» »

Programiranje PIC-ov

Programiranje PIC-ov

FXMagic ::

Nisem točno vedel kam naj postavim temo, sem ali v programiranje...:\

Malo bom začel programirat pic-e, ampak ne vem kako začet. V C-ju sem kar dosti programiral, zanima pa me nekaj drugega:
- katero verzijo pic-a uporabit
- kako pic-a sprogramirat? Naj programator kupim, al si ga naj sam naredim?
- s katerim programom pisat programe? A je vredu MPLAB IDE?

Hvala

l-note ::

S programiranjem PIC-ov sem začel to poletje. Kaj sem izbral:
- PIC16F628A (preko njihove strani sem naročil brezplačen vzorec oz. sample)
- modificiran JDM programator
- MPLAB IDE

Programator sem naredil sam. Pri izdelavi sem si pomagal tudi s tole tole shemo, ki vsebuje ICSP konektor (to je praktično 5 žic, ki ti omogočajo programiranje PIC-ov, tudi ko so že v nekem vezju ali protoboardu). Uporabo tega priključka ti zelo priporočam, saj je vstavljanje ter jemanje ven iz podnožja res zamudno, hkrati pa še poveča možnost zvijanja ali odtrganja nogic. Poleg tega pa podnožje na programatorju ni primerno za vse modele PIC-ov, medtem ko lahko s pomočjo ICSP priključka sprogramiraš praktično vsakega. Pa še majhno opozorilo: tale druga shema, ki sem jo navedel, ne vsebuje modifikacije, zato se pri sestavljanju orientiraj po prvi. Razlika med njima je v dodanem MOSFETU 2N700 (jaz sem uporabil BS 170 N-FET, ki ga dobiš npr. v trgovini HTE). Brez te modifikacije se lahko pojavljajo težave pri programiranju določenih PIC-ov.

Kako pišem programe. Začel sem v assemblerju in kot že rečeno, s pomočjo MPLAB IDE, ki vsebuje tudi simulator. Simulator ti omogoča izvajanje programa in pregled nad vsemi registri, porti itd. Ni pa mogoče direktno programiranje PIC-a iz MPLAB-a, saj ne podpira JDM programatorja. Kako rešiti to težavo? Enostavno. MPLAB ti ob prevajanju assemblerske kode generira tudi .HEX file. Potem pa npr. s programom WinPic800 odpreš ta file, izbereš kakšen programator uporabljaš (na seznamu ima tudi JDM) in PIC sprogramiraš.
Programiraje v assemblerju je verjetno res nekoliko težje za začetnika, kot pa npr. v Cju. Meni so zelo prav prišle izkušnje iz programiranja Motorole HC11 v prejšnjem letniku faksa. In kot vsi radi poudarjajo, s pomočjo assemblerja spoznaš arhitekturo mikrokontrolerja, kar ti zelo pomaga pri razumevanju delovanja. Je pa koda dosti daljša in pri večjih programih težje pregledna.

Pa še tole. Zelo veliko informacij o PIC-ih, programatorjih, shemah itd. sem našel na elektronik.si. Še več pa na Google-u. :)

Drugače pa, če te bo še kaj zanimalo, kar vprašaj. Verjetno ne bom vedel čisto vseh odgovorov (s tem se ukvarjam šele par mesecev), bom se pa potrudil po svojih najboljših močeh. :D

ql000 ::

Veliko o PIC-ih se dobi že z uporabo iskanja na tem forumu!:\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PIC programator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
255787 (632) MadMax
»

Razlika med pic in dspic

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
332183 (1732) tonic
»

PIC komunikacija

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
132071 (1780) maticm
»

Kako diy binarna ura

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
213279 (2933) Mikron
»

programiranje mikrokrmilnikov?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
346892 (6301) radiator

Več podobnih tem