim da transformator(2 navitji sta manjši) in mislim da sta 2 kondenzatorja. Iz tega majhnega vezja so potem še 2 žice za na 230V direkt.

Zanima me če lahko to vejo direkt celo odstranim, jo odklopim na tistem konektorju ki sem rekel da je tak ko oni od ventilatorja, in namesto njega dam nanj direkt 230V šteker.

Zakaj pa bi tako naredil, to pa zato ker sem v drugem napajalniku videl da ima enak konektor in je tam direktno vštekana vtičnica za 230V gor in to brez kakeršnega koli dela.


Bi šlo to?
  • spremenilo: Moravče ()

Azrael ::

Sliko prosim.

Pri večini rač. napajalnikov s preklopom na nižjo napetost (127V) samo narediš prevezavo v usmerniku, med dvema točkama, da potem elektronika dobi zadostno napetost (zelo poenostavljeno rečeno). Pri obratovanju na 230 V mora ta prevezava ostati odprta, drugače v trenutku skuriš napajalnik.Zato odstranitev tega preklopnika ni problem.

Čeprav mislim, da z "majhnim vezjem) opisuješ filter proti radijskim motnjam in prenapetostno zaščito, ta pa v ničemer ne vpliv na delovno napetost napajalnika, samo malo duši motnje iz omrežja. Zato rabim sliko, da vidim kaj to malo vezje je.
Nekoč je bil Slo-tech.

Shifty ::

BTW: Pri prizganem racunalniku ne premikaj stikala iz 230V na 110V, ker kar mocno poci pa se lepo se pokadi:D Verjami, sem sprobal:D
AMD X3 720 Black@3200
Sapphire 790GX

Azrael ::

Pa še to, kaj je sploh "ameriška vtičnica"?

Če s tem misliš povsem običajno Evro vtičnico za priklop monitorja, nekaj takega kot je zgornja vtičnica na tej slik:
in je tista ploščica podobna obkroženi na spodnji sliki, potem zadevo lahko odstraniš, mogoče bo malo prej napajalnik umrl, ampakv načelu bo delalo tudi brez tega:
Na obkroženi ploščici je res samo filter proti motnjam in s preklopm med 127 in 230 V nima nič. Vendar me precej skrbi, kaj bo iz tega projekta in kako se upaš lotevati takih stvari, ko ti že najbolj temeljne osnove hudo škripajo? Elektrika ne mara lahkomiselnežev.
Nekoč je bil Slo-tech.

Moravče ::

Ja, to je to, mislim da.

slika:




Projekt je že skoraj fertik, tole še zalotam pa 2 kabla potegnem pa to je to.


Sem že kakšno stvar lotal samo nimam izobrazbe iz elektro tak da mi kar je vezje probleme dela.


Bi pa ob priliki vprašal še par stvari za katere nisem ravno ziher:

Ozemljitev je vsa vezana na pločevino na kateri imam našravfano matično (ta pločevina je pladenj iz ohišja s fibrco ven odrezan) a ozemljitev iz napajalnika tudi dam na to?

Potem, napajalnik sem namestil nad PCI reže matične plošče, slekel sem ga iz tistega kvadratnega pleha in ga našravfal na les tako da visi od zgoraj dol proti režam, za hlajenje je poskrbljeno. BOlj me zanima če je to zdravo? Bi moral točke kjer je prišravfan skupaj povezat in ozemljit, glede na to da je bilo tako v ohišju narejeno? Bi mogoče znalo to kaj prebijat glede na to da je zvočna in grafična direktno ob slečenem napajalniku?

Pa še eno vprašanje, ohišje je iz lesa (laminat) skupaj pa je sšravfano z "kotniki", pač 90° kot iz železa in nekateri so na zunanji nekateri pa na notranji strani. Treba te stvari kaj ozemljit?

Aja pa računalo ni ravno polno obremenjeno, deluje pod 100W nahaja pa se v avtu. Stvar je že delovala pa sem se odločil narediti trdnejše ohišje da lahko kaj gor naložim. Pregrevalo se ne bo.


Upam pa kar se, sem že marsikatero stvar prešravfal.
Kak že pravijo, slabih štromarjev ni jih prej pobere :)
LP

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

KandazaR ::

Verjetno bo zaradi odprtega napajalnika polek zvočne prihajal do EMI (elektro magnetne interference).

Moravče ::

Aha, potem ga bom pa kar zaprl.

Azrael ::

Na sliki je filter proti radijskoim motnjam in prenapetostna zaščita.

Torej, če prav razumem bo to računalo v avtu in napajano preko 12/230V pretvornika? V tem primeru lahko to zaščito odstraniš, saj pretvornik ne bo škodoval napajalniku (pošiljal vanj špic visoke napetosti).

Glede ozemljitev je pa tu problem v tem, da lahko pride do pojava ground loop in bruma, ki se ga je težko znebiti. V izogib temu poskusi vse ozemljitve vezati v neko skupno točko, ki bo čim bližje zvočni.

Druga stvar je, da v avtu ozemljitev za svoj osnovn namen (zaščita pred prebojem omrežne napetostji na ohišje naprave) sploh ne bo funkcionirala. To pa zato, ker tudi v primeru takega preboja se ne bo zgodilo nič, saj izhodni sponki iz 12/230V pretvornika ni spojen z maso.

Zato bi predlagal tako: Ohišje napajalnika je preko mase (črna žice, ki gredo iz njega) že spojeno s skupno maso, enako tudi vse ostale naprave (disk, CD-ROM itd) zato ga ne povezuj dodatno. Če bo vtičnica ze elektriko posebej, ozemljitev le te spelji na pladenj blizu priključka zvočne. Ostali kovinski deli (kotniki), če niso v stiku z nobenim kovinskim delom compa, pusti tako kot je.

Če pa so kotniki v stiku z drobovjem compa se lahko zgodi, da lahko vsak stik s pločevino avta in tudi prekinitev stika povzroči motnje. Sploh pri vožnji, ko se pločevina avta ves čas malenkostno zvija in imaš takrat vse polno pokov in prasketanja.
Nekoč je bil Slo-tech.

gumby ::

za avto ne bi bil primernejsi kaksen dc/dc pretvornik?
my brain hurts

Moravče ::

dc/dc pretvornik bi bil ampak potem je računalo neuporabno zunaj avta pa še denarja nimam ravno.

Uf drugače pa Azrael in ostali hvala vam, tole z brumom v zvočnikih me je že motilo in sem v eni temi (sicer ne samostoni) že spraševal vendar tam nisem čisto zastopil. Je pa računalnik v prtljažniku, ki je obložen z prevleko tako da kovinskih delov ni v bližini.

Upam da bom jutri končal, stvar je zajebana :)

Lep pozdrav!

Moravče ::

No, nekaj časa se nisem oglasil, ampak samo da povem da škatla je fertik že nekaj časa in dela bp, zvoka sicer nisem sproblal ker sta mi zaradi višje sile oba diska, ki sem jih imel na razpolago crknila (crknila sta preden sem bi jih probal v avtu). Zadevo zastopim saj sta bila stara, en je kazal znake crkovanja saj se imel bad sectorjev ogromno, en pa je imel veliko kilometrino, bil je to disk iz enega domačega sistema ki je služil strežniku in je obratov nekako 4 leta brez prekinitve omembe vredne prekinitve.

Zadeva se zažene, štrom funkcijonira 100% edin enkrat me je malo 230V pobožalo ker štekerja iz zadnje strani nisem izoliral dobro pa sem uredil. Vezje, ki sem ga mislil odstranit, semobržal in sem ga nalimal ločeno na steno škatle (plastičen del - šteker sem prilimal na les, vezje je prosto).

Napajalnik mi je uspelo stlačiti v primerno ohišje in sicer sem se lotil to tako da sem originalno ohišje od napajalnika malo obdelal (skrajšal) in probal čimveč lukenj od vijakov obdržati za nadaljno uporabo :)

Je pa zadeva velika nekako 2cm dolžine in 2cm širine A4 zvezka, visoka pa je 12cm, brez cdrom-a, disketnika...

Če kdo zadevo kupi mogoče, bi se dalo kaj zmenit, drugače pa bo tole ratal hišni radio, potihoma pa še zmeraj upam na čimvečji padec cen usb ključev ali začek prodaje flash diskov za male pare da gre to v avto :P

LP

Azrael ::

Ne vem če ti kaj pomaga.

Na Mimovrste so še malo nazaj (22.3) imeli USB ključke Patriot X-porter 1GB za 10€ in 2GB za 17€, samo jih je kot kaže zmanjkalo. Če ti kapaciteta odgovarja povprašaj še malo po drugih trgovinah.
Nekoč je bil Slo-tech.

Racko ::

Nemški Conrad -> USB 1gb Sandisk = 16EUR
Pač kvaliteta.

Moravče ::

Tole je malo premalo, treba še windowse gor spravit :) nekje 4Gb bom pogledal malo pa počakal na $


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nihanje napetosti v vticnicah (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6310143 (8082) Pyr0Beast
»

Ful čudn problem z maso v avtu

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
171876 (1597) Tero
»

polnjenje mobitela v ameriki (110 V)

Oddelek: Mobilne tehnologije
193479 (3158) zlabo
»

Kdo bi kupil atx napajalnik za v avto? Iščem morebitne kupce!

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
371663 (1044) kovse

Več podobnih tem