» »

2GB rama, pa še vedno se stvari zatikajo, pomoč prosim

2GB rama, pa še vedno se stvari zatikajo, pomoč prosim

Tomaz27 ::

LP,

mene zanima kako narediti v windows xp, da bo bolje uporabljal ram. Sedaj imam 2gb rama pa je pagefile še vedno enak, meni pa ostaja 1 gb rama neizkoriščenega. Ali je edina opcija da izklopim pagefile? Nekje sem enkrat zasledil registry hack, kjer lahko označiš da se celi kernel itd naloži v ram namesto na pagefile. Ma kdo kako idejo glede tega?

lp

Tomaz

sodjdobe ::

Misliš mogoče tole:

Disable Paging Executive
This will prevent pages sections from RAM going to the hard drive. If you have a large amount of RAM at least 256Mb (I suggest 512) you might want to keep the data in your RAM to improve your performance considerably due to reduced amount of hard drive swappage. The entry that you will want to modify is called DisablePagingExecutive. Changing this from 0 to 1 will keep the data in your RAM.

HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control/Session Manager/Memory Management --> tu najdeš DisablePagingExecutive in spremenis iz 0 na 1.

Trenutno laufam win 2003 server s to nastavitvijo in zaenkrat ni negativnih posledic...mislim da laufa celo nekoliko hitreje. Imam pa 1GB ram-a.
julio

Vesoljc ::

na sihtu sem si izklopil swapping in dela masina precej bolje. brez skrbi lahko pustim cez noc odprte vse aplikacije, zjutraj je namrec vse fully responsive...

ce pa imam swapping vkopljen, potem pa prvih 5 minut zjutraj ne morm ama bas nic narest... samo melje melje melje.

za tist hack pa berem precej razlicna mnenja, najbolje da probas sam...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Tomaz27 ::

sem ravno nasel to na netu ja in vkljucil. Kaj pa glede page file? Berem namrec razlicna mnenja, eni pravijo da more bit, drugi da ce imas dovolj rama lahko izklopis itd. Meni se zdi pagefile brezveze, ker je uporabljen od 200-400 MB, sam imam pa se 1 GB rama fraj. In pol laufam nekaj programov in racunalnik steka, obenem je pa pol rama neizkoriscenega. Mogoce bi mogo to nekak v zvezi z cachom uredit?

Izi ::

Resda, so mnenja glede Pagefile deljena, ampak jaz glede tega mnenja najbolj zaupam Microsoftu, ki je pač vse skupaj spisal in oni bodo že vedeli :D

Microsoftovo menje je, da več ko imaš fizičnega RAMa, večji mora biti Pagefile. Vedno priporočajo za Page file za 1,5-krat večji kot fizični RAM.
Testi so potrdili nihove trditve in sistem je precej bolj odziven z velikim Page file, kot z malim, brez pa se prej ali slej enostavno sesuje, ker mu zmanjka RAMa.

Seveda je za vsakdanje delo in pisarniške programe vseeno, če je izključen, ker takrat tudi fizičnega RAMa skoraj ne rabiš.
Pri igranju zahtevnih iger in požrešnih programov kot naprimer Photoshop med obdelovanjem par 100 MB veliki slik, pa brez Pagefile ne opraviš ničesar. Če bo vse po sreči boš čez četrt ure dobil sporočilo "Out of memory" ali kaj podobnega ali pa ti bo vse skupaj zmrznilo.

Microsoft trdi, da je Windows sistem pač tako napisan, da Pagefile vedno nujno rabi četudi imaš v računalniku 8 GB fizičnega RAMa.

Tomaz27 ::

Hvala za odgovore, vbistvu sem odkril nekaj kar je zelo zelo izboljsalo vse skupaj in sicer, prej sem imel memory performance set na: optimize for cache, zdaj sem dal pa na optimize for programs in razlika je neverjetna. Zdaj mam lahko odprte word, pdf, winamp,.... 10 programov in je preklapljanje med njimi hitro, prej je pa skoz nekaj mlelo. Mislim pa da sem enkrat celo sam prestavil na optimize for cache in ocitno je bila to napaka.

Izi ::

Prformance na System Cache nastavitev je dobra če imaš server, za domačo rabo pa morajo imeti programi vedno prednost, tako je tudi po dafaultu.

Tomaz27 ::

To sem enkrat nekje prebral da je vrei na cache dat in sem prestavo, pol sn pa pozabo in tak pusto. Zato mi je pa zdaj stekalo skoz in gledam kak te to ce mam pa 1 GB rama, sem dokupo se 1 GB in spet isto pa mi ni blo nic jasno. Vbistvu sem 1 GB brezveze kupil ker ocitno bi tudi z 1 GB in to nastavitvijo vredu delovalo. Bo pa za Visto prav prišlo ko jo bom enkrat v prihodnosti naložil, tam bo verjetno malo več potreb po tem. Igric pa ne igram :).


lp

Tomaz


Btw ce ve se kdo kako drugo nastavitev za boljsi mem performance lahko napise, jaz sem jih nasel en kup, potem pa eno stran, ki pove da ti registry hacki odkar je SP2 veni vec sploh ne delajo, ker jih ne uposteva vec, tako da s tem nic ne spremenis. Recimo unload dll from memory ima zdaj ze po defaultu in je tisto spreminjanje v registru brezveze, pa se en kup hackov baje vec ne deluje,..

looka ::

okej... kaj je bil pol končni odgovor na to, če lahko skenslaš pagefile?

bluefish ::

odvisno od namena uporabe računalnika. Če za pisarniška dela, potem ga izklopi, v primeru igranja zahtevnejših iger in uporabe nekaterih programov, pa je dobro imeti stvar vklopljeno.

Boš pa lahko tudi v primeru izklopa potem v Task Manager-ju opazil, da ga še vedno nekaj uporablja.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odstranjevalna datoteka

Oddelek: Programska oprema
204391 (3969) Boomer1911
»

Pohitritev operacijskega sistema!?

Oddelek: Pomoč in nasveti
221876 (1333) joker16_7
»

2x 512 MB RAN, Win XP in njihovo upravljanje z njim

Oddelek: Operacijski sistemi
51388 (1207) balocom
»

Forcanje, da PC uporablja RAM namesto pagefile.sys

Oddelek: Operacijski sistemi
292083 (1707) Microsoft
»

koliko rama?

Oddelek: Pomoč in nasveti
271795 (1494) andrej

Več podobnih tem