Forum » Pomoč in nasveti » Nadzor internet prometa v omrežju
Nadzor internet prometa v omrežju
eRaZoR ::
Uporabljamo satelitski dostop do interneta. Mesečni prenos je omejen na 12Gb podatkov. V mreži je 20 računalnikov, ki preko routerja in switcha dostopajo do satelita.
Zanima me če lahko preverimo internetni promet za vsakega uporabnika, ne da bi zraven kazalo promet po LAN-u.
Tnx
Zanima me če lahko preverimo internetni promet za vsakega uporabnika, ne da bi zraven kazalo promet po LAN-u.
Tnx
1001110110010111010101101101011
Trenutni prenos ni problem. Problem je v tem da 12Gb presežemo po enem tednu, ker nekdo na veliko downloada. Mi bi radi ugotovili kdo je ta uporabnik in mu onemogočili dosto do interneta. Zato bi rabili "notranji" nadzor porabe za vsakega uporabnika. Zapiranje portov tudi ni rešilo problema ker smo že preizkusli.
Večina teh preizkušena in ali ne ločijo med prenosom po LAN-u in prejetimi podatki iz interneta ali pa ne podpirajo da lahko kontroliraš več uporabnikov.
amigo_no1 ::
Lahko kaj nastavljaš na samem routerju ?
Nekateri routerji so precej "bogati" z najrazličnejšimi funkcijami.
Nekateri routerji so precej "bogati" z najrazličnejšimi funkcijami.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: amigo_no1 ()
trnvpeti ::
nastavi firewall, router
vsem disable-aj gateway (ukini nat)
v firmi si nastavi se en proxy za http
ce rabis se posto, pol pop proxy, smtp proxy
pol bos tocno vedel kaj in kako
pac, odvisno za kaj rabis internet
in kako deluje satelitski internet?
deluje hitro? koliksen ja bandwidth, pa koliko placujete za 12G na mesec
vsem disable-aj gateway (ukini nat)
v firmi si nastavi se en proxy za http
ce rabis se posto, pol pop proxy, smtp proxy
pol bos tocno vedel kaj in kako
pac, odvisno za kaj rabis internet
in kako deluje satelitski internet?
deluje hitro? koliksen ja bandwidth, pa koliko placujete za 12G na mesec
Klenobo ::
Mislim, da bi lahko postavil vmes en software-ski router in potem na njem pregledoval promet vsakega uporabnika.
Ti pa dam nasvet, če imaš na router-ju firewall, jim pusti samo odprte prote, ki jih rabijo. Ostalo pa vse pozapri in boš videl, če bo kdo začel jamrati za kakšne porte za P2P.
Ti pa dam nasvet, če imaš na router-ju firewall, jim pusti samo odprte prote, ki jih rabijo. Ostalo pa vse pozapri in boš videl, če bo kdo začel jamrati za kakšne porte za P2P.
Pajek.Net, (http://www.pajek.net)
Brezplačna MojaPosta.Com (http://www.MojaPosta.Com)
Brezplačna MojaPosta.Com (http://www.MojaPosta.Com)
b ::
Pozabil si povedat, kakšno opremo imaš na voljo.
Če z routerja ne moreš dobiti teh podatkov (bomo videli, ko boš povedal, kaj imaš), lahko vmes vtakneš "špijona" - kakršenkoli računalnik z dvema mrežnima karticama, nastavljenima v bridge mode.
Nato lahko s primernim softverom
a) šteješ promet uporabnikov
b) zajemaš promet in ga pozneje analiziraš
c) omejuješ promet do določenih uporabnikov
in še marsikaj.
Jaz bi zadevo naredil z Linuxom, ker mi je to bolj domače, sem pa enkrat podobno počel kar z windows laptopom, ki sem ga čez vikend pustil pri stranki, in je zajemal ves njihov promet, potem sem ga pa analiziral. Direktor je imel neko paranojo, da je bilo vdrto v njegov računalnik. Števec paketov v windows je noro rasel, v resnici pa sploh ni bilo prometa (zajemal sem med njegovim računalnikom in switchem). Očitno nek bug v driverjih ali kaj podobnega.
Uporabil sem pa Ethereal (oz. po novem Wireshark). Zelo uporabno orodje. Lahko ga uporabiš tudi samo za analizo, zajem pa narediš recimo s tcpdump na enem ubogem pentiumu z Linuxom :)
No, če se spraviš počet kaj takega, je bolje da imaš soglasje tistih, katerih promet pregleduješ :)
Če z routerja ne moreš dobiti teh podatkov (bomo videli, ko boš povedal, kaj imaš), lahko vmes vtakneš "špijona" - kakršenkoli računalnik z dvema mrežnima karticama, nastavljenima v bridge mode.
Nato lahko s primernim softverom
a) šteješ promet uporabnikov
b) zajemaš promet in ga pozneje analiziraš
c) omejuješ promet do določenih uporabnikov
in še marsikaj.
Jaz bi zadevo naredil z Linuxom, ker mi je to bolj domače, sem pa enkrat podobno počel kar z windows laptopom, ki sem ga čez vikend pustil pri stranki, in je zajemal ves njihov promet, potem sem ga pa analiziral. Direktor je imel neko paranojo, da je bilo vdrto v njegov računalnik. Števec paketov v windows je noro rasel, v resnici pa sploh ni bilo prometa (zajemal sem med njegovim računalnikom in switchem). Očitno nek bug v driverjih ali kaj podobnega.
Uporabil sem pa Ethereal (oz. po novem Wireshark). Zelo uporabno orodje. Lahko ga uporabiš tudi samo za analizo, zajem pa narediš recimo s tcpdump na enem ubogem pentiumu z Linuxom :)
No, če se spraviš počet kaj takega, je bolje da imaš soglasje tistih, katerih promet pregleduješ :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave (strani: 1 2 3 4 … 33 34 35 36 )Oddelek: Omrežja in internet | 568002 (4831) | c23po |
» | Amis TV komunikator za usmerjevalnikom (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 13569 (9237) | Master_Yoda |
» | Sosed (man in the middle)Oddelek: Omrežja in internet | 9075 (7689) | He-Man |
» | Kateri router za podjetje 20 ljudi (od tega 10 IT - intenzivni uporabniki)? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Omrežja in internet | 22623 (19600) | NeMeTko |
» | Switch ali router???Oddelek: Omrežja in internet | 3694 (2688) | Ursus |