» »

Eksperimentalna ekonomija

Eksperimentalna ekonomija

jeti51 ::

Danes me je pritegnil krajši članek v Poletu, kjer je bilo na kratko predstavljeno področje eksperimentalne ekonomije, kjer poskušajo ugotavljati, kako se ljudje obnašamo v določenih ekonomskih situacijah, ali smo racionalni ali ne ipd. ter na podlagi teh ugotovitev izpeljujejo razne modele trgov in podobno.

Primer eksperimenta: v dve ločeni sobi posadijo dva človeka (vsakega v svojo), ki se ne poznata, se nista nikoli videla in drug o drugem nič ne vesta, prav tako pa ne bosta nič zvedela tudi po koncu eksperimenta. Gre za enkraten (in ne ponavljajoč se) poskus. Prvi dobi 100€ in mora drugemu dati ponudbo o delitvi tega denarja. Če jo drugi sprejme, dobita vsak svoj predlagani delež, če pa jo zavrne, pa noben izmed njiju ne dobi nič. Potek eksperimenta je znan obema.

Zdaj pa zanimivost... če prvi predlaga delitev 70:30 v svojo korist, drugi dostikrat NE BO hotel vzeti zastonjskih 30€, ker ne bo privoščil tistemu drugemu 70€, čeprav bi seveda bila bolj racionalna odločitev, da bi 30€ vzel. Baje jih kar kakšna polovica ne sprejme 30€ ali manj, več jim pomeni, da se skopuhu "maščujejo".

Potem je tu še druga verzija igre imenovana "diktator". Tu ima en igralec vso pravico odločanja. On določi delitev denarja, ki je dokončna. Racionalna odločitev je seveda ves denar zadržati zase, ampak kljub temu jih 80% drugemu vsaj nekaj nameni. 20% jih celo razdeli 50:50.

...

Skratka tkašni in podobni psihološki eksperimenti, ki se dostikrat tudi navezujejo na teorijo iger, se mi zdijo fascinantni. Človek ni (vedno) tako racionalen, kot si morda sam misli, v nekaterih situacijah podleže impulzivnim odločitvam. Kar poglejmo brezglavo kupovanje na razpordajah na primer. Zanima me, če je kdo že kaj bral o teh stvareh in če ima morda še kakšne zanimive članke in/ali razsikave s tega področja (wikipedio sem seveda že obdelal). Predvsem me tudi zanima, kakšne vse eksperimente so si zamislili (kakšne "igrice") in kako so se ljudje odzivali.

antonija ::

Jaz sem isto opazil med igranjem katanca, monopolyja, pokra,.... skratka vseh iger kjer se vodi bilanca "premozenja". Vedno velja rek:"Saj je vseeno ce mi umre koza, dokler sosedu umreta dve kravi".
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

jype ::

Jaz sem to tudi opazil, ampak igral nisem nikoli tako.

Predvsem zato, ker vem, da je življenje v okolju, kjer so ljudje solidarni (pa ni nujno, da si totalen altruist, le da malo menjaš perspektive, preden se odločiš) bistveno prijetnejše.

Bilo bi fino, če bi lahko rekel, da imam to od socialistične indoktrinacije, pa to žal še zdaleč ni res. Takšnega odnosa sem se naučil pri ljudeh, pri katerih je golo preživetje odvisno od tega, koliko bodo solidarni.

BigWhale ::

> Jaz sem to tudi opazil, ampak igral nisem nikoli tako.

Ja, jaz tudi ne. Zato sem pa izgubljal. :P Vsi drugi so pa udrihali po meni.

Na koncu je bil vedno hec, da ce sem izgubil se nisem pocutil porazenega, ce je bilo pa obratno, da sem jaz zmagal, je bil pa cel halo. Sem se pa takoj zarotil proti nasprotniku in je bilo nekaj narobe z igro. :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

jype ::

Ja, to se tudi meni zdi dobra zvijača. Če si solidaren, nikoli ne izgubiš, ker je tudi zmaga drugega tvoja zasluga :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

lymph ::

Pa sej to je logično, no ubistvu je še bolj logično da drugemu ne privoščiš 80, ti pa kot posledica temu ne dobiš niti 20. Iz vidika ekonomije je lahko razlika 60 precej velika prednost nasprotnika. Pa večinoma niti ne glede na začetno stanje.
Mogoče bi blo bolj primerno, da bi tiste eure zamenjali za svinjsko kračo, ki bi jo delili. V tem primeru bi pa res bilo iracionalno, če si ne bi privoščil niti 20% :D
"Belief is immune to counter example."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lymph ()

jype ::

Zakaj avtomatično smatraš človeka, ki ti ponuja denar, za nasprotnika?

jeti51 ::

Pa sej to je logično, no ubistvu je še bolj logično da drugemu ne privoščiš 80, ti pa kot posledica temu ne dobiš niti 20.

Ravno to je zanimivo, da stvar NI logična (oz. samo po sebi umevna). Če ne dobiš ti 20 in tisti drugi 80, bo pa izvajalec eksperimenta obdržal 100 in ima "prednost pred tabo" če gledaš v tej luči...:)

Pa še en primer: recimo, da se tokrat gre za 100.000 €. Ti dobiš 20.000, oni drugi pa 80.000. Skratka spet ti je ponujenih 20%. Bi jih zavrnil?;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jeti51 ()

lymph ::

Vzeu bi jih. Ampak če bi država ponujala enemu podjetju za več kot 300% večje subvencije kot jih dobim jaz, samo v primeru če jaz dobim tiste male, podjetje mi je pa konkurenčno, potem pomoje ne bi vzeu :D
"Belief is immune to counter example."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lymph ()

jype ::

lymph: a tako malo zaupaš v svoje znanje? Al gradiš svoj uspeh na čem drugem?

lymph ::

Sej kaj pa je to drugega kot znanje, pogledaš kako bo taka razlika v dohodku vplivala na delovanje podjetja. Če se stanje spremeni na slabše kot je bilo, potem zavrnem ponudbo. Zdej čist na kratkem roku, bi bilo za podjetje 20% kul, ampak če upoštevaš raketiranje drugega podjetja z 80%, si pa verjetno ustrelil samega sebe v nogo.
"Belief is immune to counter example."

OwcA ::

Vzeu bi jih. Ampak če bi država ponujala enemu podjetju za več kot 300% večje subvencije kot jih dobim jaz, samo v primeru če jaz dobim tiste male, podjetje mi je pa konkurenčno, potem pomoje ne bi vzeu

Enostavno gre za vprašanje, ali je to igra z ničelno vsoto ali ne.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

lymph ::

V realnosti bol malokrat, ampak mi govorimo na mali skali, tko da ja.

Edit: ubistvu je win-win, sam je treba vedet, da tvoj primankljaj lahko precej vpliva na igro
"Belief is immune to counter example."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lymph ()

Thomas ::

Ni tako neracionalno ubiti svojo kravo, če sosedu zato crkneta dve.

Pregovorna foušija zgleda neracionalna, a z vidika naših genov je še kako racionalna.

Vsaj v okolju, v katerem smo zevoluirali je bilo tako, da "sosed" je predstavljal največjo nevarnost, da tvoji geni ne bodo šli naprej, njegovi pa. Ubit se ga ne splača, to ne, spraviti pod svoj družbeni položaj, pa vsekakor.

Se to lahko 100 krat povrne.

Ljudje smo še kar prijazni drug z drugim. Ampak ko gre za družbeni status ni več šale. Zato ti noben milijarder ne da rad 10 evrov. Sicer njemu ne pomeni teh 10 evrov mnogo, a se med vama potem zmanjša družbena razlika in boš še navsezadnje vdrl v njegov harem. Se mu bolj splača potrošit 1000 evrov za onemogočanje potencialne konkurence, kot 10 evrov za njeno vzpodbujanje.

Seveda, pa kdaj (mnogokrat) najdemo tudi skupne interese. Milijarder ti da 10 evrov, če jih bo to njemu prineslo kasneje 100, tebi pa 10.

Genetska ekonomija, kakor si jo predstavlja cave man v nas ... deluje.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

lymph ::

Thomas si mi vzel besede iz jezika. Super da se ti je dalo razčistit tole.

Edit: meni se namreč ni :D
"Belief is immune to counter example."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lymph ()

Thomas ::

Zakaj bi toliko ljudi raje bilo kralj 1500, kot monter 2000?

Čeprav je monterju 2006 objektivno bolje, kot kralju 1500?

Ker ima kralj višji družbeni status. Relativno mu je bolje, čeprav mu je absolutno slabše.

Človeška žival se poganja za ta, relativni status.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Majmune ::

Deliti je pametno le takrat, ko je status obeh enak, ko pa je nekdo bogatejsi od drugega, pa raje revez poje svojo suho slino, kot pa da da bi delil z bogatasem. Saj bo v naslednjem poizkusu se vedno na nizji stopnicki kot bogatas. Zatorej je bolje igrati igre na srečo, kot pa oguljofati znanca z navideznim "dobickom".
Lp

lymph ::

Majmune, malo si zgrešil. Reveža ne bo bogataš nič bolj ogrožal kot ga že.
"Belief is immune to counter example."

jype ::

Saj ni zgrešil, samo revež je revež z razlogom - ni preveč brihten.

lymph ::

Se pa strinjam da predpostavka o racionalnem obnašanju posameznikov/države ni 100%. Je pa dober model.

Evo ena dobra: v merkatorju opazimo, da vedno, ko naraste prodaja piva, naraste tudi prodaja plenic (in obratno). Ali dati pivo in plenice blizu eno drugemu ali pa čim bolj narazen?
"Belief is immune to counter example."

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lymph ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ukinitev dodatnega zavarovanja (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21134153 (25006) lolipop2
»

Beračenje pred trgovinami (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
44247514 (34736) jype
»

Kdo bi ubil belo miško ali trgovanje in borza znižujeta moralne vrednote (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8919513 (16219) donfilipo

Solidarnost.. (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
604790 (3853) Mati

Več podobnih tem