» »

Li-Ion baterije - pravilna uporaba

Li-Ion baterije - pravilna uporaba

CyberAD ::

Kot se spodobi, sem najprej uporabil search in videl kar precej odgovorov, vendar pa pri nobenem nisem mogel priti do enoličnega zaključka, saj:
A) nekateri trdijo, da je ob daljši stacionarnosti boljše baterijo 35 - 40% prazno vzeti iz prenosnika in jo hraniti na 15-20°C
B) drugi pa svarijo, da se je ne sme ven jemati, saj v primeru, da ni baterije v laptopu, trpi matična zaradi pomanjkljivega in preveč nihajočega napajanja

pa me zanima če obe teoriji sploh držita pri najnovejših laptopih, ali je vse skupaj odvisno od vrste in firme prenosnika; ali je vse skupaj pač A-B opcija, pri kateri se je treba odločiti, kaj je manjše zlo - v tem primeru: katera opcija pusti manj škode (na hitri pogled bi sicer lahko rekli B, vendar vprašanje kakšna je dejanska škoda) - pri tem zadnjem vprašanju še dodatno pojasnilo: prenosnik imam namen uporabljati vsaj 3+ leta

Calligula ::

A

awake ::

A lahko kdo še kaj več o tem napiše, kako je najboljše uoprabljat prenosnik oz. baterijo, če ga večino časa uporabljaš na električno napajanje? Nekje v forumu sem enkrat zasledil,da bi se naj baterija samodejno izklopla, ko imaš na elektriko pri novejših prenosnikih, ali to drži? Imam pa novega Acerja...

jest10 ::

Baterija najdlje drži svojo kapaciteto, če je napolnjena malo manj kot do polovice. Če je polna ali preveč prazna se ji kapaciteta hitreje manjša.
Prav tako se kapaciteta hitreje manjša, če je baterija na toplem.

CyberAD ::

ni tako, da ko se baterija do full napolni, jo neha polnit in večino napajanja laptopa opravi kar direktno preko električnega omrežja, samo začasna večja nihanja kompenzira z baterijo?

aja pa prosil bi še za več mnenj in po možnosti malo bolje argumentirano tudi:)

CyberAD ::

anyone? :)

TESKAn ::

Najbolje nafilat do 40 - 50%? In zakaj imam potem še tiste 50% akpacitete, zaradi lepšega?
IMO ko ti pade pod 10%, lepo nafilaj, pa gremo na novo. Ko ti bo pa kapaciteta čez par let padla prenizko, pa kupiš novo, tiste ~150€ (vsaj za mojega HPja) ni nek tak ogromen strošek. Definitivno manj, kot stalno 'šparanje' baterije.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Calligula ::

To, da se jo ima na cca 40% napolnjenosti velja za hranjenje. Skratka, ce je ne mislis uorabljati vec tednov, mesecev... se jo sprazni do 50 ali 40% in pol spravi.

Prav rade majo polnjenje do 100% ampak je takrat za njih slabo, ce so tople in na toplem (vec kot 30C) npr. In ce so skos na laptopu, ki se greje so avtomatsko skos na toplem in vroce in zato je za njih slabo, da so skos gor. Ker so polne in na toplem obenem.

Zato jih je se vedno boljse dol jemat, ce bi prav rad do kona podaljsal njihovo zivljenjsko dobo. Recimo, da se splaca, ce je laptop tudi brez baterije popolnoma raven in stabilen na podlagi drugace pa se recimo ni vredno zafrkavat.

kulSMS ::

a mogoče obstaja kak software, ki bi ti izklopil napajanje ko se baterija napolni in spet vklopil ko ti pade recimo pod 30% ???


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

prenosnik - kako polniti baterijo?

Oddelek: Pomoč in nasveti
4115097 (1867) sh00ter92
»

Kako ravnati z litij-ionskimi baterijami (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6020291 (16918) MrStein
»

kako najbolj napolniti baterijo za prenosnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
192635 (2107) Pyr0Beast
»

Baterije v prenosnikih

Oddelek: Strojna oprema
152223 (1870) Pyr0Beast
»

Nasveti glede baterije za prenosnik HP

Oddelek: Strojna oprema
166136 (5918) T0RN4D0

Več podobnih tem