» »

sesut disk???

sesut disk???

jeb ::

par dni nazaj sem na Abit BE6 II nabil 7,5Gb WD UDMA 66 disk. Kabel in gonilnike za HighPoint 370 disk controler sem nastimal po predpisih, nalozil sistem (win98), in slaba dva dneva je stvar delovala, kot je treba. Skratka, prav lustno.
Naslednji dan pozenem masino, in se pri zagonu obesi. Nekajkrat poskusim, vedno isto...
Grem v dos in brez problema pregledam direktorije in njihovo vsebino. Nisem imel nobenega programa za podroben pregled diska, ampak ker sem v dos-u vseeno lahko brskal po disku, sem laicno sklepal, da so se winsi sesuli, ker namrec ni sel niti v Safe mode.
Grem nazaj v dos in skusam zadevo formatirat. Stvar se obesi pri 9%. Uh...
Potem sem disk preklopil na navaden IDE port, spet pognal format, in spet se je obesil pri 9%. Ampak s to razliko, da je tokrat napisalo:
"Trying to recover allocation unit 164.156" Tkole sem ga pustil kar precej casa, ampak disk se ni vec niti malo zganil.
Ali to pomeni bad sectorje? Kako tak disk sploh spravit pokonci? Sicer z raznimi disk doktorji in podobnimi utilities najbrz kaj lahko spedenam, ala v smislu low format ali kaj takega, ampak hvalabogu je disk razmeroma nov in bom uveljavljal reklamacijo. Vprasam pa vseeno lahko, kaj te stvari pomenijo in kako se da ukrepat v takih situacijah.
tnx...

ChiefThunder ::

Najbrš gre res za slabe sektorje na sistemskem delu diska, zato stvar zajebava. Disk hoče zbrisat podatke pol pa zablokira, ker jih ne more.

jeb ::

ja... danes sem se enkrat probal in ga pustil, da pac nadaljuje s tistim
... "trying to recover allocation unit 164.156", nakar sem po cca.4 urah opazil, da je prilezel celo do allocation unit 164.201. Nimam pojma, kolk je teh enot in kolk so velke, ampak ce jih je par sto, kaj sele par tisoc, tegale posla disk ne bo prebavil, pa ce se en mesec matra s tem...:D

yjj ::

Priporočam ti da uveljaviš garancijo in delo prepustiš serviserju, saj sklepam da sestavljaš kot kmet

jeb ::

... jah, vprasanje, kaj mislis s tem. Sestavu sem ziher pravilno, kej dost pa v podrobnostih tehnike ali pa softvera res nisem podkovan, in si tut ne domisljam, da bi bil.
Zato pa sprasujem...
Sicer pa, a mi lahko TI odgovoris na vprasanje, kaj v tem trenutku ta disk pocne? In kaj je nabolj verjeten razplet?
Ce lahko, ti bom (morda celo ne bom edini) prav hvalezen.

Samson ::

Jeb, a si preprican, da disk ni dobil kaksnega udarca med delovanjem, ali pa mogoce po pomoti dol na tla padu?
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

DoBri ::

hm, kokr sm meu jest drekanja s tem, sm šou čez z ene 3. ala scandiski, pa mi je označil bad sectorje & stvar je pol dokaj normalna...disk si vsekakor vrgu nekam, odlepu trakec (seagate), itd. Če je nov, teč po druzga... nasvet? nabav si nov disk & ga pazi....
Več nas je, manj nas ni.

jetam ::

Katero verzijo BE6 pa maš?

BE6

BE6-II

BE6-II V2.0

Ker mislim da ima samo zadnja HighPoint 370 za prejšnje pa nisem čist prepričan.

Drugač pa... IBM
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

Samson ::

Za Jetam: Tudi BE6II 1.2 ima HP370 kontroler toda v originalu brez Raid polj, kar pa se da flashat z biosom od BE6II 2.0 in tako dobis zastonj raid polja, pa se delajo, hehe.
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

jeb ::

no ja, disk ni nikomur po tleh padel, pa tut brcal ga nisem...
:)
kot pravim, stvar je dva dneva povsem normalno delovala, in bila je nekaj hitrejsa, kot navaden IDE. Ne bistveno, ampak malo se je pa vseeno poznalo. Nisem pa meril.
BE6 II s HighPoint 370 kontrolerjem. Nisem kr tko verjel slikci v knjigi, pa tut prilozenem CD-ju ne. Sem sel direkt na plato gledat.
Disk bom itak v ponedeljek nesel nazaj, trenutno je fant se vedno v fazi formatiranja, (ker me tko prekleto matra, kako se bo tole koncalo, a zal dvomim, da pred ponedeljkom )
v dveh dneh je prisel pa do allocation unit 164.731.:8)
:D

matevzm ::

Verjetno je crknil, nimas kaj. Meni sta dva diska umrla prejsnji mesec, oba sta dobila bad sectorje kar tako iz nica. Poglej ce ima WD kaksen test utility, kjer disk izvede self test. Jaz sem tako testiral moja dva, in oba sta priznala, da je nekje napaka. In potem je lazje uveljavljati garancijo.
Sicer ima mogoce tudi takole formatiranje smisel, se ti bo dokoncno skuril, da ne bos imel problemov pri garanciji. :)) Drugace pa je boljse najti, ce ima proizvajalec kaksen utility za take primere (zero fill pri Seagatu).

Ribicija ::

Samo eno vprašanje. Kaj imate dejansko toliko problemov z gar. menjavami diskov.Kakor hitro je na disku nekaj bad sektorjev ti ga morajo zamenjati. Popravljati ga v SLO tako noben ne zna, poleg tega pa vsak prodajalec tudi vrne nazaj proizvajalcu.
Moje priporočilo je da disk neseš k prodajalcu ki ti ga zamenja.

lp

Samson ::

Prisel sem do zakljucka, da seagate baracuda 20Gb z 7200 obrati imajo veeelike probleme z HPT kontrolerji, oz. nasplosno z ATA 66...Dva diska (eden na moji in eden na drugi plati) sta sla od bajte z bad sektorji....
condom.com not found - load pregnant.bat - done :O)

miranpozar ::

Kadar pri formatiranju začenja javljati "trying to recover allocation unit...", to pomeni, da ima disk slabe sektorje in nič drugega! Če je disk še v garanciji, se ne zajebavat z njega reševanjem ampak pri prodajalcu takoj zahtevajte zamenjavo. Teh stvari se ne popravlja, tako da morate dobiti novega.

Če disk ni več v garanciji, lahko pomaga kakšen "low-level" format ali kakšen specifičen software, ki ga dobite na proizvajalčevih www straneh.

Miran Požar, Portorož, www.miranpozar.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

v windowsih mi ne zazna diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
6972 (880) miki16
»

format hdd-ja

Oddelek: Pomoč in nasveti
6873 (734) kllicker
»

Na tem je več...

Oddelek: Novice / Diski
282057 (2057) Sergio
»

Kako popraviti DISK? particija/format

Oddelek: Strojna oprema
102170 (1997) TESKAn
»

Disk in Bad sectorji!!??

Oddelek: Strojna oprema
222949 (2650) XtX

Več podobnih tem