» »

Zdravilo za raka?

Zdravilo za raka?

podbevna ::

Na univerzi v Alberti so IMO dosegli pomembno odkritje. Preprosta, nezaščitena (in posledično poceni) molekula dikloroacetat (DCA), ki se že leta uporablja za zdravljenje presnovnih težav (in je dokazano varna) je izredno učinkovita pri ubijanju celic raka pljuč, možganov in dojk.

Rakaste celice imajo baje popolnoma drugačen presnovni mehanizem kot običajne. Namesto mitihondrijske presnove v njih poteka glikoliza - presnova v celi celici. Ta je sicer energijsko zelo potratna (zato ljudska zdravila postenja pri raku - moja opomba), a zelo hitra, kar povzroča hitro rast tumorjev. Stranski produkti te presnove (mlečna kislina) tudi razkrajajo kolagensko vezno tkivo celic, kar olajša prosto plutanje rakastih celic in sejanje metastaz. Baje do spremembe presnove pride v izstradanih celicah v benignih tumorjih (razvili so torej tudi povsem novo teorijo o nastanku raka).

Stranski glikolize je tudi, da se z "izklopom" mitihondrijev izklopi tudi delovanje samouničenja (aptoze) celic. To povzroči "nesmrtne" celice, ki se zelo hitro delijo - raka.

V glavnem DCA povzroči, da se zopet vklopi mitihondrijska presnova v rakastih celicah. To pa pripelje do zastoja rasti, ter do aptoze in odmrtja tumorja. Pri miših, ki so jim dodajali DCA v vodo so zasajeni človeški raki odmrli namesto, da bi umrle miši, kar se je zgodilo v kontrolni skupini.

Stvar je na New Scientist-u povzročila precej pozornosti.

Največji problem trenutno je baje najti denar za raziskave. Farmacevti ne trzajo, ker DCA ni več možno patentirati (- no $ in that). Meni se zdi stvar obetavna, ker je prvo pravo potencialno zdravilo za raka.

Edit: popravil glikolizo - hvala zee
  • spremenil: podbevna ()

NavadniNimda ::

No, precej prahu sta leta 1997 dvignila tudi že Angiostatin in Endostatin, ki pa na kliničnih preizkusih (sicer že v drugi fazi)nista bila tako učinkovita kot in vitro, in vivo in na miših.

Bomo videli - vsako možnost je potrebno raziskati, gotovo se bo najdla tudi kakšna niša za vlagatelje in s tem dokaz, da le Kapitalizem (v dobrem in slabem) lahko reši Človeštvo pred to nagravžno boleznijo!:|

NavadniNimda ::

To good to be true! Tole zna biti rešilna bilka za milijone trpečih ljudi po celem svetu, tako bogatih, kot revnih.:D 8-)

zee ::

ni glikoza, ampak glikoliza.

energetsko precej neučinkovit proces, vendar pa precej hiter.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

snow ::

Zelo impresivna tale molekula, ampak za farmacevtsko industrijo nezanimiva zaradi nezmožnosti patentiranja.

Potrebne so zelo drage klinične študije, ki pa jih ne bo nihče delal 'zastonj'. Tukaj govorimo o rangu sto milijonov dolarjev.

Je pa upanje, da bo kdo naredil zelo podobno ( bioizosterno) molekulo, ki jo bo lahko patentiral in (mastno) prodajal.

Se pa poraja tudi vprašanje, ali bo možno dobiti takšno zadevo, kje na črnem trgu. Če se je res že uporablja za zdravljenje, niti ni nekega tveganja s stališča stranskih učinkov učinkovine, ampak je pomislek bolj v smeri čistosti snovi. Razne nečistote (ostanki od sinteze, stranski produkti, razpadni produkti) so lahko zelo nevarne.


Še slikica dikloroocetne kisline:
. Dikloroacetat je ion te kisline.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: snow ()

NavadniNimda ::

Za DCA je bilo tudi rečeno v gornjem članku, da povzroča precej bolečin. So, kids, don't try this at home!:O

podbevna ::

Ja, baje DCA lahko povzroča občutek otrplosti in celo bolečine, a to so relativno redki stranski učinki, ki pa so ob resnični učinkovitosti pri raku zanemarljivi. Povzetek kliničnih študij:
Many of the studies have been short term, and overall DCA has been well tolerated without significant side effects. Sedation may occur and long-term use has been associated with neuropathies. It is recommended that thiamine be administered to help prevent this side effect. Toxicology studies suggest the DCA plasma concentrations should be maintained below 600 mg/L to minimize adverse effects.

Torej relativno varno in znosno. Glede na prve indice je samozdravljenje z DCA pri raku kar pametna poteza, čeprav to raziskovalci, ki so odkrili njegove lastnosti odsvetujejo.

Drugače pa je problem, kar je napisal Snow. Denar za klinične študije. Na Univerzi v Alberti bodo šli baje v študije v sodelovanju z regulatorno agecijo za zdavila v Kanadi, ki bodo relativno hitre, saj ne gre za novo učinkovino. A hkrati zbirajo donacije za raziskave. Če ima kdo odveč kak milijonček ima možnost darovati online v linku zgoraj.

Double_J ::

Pa nej države pljune 100milijonov, če kdo drug noče. To je poceni za državo...

Vajenc ::

Dobra novica ..., je pa žal tako, da v kapitalizmu s politiki upravlja gospodarstvo. Zato država raje pljune v takšne projekte, kjer lahko, po garanju veleumov, patent za "male pare" proda veliki firmi, katera nato ekskluzivno trži ta patent. In država pri prodaji izdelka, s subvencioniranjem nakupa, zopet pljune v korist podjetja in krog je zaključen - državniki ostanejo na oblasti, davki so plačani in gospodarstvo (farmacija v tem primeru) cveti. DCA se očitno ne da patentirati, zato država nima nekih velikih apetitov po novih investicijah. Upam le, da bodo s pomočjo "donacij" uspeli dokazati, da je DCA "resnično" zdravilo za rak, ker potem bo pa država primorana pomagati pri projektu, vsaj zaradi moralnega vidika.

_marko ::

Ne verjamem, da je denar problem.

Tudi ne, da je DCA 100% zdravilo za rak.
Določeno število rakavih celic ubije, vse pa najbrž ne. Torej tole ni pravo zdravilo.

Treba je pa tud vedet, da se da do raka priti po več stopnjah. Mutacije v tumor supresorskih genih ali onkogenih so lahko precej različne in vsekakor tole ni neko splošno zdravilo za raka.


->V glavnem DCA povzroči, da se zopet vklopi mitihondrijska presnova v rakastih celicah.

Kaj ti to pomaga, če imaš mutacijo na tumor supresorskem genu?!
Še vedno je apoptoza nemogoča, pa čeprav ti deluje mitohondirij.


Nisem tistega pdf-ja, ki ga je navedel podbevna še prebral, tako da upam, da nisem kakšne bedarije bleknil.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

zee ::

nobene neumnosti nisi bleknil, dodal bi samo, da so tumorske celice genetsko izredno nestabilne, kar pomeni, da prihaja do velikega števila spontanih mutacij, ki lahko povzročijo, da postane celica odporna na to zdravilo.

TO je problem razvoja anti-tumorskih zdravil.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

_marko ::

->prihaja do velikega števila spontanih mutacij, ki lahko povzročijo, da postane celica odporna na to zdravilo.

Sej že zdaj je celica odporna na to zdravilo. Ne vse rakave celice, ampak tiste, ki so postale rakava zaradi mutacij v tumor supresorskih genih.
Torej te celice tako ali tako ne morejo sprožiti apoptoze. DCA pa povzroči, da se vklopi mitohondrijska presnova in posledično zmožnost apoptaze. Ampak itak je ta celica že mutirana na enem od tega genov in ni zmožna apoptaze.

Rak ni samo zaradi nekontrolirane proliferacije(onkogenske mutacije), ampak tudi zaradi onemogočene apoptoze.ž

Načinov za reševanje raka je ogromno, mnogo jih zgleda obetavnih, a v praksi je še vedno bolj bogo...
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

_marko ::

Poleg tega pa tudi pri tistih celicah z divjimi tumor supresorskimi geni(apoptoz deluje) so te celice še vedno rakave in bo prej ko slej prišlo do mutacije tudi na tem genu, ker najbrž DCA ne sproži dovolj hitro apoptoze.
Ko pa bo prva celica tako mutirala pa zdravilo več ne deluje.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

snow ::

Vedno gre za boj med evolucijami. Preživetje najmočnejšega/najpametnejšega.

V primeru raka gre za evolucijo celic proti evoluciji človeka oziroma njegovih memov. Podobna situacija so bakterije in virusi, s to razliko, da se širijo zunaj organizmov. No saj rak se tudi, ampak bolj v smislu nekih iniciatorjev.

Problem pri raku so tudi tako imenovane rakave izvorne celice, ki so vir vseh nadaljnjih rakastih celic.

_marko kaj si imel v mislih obetajočih terapij? RNAi?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

snow ::

Aja, pri terapiji raka se ponavadi uporablja več zdravil in/ali postopkov hkrati. Ena takšna dodatna zadeva kot DCA lahko pomaga pri celotni terapiji oziroma nadomesti kakšno zdravilo, ki ima več stranskih učinkov.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

_marko ::

->Problem pri raku so tudi tako imenovane rakave izvorne celice

Ja, sej - jaz za te celice trdim, da jih DCA ne pozdravi, ce imajo omenjeno mutacijo.
Kar pa je precej verjetno.


->Ena takšna dodatna zadeva kot DCA lahko pomaga pri celotni terapiji oziroma nadomesti kakšno zdravilo, ki ima več stranskih učinkov.

Ja, se strinjam.

->_marko kaj si imel v mislih obetajočih terapij? RNAi?

Nic specificnega. Velikokrat preberem, da bi lahko zdravili raka na kak nov nacin - od drugacnih nukleotidov, do xyz....

V RNAi se pa nisem poglabljal - vsaj pri sesalskih celicah ne.
Je pa precej lahko naredit knock down ali knock out pri gliv A.niger.
Ravno vceraj sem dobil rezultate za ta RNAi knockdown - in je celo delovalo! :8)

Kako pa mislijo zdravit raka z RNAi?
Knockdown onkogenov bi blo ok, ampak si ne predstavljam kako zdravit z RNAi apoptozo(torej, da se spet vklopi).
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

podbevna ::

Seveda verjamem, da imata _marko in zee prav. Že iz argumentov se vidi, da sta v teh temah itak precej bolj domača od mene.

Vseeno pa upam, da jim rata iz DCA narediti vsaj dobro dopolnilno terapijo (poleg operacij, kemoterapije, terapije na podlagi lastnih imunskih sistemov in ostalih trenutnih in bodočih posegov) in da tokrat stvar ne bo učinkovita le pri miših...

Mislim, da so investicije v raziskave v vsakem primeru smiselne in upam, da ne bo denar razlog za zavlačevanje...

grex ::

100% učinkovito seveda ne bo kot je _marko omenil, če pa bo učinkovitost vsaj mala, bo še vedno boljša od marsikaterega biološkega zdravila, ki je pregrešno drago in ne prav zelo učinkovito (dve svetli izjemi, morda še kakšna).

Denar se bo že našel, če je karkoli na tem - marsikatera država ima interes, da denar preusmeri stran od farmacevtske industrije.

Go-ahead ::

Ali je mogoče kdo zasledil na kakšen način bi lahko človek brez negativnih posledic začel uporabljati navedeno učinkovino. Osebno namreč poznam osebo, ki zaradi raka ni v najboljšem stanju in bi bila pripravljena uporabiti skoraj karkoli samo, da bi ji pomagalo.

Iz zgornjih sporočil sem razbral, da naj bi se ta učinkovina uporabljala za presnovne težave ljudi, zato z uporabo ni pričakovati nekih strašnih stranskih učinkov.

Torej če ima kdo kak predlog na kakšen način naj bi navedena oseba začela jemati učinkovino, naj pride z njim na plano.

BorisJ ::

Upam da tole ni preveč offtopic,
na fakulteti za elektrotehniko (v Lj) so razvili(razvijajo) tehnologijo, ki poveča učinkovitost kemoterapije,
z električnim poljem povečajo prepustnost celične membrane na območju tumorja, tako da ima zdravilo tudi pri zelo majhnih količinah velik vpliv na tumor, posledično manj stranskih učinkov itd.
je pa zaenkrat omejeno na tumorje, ki so blizu površine telesa..

Pyr0Beast ::

Hmm. zakaj se mi zdi, da ene par modelov ne ve, kaj je glikoliza?
stvar je hitra res, samo se tudi celica zakisa in umre, če šopa glikolizo namesto oksidacije.
Glejte kvasovke. Vegetira z 2ATP iz cukra v alc. Mal kisika jim daš, pa stvar ponori.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

zee ::

ne drži povsem:
kvasovke ne vegetirajo...v primernih pogojih se lahko deli na cca 45 minut (mnogo-mnogokrat)
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

_marko ::

Pyr0Beast:

Kvasovke se povsem dobro počutijo v anaerobnih pogojih. Pa se nič ne zakisajo.
Seveda, odvisno katera.

Fiziologija MO je pa dovolj razvita, da preko ogromno mehanizmov regulira homeostazo.
Od pHja, oksidativnega stresa, pomanjkanja fosfatov in nitratov, do pomanjkanja vode in nihanja temperature.

Ne moreš pogledat enačbe glikolize in videt kot produkt vodikove ione ter sklepat, da se celoten organizem zaradi tega zakisa in umre.


->Mal kisika jim daš, pa stvar ponori.

Nekatere začnejo pri kisiku vegetirat.

Zanimiv je metabolni inžinering pri različnih pogojih. Ne samo kisik, ampak ogromno drugega.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Pyr0Beast ::

Wem, wem. So pa kvasovke maleknkost manj razvite kot organizem in malenkost bolj, kar se tiče regulacije.
Vseeno bi pH v celici lahko kritičen ratal. En del H+ protonov lahko poberejo aminokisline, vseeno pa stanje ni optimalno potem. Za mlečno kislino ni ravno velik problem, saj jo srce porabi, kolikor jo nastane.

Najbrž niso vsi tumorji taki. Ker kolikor se spomnim primera ženske, ki je imela ogromen tumor, bi jo moralo dosti prej pobrati.

Kisik nekaterim vrstam kvasovk res ne godi. Jaz sem mislil na S.cerevisiae. Bi pa moral res bolj splošno gledat, priznam.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

NavadniNimda ::

Borba proti raku se nadaljuje. Znanstveniki iz Amerike so vzeli virus HIV in uporabili enega njegovih trikov za vstavljanje protitumorskega agensa direkt v celico!

Evo link, na ScienceDaily:8-)
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/02/070210173653.htm

_marko ::

Genska terapija z Lentivirusi.
Ker lahko pride do rekombinacij med virusi se to NE SME uporabljati. Varnostni ukrep.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _marko ()

tns ::

Zdravo!
Pišem članek na to temo, pa pri najboljši volji ne vem, kdo bi bil primeren sogovornik. Tak, ki ne bi povedal samo tega, da - ja, stvar je obetavna, vendar je treba počakati na temeljitejše raziskave in do zdaj je bilo že nekaj napovedi o zdravilih, ki pa so se izkazale za preuranjene. Imate kakšno idejo?

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

_marko ::

Stric Google!
Če pa ti tukaj ne uspe pa brž v knjižnico.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

tns ::

ni problem vsebina, problem je sogovornik. zaenkrat sem pri gregorju serši z onkološkega inštituta. upam, da je to to. ampak vhala vseeno.

_marko ::

Po mojem bo skoraj vsak na onkoloskem institutu super sogovornik!
Vec bo vedel od nas, ki smo samo nekaj v knjigi prebrali! :8)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

tns ::

hja, tudi vam ne gre prav slabo.:)

grex ::

vse le ni tako z rožicami poslano Link
vendar po drugi strani link

tns ::

jah, verjetno zadevo na koncu ocenjuješ po tem katero obliko raka imaš.

podbevna ::

Med onkološkimi bolniki je članek o DCA na New Scientistu povzročil množična samozdravljenja. Nastale so celo spletne skupnosti, ki izmenjujejo izkušnje o pridobivanju DCA in njegovih učinkih na njihovo bolezen.

Članek NS, ki podaja tudi linke do sitov, kjer bolniki govorijo o svojih izkušnjah kot poskusni zajčki. Kar sem na hitro gledal so izkušnje precej mešane.

kekc ::

Mogoče malo off-topic:

Imam raka na pljučih in mi zdravljenje s kemoterapijo ne poteka po načrtovanih časovnih intervalih, ker se mi kri ne obnavlja dovolj hitro (predvsem imam težavo zaradi premalega števila trombocitov). Za vspodbujanje dobivam že nekaj mesecev Medrol, vendar tudi ta ne pomaga dovolj. Za povrh vsega se še dogaja, da ko pri mali količini trombocitov v krvi dobim trombocitsko plazmo se obstoječi in novi izločijo iz telesa, ker mislijo da je to tujek in je učinek še slabši.

Preiskal / pregooglal sem že cel internet in nisem našel kakšne rešitve, oz. sredstva da bi vspodbujal kostni mozeg za produciranje trombocitov.

Če je mogoče kdo karkoli zasledil, bi bil zelo vesel vsake informacije.

NiggerBob ::

KLIK!

Pa nehaj jest vse, kar je povezano s pšenico (kruh, pecivo, testenine,....), ker totalno zakisa organizem in pa pozabi na meso in mleko.
"Hrabri umrejo samo enkrat, strahopetci umirajo tisočkrat"

OChack ::

treba bo telo mal bl alkalno nardit, kako mal piše tukj www.trifilon.si/docs/Clanki/ rak_kaj_storiti_web.pdf
neki sm pa brav tud o brusnicah in podobno, baje da povečajo učink kemoterapije do 6x
zanimiv je tale člank http://24ur.com/bin/article.php?article...
Int€l inside, IDIOT Outside

kekc ::

Ja ja, seveda,

pa tak enostavno ni. Samo da še kdo napiše, da se da raka izstradat, pol pa zaradi tega umre. Brusnice in tut druge "domače" medikamente sem že probal, kr nekaj časa nazaj, pa kakih (saj opaznih rezultatov) ni blo.

Če črtam vse: kruh, meso, mleko, kaj bi pa lahko jedel?

kekc ::

Pa še nekaj vspodbija to prehrambeno teorijo: na onkološkem sem mel cimra, ki je bil vegan, pa je vseeno zbolel za rakom!

kekc ::

Ja,
pa mel sem cimra na onkološkem, ki je bil veganec (tak da tale s hrano zgleda ne zdrži)!

OChack ::

če uno drugo varjanto bereš lepo piše da se da jest ribe pa skuta in laneno olje ki pomaga imunskemu sistemu, neki tacga je tud glutamin in arginin, maš razne mešance in baje tud študije sam treba pogooglat.
sicer pa efekti ne morjo bit kr čez noč. pač na vsakmu neki deluje drnovšk pa petrle stradata drugi ne.........kokr je organizm

sicer pa vrjamem in vem kako gre to, smo kle mel tud en primer raka na plučih probal so tud vseživo
Int€l inside, IDIOT Outside

marsovcek ::

Žal mislim, da enostavne poti ni. Za spodbujanje nekaterih vrst krvnih celic obstajajo t.i. CSF, za trombocite pa očitno še ne.

Je pač tako, da ima kemoterapija ogromno stranskih učinkov in je treba telesu dati čas, da si opomore. Čeprav vem, da je to slaba tolažba.

lymph ::

Mogoče bi znal _marko dat kak nasvet glede tega
"Belief is immune to counter example."

migič ::

Ena od rešitev je ta, da vse države pristopijo skupaj in financirajo projekt. Kljub vsemu je rak apokalipsa 20 in 21 stoletja, zaradi katere trpi na milione ljudi po vsem svetu. Zagotovo so stroški financiranja v 100 mio €€€, ampak končni učinek bi bil najvećji izum zadnjih nekaj desetletij.
............. in migali so do konca svojih dni!!!!!!
Migajte z mano, naj živi migič!

pietro ::

Ja, obstaja hormon, ki stimulira tvorbo novih trombocitov. Dotični protein naslavljajo kot trombopoetin. link

marsovcek ::

Obstaja, ampak se ga ne more uporabiti v terapevtske namene.

kekc ::

Kot kaže, pri mojem problemu s trombociti ni ravno težava da se prepočasi proizvajajo, ampak avtoimuna trombopenija (telo prepoznava lastne trombocite kot tujke in jih uničuje). Kar mi trenutno zdravijo s pomočjo kortikosteroidov in citostatikov, vendar so učinki čedalje manjši.

A mogoče kdo ve, če obstaja še kakšna možnost tega zdravljenja?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novi pristop k boju z rakom (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
13022897 (12544) Spy
»

Ve kdo kaj o novem zdravljenju raka?

Oddelek: Znanost in tehnologija
172627 (536) Gladi
»

Rak - alternativne metode...

Oddelek: Problemi človeštva
367746 (5844) jimmy69
»

Kemoterapija = mumbo jumbo?

Oddelek: Problemi človeštva
4417508 (15053) grex
»

Cepivo proti raku?

Oddelek: Znanost in tehnologija
453651 (2727) DarwiN

Več podobnih tem