» »

Katero osnovno za server

Katero osnovno za server

TilenS ::

Pozdrav,

zanima me kero osnovno priporočate za enostaven server (web, ftp, file) ? Procesor mam A64 3500 sepravi rabim neki za s939. Rad bi pa neko čim bolj zanesljivo plato za ne preveč evrečkov, tiste bom raje porabil za diske :) Bilo bi tudi zelo ok če bi podpirala software raid 1,0,1+0,5 (posebej 5).

Pa še eno vprašanje, kje se pozna razlika če imam rame iz ecc podporo in če jih imam brez ecc? Kolikor vem je Bufferd oz. ecc ram boljši v tem da prepreči napake v ramu na račun majhne izgube hitrosti sistema. Zanima me samo ali se sploh splača ubadat iz tem ramom ali ne, ker ta server tako ne bo imel kej velikih load avrage-ov :)

Lp

KandazaR ::

Če imaš samo proc bi lahko pogledal za kakim pravim serverjem. Ali pa kakim rabljenim. Glede kvarjenja: čist vsaka se ti lohk pokvar. Tak da kupi kako ki ima že vgrajeno grafo. Rami so čist dobri navadni. Pa še diske nabav in to je to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

Brane2 ::

če imaš že AMD procesor, potem nimaš kaj dosti sanjat o izbiri RAM-a. Registered je sicer dober zato, ker manj obremenjuje linije proca in ga lahko nabutaš več gor, je pa počasnejši. ECC omogoča popravljanje napak med delom, je pa pogoj, da imaš CPU, ki to zna.

Za tvojh proc pride v poštev samo navaden.

Če gre za kaj amaterskega, se ne sekirat za profi komponente. Vzemi navadne, mogoče malo boljše stvari, skrbno sestavi zadevo in je ne overclockat.

Poskrbi za ventilatorje in hlajenje in jo daj na plac, kjer se pri hlajenju ne bo nažrla prahu. Aja, pa periodično jo spucaj. Ne čakat, da nabrani prah zariba ventilatorje ali da kaj drugega crkne.


To je več ali manj vse.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

TilenS ::

Ok hvala. Rami bojo pol kr lepo navadni za plato sem pa gledal tole. Ima ta plata podoporo za hot swap ? Zdej če ne bo druge podobne bo prišla kr ta. Mogoče še ve kdo za katero, da podpira raid 5 ali pa za kak podoben controller ?

Lp

TilenS ::

Pozabil sem še vprašat ali je možno, da na eni plošči delujeta skupaj scsi in sata (raid) controller-ja ? Slučajno sem zvedel za en Dell-ov server z scsi Ultra3 krmilnikom in me zanima ali bli bilo možno uporabit zraven še en sata raid controller ta del bi potem služil za file server, scsi pa za rec. web kjer je dobro imet manjše dostopne čase ?

Lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TilenS ()

Brane2 ::

Ne vidim zakaj ne bi bilo možno, obenem mi pa ni jasno, zakaj bi se pečal s tem.

Če sem prav razumel, gre za amatersko zadevo. Če ne misliš ravno laufat lokalne kopije googla, se tiu za hitrost diskov ni treba sekirat.

Pametno postavi sistem, pa bo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

TilenS ::

Bolj kot ne bo samo zaradi file serverja (backup podatkov) zraven bom še pač poganjal mojo skormo stran in ftp :) Zanima me še pa nekaj glede postavitve mreže, ker bom imel zdej v bistvu mojo staro linux router kišto "odveč" me zanima ali jo ma smisel obržat ? Mislil sem na možne postavitve tega novega serverja v DMZ ali pač enostavno priklopljen na LAN omrežje in na router-ju odprti poterbni porti. Bi iz kakim podobnim načinom pridobil na varnosti ali kar uporabim ta nov server (+ruter) namesto zdejšenga ? Ne da bi rad kompliciral ampak če se, da kaj naredit glede varnosti serverja mi je najmanjši problem laufat obe kišti 24/7 :)

Lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TilenS ()

Brane2 ::

Moje izkušnje pravijo,d a se te stvari teoretično da laufat skupaj, da pa jih je bolje laufat na dveh ločenih mašinah.

Zakaj ? Ker se kritične zahteve bistveno razlikujejo pri obeh vlogah.

Pri stroju, ki visi na xDSLu in laufa par strežnikov ti je ZELO pomembna varnost, neprebojnost stroja in stabilnost ni pa toliko pomembna fizična hitrost stroja.

Karkoli že imaš, lahko mirno downclockaš in tako zbiješ porabo, gretje in staranje, pa bo še vedno čezinčez prehitro glede na to, kar sfolga xDSL.

Pomembno pa ti je, da je stroj VAREN. Da na njemu laufa firewall, ki 5x prešnofa vsak paket, ki pride po štekerju, da ti sesutje enega servisa ne pomeni sesutja celega stroja, da gor laufa malo stvari, so pa te premišljene in varne. Ponavadi to pomeni uporabo hardened kernela in selinux. Predvsem slednji pa še ni primeren za normalen univerzalni stroj, oba pa pomenita neko upočasnitev stroja.

Poleg tega pa je važno da ti ta stroj laufa ne glede na to,d a mogoče pa sedaj šraufaš glavni strežnik.


Za glavni strežnik na notranji mreži ti je pa najbolj pomembna hitrost, poleg neke osnovne zanesljivosti hardvera. Tam pa si ne moreš špogat picajzlastega pregledovanja vsakega paketa in nekih težkih firewall pravil, če imaš mrežo 1Gbit na nekaj karticah in intenziven promet. Po drugi strani pa na taki mašini tudi najbrž ne rabiš met bittorent klienta ali celo strežnika itd in laufaš verjetno predvsem sambo in mogoče kak nfs za tistih nekaj dobro znanih sosednjih mašin na lokalni mreži...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri strojni RAID kontroler? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
749315 (5796) levaky
»

Strežnik za mini firmo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10516403 (13498) ta-mau
»

Nakup routerja - 300 uporabnikov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
1309926 (6955) Spock83
»

Budget host sistem za virtualne sisteme (VMware) - komentar prosim

Oddelek: Kaj kupiti
121875 (1564) Buggy
»

Poceni in dober strežnik

Oddelek: Kaj kupiti
151195 (918) Damc

Več podobnih tem