» »

[Linux] Particijska Shema

[Linux] Particijska Shema

d0rK ::

Zdravo.

V Linuxu nisem nov. Ga uporabljam ze vec casa. Ampak vedno sem pri paritcioniranju diska zanj izbral najlazjo metodo
in razdelil disk na /, swap in /home. Sedaj kot malo bolj zahteven uporabnik pa bi zelel to bolj prilagoditi mojim potrebam.

Kot sem lahko prebral na raznih straneh obstaja vec folderjev, ki bi jih lahko prestavil na lastne particije.
Doticni folderji so: boot, tmp, opt, usr, var. Mene zanimajo predvsem prvi stirje saj je peti, ce sem prav razumel
pomemben samo pri serverjih.

Ce prav razumem imajo prej omenjeni trije folderji naslednje fukncije: boot;kernel image, tmp; drzanje temo datotek, opt; vanj so intalirani "optional" programi kot je KDE, usr; sem se instalirajo vsi programi. Sem zadel?

V kolikor sem, mi lahko pomagate dolociti njihovo velikost. Ce nisem, mi pa prosim razlozite kje sem ga pobiksal.
Moja zeljena particijska shema izgleda nekako tako:

/boot = primary & 100MB
/ = primary & 1GB
swap = primary & 512MB

EXTENDED = primary

/usr = logical & 5GB
/home = logical & 1GB
/opt = logical & 1388MB
/tmp = logical & 1GB

Kot lahko opazite imam na voljo 10GB disk. Bi taka razdelitev stimala?

Hvala.

kekz ::

Če res želiš imeti toliko particij (zakaj le?), je veliko bolje, da si omisliš logične particije, ki jih kasneje lahko premikaš, širiš, krčiš, ...
Torej nainštaliraj LVM, cel disk daj v en VG, in potem za posamezne direktorije v to VG svoje LV-je.
Za začetek lahko naredič minimalne LV-je in pustiš nekaj prostora v VGju za širjenje. Ko rabiš za posamezen direktorij več prostora, samo razširiš (vgextend) in razširiš file-sistem (resize2fs, resize_reiserfs, ...).

Quikee ::

Če ne misliš uporabit LVM, je dajanje /usr in /opt na posebne particije IMHO nesmiselno oz. ne vidim neke prednosti če bi to naredil.

Bolj idealno IMHO je, če bi naredil:

posebej particijo za /boot - sicer je to posebej pomembno pri Gentoo, ampak v drugih distribucijah /boot na posebni particiji nima neke prednosti.

particija za /home - super če imaš /home na ločeni particiji, saj ob ponovni namestitvi oz. celo ob uporabi druge distribucije lahko obdržiš svoje podatke in namestitve, ki jih imaš v svojem home direktoriju.

particija za swap je itak standard.

particija za /tmp - noja ta tudi nima neke večje prednosti - mogoče zmanjša fragmentiranje root particije, če je /tmp ločen in v določenih primerih poveča varnost.

416c6573a ::

/home izredno priporocljivo z razlogi ki jih je omenil Quikee

/boot velikosti 50MB bo cist zadosti (osebno imam 4 kernele pa mi zasedejo 17MB vsi skupaj)

glede na velikost diska res uporabi LVM in ne delaj posebej particij za /, /usr, /opt, /tmp ker nima smisla pri desktop sistemih

SWAP rabis ce mas manj kot 1GB rama, za 1GB in vec je swap cista potrata diska in novo ozko grlo.
Lastnorocno.

trnvpeti ::

rajsi uporabljajte EVMS
na zacetek se da swap particija, ki ni pomembna, ce kaj odleti
ce odleti disk, ponavadi na zacetku
vec particij, vec varnosti
posebej ce drugace mountas, recimo kaksno /var particijo
je pa odvisno od vsakega posameznika

SasoS ::

heh...meni so vsi diski ki so odleteli šli celi in ne samo pol :P

trnvpeti ::

ce ti odleti cel disk potem tko nimas nic kaj (uporabljati moras RAID)
ampak tudi ce ckrne cel disk, pa ce gres k nekomu to resevat, ti bo povedal, da vecinoma kaj crkne na zacetku diska
in ko zamenja elektroniko, ti bo lahko resil podatke, ponavadi so problemi samo na zacetku
ti povem iz izkusenj (jih ni malo)

d0rK ::

Pocas, pocas. EVMS? LVM?

Kar sem lahko o tem prebral, mi je na hitro povedalo za se to dela v povezavi z RAIDom, katerega nimam namena postaviti.
Se da postaviti oba tudi brez? In ce ja, katega raje? Nekaj particij bo zagotovo logicnih. Jaz sem mislil uporabiti Extended particijo.

Zdej pa....Boot particijo bom naredu zagotovo. In bo velika samo 12MB, ker bom imel samo en kernel na masino.

Home particijo bom tudi zagotovo naredil.

Opt particijo sem zelel narediti zaradi programov, ki svojih
datotek ne delijo po drugih particijah in v primeru reinstala operacijskega sistema delujejo
brez potrebe da bi se kaj uredil. Ker konsntantno navajajo KDE, kot program, ki spada na OPT, sklepam,
da je to eden takih programov.

Usr particijo bi naredil zato, da bi imel vse programe skupaj. Kot nekaksen Program Files. Sicer mi ni najbolj jasno
kako potem to deluje v vec-uporabniskem sistemu. Se nardi za vsakega uporabnika pod USR folder?

Tmp paticijo bom pa naredil izkljucno zaradi varnosti, ter jo mountal kot noexec.

Swap je pa tako. Imam 512MB rama, ampak nikoli ne ves kaj lahko odpres. Tako da bom naredil 512MB Swap particijo.

Zadeva je, da zelim narediti neko efektivno particijsko shemo, ki bo delovala tako na Gnetoo, Slackwre in FreeBSD sistemu.

Zdej, ko sem bolje razlozil moje razloge za vec particij, pa na plano s predlogi.

SasoS ::

tmp particija te včasih omejuje, recimo če nekej uncompresiraš v Midnight Commanderju bo to najprej odkompresiral na tmp - če je tmp premajhen ne bo delalo, če je prevelik je plac večinoma neizkoriščen.

opt - KDE zagotovo ne bo delal če zamenjaš OS ;)

usr - narobe razmišljaš :P vsi uporabniki si delijo isti usr, piše pa po njem lahko samo root. posebna particija od / zaradi tega nima dosti smisla...

swapa naredi nekaj sigruno...

LVM so ti predlagali samo zato da je lažje particije potem resizat...če te to ne skrbi, potem raje naredi normalne particije.

še moja shema:

Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/hda5 1.4G 911M 496M 65% /
/dev/hda1 23M 11M 11M 48% /boot
/dev/hda6 251M 77M 160M 33% /var
/dev/hda7 181G 179G 1.8G 99% /home
Swap: 265032 33336 231696

Jaz imam /var posebej zato da kaki logi ne nafilajo celga diska (in obratno, če se disk zafila, imajo logi še vedno plac), je pa slabost (ali pa prednost ;)) to da če laufaš poštni strežnik si hkrati omejen tudi z največjo pošto ki pride (ki se po defaultu shranjuje na /var/spool/mail).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: SasoS ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux in LVM- ma kdo izkusnje ?

Oddelek: Operacijski sistemi
121491 (1258) ender
»

Linux nemogoče instalirat

Oddelek: Operacijski sistemi