» »

WLAN 400m vidne razdalje, katero anteno?

WLAN 400m vidne razdalje, katero anteno?

iNN ::

Pozdravljeni!

Torej kot ste verjetno razbrali ze iz naslova teme, iscem usmerjeno anteno z dometom 400m. Prvo me sploh zanima ce je to izvedljivo za nek "normalen" denar(do nekje 20k SIT). Kot drugo, ali je potrebna le oddajna antena ali tudi kak sprejemni element? Kot zadnje pa seveda, kaksen konkreten izdelek ki pride v postev. Prenosna zmogljivost ne igra velike vloge.
Aja, WLAN router mam ze... ce to igra kaksno vlogo, in pa tocka do katere bi posiljal signal je cca 30 metrov visje na hribu.
==
  • spremenilo: iNN ()

it's_me ::

ja, to ni noben problem .... s takim proračunom brez problema dobiš solidne antene .... in to dve!
potreboval boš 2 anteni saj je to edini način da boš imel stabilno in neprekinjeno povezavo

PS: poglej na zasebna sporočila

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: it's_me ()

T(he) Boss ::

Na obeh straneh rabis usmerjeno anteno, ki so seveda prikljucis na router, visinska razlika ni pomembna, ce je le vidna linija. Aja, rabis pa Orient Quad 10dBi (glej prvo anteno). Lahko jo naredis tudi sam, samo rabis kar nekaj strojniskih in elektricarskih sposobnosti (lotanje, rezanje, zvijanje):D

iNN ::

Pozdravljeni ponovno!

Torej imam problem, ki se navezuje na prejsnje poste. Nabavil sem dve anteni in sicer panel NT-10. Eno sem priklopil na dlinkov router doma, drugo pa na linksys WRT54GL pri sosedu. Se prej sem doma flashal linksysa z openWRT firmware-om. In skonfiguriral vse, da deluje kot client in naredil potreben routing. Sedaj pa, ce imam doma na linksysu priklopljeni tovarniski anteni, in sem z njim v dosegu dlinka, mi vse deluje normalno. Torej npr (wl scan; sleep1; wl scanresults v konzoli na linksysu mi pokaze dlinka) cim priklopim panel NT-10 anteno na linksysa ne najdem vec dlinkovega networka. Pa naj bo to na prejsnji lokaciji, torej 100% v dosegu dlinka ali pa pri sosedu cca 350m vidne zracne linije.

Bi mi kdo znal dat kaksne napotke??

Hvala, lp
==

Keyser Soze ::

OK. To da na prvi lokaciji ni več signala je verjetno normalno. Ker imaš sedaj priklopljeno usmerjeno anteno, sploh če je usmerjena v drugo stran.

Problem pa zna bit tudi pri polarizaciji. Zelo pomembno je da imaš obe anteni (tvoja in sosedova) pravilno obrnjeni oz. polarizirani. Obe ležeče ali obe pokončno (vertikalno / horizontalno). Ter vsaj približno usmerjeni eno proti drugi brez vmesnih ovir.
OM, F, G!

iNN ::

Bom danes poizkusil se enkrat, lahko da je bil res problem v polarizaciji. Ali je mozno da anteni nista dovolj "mocni" za tako razdaljo?
==

Gwanaroth ::

Jst bi tud rabil nasvet.

Postavljam wlan, na cca 500m, vidne razdalje, brez vmesnih ovir.

Na eno stran bi postavil router (priporocajte kaksnega!) + anteno (tudi prosim za info), na drugi sem si pa zamislil samo anteno, vezano direkt na PCI mrezno. Bi delovala taka kombinacija ?
Lights often keep secret hypnosis..

iNN ::

Ja mislim, da bos to se celo lazje vzpostavil, kot pa bridge. To naj bi bilo tisto kar sem delal jaz, torej da se router na drugi strani obnasa kot client. Drgac pa priporocam kaksnega linksysa iz WRT54XX druzine. Sam mors pazit pri nakupu antene ker imajo RP-TNC konektorje (obicajni imajo ponavadi RP-SMA). Za antene ti pa nevem svetovat. Jaz sem kupil dve tili baje da gre do 900m. Sam ... men se ne dela :D tko da nism preprican v ta podatek :P
==

Keyser Soze ::

@iNN
Ah, anteni sta sigurno dovolj močni. Sploh če imaš lepo usmerjeni eno proti drugi, brez vmesnih ovir. Par dreves ali še kaj hujšega vmes pa lahko močno spremeni celotno sliko.

@Gwanaroth
Osebno imam s sosedom wlan na 200m z doma narejeno biquad antenco na ASUS WL-520G routerju pri meni in z navadnim PCI vmesnikompri njemu. Zadeva šiba normalno.

Problem je le malo slabša izdelava antene. Pač sem oral ledino na tem področju. Je pa res, da moja N80 lovi omrežje slabih 300m stran od antene. And i'm proud of it.:D
OM, F, G!

iNN ::

Zivijo!

Spet jest, zdej mi je uspel vzpostavt povezavo med mano in sosedom preko anten. Zdej pa prob. povezava dela ko pri sosedu joinam v svoj network. Vendar se potem kmalu podere in se ne vzpostavi več nazaj. Aja na routerju doma (dlinku) imam nastavljen kanal 5. Se nekaj, mogoce sploh ni pomembno ampak vseeno. Pri sosedu na njegovem routerju lovim se eno omrežje (kanal 10). Ali je mozno da moti povezavo med nama, oz koliko jo moti? Drugace pa me zanimajo postopki za izboljsanje kakovosti te povezave. Kaj se se da narest?
==

Pyr0Beast ::

Mene bi zanimalo, kako bi se signal pod kotom 32° odbil od bobrovca (debelina okoli 3cm), bi ga dejasko sploh kaj prišlo čez?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Wifi domet signala

Oddelek: Omrežja in internet
142906 (2231) Spajky
»

Deljenje WIFI povezave - razdalja

Oddelek: Omrežja in internet
154187 (3718) Spajky
»

Deljenje internetne povezave 250m daleč

Oddelek: Omrežja in internet
232775 (1621) Pyr0Beast
»

"nateg stoletja" ali "še mene bi bilo sram.." (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
10110798 (6338) Tody
»

wireless mreža (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
10412666 (9220) pujsek_

Več podobnih tem