» »

Pohitritev operacijskega sistema!?

Pohitritev operacijskega sistema!?

marko88 ::

HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > CurrentControlSet > Control > Session Manager > Memory Management. Vrednost DisablePagingExecutive v desnem delu okna nastavite iz 0 v 1, potrdite vse skupaj in ponovno zaženite računalnik.
S tem posegom boste povzročili, da bo jedro operacijskega sistema nameščeno v pomnilniku !!!!!! Kak to vpliva na delovanje rač?

S tem posegom baje pohitriš operacijski sistem.Tole sem našel na netu pa me zanima kakšna so vaša mnenja glede tega. Ma kdo izkušnje s tem?


LP

opeter ::

Zakaj ne poskusiš kar ti sam?
Pred leti sem poskusil jaz, pa mi je sistem požrl celoten pomnilnik (takrat ga je bilo 512 MB) pa mi skoraj nič ni ostalo za poganjanje Photoshopa. Od takrat sem to opcijo pustil, kot je.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

mat3 ::

In zdaj misliš da si odkril toplo vodo ? To je že zguljena nastavitev. Eni bodo zagovarjali, drugi grajali. Vsekakor se splača met vsaj 1 Giga rama. Sicer pa provej ne.
AMD Ryzen 7 3700X, 32 GB DDR4-3600 MHz G.Skill TridentZ Neo
500GB Samsung Evo Plus, Crucial P2 500GB, GTX 1660 Super, 4x 3TB HDD
http://www.bozic17.blogspot.com

marko88 ::

Itak da je že vse zguljeno. Jaz sem samo vprašal tiste ki se bolje od mene spoznajo na te zadeve da mi svetujejo glede tega, če je to slučajno neškodljiva koristna nastavitev. Ne morm pa verjet da se more pa stalno najt en ko misli da je najbolj pameten in se delat še bolj pametnega. Vem da je zguljena nastavite vendar se nikol nisem spilal z navijanjem rač al s čim podobnim in me to v preteklosti ni zanimalo. Najbolj me pa razf... Ko dobiš odg ja probaj! Zato pa je ta spletna stran da nam ni treba sprobavat in reskirat!

To je vse kar sem hotel slišati-> pred leti sem poskusil jaz, pa mi je sistem požrl celoten pomnilnik (opeter hvala! )

Uf... Sem se razpisal:d


Lp

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: gkovac ()

MiranRxx ::

Sem prestavil na 1.
Pa ne vem ali je kaj bolje ali ne. zal nisem prej izmeril.
Bom pa preiskusil na prenosniku, tam bo verjetno bolj opazno.

marko88 ::

Pomojem ni ravno najboljš da prestavlaš. Če pa že boš prestavo na prenosniko me pa zanima kak se bo comp obnašal (mam tut leptopa)

LP

opeter ::

marko88, kot je že mat3 napisal: vredno je poskusiti samo v primeru, da imaš vsaj 1 GB RAM-a. Čim več, tem bolje. Recimo lahko ti povem iz prve roke da je opazna razlika v poganjanju MacOS X-ke 10.4.8 z 1 GB RAM-a in 6 GB RAM-a. Ok, skrajno banalen primer in vem, da to ni Windows sistem, ampak vseeno. Verjetno je pri Winsih podobno. Če pustiš, da se bo sistem v celoti naložil v RAM, bo verjetno celo opazna kar nekakšna procenutalna pohitritev (beri: prostim očesom opazna). Odkar imam sam 3 GB-e RAM-a, to opcijo nisem poskusil. Čeprav bi lahko, ampak mi je RAM prekleto dragocen, posebej takrat, ko se mora v pomnilnik naložiti večtisokrat večtisoč pikslov velika slika... Painter in Photoshop sta ti hvaležna za vsak MB RAM-a. :)

marko88 ::

Tam kjer sem prebral o tem je blo napisano da rabiš najmanj 512 ram. Čaki če torej mam 1Gb ram in izpeljem to zadevo je pol vredo(se mi nebo sesul sistem oz. comp).To "da se da se bo sistem v celoti naložil v RAM, bo verjetno celo opazna kar nekakšna procenutalna pohitritev (beri: prostim očesom opazna)" tak vem. Zanima me kolk je to varno za računalnik ????????Samo po drugi strani se pa vprašam če že maš 1Mb ram pol se ti tak neki ne splača špilat s tem ,ker z 1G že lahko lepo delaš na komputer.Če mam msn,winamp,azureusa,mulo in internet vse na enkrat pržgano pa še druge stavri lahk normalno delam se mi res ne splača registra mrdat.
upam da sem neka normalnega napisal ko sem že neka skado :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gkovac ()

mat3 ::

Iz izkušenj ti lahko povem to, da OS-u ne boš nič škodil s tem, nič se ti ne bo sesuval, zablokiral ali kaj takega zaradi tega. Razlika (vsaj jaz) tudi ne boš opazil kake zelo bistvene, v določenih opravilih mi celo hitreje deluje če imam vrednost 0 (paging as needed). Zato smo ti pa svetovali da provej, nekomu dela bolje nekomu celo slabše, jaz sem pravkar preklopil na 0 in se mi zdi (tako na oko) da je celo bolje kot prej ko je blo nastavljeno, da ostane jedro v ramu. Mam pa 1 GB rama.
AMD Ryzen 7 3700X, 32 GB DDR4-3600 MHz G.Skill TridentZ Neo
500GB Samsung Evo Plus, Crucial P2 500GB, GTX 1660 Super, 4x 3TB HDD
http://www.bozic17.blogspot.com

bluefish ::

za računalnik je varno. Zaradi te spremembe registra se ti ne bo nenadoma čudežno samovžgal. Tudi Win se bo normalno zagnal. Če pa je stvar uporabna boš spoznal po daljši uporabi programov, ki zahtevajo večjo količino RAM-a.

joker16_7 ::

kaj morš sploh nardit da lahko prideš to te funkcije. Sploh ne znam do tja pridit ko se preklopi iz 0 na 1 oz. obratno..........:D :D :D
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

bluefish ::

poglej začetek prvega posta.

marko88 ::

Joker16_7 : Pa še START>RUN>REGEDIT prej.:D :D :D


Čujete zaj ste se pa res potrudli tak ko je treba.Najlepša vam hvala!


lp

joker16_7 ::

OK, thanks marko. Točno, nisem se spomnil, joj sem čuden zadnje čase. Kmalu bom začel spraševat, kak naj mašino vgasnem....:D :D :D
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

joker16_7 ::

Nekaj vam lahko povem. VKLOPITE to funkcijo. Jaz mam 2GB RAM-a. In sem imel vklopljne enake programe in sem pogledal kolk RAM-a je zasedenega. Bilo je 854MB. Nato sem vklopil funkcijo in restrtal vse skup, pa prižgal popolnoma enake programe. In kolko je blo zasedena, kaj mislite?:\ 621MB...........TO.......res se pozna. Potem se še en špil zagnal in tudi tam požere bistveno manj sredstev. Jaz bom kar pustil tako kot je, da mam zaj manj porabe RAM-a. >:D
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

imagodei ::

@joker16_7: Tole pa ne bo držalo... Ne vem, kaj in kako si gledal, ampak si pa hudo v kamen brcnil, če misliš, da je fora v tem, da ta nastavitev požre manj RAMA. Kvečjemu več ga požre, ker se s to nastavitvijo (DisablePagingExecutive=1) vsi esencialni gonilniki in datoteke OS naložijo v RAM. Če imaš nastavitev postavljeno na 0, se pač gonilniki in ostala OS "šara" nalaga v RAM po potrebi, sicer pa nastavitev dovoljuje, shranjevanje v paging file (ostranjevalno datoteko/navidezni ram na disku).

Kaj si gledal ti? Hmmm... Če si imel PC že nekaj časa prižgan in si na njem celo delal (brskal po netu, whatever), potem je jasno, da je bilo zasedenega več pomnilnika, kot takoj po resetu - ne glede na to, da si mogoče odprl iste programe. Druga zadeva: če si gledal v Task Managerju - kje točno si gledal? Si gledal pod PF Usage? Ker na zavihku Performance drugje ne vidiš podatka o zasedenosti pomnilnika (kateregakoli že), vidiš pa npr. sledeče podatke o FIZIČNEM (RAM) pomnilniku: Total, Available, System Cache. Če si torej gledal PF Usage, potem je jasno, da si videl razliko v zmanjšanju velikosti, saj je zaradi nastavitve v registru računalnik dejansko (namesto v Paging File) naložil gonilnike in OS v RAM.
- Hoc est qui sumus -

SaXsIm ::

joker, točno. Zato imamo veliko rama, da ga bo čimmanj porabljenega :\
SaXsIm

joker16_7 ::

Samo malo imagodei. Jaz sem dal iz 1 na 0. Ne vem o čem govoriš. Jaz sem mel na začetku nastavljeno na 1. In sem sedaj po vašem nasvetu dal na 0. In lahko povem. Gledal sem z dvema programoma (Probe2 in Everest in še tam ko si omenjal ti) in ti lahko screena pošljem da je zasedenega manj RAM-a. Čisto res. Res ne vem o čem govoriš. :\
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

veteran ::

si gledal v Task Managerju - kje točno si gledal? Si gledal pod PF Usage?

Heh, tega raje ne glej, ker je totalno falirano... Graf "PF usage" v resnici ni PageFile usage, ampak commit charge. PF usage zdajle kaže okrog 600M, datoteka pagefile.sys pa je dejansko velika 240M. ;)

Glede tega tweaka pa - klik.

What this setting does is to prevent drivers and kernel code from being written to the pagefile. Now, think this through logically. If you’re running so many programs that you exceed the amount of physical memory in your system and you start up a new program or process, the operating system has to move some program code and data out of memory and into the pagefile to make room for the bits you just requested. You could let the OS make intelligent choices about which bits to swap. Or you could constrain it by saying, “Don’t ever swap this type of code out.” If you enable this tweak, you limit the flexibility of the OS and force it to throw something else out, which in this case is one of the other programs you’re running. That increases the delay you’ll encounter when you switch back to the other app.

This setting is provided for use in servers, where administrators run a limited and well-known set of applications and need to debug or tune for performance in a controlled environment. Using it in a workstation is asking for trouble.


BTW, pred uporabo raznih "pohitritev" priporočam ogled strani XP Myths. (tale tweak sicer ni nevaren, imaš pa tudi take, npr LargeSystemCache)

opeter ::

Veteran, hvala za ta link, sem našel kar nekaj zanimivosti. Joker16_7, saj sem vam že v mojem prvem postu napisal, da v situaciji, da imaš premalo pomnilnika in se ti kernel in nekateri gonilniko naložijo v RAM-e, ti bo zmanjaklo pomnilnika za ostale programe. In to čez čas sploh ni smešno, ko ti program napiše Out of memory...

joker16_7 ::

No to se mi ni naredlo, temveč sem imel kvečjemu več prostega RAM-a................0:)
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

imagodei ::

@joker16_7: Marko88 je predlagal spremembo in 0 na 1, ne pa obratno. Če si zadevo dal iz 1 v 0, je to druga zgodba. S tem si pa naredil sledeče: Windowsom si omogočil, da sami odločajo, kdaj in kako bodo gonilnike in sistemsko kodo nalagali v RAM. Oz. drugače povedano, po potrebi lahko Polkna gonilnike in sistemsko kodo prestavijo v t.i. ostranjevalno datoteko. S tem je logično, da če ravno ne potrebuješ vsak moment imeti naloženega celotnega OS-a in vseh gonilnikov, da bo prostega več RAMa.

Ampak problem je pa v tem, da si ti prestavil nastavitev iz 1 v 0 in ne tako, kot je predlagal Marko88. :)
- Hoc est qui sumus -

joker16_7 ::

Ops, malo sem spregledal. V vsakem primeru, kar koli sem že naredil pa sem na profitu.......:D
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odstranjevalna datoteka

Oddelek: Programska oprema
204391 (3969) Boomer1911
»

2GB rama, pa še vedno se stvari zatikajo, pomoč prosim

Oddelek: Operacijski sistemi
91643 (1105) bluefish
»

Forcanje, da PC uporablja RAM namesto pagefile.sys

Oddelek: Operacijski sistemi
292083 (1707) Microsoft
»

Pomen odstranjevalne datoteke - swap filea? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
556686 (5660) andrej
»

Paged oz nonpaged KERNEL v Win XP

Oddelek: Operacijski sistemi
211054 (796) Blup

Več podobnih tem