» »

Večstopenjski meni

Večstopenjski meni

OwcA ::

Otroška radovednost - gonilo napredka.

KmelJo ::

kaj bi lahko kdo sestavu kratek primer, kjer bi bile tri stopnje v meniju (meni-podmeni-podpodmeni) + da se celotna pod do podpodmeni-ja obarva!!! (če ni težko, da je meni horizontalni, ostali pa cvertikalni + da se odpirajo podmeni-ji na klik v meni-ju [ne na HOVER!!!])

PLEASE!!!
Ni važn', kdo zmaga, sam' da mi ne zgubimo!!!

Zgodovina sprememb…

• premaknilo od: OwcA ()

R33D3M33R: Primer, ki si ga napisal včeraj, deluje lepo!!! :D
Mene pa zanima, če lahko dodaš še kak podmeni, ki se bo tudi obarval (in prikazal ob kliku na link1 ali link2 ali link3), ko bo aktiven. Obarva se tako, da je celotna pot označena!! Je možno to???

Ker mi ni najbolj jasno, kako to naredit, sem sicer začetnik v tem "poslu" in bi rabil pomoč. :)

Zgodovina sprememb…

njok ::

KmelJo, mislim da tvoj problem malo presega področje te teme.

Pa pazit moraš, kje boš tak meni uporabil. Če gre za kakšno ožje usmerjeno, s funkcijami natrpano spletno aplikacijo, potem rešitev najbrž ni slaba, za kakšno predstavitveno stran, ki jo bo obiskoval nezahteven uporabnik, pa moraš dvakrat premislit, če je primerna. Uporabnik se zna počutiti precej nerodno medtem ko mora paziti, da mu kurzor ne bo padel iz podmenija in bo moral navigacijo ponoviti od začetka.

Zgodovina sprememb…

R33D3M33R ::

Hm, seveda je možno, koda se zakomplicira in ob tem bi se človek vprašal, če morda ne bi bilo lažje uporabiti PHP ali SSI, če le strežnik to podpira. Namreč tam lahko z raznimi DOCUMENT_URI oz. REQUEST_URI in par pogoji napraviš obarvani meni.
Imam idejo kako bi to naredil, ampak mogoče bi bilo bolje, če bi uporabil že kako prednarejeno skripto (na kakem hotscripts), moja koda ni ravno optimizirana :8)
Kot je pa že njok povedal ta problem malo presega področje te teme...
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Zgodovina sprememb…

Jackass ::

KmelJo: Se ravno ukvarjam s podobnim primerom. Rad bi naredil veš nivojski vertikalni menu, ki se bo odrprl in obarval aktivno povezavo v meniju, ki kaže na podstran (četudi bo link kje drugje na strani). S težavo sem našel neko javascript varianto, vendar je imela samo 1 podnivo. Rabim pa 2. Pa sem študiru skor 1 tedn tisto kodo, kako bi kej spremenu, pa mi ni blo najbl jasn kaj pa kako. Pa sm se spravu za knjigo PHP in 24 hours in upam, da mi bo v kratkem uspel podvig - napisati kodo za meni.:D

Vsaj upam...:\
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

rad bi naredil nekaj podobnega temu: MENU, ampak nimam ideje zaenkrat.

R33D3M33R: v ozadju je php. kaj pomaga to? :) imaš kako rešitev???

Zgodovina sprememb…

KmelJo: Tole je pa kr zalogaj...:) Tega pomoje ne boš našu nikjer med že narjenimi skriptami, ker ni glih pogost primer.
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

ne me strašit! vrjetno se da na kak način naredit, ampak nevem. imam sicer idejo(e), ampak je ne znam realizirat.

npr.: kako dobiti celoten link in ga uporabiti v JS, kjer bi lahko določil glede na link, kdaj je link v meniju aktiven in kdaj ne!?!?! (mogoče kakšna rešitev tega??:\ )

Zgodovina sprememb…

Ja, prosim če ustvarite novo temo glede delanja tega menija, bom tam napisal kaj več, ker sem se s PHP rešitvijo tega že ukvarjal. Pa tudi javascript rešitev verjetno ni neki bav bav
Celoten link pa dobiš s window.location.href
<script>
alert(window.location.href);
</script>

Zgodovina sprememb…

CaqKa ::

z mojim skromnim znanjem o phpju.. zame je to jezik ki se izvaja na serverju zato mi ni jasno kako bi z phpjem naredil tak menu. kvečjemu z javascriptom, oziroma z jezikom ki se izvaja potem v browserju. zato mi niti najmanj ni jasno kako bi to delal z phpjem.. no razn takrat ko se stran vsakič na novo naloži. ampak brez ponovnega nalaganja nimaš po mojem mnenju s phpjem nič prčkat.

Ja, seveda, da se PHP koda sprocesira se mora stran ponovno naložiti, to sploh ni dvoma.
Ampak na oni strani imajo to zagotovo rešeno na tak način.

Recimo en enostaven primer. Zaradi enostavnosti sem napisal fleksibilno funkcijo ClassIme, ki sprejme 3 parametre, pogoj ob katerem se bo zadeva spremenila in imena za neaktiven in aktiven class.

PreveriURL pa preveri kdaj naj pokaže del kode.Recimo ukaz PreveriURL("moja_stran") bo izpolnjen ko bo naslov enak /moja_stran/index.html ali index.html?moja_stran

<style>
.aktivno {
background: black;
}
.neaktivno {
background: blue;
}
.foo {
background: red;
}
.bar {
background: green;
}
a {
color: white;
}
</style>

<?php
function ClassIme($pogoj,$neaktivno,$aktivno) {
	if(strstr($_SERVER['PHP_SELF'],$pogoj) || strstr($_SERVER['QUERY_STRING'],$url)) {
	$c = $aktivno;
	}
	else {
	$c = $neaktivno;
	}
	return $c;
}
function PreveriURL ($url) {
	if(strstr($_SERVER['QUERY_STRING'],$url) || strstr($_SERVER['PHP_SELF'],$pogoj)) {
	return true;
	}
	else {
	return false;
	}
}

echo '<div id="meni">' . "\n";
echo '<ul>' . "\n";
echo '<li id="meni1" class="'.ClassIme("link1","neaktivno","foo").'"><a href="?link1.html">link1</a>'. "\n";
if(PreveriURL("link1")) {
echo '<li id="meni4" class="'.ClassIme("link4","neaktivno","aktivno").'"><a href="/link4/">link4</a></li>'. "\n";
echo '<li id="meni5" class="'.ClassIme("link5","bar","aktivno").'"><a href="link5/link.html">link5</a></li>'. "\n";
}
echo '</li>'. "\n";
echo '<li id="meni2" class="'.ClassIme("link2","neaktivno","foo").'"><a href="/link2/">link2</a></li>'. "\n";
echo '<li id="meni3" class="'.ClassIme("link3","neaktivno","aktivno").'"><a href="link3/link.html">link3</a></li>'. "\n";
echo '</ul>'. "\n";
echo '</div>'. "\n";

A ni pri PHP-ju tako, da ko ti izvedeš neko operacijo, se tako ali tako stran ponovno naloži? Torej ko klikneš na neko povezavo, katere vrne ustrezen id, se stran ponovno naloži in funkcija se zopet požene.

Al je treba to kej posebnga dodat?
jAcKaSS

No zdej sm pršu do te stopnje, da ima vsak element v meniju ime in id, tako da sem lahko naredil linke. Stvar dela BP. Meni se lepo odpira in zapira.

Sedaj samo še dodam 2. podnivo in pa poskusim podatke o meniju zapakirat v XML bazo, ker sedaj sem jih kar ročno vnesel v array.
jAcKaSS

glede na to da je vprašanje letelo iz css teme predvidevam da je bil končn produkt nekaj takega kot tukaj:
http://www.sg1archive.com/s10.shtml
(menu na levi z puščicami)

če pa želiš takega: http://hivemodern.com/
pa ga narediš ali s phpjem ali pa ga na roko oblikuješ.

s tem da je razlika da se prvi nič ne refresha in je povsej verjetnosti nared z flashem ali javascriptom, ta drugi pa je lahko s kateri server side jezikom.
in kolkor sem jaz razumel kmeljota si on želi približno takega kot je prvi, le da je potrebno kliknit nanj namesto se z miško čezenj zapelat, da se odpre naslednji nivo.

Tak meni, kot je 1. primer, se da precej simpl narest, oz. se dobi ogromn skript. Pa narest se ga da tut samo z uporabo CSS-ja + nekaj vrstic javascripta, da dela še v IE. Glih zanč sm gledu en tutorial kako to narest samo s CSS-jm. Pa mi ni blo kej dost jasn k so bli eni čudni znaki ("<" in ">") v CSS kodi.

Sem poslal kmeljotu na ZS primer večih menijev, med drugim tut tazga kot je prvi.

No, ko pa dokončam svojega, ga bom dal na ogled.
jAcKaSS

Pa mi ni blo kej dost jasn k so bli eni čudni znaki ("<" in ">") v CSS kodi.

hehe.. Selectors poglej si child selector.

ja glede na to da je vprašal v css temi bi mu dali css odgovore ne pa php

Zgodovina sprememb…

• spremenil: CaqKa ()

No men je izdelava menija uspela. Naredu sm kt sm si zadal. Ne glede na to kje je link kliknjen (v meniju ali podstrani) se ustrezno odpre in aktivno obarva, ima 2 podnivoja, naloži pa se iz XML baze. Še nekaj lepotnih popravkov in moje prvo veliko PHP delo bo končano. Pol pa prlepm sm link, če bo kšn začetnik rabu!;)
jAcKaSS

SeTAr ::

Kaj pa meni, kot je na www.pef.upr.si?
(Probajte kliknit Predstavitev -> Organiziranost -> Organi).
Če koga zanima source naj pove.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: SeTAr ()

Zelo zelo lepo!

Meni narejen s php-jem verjetno nikoli ne bo imel takih efektov, ampak delal bo pa v vsakem primeru. Ker če uporabnik nima vklopljenega javascripta...
jAcKaSS

MRB0rYS ::

Kaj pa meni, kot je na www.pef.upr.si?
(Probajte kliknit Predstavitev -> Organiziranost -> Organi).
Če koga zanima source naj pove.

Kot vidim v naslovni vrstici, je verjetno meni naret tako, da ima vč strani kjer je meni naret kot se vidi pač tam kjer si. Zelo enostavno, ampak malce problematično če kaj urejaš.
b0rys

trenutno delam stran, kjer se z vsakim klikom na link stran refreša, kar ni najbolje, ampak drugače ne gre.

zato tudi pri meniju ni pomembno ali se refreša ali ne. jaz bi rabil samo ta meni, da se "rešim" ene strani, ker me samo še meni zajebava prav zaradi tega barvanja poti, zato sem tudi poiskal pomoč in kot vidim, nisem zgrešil.

hvala za vse nasvete, ki do bili dani in ki bodo še dani(upam, da bojo :) )

Jackass: Upam, da ti bo čimprej uspelo narediti meni, da mi boš lahko razložil, na kakšen način ti je uspelo!!

KmelJo: Če lohk počakaš do jutr al pa do sobote, dobiš meni. Če želiš met celotno pot obarvano, ti lohk tut tko naštimam, men se zdej namreč samo aktiven link obarva.
jAcKaSS

Jackass: če uproabnik nima vklopljenega javascripta pride menu pač cel raztegnjen... je malo glupo ker je vnosov ogromno (zato pa je bil narejen tak js menu). Je pa to manj kot 1% hitov na stran tako da se sploh ne sekiramo.

MRB0rYS: "ima vč strani kjer je meni naret kot se vidi pač tam kjer si" lahko malo razložiš kaj si mislil s tem? Se mi pa zdi da ni tako narejeno ;) .

Malo okleščen source se dal na http://www.studenti.pef.upr.si/~tinem/p...
pef_menu.php v bistvu samo izpiše html, ki naloži taprave .js datoteke in include meni.inc
Prava magija pa se dogaja v pef_menu.js

Če se da komu spisat dokumentacijo o tem kako zadeva funkcionira bom ful vesel :D

Jackass, ni blema, bom počakal. :) upam, da ti bo uspelo, da bo celotna pot označena. ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: KmelJo ()

SeTAr: sem izklopil javascript, reloadov stran in celoten meni se ni raztegnil. Uporabljam FireFox 1.5.0.7.
jAcKaSS

Nekaj si naredil narobe allora ;) ker sem preveril in SE raztegne (oz. se nikoli ne skrči)

THE MENI (by jAcKaSS):

meni.php:

---------------------------------------------------------------------------------

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-...>
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<title>Untitled Document</title>

<style type="text/css">
<!--
body {
}
#mojmeni {
height: 500px;
background-color: #46351F;
padding: 10px;
width: 150px;
position: relative;
}
.box1 {
text-indent: 12px;
font-weight: bold;
font-size: 14px;
line-height: 31px;
font-family: arial;
margin: 10px 0 0 0;
padding: 0px 0 0 0; /* top, right, bottom, left */
background: #7B6139;
}
.box1 a{
color: #f9f9f9;
text-decoration:none;
}
.box1 a:hover {
color: #FFEBA9;
}
.box1-active{
text-indent: 12px;
font-weight: bold;
font-size: 14px;
line-height: 31px;
margin: 10px 0 0 0;
padding: 0px 0 0 0; /* top, right, bottom, left */
background: #7B6139;
}
.box1-active a{
}
.box2, .box2-active { /*vse je isto*/
width: 130px;
font-size: 13px;
line-height: 15px;
margin: 0 0 0px 10px; /* top, right, bottom, left */
border-color: #7B6139;
border-width: 1px;
border-style: solid solid solid solid;
padding: 0px;
display: block;
}
.box2-active {
font-weight: bold; /* vse je isto, le pisava je krepka */
}
.box2 a {
color: #ffffff;
text-decoration: none;
padding: 1px 0 2px 6px;
}
.box2 a:hover {
color: #FFEBA9; /*color: #FFFF99;*/
background-color: #5B4529;
}
.box2-active a{
}
.box3, .box3-active {
width: 117px;
font-size: 13px;
line-height: 15px;
margin: 0 0 0px 23px; /* top, right, bottom, left */
border-width: 1px;
border-style: solid solid solid solid;
padding: 0px;
}
.box3-active {
font-weight: bold; /* vse je isto, le pisava je krepka */
}
.box3 a {
color: #ffffff;
}
.box3 a:hover {
}
.box3-active a {
}
-->
</style>

</head>

<body>

<?php

$xml_file="meni.xml"; //

if(file_exists($xml_file)){ //preverimo ali XML baza sploh obstaja

$menu = simplexml_load_file($xml_file); //naložimo XML bazo

$tabela = array(); //ustvarimo tabelo v katero bomo shranili vrednosti iz baze

/*po kakšnem čudnem principu je to shranjeno v tabelo raje ne sprašuj, ampak vseeno:

1. nivo je zapisan v stolpcu [x][0][0] pri čemer se x spreminja.
2. nivo je zapisan v stolpcih [x][y][0] pri čemer je x zaporedna številka 1. nivoja in y zaporedna številka 1. nivoju pripadajočega 2. nivoja, pri čemer je y<=1.
3. nivo je zapisan v stolpcih [x][y][z] pri čemer za x in y velja isto kot v 2. nivoju (x<=0; y<=1), z pa je zaporedna številka 2. nivoju pripadajočega 3. nivoja, pri čemer je z<=1;
*/

$i=0;
$j=1;
$k=1;
//z zanko gremo čez xml bazo in prepišemo vrednosti v tabelo
foreach($menu->nivo1 as $nivo1){
$j=1;
$tabela[$i][0][0][ime]=$nivo1->ime;
$tabela[$i][0][0][id]=$nivo1->id;

foreach($nivo1->nivo2 as $nivo2){
$tabela[$i][$j][0][ime]=$nivo2->ime;
$tabela[$i][$j][0][id]=$nivo2->id;
$k=1;

foreach($nivo2->nivo3 as $nivo3){
$tabela[$i][$j][$k][ime]=$nivo3->ime;
$tabela[$i][$j][$k][id]=$nivo3->id;
$k++;
}
$j++;
}
$i++;
}

if (isset($_GET["id"])) $id=$_GET["id"]; //dobiš id od predhodnega klica funkcije
else $id='domov'; //če ne, določi privzet id

//Poišcemo ustrezen id v tabeli
$a;
$b;
$c;
for($i=0; $i<count($tabela); $i++){
for($j=0; $j<count($tabela[$i]); $j++){
for($k=0; $k<count($tabela[$i][$j]); $k++){
if($id==$tabela[$i][$j][$k][id]){
$a=$i;
$b=$j;
$c=$k;
break;
}
}
}
}

//izpis menija
print("<div id=\"mojmeni\">");

for($i=0; $i<count($tabela); $i++){

if($i==$a){ //ce je i=a je 1. nivo odprt ali aktiven
//link na 1. nivoju nastavi na active
print("<div class=\"box1-active\"><a href=\"meni.php?id=".$tabela[$i][0][0][id]."\">".$tabela[$i][0][0][ime]."</a></div>");
for($j=1; $j<count($tabela[$i]); $j++){ //izpisovanje 2. nivoja

if($j==$b){ //ce je odprt 2. nivo, link na 2. nivoju nastavi na active
print("<div class=\"box2-active\"><a href=\"meni.php?id=".$tabela[$i][$j][0][id]."\">".$tabela[$i][$j][0][ime]."</a></div>");
for($k=1; $k<count($tabela[$i][$j]); $k++){ //izpisovanje 3. nivoja

if($k==$c){ //ce so take koordinate, pomeni, da je aktiven link na 3. nivoju -> nastavi na active
print("<div class=\"box3-active\"><a href=\"meni.php?id=".$tabela[$i][$j][$k][id]."\">".$tabela[$i][$j][$k][ime]."</a></div>");
}
else{ //ce ni aktiven link na 3. nivoju, normalno izpiši 3. nivo
print("<div class=\"box3\"><a href=\"meni.php?id=".$tabela[$i][$j][$k][id]."\">".$tabela[$i][$j][$k][ime]."</a></div>");
}
}
}
else{ //ce j!=b
print("<div class=\"box2\"><a href=\"meni.php?id=".$tabela[$i][$j][0][id]."\">".$tabela[$i][$j][0][ime]."</a></div>");
}
}
}
else{ //ce i!=a
print("<div class=\"box1\"><a href=\"meni.php?id=".$tabela[$i][0][0][id]."\">".$tabela[$i][0][0][ime]."</a></div>");
}
}

print("</div>");

} //konec if stavka za preverjanje, ce obstaja xml datoteka

?>
<p>Kaj se zgodi, če klikneš link nekje drugje na strani, ne v meniju:</p>
<a href="meni.php?id=html">HTML</a>
<a href="meni.php?id=kontakt">Kontakt</a>

</body>
</html>

------------------------------------------------------------------------------

XML baza (meni.xml):

<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>
<!-- This is a sample XML menu file -->
<menu>

<!--struktura-->
<nivo1>
<ime>Domov</ime>
<id>domov</id>
</nivo1>

<!--naslednja struktura-->
<nivo1>
<ime>Prenosi</ime>
<id>prenosi</id>

<nivo2>
<ime>Prenos 1</ime>
<id>prenos1</id>
</nivo2>
<nivo2>
<ime>Prenos 22</ime>
<id>prenos22</id>

<nivo3>
<ime>FTP</ime>
<id>ftp</id>
</nivo3>
<nivo3>
<ime>HTML</ime>
<id>html</id>
</nivo3>

</nivo2>
<nivo2>
<ime>Prenos 3</ime>
<id>prenos3</id>
</nivo2>
</nivo1>

<!--naslednja struktura-->
<nivo1>
<ime>Kontakt</ime>
<id>kontakt</id>
<nivo2>
<ime>Kje nas najdete</ime>
<id>kje_nas_najdete</id>
</nivo2>
</nivo1>

</menu>

Kdor potrebuje, si lahko prekopira tole skripto, tisti, ki pa imate več izkušenj s php-jem, pa so dobrodošli vaši nasveti za izboljšanje skripte in ne kritike kaj vse je zanič.

LP,
jAcKaSS

Pa takoj še eno vprašanje: Kako nej prepričam php, da bo izpisal ČŽŠ, če jih zapišem v xml, ne dela namreč tudi če notri dam html kodo za šumnike?
jAcKaSS

Šumniki ti ne delajo, ker imaš v meni.php nastavljen encoding iso-8859-1, spremeni ga v iso-8859-2.
Koda zgleda kar zakomplicirano, bom kaj več zapisal kasneje, ko si jo bom imel čas ogledati.

Sem popravil, sedaj imam v xml bazi, in v meni.php nastavljeno kodiranje na iso-8859-2, pa mi izpiše neke čudne znake. Pogledal sem nastavitev v php.ini in ni nastavljena privzeta vrednost (sem jo poskusil tudi privzeto nastaviti na iso-8859-2, vendar ni razlike), vendar vseeno ne dela. ČŠŽ-jev mi ne izpisuje pravilno.:|
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jackass ()

Mogoče bi moral poskusiti s windows-1250 ali UTF-8.
Poskusi zaenkrat samo pognati iconv na $menu. Sem imel enkrat podobne težave pri pisanju na slike. ICONV je rešil vse.

Aja še ena OPOMBA: Za izvajanje skripte je nujno potreben PHP5!!
jAcKaSS

kaj se pa mora spremeniti, če hočeš, da deluje na PHP 4.3???

PHP5 še ne pozna funkcije simplexml_load_file. Tako je manipulacija z XML datoteko težja (uporabit morš druge, manj enostavne funkcije). Meni se ni dalo kaj dosti prekvarjati, zato sem preprosto namesto menija v XML datoteki, ki ga php potem prepiše v tabelo, meni direktno vpisal v tabelo (brez XML-ja). Deluje isto, le, če moraš kaj popravit je nekoliko več dela.

primer:

//1. NIVO
$meni[1][0][0][ime]="Domov";
$meni[1][0][0][id]="domov";

//2. NIVO
$meni[1][1][0][ime]="Novice";
$meni[1][1][0][id]="novice";

//3. NIVO
$meni[1][1][1][ime]="aktualno";
$meni[1][1][1][id]="aktualno";
$meni[1][1][2][ime]="Arhiv";
$meni[1][1][2][id]="arhiv";

$meni[1][2][0][ime]="Pač nekaj";
$meni[1][2][0][id]="pac_nekaj";

//1. NIVO
$meni[2][0][0][ime]="Povezave";
$meni[2][0][0][id]="povezave";

LP,
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jackass ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Vse, kar ste si želeli vprašati o CSS, pa si niste upali. (strani: 1 2 3 423 24 25 26 )

Oddelek: Izdelava spletišč
1298344186 (3323) sunniegoldie
»

Uporaba spremenjivke iz JavaScript v PHP

Oddelek: Programiranje
171419 (1058) direstrait
»

[Javascript]Dodajanje v URL naslov

Oddelek: Programiranje
183667 (3471) jeryslo
»

preusmeritev