» »

WinXP capture format - please help

WinXP capture format - please help

urosbe ::

Hy!

Imam en problem in sicer imam Voodoo3 3500, ki podpira real-time MPEG2 in AVI capturing (zajemanje).
Da povem najprej, kaj želim narediti in kje se mi zatakne. Stare videokasete bi rad zajel na disk, jih skompresiral v format VideoCD (resolucija 384x288).
Zatakne se pa tam, kjer je treba izbrati format. Na voljo je namreč resolucija ...
320x240, 640x480 ... (vmes ni nobene, jaz pa bi rabil ravno 384x288, kot je resolucija VideoCDja).

Če zajamem z 320x240 vse deluje odlično, vendar potem ko spravim teh par giga v VideoCD, je fora v tem, da on potem to resolucijo avtomatično raztegne na resolucijo videocdja, torej iz 320x240 na 384x288, rezultat pa je zame nesprejemljiva kakovost slike).

Poskusil sem zajeti z 640x480, vendar sumim za prepočasen računalnik Pentium III 450 MHz, 256 MB 7ns RAM, 20 GB 7200 disc, ker je "drop frames" število preveliko, pa še buffer se napolni v parih sekundah, tako da to ne gre.


Kot sem rekel, imam Voodoo3 3500, in nikjer ni napisano v kakšni resoluciji ta kartica podpira captuiring, vendar glede nato da ima strojno MPEG2 kodiranje, se mi zdi, da bi moralo delovati pri VideoCD resoluciji (katere format je MPG).
Imam pa WindowsXP, je mogoče s tem kaj narobe?

Če ima kdo izkušnje s tem, naj prosim pomaga, in napiše kakšen nasvet.

Lep pozdrav!

Uroš
Uros.Benedicic@kss-loka.si

Senitel ::

V bistvu edina stvar s katero ti lahko pomagam je, da gonilniki za Voodoo 3 pod XP-ji niso ravno dobri... Kaj ko bi to probal na Win98?

urosbe ::

Seveda sem poskusil pod Win98, vendar tam pa so tezave z SbLive:) Pa se nestabilni sistem, in nimam zivcev da bi se v Win98 matral. Vendar ce se v Win98 da, potem mora obstajat tudi kaksna moznost, da bi to delovalo na WinXP.

Samo moral bi dobiti nek popravek al pa rocno popravit VIDEO FORMAT, tam ko imajo Windowsi zapisano CAPTURE VIDEO FORMAT nastavitve (320x240, 640x480...), vendar sem v registru iskal pa ni nikjer nič. Na netu iščem kakšen update al pa kej, pa nič.
In prav nič ne morem zdej.

LP! Uroš

aliado ::

Živijo!

Poskusi zajemati s programom VirtualDub (dobiš ga na www.digital-digest.com), kjer lahko nastaviš poljubno resolucijo. Izhod pa bo vedno avi s katerokoli kompresijo ali nekompresirano.

LP

urosbe ::

Seveda že od vsega začetka zajemam s tem programom, poskusil sem še z bolšimi (vsaj tko pravjo nekateri po internetu.. recimo en bolši za zajemat je AVI_IO), in povsod ko izbereš format se pokaže forma od windowsov, v windowsih pa prave resolucije ni.
Ko bi vsaj vedel, kje v registru ali v kateri datoteki, je to shranjeno, pa bi na roko popravil.

LP! Uroš

aliado ::

V VirtualDubu imaš nastavitev: "set custom format". Tu nastaviš kakršnokoli resolucijo in format slike ki jo tvoja kartica popira.

LP

urosbe ::

To vem, sem že probu. Ampak, ko izbereš kakšno poljubno globino barv ali pa samo resolucijo, recimo 384x288, napiše INVALID FORMAT oz. nekaj v tem smislu, da kartica tega ne podpira (ker primerja, če je ta format najdu v tistih nastavitvah od windowsev-vsaj mislim). Čeprav če kartica ne bi podpirala, potem tudi v Win98 tega ne bi mogu v takšnem formatu zajet.

Uroš

karma ::

hoyla...naj najprej copy->pastam neki iz joker mnennjalnika (mislim da od EX-B-ja, če mi je dovoljen copyright :))

Če nočeta ravno grafične menjat za kakšn ATI VIVO, bosta potrebovala PCI TV Tuner (eden boljših je od ATI-ja). Stvar daš v prazen PCI slot, povežeš z videorekorderjem, namestiš gonilnike, downloadaš VirtualDub, ter morda še kakšen kodek, ki ga boš uporabljal med zajemanjem (Če imaš dovolj prostora na disku [~40GB], potem Huffyuv, sicer kakšen MotionJPEG kodek; direktno v DivX zajemaj le, če imaš *zelo* močno mašino).
V VirtualDubu:
1. File->Capture AVI (vklop snemalnega načina)
2. Nastavi format zajemanja:
- zvok: Audio -> Compression -> PCM (ne stiskat zvoka, ker se mašina prerada obesi). Za videorekorder nastavi na kakšnih 22050Hz, 16Bit, stereo
- video:
- format zajema: Video -> Format -> 352x288 (iz videorekorderja se več ne splača), Image Format: YUV 4:2:2 (UYVY, YUV2...) ali YVU9 (Indeo RAW) ali RGB24 (raje YUV kot RGB). Ne izbirat kakšnih ATI VCR.
- izvor videa: Video -> Source (izberi kam sta priklopila videorekorder - ponavadi Composite ali S-Video; nekateri gonilniki tu omogočajo tudi nastavitve svetlosti, kontrasta, barv)
- kompresija videa: Video -> Compression (priporočljivo Huffyuv če imaš dost placa, sicer kakšen MJPEG kodek; DivX samo na zelo hitrih mašinah)
3. Izberi datoteko kamor se bo zajemalo: File -> Set capture file
4. Nastavitve zajemanja
- Capture -> Settings (Framerate na 25, ostalo po želji)
5. Zajem videa:
- Capture -> Capture video
Med zajemanjem naj bodo vsi ostali programi zaprti, računalnika se ne poizkušajta niti dotikat. Če pri zajemanju izpade veliko število slik, uporabita MJPG kodek (Morganov in Pegasusov sta zelo hitra).

To velja za vse kartice z Broketree BT 878/9 chipom, verjetno pa tud za druge...
Moje izkušnje pri tem so pa da zajemam 640x480 ker je ipak boljša slika, omejen sem pa t velikostjo fileta na 4GB tko da je to bolj šljaka pol lepljenje pa to.Segmented zajem mi zamakne zvok pri vsakem novem filetu od 4Gb ki ga ustvari
Sem pa opazil, da je pri Virtual Dubu pomembna nastavitev Capture->Disk i/O, chunk size 512-1mb, chunks in buffer 2mb...ker če dam več, se mi sistem zabaše in dela .chk file po disku (ne more dovolj hitro pisat po moje)
Skratka: mislim, da je VirtualDub zlo dober program za arhivirat video z VHS-a in da se da z malo preizkušanja (filtri smooth, sharpen, deinterlace došeči kar dobre rezulatate) sam ne obupat takoj na začetku....
Za konec te klobase še eno vprašanje: a win98 SE omogočajo pisanje filetov večjih od 4Gb na disk (win2000 vem da jih) al mogoče winXP????
sam sem zaradi nekih službenih programov še vedno prikovan na win98, ki mi sicer dobro služijo...
cya & keep on rockin'....ehm... over-clockin'

urosbe ::

Hy!

Hvala za obsežen odgovor, pa vendar bi dodal nekaj.
V Jokerju sem članek od zajemanju videa, Virtual Dubu ipd.. prebral, tko da sem z vsemi postopki seznanjen. Tudi na računalnik se dobro spoznam (sem programer, imam veliko izkušenj z Windowsi), problem je pa samo v tem, da v WinXP ne morem izbrati VIDEO FORMATA nič med 320x240 in 640x480. Za iz VHSa na cd bi bila ravno prava 388x2... zato ker je to resolucija videocdja. Kar je pa več (640x480) je pa moja PIII-450tka z 256 MB 7ns RAMA in 20 GB 7200 diska očitno premalo (ker je preveč "izgubljenih" frame-ov).
Za lažje razumevanje pa prilagam še naslov do slikca, kjer je slika kaj dela probleme (katero okno).
http://www.kss-loka.si/~ubenedic/video

LP! Uroš


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VirtualDub za začetnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5814669 (8075) Revenant
»

Resolucija DV premajhna

Oddelek: Zvok in slika
91131 (1054) CaqKa
»

TV Tuner - programi za zajemanje videa?!

Oddelek: Programska oprema
51556 (1298) DeLuX
»

Video capture

Oddelek: Sedem umetnosti
121409 (1154) ferjan
»

mpeg iz tv tunerja

Oddelek: Zvok in slika
91224 (1047) Quickbeam

Več podobnih tem