» »

Vreme oz. "Zima 2006/2007"

Vreme oz. "Zima 2006/2007"

1
2
3 4

Vajenc ::

Ta jesen je najtoplejša do sedaj izmerjena v Lj., zato jaz tebe sprašujem, če koga poznaš od takrat, ali pač predvidevaš glede na izkopan sneg, pa različno obarvan kamen, pa kolk so bili kosmati neandertalci ..., zmerjeno je sedaj najtoplejša jesen v Lj. Za 10000 let nazaj pa se bolj kot ne predvideva, sploh pa če želiš podatke za najtoplejšo jesen. So pa že bila različna obdobja na zemlji, v tem se vsi strinjamo, le dokazat kako hitro so se menjavala je zelo težko za tolko let nazaj. Imamo pa točne podatke, odkar merimo. Ja?

Keyser Soze ::

Jst mam pa še zmer letne gume. :D Smartass me. Pa verige v prtljažniku. In se lahko gospod policaj praska po hlačnici kaj pa kako ko me ustavi. Aja, profila majo pa tako ali tako dovolj.

Sicer pa. Tale zima absolutno ni normalna. Normalno je pol metra snega pa ne preveč mraz.

Torej? Smo že kdaj imeli normalno zimo?:D
OM, F, G!

krneki0001 ::

Kdo pa pravi, da je za zimo normalen sneg? A niso dovolj že nizke temperature?

Jest.

Zdaj naj se pa oglasi tisti, ki misli, da je za zimo normalno sončenje na prenapolnjeni plaži v Portorožu?:D
OM, F, G!

Fizikalko ::

Vajenc: "Za 10000 let nazaj pa se bolj kot ne predvideva, sploh pa če želiš podatke za najtoplejšo jesen. So pa že bila različna obdobja na zemlji, v tem se vsi strinjamo, le dokazat kako hitro so se menjavala je zelo težko za tolko let nazaj. Imamo pa točne podatke, odkar merimo. Ja?"

NE! Ti pa res nočeš pa nočeš štekat, a ne? 100 let NI dovolj, da bi delal svoje zaključke. Ker pa 10000 let, kolikor bi MORDA bilo dovolj, NISMO merili (kot si tudi sam dojel), pač NE MOREMO delat zaključkov, sploh ne takih, kot jih ti. Ja? Ja? JA?

>>"Zdaj naj se pa oglasi tisti, ki misli, da je za zimo normalno sončenje na prenapolnjeni plaži v Portorožu?"

A ti namreč misliš, da je nenormalno? Kak argument? Zakaj že je to nenormalno?

Jaz, ki ne tumbam vse, kar mi pride na pamet, tja v tri dni, NE trdim, da je normalno. Še manj pa, da je nenormalno.

Jaz, ki ne tumbam vse, kar mi pride na pamet, tja v tri dni, NE trdim, da je normalno. Še manj pa, da je nenormalno.
Fizikalko, ali si sklerozen,ali želiš površno manipulirat ali pa imaš samo navado, da kar nekaj "tumbaš". Tole je tvoj odgovor iz prejšnje strani:
To, kar se dogaja, je POPOLNOMA NORMALNO. Samo bolj pozorni smo na to.

A ti to o sončenju na plaži al kaj?

Sicer pa se res popravljam: to je najbrž popolnoma normalno. Happy?

Medtem ko ti NE MOREŠ rečt, da je to vsaj približno nenormalno.

Sicer pa, Vajenc, najprej odgovori na moje Ja-je!

Medtem ko ti NE MOREŠ rečt, da je to vsaj približno nenormalno.
Decembra se v normalnih (običajnih - za vsak slučaj, če ti zastopiš le fizikalen pomen besede) razmerah sonči na plaži od Krvavca.

Ah, se mi je zdelo, da ne bo nič s tabo. Jaz sem obupal, drugi so očitno že prej.

Nič hudega, jaz še nisem nad vami ;).

_marko ::

->Decembra se v normalnih (običajnih - za vsak slučaj, če ti zastopiš le fizikalen pomen besede) razmerah sonči na plaži od Krvavca.

In kaj bi bilo drugače če bi bil december mrzel ter snežen, potem bi pa bil zato januar tako topel kot ja ta december zdaj? Potem bi pa naenkrat bilo normalno? Pa čeprav gre za praktično enako stvar?!
(ahko bi se sončil na Krvavcu, a spremenilo to nebi ničesar)

Poslušajte Fizikalka!
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

No vendar še niso vsi obupali nad mano :D .
Sicer pa ne moremo vedeti kaj bo januarja, zaenkrat je neobičajno.
Poslušajte Fizikalka!
Mi je bolj všeč :"Berite Thomasa!", ampak to še ne pomeni, da moraš kar vse prebrano verjet.

>>zaenkrat je neobičajno

S temle si pa res lepo nadgradil svoje nesmisle. Bo morda januar mal poglihal, pol bo pa običajno, ne? Superca.

/sarkazem off

->Poslušajte Fizikalka!

Moj predlog je bil mišljen izključno za to temo! ;)

>> Poslušajte Fizikalka!

>>Mi je bolj všeč :"Berite Thomasa!", ampak to še ne pomeni, da moraš kar vse prebrano verjet.

Vajenc, po moje ti precej manj škodi, če nama napisano verjameš, kot da brez argumentov in znanja bluziš. Če ne pa beri bukve, v tem primeru o statistiki.

Zgodovina sprememb…

Vajenc, po moje ti precej manj škodi, če nama napisano verjameš, kot da brez argumentov in znanja bluziš. Če ne pa beri bukve, v tem primeru o statistiki.
Ti morda ni všeč primerjava glede na letni čas. Ali dejansko verjameš, da se da statistične podatke zajemati le za tvojih 10000 let z dvomljivimi dokazi. Če si že tak znanstvenik, mi pokaži dokaz, da je bila kdaj jesen toplejša, jaz sem ti podal dokaz o najtoplejši, ki je bila kdaj izmerjena. Pa ne se zanašat na druge - sam izbrskaj.

Joj, ni konca tvoji brezglavi zaletavosti, veš?

Jaz nimam kaj dokazovat, ker Ne trdim, da nekaj JE. Trdim, da tega ne moreš trdit, ker nimaš argumentov. Dokaze rabiš SAMO ti, ki trdiš, da JE to nenormalno. Jaz samo dvomim vate, dokler ne predočiš dokazov. Teh pa ne bo še dolgo, dolgo let, ker jih zaradi prej omenjenih razlogov ne more bit.

Seveda spet nisi štekal, a ne?

Na moje Ja?-je odgovori, no.

Normal distribution

Zdaj pa če gledaš kratko obdobje je večja verjetnost, da se bo zgodilo leto, ki bo v tem kratkem obdobju izstopalo.
Ampak izstopa le, ker gledaš preozko obdobje.

Kot bi želel izračunati verjetnost na katero stran bo padel kovanec - če ga boš vrgel 10x bo večja verjetnost, da se ti bo dobljen rezultat zdel čuden, kot če ga boš 1000x. Enako je z tem obdobjem - čudno se ti zdi, da je tako toplo, ker gledaš le 50 let. Če bi gledal 10000 pa več nebi bilo. Če bi gledal 500 več nebi bilo, poglej si temperature okrog leta 1500.

No, leta 1500 niso mel kej merit...

To še ne pomeni, da ne moremo zvedet(seveda z določeno napako) koliko so bile poprečne temperature...

Kako že? Niti slučajno, sploh ne toliko natančno, da bi bilo približno merodajno.

Si 100%?

Ja.

Zdaj si me pa poslal guglat... :)

Jaz nimam kaj dokazovat, ker Ne trdim, da nekaj JE.
Sem že mislil, da si častno priznal svojo pozabljivost, glede tvojega kričanja "To, kar se dogaja, je POPOLNOMA NORMALNO".

Glede mojih dokazov pa takole. Na moj citat, povzet iz ARSO-ta, da je ta jesen najtoplejša izmerjena do sedaj, si se ti oglasil z "Ja, in". Potem sem ti poskušal povedati, da je to lahko dokaz, za nenormalno (beri:neobičajno) visoke temperature za ta letni čas. Niti z besedo ti nisem omenil kakšne globalne katastrofe ..., da bi ti lahko sklepal, da ti moram podati kakšne dokaze, ki govorijo v prid temu. Lahko pa ti meni podaš podatek, da je bila kakšna jesen toplejša in mi s tem dokažeš, da niso te temperature nič neobičajnega. Za globalno ogrevanje, CO2 in povezana ugibanja in preračunavanja pa že obstaja tema v bolj resnem oddelku (valda veš).

>>Sem že mislil, da si častno priznal svojo pozabljivost, glede tvojega kričanja "To, kar se dogaja, je POPOLNOMA NORMALNO".

Saj sem se popravil potem.

Ostalo je pa spet bluz. Briga me zadnjih 100 let, a štekaš? Ker je to PREMALO. Tdu, če je še tko natančno. To, da to leto odstopa glede na zadnja desetletja, je itak očitno. Da je to nenormalno, pa nikakor ni mogoče iz tega zaključit.

Vajenc, če bi bil moj vajenc, bi to že štekal...;)

Zgodovina sprememb…

Fizikalko:

edu link...

->During the second warm period from around 800 A.D. to 1200 or 1300, the globe warmed considerably and civilization prospered. Virtually all of northern Europe, the British Isles, Scandinavia, Greenland, and Iceland were considerably warmer than at present.

->The warmth of the Little Climate Optimum made territory farther north cultivable. In Scandinavia, Iceland, Scotland, and the high country of England and Wales, farming became common in regions which neither before nor since have yielded crops reliably. In Iceland, oats and barley were cultivated. In Norway, farmers were planting further north and higher up hillsides than at any time for centuries. Greenland was 4deg. to 7deg.F warmer than at present and settlers could bury their dead in ground which is now permanently frozen. Scotland flourished during this warm period with increased prosperity and construction. Greater crop production meant that more people could be fed, and the population of Scandinavia exploded.

etc...

Če ti to ne pove, da je bilo povprečno topleje .... :8)

A se boš zdaj zapiknil v natančnost?! Ok, ampak želel sem ti pokazat, da vseeno vemo, da je bilo bolj toplo. Kar je dovolj za to debato trenutno!

Če ne tumbaš v tri dni pa pojasni tisti "še manj".
OM, F, G!

Marko: Ja, zdej ,koliko je to res, je pa drugo. Če je, še toliko vbolj podkrepi najine argumente in morda za večno utiša Vajenca. Vseeno dvomim, da je iz pripovedk in zapisov o tem, kaj je kje rslo in tako naprej, možno sklepati, za koliko stopinj je bilo povprečno topleje. Tam govori o 4 stopinjah F. Jako malo, IMHO, da bi lahko na pamet govoril...

Zgodovina sprememb…

Kajzer: Zato, ker, recimo, v davni zgodovini so pretresi, kar se temperature tiče, definitivno bili. Le natančno jih ne moremo zmerit in znanstveno statistično obdelat. A za konkretne pretrese, za katere se zdaj paničari, da naj bi že nastopali, so bile spremembe večje. Ledena doba NE nastopi zaradi stopnije razlike. Prav tako ne GW. V zadnjih 100 letih pa se je dvignila T za ušivih 7 desetink stopinje. Zato, Kajzer, pravim "še manj".

Fizikalko:

Govori od 4 do 7 F, kar ni tako malo.
Te stvari niso bazirani na ustnem izročilu, ampak so narejeni na sklepanju. Definitivno ne pripovedke.

Lahko ti najdem še druge linke, ki z grafi prikazujejo stvar. Sem jih do zdaj videl vsaj 5 že...
V kolikor še ne verjameš?!

No, sej, če je to res, še toliko bolje. Ampak: na podlagi česa so dovolj natančno lahko sklepali o spremembah T?

Marko, zgrešil si naslovno vprašanje "Predvsem me zanima, kaj si o letošnji zimi mislite vi."

Sicer pa so dokazi o temperaturah za tako dolgo nazaj sama ugibanja. Za začetek "During the second warm period from around 800 A.D. to 1200 or 1300". To, da so jedli poljščine tudi ni še dokaz, da so jih na tisti višini gojili, lahko so jih menjali za gamse. Pa morda so bili pregnani v višave in niso lezli gor zaradi ugodnih klimatskih razmer ...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vajenc ()

Nič ni zgrešil.

O tej zimi si mislim, da je normalna. ;)

->Marko, zgrešil si naslovno vprašanje "Predvsem me zanima, kaj si o letošnji zimi mislite vi."

Jah, jaz se pogovarjam v smeri kamor pač teče debata...

Preberi celoten link, pa potem govori....

V tem članku, ki sem ga dal lahko sklepaš, da je bilo bolj toplo...
Bom poiskal še kaj drugega...

Thomas je enkrat prilepil tole sliko!

Fizikalno. Normalno pomeni ??? Bolj verjetno, v večini primerov, nekaj česar smo navajeni?
OM, F, G!

marko, superca, potem si našel flajšter za čez usta GW-jevcem.

METEOROLOGY: CLIMATE (ppt)

iz linka:
Paleoclimates of Earth’s History: Midieval Warm Period

The Medieval Warm Period was an unusually warm period during the European Medieval period, lasting from about the10th century to about the 14th century.
The Vikings took advantage of ice-free seas to colonize Greenland and other outlying lands of the far north.
The period was followed by the Little Ice Age, a period of cooling that lasted until the 19th century when the current period of global warming began.

edit:typo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: _marko ()

Če še komu ni normalno, da se T planeta pač spreminja mu ne znam več pomagat...

normálen -lna -o prid. (ȃ) 1. ki je v skladu z določenimi danimi, splošno veljavnimi zakonitostmi; naraven, pravilen: normalen razvoj bolezni, organizma; utrip srca in telesna temperatura sta normalna / normalna oblika glave // ki je v skladu z določenimi uveljavljenimi, sprejetimi pravili, zahtevami: tekmovalne, vremenske razmere niso bile normalne, zato rezultatov ne bodo priznali / zdi se, da imam kolikor toliko normalen okus / normalni delovni čas traja sedem ur / tako naglašanje je v knjižnem jeziku najbolj normalno // ki ravna, se vede v skladu z določenimi uveljavljenimi, sprejetimi pravili, navadami: trudil se je, da bi bil normalen kot drugi; kot vsako normalno dekle je rada plesala; spolno normalen 2. ki se največkrat, najpogosteje pojavlja: članek presega normalno dolžino; pri normalni porabi goriva bi zaloge zadoščale za tri mesece; vodno stanje je normalno / normalni zračni pritisk / to je na cesti normalen prizor navaden; do tja je tri ure normalne hoje zmerne, srednje hitre; tam je prepir normalna stvar vsakdanja

Zima.
OM, F, G!

Mam pa vprašanje za vas believerje.

A torej trdite, da MIDIEVAL WARM PERIODa ni obstajala?

Kayzer: Hja, samo za govorit o GW-ju, je treba pač ta pridevnik pravilno uporabit. GW NI stvar enega leta.
normálen -lna -o prid. (ȃ) 1. ki je v skladu z določenimi danimi, splošno veljavnimi zakonitostmi;

Veljavna zakonitost naj bi bila torej.. kaj? V tem primeru, namreč.

Zgodovina sprememb…

Kajzer:

Daj raje to beri...
Normal_distribution

Pa potem govori o normalnosti.

Pri tebi jaz res nevem včasih ali se napravljaš neumnega ali si nalašč takšen. Skratka, v teh primerih ne prispevaš kaj dosti k kvaliteti teme...

:roketa> ::

_marko. Vidim, da si ti izjemno inteligenten. Ali mi lahko razložiš kje je meja med normalnim in nenormalnim. V enotah sigma, oziroma mogoče na kak drug način?

Glej, če vzamemo npr alfa=0,05 potem je pač to na rabih, ki tako odstopajo... Ampak ne gre govoriti kaj je normalno in kaj ne.
Če pa gledamo SSKJ pa vidimo, da bi naj bila normalnost v skladu z poprečjem... in to se naj pač malo širše gleda, ane!? Tudi 500 let nazaj.
Mi nimamo meritev dovolj, imamo pa posredne dokaze, da je bilo bolj toplo v srednjem veku.

A hočeš, da se greva statistiko? Komot...

Standartni odklon se pa seveda lahko zračuna glede na zadnih 50 let...
Da bi pa videli polno sliko pa rabimo precej več meritev...

Ampak, a ti ni dovolj dokaza, da je bilo v preteklosti bolj toplo?
1
2
3 4

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

*** sneži 2016-2017 *** (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18136476 (19321) krneki0001
»

Januar nov rekordno topel mesec

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4815947 (13042) gzibret
»

Leto 2013 eno izmed najbolj vročih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10639483 (35403) donfilipo
»

gume nove letne ok? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
13725636 (23002) krneki0001
»

Zima, ki ni zima (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
13218853 (14998) Riff

Več podobnih tem