» »

Linux in LVM- ma kdo izkusnje ?

Linux in LVM- ma kdo izkusnje ?

Brane2 ::

Zivjo,

sedaj postavljam svojo tretjo Dual Opteron mashinco (firmin server/firewall/etc) in sem vanj zmontiral 10 IDE diskov, ki bi jih y LVMjem rad povezal v eno logicno particijo, s katere bi jasno rad tudi zbootal mashino.

V tem trenutku mi to sicer dela, ne morem pa s take particije zbootat mashine, ker kernel sam zase ne zna dostopat takim particijiam in je treba prej startat dva programcka. Ta pa sta jasno na LVM paprticiji in tako sem v zacaranem krogu. Trapasta navodila sicer zahtevajo uporabo initrd ramdiska ob bootu a orodje, ki naj bi ga pripravilo-lvmcreate_initrd, v tej inkranaciji (zadnji-2.08.xx) ne obstaja...
  • spremenil: Brane2 ()

borchi ::

hmm??? zakaj pa ves diskovni prostor dat eni particiji. pa ja vsaj nardis posebej /boot in swap particije (swap itak dej na drug fizicni disk kot pa recimo /tmp in /home). a lvm uporabljaš samo za spanning al delaš tudi kakšem mirroring/striping?

js sem pod gentoojem za firmin server naredu softverski raid in sem enostavno naredu /boot particijo iz recimo /dev/hda1 in /dev/hdc1 v /dev/md1 - v grubu pa potem uporabljam fizične naprave - bootam iz /dev/hda1 (grub lahko (kolker js vem) dela samo s fizičnimi enotami).

samo tolk, ker vidim, da delas hude serverje - a maš namen te serverje uporabit tut za kak Linux Terminal Server? js sem ravnokar končal s setupom enga bol revnega linux terminal serverja - axp@2000MHz, 512MB, softver raid1 (2x80Gb) in bom zdej pocasi zacel obesat gor userje - upam, da jih bom uspel vsaj kakih 10 gor dat za zacetek. pol pa ce se bo koncept obnesel in se bo ta server pokazal za prešvoh, bo pa treba mal k takim konfiguracijam, ko jih ti delaš poškilit.
l'jga

Brane2 ::

Saj tko sem naredu, sam se mi ni dalo razlagat. /boot in /swap sta v posebnih mapah, ki pa sta zanemarljivi proti root mapi.

Za striping itd sem uporabil precej solidno ATA RAID kartico, preko katere sem povezal 5 diskov v RAID 5 polje, ki ga moja masina vidi kot 800 Gb SCSI disk.
NA ostalih 5 diskih mam zaenkrat podatke s stare mashine in niso v nobenem polju. Masina jih preko RAID kartice vidi kot posamezne SCSI diske.

LVM bi rad zato, da lahko pozabim na fizicne diske. Z LVMom lahko odprem logicno particijo na logicnem disku, ki se razteza preko poljubno mnogo fizicnih diskov. Tako lahko cez nekaj casa, ko na logicni particiji zmanjka placa to enostavno "napumpam" z dodatnimi fizicnimi diski.

Poln kufer mam materialov, ki sem jih prej razmetaval po mapah, ker je v zelejnih mapah zmanjkalo placa...

Ko bom to izpeljal, bom imel eno root mapo, veliko 1.500 Gb, ki jo bom lahko se poveceval.

Saj sem mislil napisat clancek o tem za ST a kaj ko se je prej zakompliciralo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Hehe. dela. dela. Dela. DELA. DELA ! DEEEUUUUUUUAAAAA ! ! ! :D :D :D

borchi ::

odlično! torej sledi članek?

kateri hardverski raid kontroler si uporabu (3ware, al še kj hujšega)?
l'jga

Brane2 ::

Ehm. Mogoce pa ni se cist 100%. Ravnokar sem si sesu particijo .... :8)


No, bom ze. Sem zavohu pravo pot, tole so samo "kolateralne izgube"... :D


Ja, uporabu sem 3Wareov Escalade 7506-12.

Gre za hardverski RAID za do 12 ATA diskov na 64-bitnem PCI vodilu...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Aja, ko ze sprasujes, ce je 3ware ali "kaj hujsega" me zanima a se pri nas sploh dobi se kaj boljsega. Klikor sem jaz gledal okoli, je ravno ta model vrh ponudbe.

Ce bi ze jemal kaj podobnega v bodoce, bi si mogoce omislil namesto 7506tke 8506/tko ki je pac za SATA diske, kaj bistveno boljsega pa nisem nasel...

borchi ::

ne, ravno zato sem spraševal, ker nisem našel kaj drugega kot 3ware v slo. no, v bistvu sem js gledal nižje modele od 3ware-a. ampak, čist po pravici povedano, nimam niti buđeta, da bi si lahko privošču kak orenk raid kontroler oz. nimam jajc, da bi zaupal kakemu promise-u, zato delam s softvere raid-om. ker delam raid 1 je itak verjetno softverski raid hitrejši od hardverskega. za raid 5 je pa verjetno že mal večji udarec za cpu.

torej, kaj bo na tem serverju? firewall in ŠE druge stvari??? uh, si pa upaš. js sm na začetku mogu v enem dnevu postavit router, fw in mail server in sem imel samo en računalnik na voljo - tako da je to še vedno skupaj na eni mašini in morem rečt, da slabo spim.

v "delu" imam sedaj posebej router/firewall (486 - upam, da bo dovolj), posebej mail server (pentium 150), web server pa še ne vem kje bo pristal. torej vidiš da delama z mal drugačnimi konfiguracijami ;-) edino mal večje veselj mi je na linux server terminalu delati, ker mi res zanima kako daleč bom prišu s tako konfiguracijo.
l'jga

levaky ::

Bah zgleda noče besedila uredit. Besedilo je napisano tukaj: http://www.piksna.com/~levak/lvm.txt Hvala za pomoč

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: levaky ()

jype ::

Uh. Težko se bere tole :)

Najprej naredi PV na sda1, potem ga dodaj v VG, razširi (extendaj) LV in na koncu razširi še filesystem (vsaj ext3, xfs in reiserfs to znajo, celo online).

levaky ::

PV na sda1 je narejen. Partition type je Linux LVM, dodal sem ga v PV (volume group mi javi velikost 411GB), samo ne rata mi extendat LV. Javi da ni prostora.

Webmin javi tudi "Volume striping Disabled (always allocate from start)". Na začetku sem imel tako ali tako samo 1 PV in nisem mogel stripat.

MAtej

levaky ::

Rešil problem. Pozabil sem formatirati particijo sda1 z pvcreate /dev/sda1. Sedaj deluje:)

Matej

ender ::

Jaz sem postavil že nekaj strežnikov z EVMS (tako na hardwarskem, kot na software RAIDu z LVMjem), in do sedaj nisem imel problemov. Vedno naredim 2 particiji, eno za /boot (če gre za software RAID, je ta particija RAID1), drugo za LVM (RAID5), in potem na LVM postavim vse ostalo (tudi swap). Mi je tudi že kakšen disk med delom odletel, pa ni bilo problemov.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Software raid 1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5710764 (9906) uporabniik
»

File server in router

Oddelek: Pomoč in nasveti
211496 (971) ABX
»

Linux server in particije!

Oddelek: Operacijski sistemi
293568 (3113) jkreuztzfeld
»

Raid 0 in particije?

Oddelek: Strojna oprema
161110 (1009) dr.J
»

Red Hatov GFS izdan pod GPL

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
93215 (3215) Matri[X]

Več podobnih tem