» »

Forcanje, da PC uporablja RAM namesto pagefile.sys

Forcanje, da PC uporablja RAM namesto pagefile.sys

Microsoft ::

Zdele sem dodal se nekaj RAMa v PC, pa se ga je skupaj nabralo za 1GB. Zdej je pa takole. To je ravno prav za moje potrebe, saj ga skupaj z pagefile.sys, ki je velik 256MB, uporabljam nekje 1GB.
Zanima pa me, ce je napacno, da bi "zanalasc" zmanjseval velikost pagefile.sys, tako da bi PCju onemogocil pisanje na disk (ker je pagefile.sys pac majhen in ga hitro zafila), ampak bi ga preusmeril na RAM (kjer je dosti prostora)?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

R33D3M33R ::

Mene tudi zanima, če se da sistem prisiliti, da najprej piše v RAM in nato na disk. Zanima me tudi kako to potem preverim, če je res porabljen samo RAM.

LP
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Utk ::

To nima smisla...itak je vse v RAM-u ko se enkrat prebere, če ga imaš dost. Enkrat se pa mora prebrat. Dokler imaš dovolj RAM-a ne bo zapisovalo nazaj na disk.

Zheegec ::

Swapfile si sedaj raje povečaj, ne pa zmanjšaj. Windows VEDNO piše na pagefile, ne glede na to koliko RAM imaš.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

MTm2H37rqt7B ::

ali pa naredi virtualdisk v ramu in pagefile prestavi ke;)

Microsoft ::

Ja, amapk kaj se zgodi, ce hoce zapisat na pagefile.sys, ki je poln istocasno pa je RAM se prost? A bo sel pagefile.sys povecvat, RAM pa pustul na pol prazen? Al bo sel rajsi v RAM zapisovat?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

SasoS ::

Winsi pišejo v ram dokler je tam kaj placa, ko ga zmanjka se stare stvari preselijo na disk v pagefile. Seveda paging algoritem ni vseved, je pa zadosti pameten da ni treba page fajla postavljat u ramdisk, saj prost ram winsi bolje izkoristijo.

mercutio ::

Kot prvo: virtual disk v RAM-u in na njemu pagefile je neumnost
Drugo: ne vem kako majo Windows-i stvar realizirano vendar dvomim da se najprej zafila RAM in gre šele potem pisat na disk
Tretje: zakaj dvomim ... zato ker vem kako stvar deluje na Intel procesorjih. V bistvu navidezni pomnilnik omogoča procesor (pri Intel-u od 386 naprej) in tukaj gre za določen način delovanja, ki zahteva malo bolj poglobljeno študijo (je pa vse narejeno tako, da je najbolj optimalno).

Je pa res, da je stvar najbolj hitra, če diska kot virtualnega podaljška pomnilnika sploh ne bi bilo. Zdej, če ga ne zafilaš 1GB pa veš sam. ;)

Utk ::

Jaz nism še na nobenem računalniku z dovolj RAM-a videl, da bi disk delal kdaj kaj brez veze. Z malo rama pa ja. Če ga imaš dovolj je vse v RAM-u, swap je pa praktično prazen. Kako bi pa recimo lahko blo v 128MB velikem swapu vse kar je v 1 giga ramu.
V vsakem primeru si pa nastavi na fiksno velikost.

Microsoft ::

Kako bi pa recimo lahko blo v 128MB velikem swapu vse kar je v 1 giga ramu.

Tole si cudno napisal ali pa se eden od naju moti. pagefile.sys bi naj bil podaljsek RAMa in ne njegova kopija.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

krho ::

Še slabše dela. Imam 1G rama, pa mu je blo 256M swap datoteke vedno premalo. Sem naredil 1G swap pa je mir.

Zlo fino je k so polkna tolk neumna, da pomanjšan sowtware poswapajo. Naj kdo poizkusi s Delihi 2005 IDE, in odprtim kakšnim večjim projektom. Od Porabljenih 250M rama bo v roku ~ 30min v ramu ostalo ~13M IDEja, ostalo bo šlo na disk. Kjub temu, da poraba rama ni nikoli večja od 600M.

Potem pa umreš, preden vse skupaj privleče iz swapa.;(( No sej isto se nekaterim dogaja pri FF.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

MTm2H37rqt7B ::

Zakaj bi bila neumnost? Ce windowsi v vsakem primeru zelijo sarit po pagefiletu ga enostavno premaknes v ramdisk (pagefile naj ima seveda konstantno velikost).

To je se najbolj elegantna resitev ce ne zelis da ti swapa po disku in da ni problemov ce pagefile ne obstaja.

Zdej ker si ti zdi moj odgovor "neumen", pa TI "pametno" odgovori cloveku na njegovo vprasanje..

Utk ::

Microsoft, seveda je podaljšek. Samo nekdo gor je napisal, da windowsi v vsakem primeru pišejo v pagefile, če je prostora v ramu ali ne. To ne more bit res. Če bi blo, bi se stalno nekaj pisalo na disk, in to toliko da ne bi noben disk tega delal dost hitro. Pa še zelo neumno bi blo.

Microsoft ::

S tistim, da stalno pise na disk, verjetno ni misljeno, da 24/7 pise po disku. Ampak, da recimo zagon porgrama a.exe zahteva nekaj malega pagefile.sys. In s tem je misleno vedno.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

WarpedGone ::

Če maš dost rama in nisi nek RAM đanki ukini page fajl. V winsih je virtual memory precej švoh implementiran. Ob prvi prilki začne swapat in sproščat RAM. Sam da lahk pol čakaš ko nazaj bere iz diska.

Varianta je tut da nastavš variabiln pagefajl, ampak tist je pa še bol debilno: ko se zafila ti najprej vržejo OutOfMemory exception tko da se ti bol šibko napisan program (večina njih) lepo razsuje pol pa seveda poveča PF. Da bo naslednjič delal kao...

Js mam na laptopu 512MB rama in brez pagefajla. Butne se hitreje in hitreje neha stružit po disku -> pršparam na bateriji.
RAMa je vrh glave dost (Opera, eMule, Torrent, Delphi, OpenOffice, kaka izi igrca, ...)
Zbogom in hvala za vse ribe

Zheegec ::

Microsoft: Na takšen način ja. Vsak proces gre tudi v pagefile in več ko imaš RAM več rabiš pagefile-a.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

mercutio ::

pux: glede pagefile na RAM disku se mi je zdelo vseeno, če kar ukine pagefile. Z vzpostavljanjem RAM diska in premikanjem pagefile tja naredi isto, le da je več telovadbe ;)

mercutio ::

In še ena stvar na katero sem naletel ob surfanju po Googlu:
Večina IMO zmotno gleda količino zasedenega RAM-a, varianta sem odprl par programov in mi že zafila RAM. Windows-i namreč pustijo določen del RAM-a zaseden (kot cache) v primeru da program še enkrat zaženemo in da Windows-em ni potrebno več stvari brati iz diska. Seveda v primeru, da poženemo nek drug program, ki potrebuje RAM, Windows-i ta cache takoj sprostijo.

Poleg tega je virtual disk dober tudi zato, ker vsak program, ki ga zaženemo, zahteva da Windows zanj zasedejo določen del pomnilnika (za katerega pa ni nujno, da ga bodo celega uporabili). Zdej če nimaš pagefile-a na disku ti bodo Windows-si potreben pomnilnik za program rezervirali v tapravem RAM-u in s tem drugim programom onemogočili njegovo uporabo. Če pa maš pagefile se ti stvar porazdeli, del rezerviranega pomnilnika gre na disk in ostane več RAM-a za druge programe. A sem preveč zakomplicirano zapisal?

SasoS ::

Seveda...prazen ram je vedno dead weight. Ti nič ne koristi. V linuxu celo obstaja ena nastavitev kjer daješ preference programom ki laufajo ali pa sistemskemu cachu...

Nebomgabiksa ::

1. HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > CurrentControlSet > Control > Session Manager > memory Manegemnt
DisablePagingExecutive iz 0 v 1. Tako bo jedro OS stalno v RAM-u, ki pa naj ga bo vsaj 512MB.

2. fragmentacija PageFile.Sys
Tule je fajn programček Page Defrag.

3. redno sproščanje RAM-a. Jaz uporabljam Fast Defrag 2 Freeware, ki ga lahko poganjaš on-demand ali pa binglja kot task.

4. Kot že omenjeno - ukinitev page fajla.

Zheegec ::

Pozna kdo programček, ki ti da pagefile čimbolj na začetek diska, potem podatke, potem pa free space? :D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Matri[X] ::

Prva particija ki jo naredis naj bo swap particija, pa bo swap na zacetku diska.

MUC ::

page file je nujen za VM, ker drugače windowsi šparajo z RAMom, ker nimajo "neskončno" velikega. Tudi če tja kaj spravljajo je to zato, da pohitrijo zadeve in ni zaradi uporabe sistem nič manj obremenjen. Tam so večinoma shranjene tabele strani, ki se malo rabijo in v RAMu zasedajo dragocen prostor ipd.

S ukinitvijo pagefila samo upočasnite sistem in ne pohitrite.

SasoS ::

1. Zakaj bi blo jedro vedno v ramu? Škoda rama ker ga je bolje uporabit za programe...meni taskmanager kaže 160MB jedra, od tega ga je samo 30MB u ramu, ostalo je pagano. Se ne rabi, zato pridobiš 130MB rama več.

2. če nastaviš stalen pagefile že ob inštalaciji winsov ni popolnoma nič fragmentiran.

3. programčki za sproščanje rama vse kar je u ramu zmečejo na disk. Sistem nato deluje počasneje...

4. kot je rekel MUC, tabele strani sodijo na disk :)

Zakaj bi rabil pagefile na začetku diska? Pomoje je vseeno...

Microsoft ::

Lej, vse ampak res VSE, kar men Windowsi premetavajo, gre v RAM. Cisto vse. In ker sem ga kupil zato, da ga pac ponucam, nevem, zakaj bi ga sparal.:\


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

neres ::

Ok, eni pišete, da Windowsi najprej napolnejo RAM, šele potem pagefile.

No, al se lažete vi ali pa Task Manager.


Meni začne (tako Task Manager) polnit pagefile dosti prej, kot napolne RAM. Tudi ko je še 300MB prostega RAMa. V bistvu je RAM zelo redko poln.

Kar je še bolj zanimivo: pagefile se polni tudi ko ga izklopiš.

Utk ::

Hja počaki malo...ti izklopiš "navidezni pomnilnik", kaj vse zravn windowsi šarijo po pagefilu (tu vmes ni stroge ekvivalence) je pa druga stvar. Tega verjetno ne bomo niti nikdar ugotovili:)

Spc ::

Sej pagefile se da čisto izklopiti v windowsih.
Tam klikneš no page-file.

matjash ::

Mene pa samo zanima če se da na C disku izklopit page file, pa da bi ga mel samo na D-ju.

Sicer pa kar sem jaz bral od pagefila, ga je priporočljivo met 2x toliko kot rama, in tega se jaz tudi držim, zaenkrat mam na vsakem disku 1024MB pagefil-a, pa sem razmišljal da bi mi verjetno hitreje zapisovalo če bi imel PFile samo na drugem - ne sistemskem disku, ker vse podatke o programu bere iz C-ja, in bi bil tako disk manj obremenjen.
... bolje pozno kot nikoli.

Microsoft ::

Ce ze hoces pohitrit, potem das pagefile.sys na drug disk. Ce prestavljas samo med particijami znotraj enega diska nisi naredil nic (nisi pohitril).


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Virtualni spomin

Oddelek: Pomoč in nasveti
413349 (2483) WarpedGone
»

Nadgradnja RAMa?

Oddelek: Kaj kupiti
406664 (6311) loader335
»

Slikar (paint.exe) ter Photoshop začasne datoteke (temp files) pomoč

Oddelek: Pomoč in nasveti
152080 (1627) Ziga Dolhar
»

premalo prostora na c disku, d pa čisto prazen

Oddelek: Pomoč in nasveti
201256 (1066) Keyser Soze
»

Pomen odstranjevalne datoteke - swap filea? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
556630 (5604) andrej

Več podobnih tem