Forum » Elektrotehnika in elektronika » Likalnik Gorenje Deluxe 2100 v manjši okvari
Likalnik Gorenje Deluxe 2100 v manjši okvari
boset ::
Lp,
Popravljam likalnik gorenje Deluxe 2100, pri kateremkontrolna lučka ne sveti.
Problem: lučka za vklop in izklop termostata ne dela.
Opis delovanja: Likalnik greje, termostat dela in preveč greje.
Sem pa odkril eno varovalko če lahko temu tak rečem in sem dokaj prpričan da je fuč.
tule je skica te varovalke.
Lahko naredim bridge preko varovalke al ne? (nisem pa prepričan za kakšen element gre).
Upam, da mi boste uspeli na kakšenkoli način povedati, kako se naj lotim popravila.
Hvala
Popravljam likalnik gorenje Deluxe 2100, pri kateremkontrolna lučka ne sveti.
Problem: lučka za vklop in izklop termostata ne dela.
Opis delovanja: Likalnik greje, termostat dela in preveč greje.
Sem pa odkril eno varovalko če lahko temu tak rečem in sem dokaj prpričan da je fuč.
tule je skica te varovalke.
Lahko naredim bridge preko varovalke al ne? (nisem pa prepričan za kakšen element gre).
Upam, da mi boste uspeli na kakšenkoli način povedati, kako se naj lotim popravila.
Hvala
- zavaroval slike: Azrael ()
Jackal ::
Na takšen način kot si narisal (po obodu zarezana spirala) so narejeni upori. Varovalke v takšni obliki pa še nisem videl.
Walking the way is something completely different than imagining the way.
kondezator ::
To je upor, ki zmanjša napetost na tlivki.
Tlivke so ponavadi narejene za napetosti okrog 100v.
Če upor prevežeš bo nastal dim in dišave.
Tlivke so ponavadi narejene za napetosti okrog 100v.
Če upor prevežeš bo nastal dim in dišave.
hmm, se mi je zdelo ja da je upor, ker če bi bla varovalka bi nekje pokazala znake, da je fuč.
Ma kdo idejo kakšno vrednost mora met ta upor.
sem probal že z ohm metrom zmerit, pa nič ne pokaže, tak da tole nucam definitivno novo.
hvala
Ma kdo idejo kakšno vrednost mora met ta upor.
sem probal že z ohm metrom zmerit, pa nič ne pokaže, tak da tole nucam definitivno novo.
hvala
Azrael ::
1M Ω bo za začetek kar v redu. Mogoče lahko tudi manj (odvisno od tlivke), vendar nikakor manj kot 100k. Če bo v tlivki videti bliskanje, je upor premajhen!
>Če upor prevežeš bo nastal dim in dišave
Lahkojo nastanejo zraven še (nevarne) črepinje, namreč tlivka v takem primeru zelo lahko eksplodira.
>Če upor prevežeš bo nastal dim in dišave
Lahkojo nastanejo zraven še (nevarne) črepinje, namreč tlivka v takem primeru zelo lahko eksplodira.
Nekoč je bil Slo-tech.
Ok, bom nabavo nekaj od 100k pa do 470 k, pol pa bom vidu kaj bo.
Azrael : se spomniš onga tv-ja MAtrix Flat ....
Sem dal na popravilo,.... fuč je bil čip za horizontalo, vertikalo in dioda--> dioda je služila kot varovalo za VN Trafo zato pa ni led dioda svetla, pa še škrtal je u zvočnikih. Cena popravila 12 K , dela u nulo. Thanx!
Baresi: ma sploh kakšno vezo ta upor z termostatom?
predvidevam da dela pol pod 100V ?
Llikalnik je vseeno delal, neglede na to da brljivka NI svetla.
No, pa sej bom vidu, ko upor ali dva nabavim.
Azrael : se spomniš onga tv-ja MAtrix Flat ....
Sem dal na popravilo,.... fuč je bil čip za horizontalo, vertikalo in dioda--> dioda je služila kot varovalo za VN Trafo zato pa ni led dioda svetla, pa še škrtal je u zvočnikih. Cena popravila 12 K , dela u nulo. Thanx!
Baresi: ma sploh kakšno vezo ta upor z termostatom?
predvidevam da dela pol pod 100V ?
Llikalnik je vseeno delal, neglede na to da brljivka NI svetla.
No, pa sej bom vidu, ko upor ali dva nabavim.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: boset ()
Tlivka na samo delovanje likalnika nima posebnega vpliva. Je samo signalizacija, kdaj je likalnik dovolj ogret.
Nekoč je bil Slo-tech.
ok, sem nabavo nekaj uporov od 100k do 500k
stvar deluje na 290k Ohm in tudi 480k Ohm (brez utripanja tlivke)
Zadevo sem testiral- dela brez problema, upor se ne greje - vsaj hitro ne
katerga naj pustim not: trenutno mam 480k
Imam še sledeče upore: 150k
210k
290k
320k
470k
560k
mislim pa, da ne bo problema z 480k, nisem pa probaval kje je toleranca,
se pravi najnižji upor in tlivka ki še ne utripa. (lahko, da je že 120k premalo)
stvar deluje na 290k Ohm in tudi 480k Ohm (brez utripanja tlivke)
Zadevo sem testiral- dela brez problema, upor se ne greje - vsaj hitro ne
katerga naj pustim not: trenutno mam 480k
Imam še sledeče upore: 150k
210k
290k
320k
470k
560k
mislim pa, da ne bo problema z 480k, nisem pa probaval kje je toleranca,
se pravi najnižji upor in tlivka ki še ne utripa. (lahko, da je že 120k premalo)
Če tlivka sveti dovolj, pusti tako kot je. Namreč manjši upor-> prej bo tlivka postala temna in neuporabna.
Na uporu se kuha manj kot 0.1W in se upor greje najbolj zaradi likalnika samega, ne zaradi moči, ki se kuha na njem.
Lepo, da si popravil.
Na uporu se kuha manj kot 0.1W in se upor greje najbolj zaradi likalnika samega, ne zaradi moči, ki se kuha na njem.
Lepo, da si popravil.
Nekoč je bil Slo-tech.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | vezava zvoncaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 12734 (5286) | mirator |
» | Likalnik ne greje: je tole transformator?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3038 (2825) | Mati |
» | kabli prebijajo?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 8768 (7850) | telexdell |
» | Kakšna dioda je to? (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 6625 (4785) | boset |
» | LED dioda v stikalu zvoncaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2838 (2732) | Brane2 |