Forum » Znanost in tehnologija » Gibanje celic - princip
Gibanje celic - princip
gruntfürmich ::
mene pa zanima, zakaj se točno vrti biček, kako poteka prenos snovi na njegovo površino in zaradi katerih sil se vrti.
ve kdo?
ve kdo?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
antonija ::
Pomojem bos moral malo bolj razdelat vprasanje ce hoces kaksen pameten odgovor...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.
ker?...
...je vprasanje neumno postavljeno. Zakaj sprasujes?
gruntfurmich: "Zakaj?"
Zaradi vec razlogov. Pa pojdimo po vrsti:
1. Naslov teme je "Gibanje celic - princip". Celice se lahko gibljejo na vec nacinov, med katerimi lahko locimo dve veliki skupini: eno je _gibanje na mestu" (zvijanje, rotacija,...), drugo pa je gibanje v prostoru (potovanje po domace). V temi nisi opredelil kateri nacin gobanja te zanima.
2. Bicek ni celca. Celica imajo lahko bicke.
3. Prenos snovi v celici je spet ena zelo obsezna tema. Snovi, ki jih celica prenasa, je malo morje. skoraj vsaka ima svoj nacin transporta in teh je ogromano. Ponovno, razdelja vprasanje in bodi bolj natancen.
4. Povrsina bicka je spet en tak pojem ki ne pomeni prav veliko. Povrsina celic je navadno celicna membrana/celicna stena, procesov ki prenasajo snovi iz celice na povrsino (in obratno) je spet mnogo.
5. Kdo za vraga se pri tem vprasanju vrti?
Tiste sile pa lahko pustimo za naslednjic. Stekas?
gruntfurmich: "Zakaj?"
Zaradi vec razlogov. Pa pojdimo po vrsti:
1. Naslov teme je "Gibanje celic - princip". Celice se lahko gibljejo na vec nacinov, med katerimi lahko locimo dve veliki skupini: eno je _gibanje na mestu" (zvijanje, rotacija,...), drugo pa je gibanje v prostoru (potovanje po domace). V temi nisi opredelil kateri nacin gobanja te zanima.
2. Bicek ni celca. Celica imajo lahko bicke.
3. Prenos snovi v celici je spet ena zelo obsezna tema. Snovi, ki jih celica prenasa, je malo morje. skoraj vsaka ima svoj nacin transporta in teh je ogromano. Ponovno, razdelja vprasanje in bodi bolj natancen.
4. Povrsina bicka je spet en tak pojem ki ne pomeni prav veliko. Povrsina celic je navadno celicna membrana/celicna stena, procesov ki prenasajo snovi iz celice na povrsino (in obratno) je spet mnogo.
5. Kdo za vraga se pri tem vprasanju vrti?
Tiste sile pa lahko pustimo za naslednjic. Stekas?
meni pa je znano, da se biček vrti, in zaradi tega se celice gibajo - od snovi vstran, ali proti snovi. in ta snov se veže nekam na površino bička. ta princip me zanima, kako se vežejo molekule na površino bička ali pač nekam na biček, katere sile so tam če so prisotne, zakaj in kako se veže, katere skupine se zamenjajo, kaj razpade, kaj nastane in kje na bičku, in zakaj se na koncu sploh vrti.
vprašanje se mi ne zdi pomankljivo.
vprašanje se mi ne zdi pomankljivo.
jozek ::
Na bošek se nobena snov ne veže, vsaj taka, ki bi imela omenjeno signalo vlogo.
Tvoje vprašaje je PREVELIKO in to je njegova pomanjkljivost. Pojdi preštuderati celo biologijo celice. A v sredni šoli nisi dost poslušal?
Za začetek si preber to. Sigurn so tam tudi teme ki te zanimajo.
Tvoje vprašaje je PREVELIKO in to je njegova pomanjkljivost. Pojdi preštuderati celo biologijo celice. A v sredni šoli nisi dost poslušal?
Za začetek si preber to. Sigurn so tam tudi teme ki te zanimajo.
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..
ne jozek, verjamem da mi hočeš pomagat, vendar v vikipediji nisem tega zasledil. morda se skriva pod drugim naslovom.
niti nisem dobil odgovora na svoje vprašanje v veliki angleški knjigi o celici, debeli 7 cm.
zato pa sem se obrnil na ''strokovnjake'' tu gor.
in še nekaj! moje trditve so pravilne. na stator bička se veže kemikalija.
in mislim da za poznavalce vprašanje ni pretežko. res pa je da moraš poznat stvari, ne samo da vtipkaš cell v wikipedijo.
zanima me princip, ker bi blo morda interesantno narediti nek pogon na kemikalije, katere bi kr enostavno vrgel v vodo, v kateri bi bila os, ki bi se zaradi tega vrtela.
niti nisem dobil odgovora na svoje vprašanje v veliki angleški knjigi o celici, debeli 7 cm.
zato pa sem se obrnil na ''strokovnjake'' tu gor.
in še nekaj! moje trditve so pravilne. na stator bička se veže kemikalija.
in mislim da za poznavalce vprašanje ni pretežko. res pa je da moraš poznat stvari, ne samo da vtipkaš cell v wikipedijo.
zanima me princip, ker bi blo morda interesantno narediti nek pogon na kemikalije, katere bi kr enostavno vrgel v vodo, v kateri bi bila os, ki bi se zaradi tega vrtela.
_marko ::
->meni pa je znano, da se biček vrti, in zaradi tega se celice gibajo - od snovi vstran, ali proti snovi. in ta snov se veže nekam na površino bička. ta princip me zanima, kako se vežejo molekule na površino bička ali pač nekam na biček, katere sile so tam če so prisotne, zakaj in kako se veže, katere skupine se zamenjajo, kaj razpade, kaj nastane in kje na bičku, in zakaj se na koncu sploh vrti.
A si že prebral kaj o kemotaksi?
link
Se še spomnim, da sem imel v zapiskih takšno lepo shemo reakcij in vezav molekul, ki so izzvale vrtenje bička.
(menda CheZ, CheY,.. in podobne molekule)
Pri kemotaksi pa gre za to, da se MO giba proti recimo glukozi in potem ko je glukoze vedno manj in je posledično zmanjka se ustavi, random zavrti in gre spet naprej dokler ni hrane v njegovi liniji...
Jaz upam, da je vse to opisano v omenjenem linku (sam ga namreč nisem prebral, govorim na pamet - kolker se pač se spomnim iz učenja na izpit)
A si že prebral kaj o kemotaksi?
link
Se še spomnim, da sem imel v zapiskih takšno lepo shemo reakcij in vezav molekul, ki so izzvale vrtenje bička.
(menda CheZ, CheY,.. in podobne molekule)
Pri kemotaksi pa gre za to, da se MO giba proti recimo glukozi in potem ko je glukoze vedno manj in je posledično zmanjka se ustavi, random zavrti in gre spet naprej dokler ni hrane v njegovi liniji...
Jaz upam, da je vse to opisano v omenjenem linku (sam ga namreč nisem prebral, govorim na pamet - kolker se pač se spomnim iz učenja na izpit)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.
ja, v wikiji piše premalo. podane so osnove, do zaključkov pa se ne da hitro pridit. bom še raziskoval. hvala vseeno
A potem te dejansko kemotaksa zanima?
ne, tisto kar se nanaša na kemotaxo in cheXYZ encime je šele začetek tega procesa.
kolikor sem si prebral vire, to princip gibanja še ni znan, prav tako ni znano iz česa točno je sestavljen biček. verjetno pa gre nekako takole: na molekulo bička se veže neka snov, zaradi katere se le-ta vrti. to me zanima.
kolikor sem si prebral vire, to princip gibanja še ni znan, prav tako ni znano iz česa točno je sestavljen biček. verjetno pa gre nekako takole: na molekulo bička se veže neka snov, zaradi katere se le-ta vrti. to me zanima.
->na molekulo bička se veže neka snov, zaradi katere se le-ta vrti. to me zanima.
To pa je znano in sem tudi včasih vedel zakaj se gre.
Seveda je ta snov, ki se veže le ena molekula.
To pa je znano in sem tudi včasih vedel zakaj se gre.
Seveda je ta snov, ki se veže le ena molekula.
nisem zasledil da bi bilo to znano. oz sem zasledil da je to neznano. (če sem si prav prevedel)
A lahko nekdo prevede izraza "bicek" in "kemotaksa" v anglescino prosim?
IMO je zgradba bicka znana - sem se jo moral kar precej natancno naucit v preteklosti. Ampak clovek pozabi.
Drugace pa poglej v kaki knjigi za fiziologijo mikrobov.
Chemotaxis je pa kemotaksa.
Drugace pa poglej v kaki knjigi za fiziologijo mikrobov.
Chemotaxis je pa kemotaksa.
Hja, zdej ce imas dosto do sciencedirect-a, potem imas med rezultati iskanja na "flagellum and movement" (pa recimo da das zdraven se mehanizem ali kaj podobnega) ogromno clankov ki se ukvarjajo z gibanjem (oscilacijo, zvijanjem, kontrakcijami-relaxacijo,...) vseh moznih sort bickov, iz cele vrste celic. Sklepam da gre pri vsaki vrsti celice in pri vsaki vrsti gibanja za svojo specifiko, zato le pot pod noge do prve univerzitetne knjiznice (vsaj CTK se mi zdi da ima kar obsiren dostop do revij na sciencedirect-u) pa brat clanke. Ni vraga da ne najdes kaj pametnega.
Recimo tole je en del abstracta (celega clanka ni na voljo na netu):
The ability to rapidly translocate polystyrene microspheres attached to the surface of a plasma membrane domain reflects a unique form of cellular force transduction occurring in association with the plasma membrane of microtubule based cell extensions.
The ability to rapidly translocate polystyrene microspheres attached to the surface of a plasma membrane domain reflects a unique form of cellular force transduction occurring in association with the plasma membrane of microtubule based cell extensions.
ja, sj sem našel ogromno strani na to temo, sem se kar utapljal v njih.
ampak je razlika med tem da veš iz česa je zgrajen biček, in med tem, katere stvari so odgovorne za vrtenje, kam se vežejo ipd.
še raziskujem.
pa še po zapiskih mal prebrskaj _marko
ampak je razlika med tem da veš iz česa je zgrajen biček, in med tem, katere stvari so odgovorne za vrtenje, kam se vežejo ipd.
še raziskujem.
pa še po zapiskih mal prebrskaj _marko
->ampak je razlika med tem da veš iz česa je zgrajen biček, in med tem, katere stvari so odgovorne za vrtenje, kam se vežejo ipd.
->pa še po zapiskih mal prebrskaj _marko
Sej pravim, zdi se mi, da sem se učil katere molekule so odgovorne za vrtenje. Zdi se mi.
Po zapiskih pa žal ne morem pobrskat, jih imam v Ljubljani, jaz pa sem na Nizozemskem še kr lep cajt! :)
->pa še po zapiskih mal prebrskaj _marko
Sej pravim, zdi se mi, da sem se učil katere molekule so odgovorne za vrtenje. Zdi se mi.
Po zapiskih pa žal ne morem pobrskat, jih imam v Ljubljani, jaz pa sem na Nizozemskem še kr lep cajt! :)
hehe, nederland! lep pozdrav tudi tja1
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Odkrito prvo mehanično zobovje v živem organizmu.Oddelek: Znanost in tehnologija | 1332 (852) | Unknown_001 |
» | Odkrili gen, katerega delovanje je pomembno pri nastanku in poteku raka trebušne slin (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 18226 (16815) | poweroff |
» | celice (tipi) in njihovo tvorjenje organizmovOddelek: Znanost in tehnologija | 1862 (1582) | zee |
» | Naši raziskovalci uspešni na področju sintezne biologijeOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 4098 (4098) | MarkoDolinar |
» | "Scientists teleport two different objects" (strani: 1 2 3 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 9747 (7910) | Dzonson |