Forum » Loža » Evo pa se je spet spremenila ura..
Evo pa se je spet spremenila ura..
133780 ::
Imam samo eno željo, da če do tega pride, da me ne pozabiš dodati v to temo:
Po naravnem redu bi sicer moralo biti obratno, čeprav obstajajo forumski manevri rejuvenacije (v več smislih) :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 133780 ()
DamijanD ::
V bistvu je premik ure zelo koristen. Danes smo premaknili uro in dobili smo Sonce, svetovni rekord pa še Roglič je zmagal - včeraj ni bilo nič od tega...
GrimReaper3 ::
Torej se ti ni nikoli problem zbuditi zgodaj zjutraj in 1 uro prej kot po navadi, ter oditi na delo, ko še je zunaj trda tema? Takoj se privadiš (iz danes na jutri)? Zvečer tudi takoj, ko se uležeš zaspiš, čeprav greš dobro uro prej spati kot po navadi?
Jaz žal ne. Potrebujem čas, da telo privadim na novi bioritem. Ni mi problem oditi uro ali dve ali tri pozneje spati. Je pa mi problem 1 uro prej oditi spat kot je telo navajeno in tudi 1 uro prej ustati mi predstavlja težavo dokler se tega ne navadim (dober teden dni).
Kako pa tisti, ki delajo na 3 izmene se privadijo tisti teden, ki so ponoči, podnevi spat? To mi bo večna uganka.
Sem sicer že kdaj podnevi spal, recimo če sem moral ob 3h zjutraj peljati starše na letališče. Ampak tisto spanje potem 4-11h je bilo bolj bogo, sem bil bolj buden.
Zase sem že kar rekel da pod 2000 bruto in na več kot 2 izmeni ne delam, pa če mi bo šlo še tako slabo z denarjem, potem je že bolje sociala 490EUR.
Tako da vsa čast vsem, ki delajo na 3 izmene.
Drugače pa včeraj nisem imel nekih problemov. Budilko sem že ob 18-ih nastavil 1 uro naprej, na srečo ima vsaj DST gumb. Za take zadeve so pa klasične budilke boljše kot pa te, ki se radijsko sinhronizirajo. Potem sem šel pa spat ob 1h, ker se mi ni izšlo ob 0h. Vstal normalno ob 8h.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GrimReaper3 ()
DamijanD ::
Večina teh 3 izmencev plačuje za to z zdravjem, ker dejansko niso povsem prilagojeni na to.
Utk ::
Tam nekje od 5:30 do 6 najkasneje, tudi čez vikend.
Ok, potem pa vsa čast, da to zmoreš in potem so ti tvoji komentarji še kako na mestu. Jaz žal tega ne morem. Bi pa seveda rad.
Evo, danes priznam me je zbudila budilka, čeprav se ponavadi sam. Ampak ni bilo zarad tega nobene krize. Jutri se bom ziher že sam.
MojsterX ::
energetik ::
Večina teh 3 izmencev plačuje za to z zdravjem, ker dejansko niso povsem prilagojeni na to.Točno tako, na take izmene se ne more noben navaditi, ker je to povsem kontra bioritmu. Taki ljudje so stalno v jet-lagu.
Šlo bi, če bi se izmene menjale morda vsaj na 2-3 tedne, še bolje mesec ali več, torej da bi delal 1 mesec samo ponoči, nato premik na dopoldansko/popoldansko. Tako bi bil jetlag le 1x mesečno ali še manj.
vires in numeris
bm1973 ::
Počakaj...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]
hipertija ::
Spet smo na poletnem času, to je to. Za nas, ki smo dopoldan po službah, je glede na nerealne delovnike (nekateri do 4-5 popoldan), to še edina rešitev, da nam ostane čim več svetlega dela popoldneva. Jaz sem za ali ali opcijo:
a) ostanemo na poletnem času, tako bi pozimi popoldan pridobili eno uro več svetlobe... pozimi pa zjutraj uro dlje temno, ko je večina aktivnega prebivalstva itak v službah/šolah. Mislim, da veliko bolj ubija tema, ko prideš domov iz dela, kot pa če je tema 1h dlje zjutraj, ko si itak v službi in delaš.
b) kolektivno spremenimo delovne čase 6.00-14.00 in gremo na po vašem naraven, zimski čas.
Kdor je na socialni ali upokojen, je zadnji ki bi lahko kar koli predlagal. Kdor dela turnuse, mu je praktično bolj kot ne vseeno, kdor dela 1x dopoldan 1x popoldan, bo prav tako tudi pozimi užival svetli del dneva...
a) ostanemo na poletnem času, tako bi pozimi popoldan pridobili eno uro več svetlobe... pozimi pa zjutraj uro dlje temno, ko je večina aktivnega prebivalstva itak v službah/šolah. Mislim, da veliko bolj ubija tema, ko prideš domov iz dela, kot pa če je tema 1h dlje zjutraj, ko si itak v službi in delaš.
b) kolektivno spremenimo delovne čase 6.00-14.00 in gremo na po vašem naraven, zimski čas.
Kdor je na socialni ali upokojen, je zadnji ki bi lahko kar koli predlagal. Kdor dela turnuse, mu je praktično bolj kot ne vseeno, kdor dela 1x dopoldan 1x popoldan, bo prav tako tudi pozimi užival svetli del dneva...
Prekle za kurnk
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hipertija ()
GupeM ::
https://www.rtvslo.si/stevilke/smiselno...
Priporočam poslušanje kar celega podcasta, če pa ne, pa vsaj od nekje 29:30 do 31:30.
Priporočam poslušanje kar celega podcasta, če pa ne, pa vsaj od nekje 29:30 do 31:30.
c23po ::
Ker bi srednješolci radi spali do poldneva, odpadejo. Torej: o premiku ure naj odločajo le zaposleni v dopoldanskem turnusu in osnovnošolski otroci?
Dodatek: in kaj, če se osnovnošolci odločijo drugače?
Dodatek: in kaj, če se osnovnošolci odločijo drugače?
Računalniki nimajo spominov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c23po ()
Ales ::
starfotr ::
Jaz pa priporočam poslušanje/gledanje sledečega pogovora z Bergantom:
https://365.rtvslo.si/podkast/debate-z-...
https://365.rtvslo.si/arhiv/debate-z-be...
Povzetek: smiselno je, da je standarni čas celo leto in ne poletni, ter da vsaka država gre v svoj pas, ki ji je namenjen glede na geografsko lego. Odkloni časovnega pasu (videno tudi v Evropi) niso dobri. Potrebujemo več pasov in ne manj.
Povzetek: smiselno je, da je standarni čas celo leto in ne poletni, ter da vsaka država gre v svoj pas, ki ji je namenjen glede na geografsko lego. Odkloni časovnega pasu (videno tudi v Evropi) niso dobri. Potrebujemo več pasov in ne manj.
On je samo attention whore, pa hoče svojih 5 minut slave...
Večina ljudi te menjave ure sploh več ne opazi, ker se večina ur avtomatsko nastavi...
Večina ljudi te menjave ure sploh več ne opazi, ker se večina ur avtomatsko nastavi...
ZveeZ ::
Danes sem opazil. Ob 6-ih je bila se tema.
Jaz nisem.
Ob 7ih je bilo svetlo.
Oz ob 6.30.
Priznam, da sem se danes zbudil zgodaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()
Jaz pa priporočam poslušanje/gledanje sledečega pogovora z Bergantom:
Ta pogovor odkriva samo eno plat medalje, kar je pričakovano glede na profil sogovornic. Pod nivojem je, da doktorica znanosti (četudi za laično srenjo) utemeljuje dejstva z "veliko ljudi", "največji del" in probleme svojih pacientov posplošuje na vse prebivalstvo. Fino bi bilo, če bi g. Bergant povabil na debato tudi drugače misleče strokovnjake. To bi bila debata vredna poslušanja.
In naprej ... po eni strani tako skrbimo, da se našim sončkom in preobčutljivim soobčanom ne godi nič, kar bi lahko zmotilo njihovo dobro počutje, potem se čudimo, da so generacije zafurane, vsi na pomirjevalih, povsod same snežinkice ..., ki vsak vikend žurajo celo noč do alkoholne onemoglosti!
MrStein ::
Še sem kopiram:
Čas začetka šole in službe je stvar dogovora.
Tudi če spremenimo uro tako, da bo ob sončnem vzhodu 00:00, bodo ljudje šli v šolo in službo zjutraj, ne pa sredi dneva.
In prav zato so ideje "spremenimo uro tako in tako, da bom prej /pozneje šel v službo " nesmiselne. Ne glede kako bo "ura spremenjena" bodo službe enako kot so zdaj. Ker ljudje tako hočejo.
Uradni čas mora biti jasen, preprost in nespremenljiv. Njegov namen je beleženje časa dogodkov, ne pa spreminjajte časa dogodkov.
Čas začetka šole in službe je stvar dogovora.
Tudi če spremenimo uro tako, da bo ob sončnem vzhodu 00:00, bodo ljudje šli v šolo in službo zjutraj, ne pa sredi dneva.
In prav zato so ideje "spremenimo uro tako in tako, da bom prej /pozneje šel v službo " nesmiselne. Ne glede kako bo "ura spremenjena" bodo službe enako kot so zdaj. Ker ljudje tako hočejo.
Uradni čas mora biti jasen, preprost in nespremenljiv. Njegov namen je beleženje časa dogodkov, ne pa spreminjajte časa dogodkov.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Odlično izhodišče za pogajanje o modelu časa za prihodnje.
Z zadržkom: ljudje že sedaj hodijo v službe tudi opoldan in zvečer. Za šolarje psihologi predlagajo premik na poznejšo, dopoldansko uro, se pa tega ne da uglasiti z učitelji, katerimi se - razumljivo - podre življenjski red.
Z zadržkom: ljudje že sedaj hodijo v službe tudi opoldan in zvečer. Za šolarje psihologi predlagajo premik na poznejšo, dopoldansko uro, se pa tega ne da uglasiti z učitelji, katerimi se - razumljivo - podre življenjski red.
GupeM ::
Ampak učiteljev je cca 22.000, šolarjev pa cca 200.000. Katero skupino torej to bolj targetira?
JakMar17 ::
Ampak učiteljev je cca 22.000, šolarjev pa cca 200.000. Katero skupino torej to bolj targetira?
Učitelje, ker so volivci in javni uslužbenci združeni v sindikat.
Edit: drugače pa ta dodatna ura popoldne več kot paše.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: JakMar17 ()
Saj učitelji lahko zjutraj opravljajo "birokracijo", potem pa se pouk začne ob recimo 9:00 in se zaključi ob 14-15h.
Motiti se je človeško.
Half-Saint ::
Mene pa zanima kdaj bomo končali s to kolektivno norostjo premikanja ure?
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com
Saj učitelji lahko zjutraj opravljajo "birokracijo", potem pa se pouk začne ob recimo 9:00 in se zaključi ob 14-15h.
Res je, vendar to ni zadosten model za odrejanje urnika celotni družbi, niti je sprememba ure mesto za urejanje urnika učiteljem.
Dogovor bo težko doseči. Zaenkrat je jasno le, da si večina želimo nespremenjljive ure. Poletna, zimska, drseči ali spremenljivi delovni čas, potrebe goved in kur ... vse to bo treba uskladiti ali pa pustiti tako kot je.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c23po ()
Pol ne morejo imeti časa preden partner pride domov in se fukarit okoli...
hipertija ::
Kdor je na socialni ali upokojen, je zadnji ki bi lahko kar koli predlagal.
Ali pa obrneš in so droni v kapitalističnem sistemu zadnji, ki bi lahko kar koli predlagali, ker jih delodajalci silijo v to in se ne določajo svobodno?
Pravzaprav imajo droni po tej logiki večjo pravico odločati :)
Prekle za kurnk
On je samo attention whore, pa hoče svojih 5 minut slave...
Normalno, tako kot vsi novinarji. To je njihov job, če še ne veš.
Ta pogovor odkriva samo eno plat medalje, kar je pričakovano glede na profil sogovornic.
Imaš/imate/imajo vso možnost poklicat antivaxerje, častilce ravne zemlje, Stevota in podobne "strokovnjake", ki bodo zagovarjali v kar pač verjamejo. Dejstev podprtih s konkretnimi raziskavami, študijami seveda od njih ni za pričakovat. Lahko pa lapajo v 3 dni in nabijajo svoje. In očitno imajo občinstvo, ki jih posluša in podpira.
Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost - ampak za vesolje nisem povsem prepričan. Albert Einstein
Dejstvo je tudi to, da bodo npr. turistični delavci, gostinci lapali v 3 dni in bili proti ukinitvi. Tako kot so bili proti anti kadilskemu zakonu, tako kot so danes proti 0,0 alkohola v prometu ... Raje imajo da folk pijan vozi, kot da bi bili za prepoved pitja in vožnje. To je vse za požgat. Isto tu, raje imajo nesreče v prometu, nenaspane mulce, infarkte. Samo, da oni prodajo več pijače in hrane.
To, da je Bergant poklical strokovnjake, ki zagovarjajo eno stran še ne pomeni, da bi ne smel poklicati tudi tistih, ki menijo drugače. Tvoji agendi pač ustreza profil oddaje in to je vse. In samo še enkrat: doktor znanosti ne bi smel utemeljevati s "splošno je znano", ampak z "X% populacije meni".
rkobarov ::
jaz na barki znam na 3 dni menjat uro, pa ne delamo take drame :)
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q
Okapi ::
Dogovor bo težko doseči. Zaenkrat je jasno le, da si večina želimo nespremenjljive ure. Poletna, zimska, drseči ali spremenljivi delovni čas, potrebe goved in kur ... vse to bo treba uskladiti ali pa pustiti tako kot je.
V resnici je zelo preprosto. Ura ostane čim bolj skladna z "naravno" oziroma "astronomsko" (sonce je ob 12.00 najvišje), urnike se pa pač usklajuje z dogovori in po potrebi sproti prilagaja letnim časom (vzhodu in zahodu sonca).
kow ::
Jaz bi sel kar na eno casovno cono globalno, brez premikanja ure. Se mi zdi najbolj simpl.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Že, že, samo tako priročno je vedeti, da so trgovine odprte do 20-te ure, po zimi in po leti, v Rimu, Tokiju in Moskvi. Pa tako priročno je vedeti za časovni pas in razliko, ko kličeš v New York ali Chicago.
kow ::
Tako kot vem na pamet casovno razliko z New Yorkom, San Franciscom ali Perthom.. bi potem pac vedel kdaj je jutro v katerem delu sveta. En tip znanja, bi zamenjal za drug tip znanja.
Se pravi bi naredil en kup stroškov s prehodom na UTC, koristi od tega pa praktično nobene, še vedno bi moral vedeti, ob kateri uri kje hodijo v službo.
Kjer je to koristno, UTC že uporabljajo. Ko sem recimo delal diplomsko na observatoriju na Golovcu, v zvezi s potresi, sem uporabljal UTC, ker vsi seizmološki observatoriji na svetu uporabljajo "eno časovno cono globalno".
Kjer je to koristno, UTC že uporabljajo. Ko sem recimo delal diplomsko na observatoriju na Golovcu, v zvezi s potresi, sem uporabljal UTC, ker vsi seizmološki observatoriji na svetu uporabljajo "eno časovno cono globalno".
Imamo 2 problema.
Prvi problem je ta, da je zjutraj tema. Za normalno zbujanje je potrebna SVETLOBA. In s premikom na stalni poletni čas je svetloba problematična v zimskem delu leta.
Drugi problem je, da marsikatera država ima velik odklon ure. Recimo Kitajska. Tam se zagotovo ne zbujajo v celi državi ob 6h, pač pa bolj ustrezno sončnemu času.
Tudi razne evropske države imajo odklone. Recimo Španija. Pa Francija. In ostale države, ki so v drugem časovnem pasu, kot je njihov pas glede na geografsko lego.
Prvi problem je ta, da je zjutraj tema. Za normalno zbujanje je potrebna SVETLOBA. In s premikom na stalni poletni čas je svetloba problematična v zimskem delu leta.
Drugi problem je, da marsikatera država ima velik odklon ure. Recimo Kitajska. Tam se zagotovo ne zbujajo v celi državi ob 6h, pač pa bolj ustrezno sončnemu času.
Tudi razne evropske države imajo odklone. Recimo Španija. Pa Francija. In ostale države, ki so v drugem časovnem pasu, kot je njihov pas glede na geografsko lego.
Čez celo leto imeti "poletni" čas zagovarjajo samo nevedneži, ki se ne zavedajo, kaj bi to pomenilo pozimi.

Grimnir3 ::
Sedaj pa naj ostane tako. Celo leto lepo poletni čas. Poleti imamo dolgo svetlo in zjutraj ni sonce že sredi noči.
Pozimi pa bomo na zimskem ali poletnem času sedeli v pisarni ko je zunaj sonce. Tako da povsem irelavatno.
Kaj pa bi pomenilo?
Sedaj grem v temi od doma in se vrnem ko je spet že tema. Potem pa bi bilo kaj?
Pozimi pa bomo na zimskem ali poletnem času sedeli v pisarni ko je zunaj sonce. Tako da povsem irelavatno.
Čez celo leto imeti "poletni" čas zagovarjajo samo nevedneži, ki se ne zavedajo, kaj bi to pomenilo pozimi.
Kaj pa bi pomenilo?
Sedaj grem v temi od doma in se vrnem ko je spet že tema. Potem pa bi bilo kaj?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
FTad ::
Saj so Rusi imeli kratko obdobje stalni poletni čas. Pa so hitro zamenjali na stalni zimski čas. So spoznali zmoto.
Jaz zagovarjam standarni čas, ki je namenjen določenih geografski legi.
Za Slovenijo je to UTC+1 (CET) celo leto in nikakor ne UTC+2 (CEST - poletni čas), kot to želijo nekateri.
Za Slovenijo je to UTC+1 (CET) celo leto in nikakor ne UTC+2 (CEST - poletni čas), kot to želijo nekateri.

Grimnir3 ::
Saj so Rusi imeli kratko obdobje stalni poletni čas. Pa so hitro zamenjali na stalni zimski čas. So spoznali zmoto.
Torej zagovarjaš zimski čas.
Samo malo palamudiš. Seveda brez argumenta zakaj.
Že, že, samo tako priročno je vedeti, da so trgovine odprte do 20-te ure, po zimi in po leti, v Rimu, Tokiju in Moskvi. Pa tako priročno je vedeti za časovni pas in razliko, ko kličeš v New York ali Chicago.
Že v enem večjem mestu (ali celo manjšem) to ne velja (da so trgovine odprte do 20-te ure), tako da je to lari fari.
Motiti se je človeško.
Samo malo palamudiš. Seveda brez argumenta zakaj.
On ne zagovarja zimskega časa, ampak naravni, astronomski čas. Samo ti ne razumeš, kaj to je.
Nič posebnega, tako ali tako se večina vozi v službo v temi...
Jasno sem napisal. Če rabiš dodatno pojasnilo je pa to izključno tvoj problem.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Mehika želi odpraviti poletni čas (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 30963 (26046) | MrStein |
| » | Američanom se obeta stalni poletni čas (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 47118 (36897) | DostMam |
| ⊘ | Evropski poslanci za ukinitev premika ure (strani: 1 2 )Oddelek: Problemi človeštva | 20461 (11990) | Oberyn |
| » | Bruselj sprašuje: prestavljati uro ali ne (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 50230 (43559) | Vajenc |