» »

Resolucija DV premajhna

Resolucija DV premajhna

DMouse ::

Zanimajo me izkušnje ljudi, ki z računalnikom zajemajo Digital Video prek DV kartice (z DV kablom :\), predvsem s kakšno resolucijo vam uspe zajeti sliko.

Imam Hercules DV Action kartico, ko sem nanjo priklopil kamero Sony DCR-PC101E PAL so jo WinXP samodejno prepoznali in inštalirali gonilnike "Sony DV Device".
Če kliknem na Capture Format se ne da nastavit resolucije (kot pri drugih capture napravah), ampak je privzeto 360x288, medtem ko sem pričakoval vsaj 640x480.
Je to privzeta resolucija za vse take naprave, ali imam napačno kamero/kartico/gonilnike?

Se zelo priporočam za pomoč!

poga ::

Zivjo!

Jaz imam Sony-evo kamero (TRV320) in ko prenasam video v racunalnik mi brez problema deluje na standardni DV resoluciji, ki pa je:

720*576 - za PAL
720*480 - za NTSC

Kamero imam pa na racunalnik priklopljeno preko FireWire (IEEE-1394) konektorja. Problem manjse resolucije sem enkrat ze opazil, ampak takrat ko je bila kamera priklopljena na racunalnik preko USB povezave...

S katerim programom pa zajemas sliko? Ulead VideoStudio?

PoGa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: poga ()

DMouse ::

Hvala za odgovor.
Problem je bil v tem (kot sem danes dopoldne ugotovil), da ne zajemam preko standardnega DV kodeka ampak kot VfW. Preden slika pride do VfW filtrov, pa jo vmesni filter pomanjša (nimam pojma zakaj ampak tako je).

Aspirinix ::

poga, a je mogoče tvoj sony s sabo privlekel kakšen specialen kodek od sonyja?
Meni pinnacle dela probleme da je joj. Najboljše je delati z njihovim dv kodekom ampak pol pa ni kompatibilnosti na nobeni drugi mašini. Če vzamem katerega drugega pa nisem zadovoljen s kvaliteto. Maš kakšno idejo, kako bi lahko izboljšal kvaliteto?
Sem nameraval gor dati mjpeg ali kaj podobnega, pa mi je en kolega odsvetoval.

CaqKa ::

s digitalne kamere zajemat video v drugačni obliki kot DV je brezveze... samo na kvaliteti boste izgubili.
če drugače ne (torej v skrajnem primeru) lahko za zajemanje uporabite kar xpjev movie maker, kjer imate možnost zajemanja v polni dv ločljivosti.
zajemate pa lahko še s ulead media studio, adobe premiere in raznimi programi (ponavadi je vsaj eden dodan firewire kartici)
sicer pa pojdite na doom9.org in poišlite na forumu dv oddelek.

DMouse ::

CaqKa:
> s digitalne kamere zajemat video v drugačni obliki kot DV je brezveze... samo
> na kvaliteti boste izgubili.

Si prepričan? Mislim da je to najbolj odvisno od tega ali je DV lossless stisnjen zapis, ali pa se del videozapisa izgubi (če sklepam po tem da najboljši lossless kodeki videozapis stisnejo na približno 50% in je DV stisnjen na 20% mislim da je bolj verjetno to drugo). Vsakič ko kaj delaš s posnetkom in ga spet shraniš, se del izgubi. Mam prav a mam prav? :\

P.S.: ko sem govoril o VfW filtrih sem imel v mislih HuffYuv
P.P.S: sedaj kljub vsemu uporabljam DV kodiranje :)

CaqKa ::

ne nimaš prav!
ker vsako spreminjanje kakršnega koli podatka iz dataloss kompresije spet v dataloss kompresijo pomeni samo nadaljno izgubo kvalitete.
pri dv pa ti samo preneseš podatek na disk v točno taki obliki kot je na kaseti (ker ga hardverski kodek na kameri stisne, ne pa firewire kartica - ta služi samo prenosu podobno kot ethernet karta), kar pa pomeni da pride do izgube podatkov samo tako, če recimo pri zajemanju dobiš 'dropped frame'.
če bi hotel video zapis stisnit brez izgube podatkov bi to pomenilo prenos 30 megabajtov na sekundo + zip (ali podobna lossless) kompresija. pri čemer sploh neveš če bi se video dovolj primerno stisnil za tvoje potrebe. imaš dovolj močen računalnik? -> vsak video format na pcju je dataloss značaja!
/edit
dodatek: če bi video rad spremenil v nek drug pcju bolj prijazen format (divx), to naredi šele na koncu ko imaš vsa video že zrezan in zrežiran. (spet zaradi manjše izgube na kvaliteti+ hitrejše montaže)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

poga ::

Aspirinix: ne, kakor vem se ni nic posebnega nalozilo. Mislim da se je ob prvem priklopu nalozil samo driver od WinXPjev za kamero.

glede kvalitete je pa vedno najbolje snemati v AVI format. Ampak za tega je potrebno dosti prostih Gb na HHDju, ker zasede pol ure videa okoli 7-8 GB. Ni pa nobene izgube kvalitete, ce snemas v ta format, kar je vsekakor zelo velik +.

CaqKa: jaz se moram kar strinjati s tabo. Jaz sem probal vse mozne codece in vedno je bilo opazno, da je zadeva kompresirana (predvsem na kaksnih posnetkih, kjer ni dosti svetlobe itn.). Tako da jaz kar prisegam na DV AVI zapis... vse je pa seveda odvisno od posameznikovih zelja po kvaliteti koncnega produkta.

DMouse ::

> ne nimaš prav!
> ker vsako spreminjanje kakršnega koli podatka iz lossless kompresije spet v
> lossless kompresijo pomeni samo nadaljno izgubo kvalitete.
Odvisno kaj šteješ pod spreminjanje. Če bi recimo (teoretično) naredil inverz slike, jo shranil v lossless, nato pa spet odprl, invertiral in shranil v lossless bi na koncu dobil do bita enak zapis (razen če se v file shrani datum). Vse to pa ne velja za kodiranje kjer se del podatka izgubi. Če imaš datoteko v mpeg-1 jo spustiš skozi prej omenjen filter, program sliko najprej odkodira v raw obliko, napravi filter, nato pa stisne na približno enako velikost. Če to narediš še enkrat na koncu dobiš datoteko slabše kakovosti.

>pri dv pa ti samo preneseš podatek na disk v točno taki obliki kot je na kaseti
>(ker ga hardverski kodek na kameri stisne, ne pa firewire kartica - ta služi
>samo prenosu podobno kot ethernet karta), kar pa pomeni da pride do izgube
>podatkov samo tako, če recimo pri zajemanju dobiš 'dropped frame'.
Tu imaš verjetno prav, tega pač nisem vedel. Vseeno pa trdim, da če večkrat urejaš, spreminjaš barvo, kontraste... morajo biti vmesni formati lossless (torej DV ni primeren), če imaš le dovolj prostora na disku.Tako na kvaliteti izgubiš samo dvakrat (prvič za to poskrbi kamera, drugič ko zadevo na koncu spet shraniš v DV ali kak drug format) in ne vsakič ko nekaj spreminjaš.

>če bi hotel video zapis stisnit brez izgube podatkov bi to pomenilo prenos 30
>megabajtov na sekundo + zip (ali podobna NE-lossles) kompresija. pri čemer
>sploh neveš če bi se video dovolj primerno stisnil za tvoje potrebe. imaš
>dovolj močen računalnik? -> vsak video format na pcju je lossless!
Ti veš da lossless pomeni BREZ IZGUBE?

> dodatek: če bi video rad spremenil v nek drug pcju bolj prijazen format
> (divx), to naredi šele na koncu ko imaš vsa video že zrezan in zrežiran.
> (spet zaradi manjše izgube na kvaliteti+ hitrejše montaže)
Se popolnoma strinjam.

CaqKa ::

>Ti veš da lossless pomeni BREZ IZGUBE?
lapsus... nevem kaj me je primlo da sem mislil da lossless pomeni kompresiran podatek. bom popravil moj post da bo pravilen.

/edit
popravil zdaj bi moralo štimat.
hrabrimišek: zdaj lahko svoj prvi odstavek prejšnega posta izbrišeš :)
/spet dodatek
poga:
dv avi format zasede ~20min/4gb oziroma 3,5megabajtov/s

/edit
Tu imaš verjetno prav, tega pač nisem vedel. Vseeno pa trdim, da če večkrat urejaš, spreminjaš barvo, kontraste... morajo biti vmesni formati lossless (torej DV ni primeren), če imaš le dovolj prostora na disku.Tako na kvaliteti izgubiš samo dvakrat (prvič za to poskrbi kamera, drugič ko zadevo na koncu spet shraniš v DV ali kak drug format) in ne vsakič ko nekaj spreminjaš.

spet napaka oziroma odvisnost navade... ko editiraš film ga itak ves čas pustiš v timeline in spreminjaš samo projekt. zakaj bi torej vmes spreminjal celoten film v lossless format ko ga boš pa na koncu itak spet skompresiral v končni produkt? ulead media studio mi namreč končni produkt naredi tak, da del kjer ni efektov samo dobesedno kopira v nov avi, procesorsko moč pa uporabi le pri rendanju kakšnega efekta (napis ipd) >>> kar pomeni da imam v končnem produktu v bistvu enako kvaliteto kot v orginalu, saj so napake pri rendanju napisov zanemarljive.


Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne morem uvoziti .avi datotek v Sony Vegas 7.0

Oddelek: Programska oprema
362486 (2122) opeter
»

Najboljse zajemanje videa na pc?

Oddelek: Programska oprema
142104 (1739) rimljan
»

konfiguracija racunalnika za obdelavo videa

Oddelek: Zvok in slika
181367 (1151) Jebiveter
»

Iščem program za zajem videa!!

Oddelek: Programska oprema
111365 (1262) marS
»

Ali je to dvojna kompresija???

Oddelek: Zvok in slika
81153 (990) CaqKa

Več podobnih tem