☰

» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1420 / 1420
»
»»

telexdell ::

J.McLane je izjavil:

Preko EVCC ozirma Home Assistant se lahko integrira marsikaj, potrebuješ pa potem nek PC/NAS/RPi, ki teče 24/7.

Katero? Tisto ki jo dobiš najceneje

Pa....da je seveda kompatibilna s HA, če boš delal preko njega.
Sam imam Feryee 11kW jo je pa bilo kar komplicirano spraviti v HA.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

GregiB ::

DamijanD je izjavil:

GregiB, kaj bi pa rad počel z integracijo? Sklepam, da dinamično nastavljal moč polnenja ali kaj drugega?

Lej, sem totalni lolek, kar se tega tiče... Integracijo mislim v smislu, da se vozilo polni bodisi ponoči (ČB4 oz. ČB5) ali podnevi da reže viške, ki jih proizvaja SE... (Imam letni Net Metering)
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

J.McLane ::

Jaz sem tudi mislil kako bom uredil to integracijo, pa že pol leta uporabljam ročni pristop čez noč, omejim na 3x10A, filam nekje vsakih 5 dni.
Samo na zimo ko dela TČ na polno bo pa treba nekaj uredit.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

RedDrake ::

Če rabiš na vsake 5 dni 3x10A, zakaj ne omejiš na 1x8A in polniš vsako noč? Tista 2kW se v nočnih blokih ne bo nikjer poznalo, energije pa bo očitno še vedno dovolj?

extrex286 ::

feyree EVCC je najcenejša in najbolj dinamična polnilnica, ni da ni za 250 €. Manjka samo enofazno polnenje, ki je uporabno pri lovu na sončne viške majhnih moči.

hojnikb ::

če maš feyree ali kako podobno kitajko z wifijem, jo je smiselno pofleshat na esphome in integrirat direktno v homeassistant. tko se znebis tuya clouda in mas stvar, k dela precej bolj zanesljivo in predvsem, brez kitjskega clouda in interneta.
#brezpodpisa

extrex286 ::

jes, esphome feyree bi bila dobra varianta, tale tuya integracija mi gre precej na živce in tudi ni preveč stabilna

hojnikb ::

extrex286 je izjavil:

jes, esphome feyree bi bila dobra varianta, tale tuya integracija mi gre precej na živce in tudi ni preveč stabilna

če se boš igral s tem, lahko referenciraš tale dva projekta
https://github.com/vm03/esphome-feyree-...
https://www.elektroda.com/rtvforum/topi...

v vsakem primeru je treba odlotat modul in poflašat z custom firmware. al zbereš openbeken al esphome, je načeloma vseen. Je bil pa vsaj v preteklosti openbeken bolje zastopan na beken wifi modulih.
#brezpodpisa

temni_princ ::

@hojnikb, sem prespajkal modul, ampak namestil openbeken. A mogoce ves a se da openbeken preflashati z ESPHome OTA?

RedDrake je izjavil:

Če rabiš na vsake 5 dni 3x10A, zakaj ne omejiš na 1x8A in polniš vsako noč? Tista 2kW se v nočnih blokih ne bo nikjer poznalo, energije pa bo očitno še vedno dovolj?

Zato ker ima počasno polnjenje več izgub (drži avto buden več časa kar ima dodatne parazitske izgube, polnilec v avtu je bolj učinkovit pri 60+% obremenitvi)
Zato ker ni dobro za baterijo, da je stalno na visokem SOC
Zato ker nimam stalnega parkinga pred polnilcem, ker blokiram avto v garaži, to pomeni da zvečer moram preparkirat ko želim filat.

Točka tri je sicer nerešljiva, ampak če računaš cenovno razliko med dodatnimi parazitstkimi izgubami in višjo priključno močjo ranga 4kW v bloku 2 je vprašanje kaj se bolj splača (čez zimo). Vsakodnevno polnjenje ne pomeni nujno visokega SoC. Komot držiš na 70% do petka, potem pa pustiš na 100, če planiraš kam iti, I guess ...
Ampak ja, če parking ne dopušča itak nimaš kaj, ker potem je več dela kot je vse skupaj vredno.

Tudi če bi parking dopuščal, zakaj bi vtikal kabel čisto vsak dan? Avta nikoli ni treba polnit v bloku 2, ampak je tudi pozimi ponoči blok 3, kar je prepoceni, da bi se zajebaval s 4 kW nižjo priključno močjo.

Zgodovina sprememb…

No in sedaj si vse povedal sam. Zakaj bi potem moral "paziti" na karkoli glede polnjenja avta, če realno tudi 10kW več v bloku 3 ne pomeni več kot par eurov razlike ... To pomeni da od 22h do 6h je vse brez veze in je vsako reševanje problema z nekimi home asistenti dejansko podobno bazukam za komarje. Eno je, če ti je to hobi. Da bi se splačalo in bilo vredno časa? Un-bloody-likely.

Res je, ampak v igri je še TČ, ki tudi ponoči v hudem mrazu dela na 4+ kW, pa v igri sta dva avta, ki ju je treba polnit... tako da jaz sem se lotil te zajebancije z EVCC, sem kupil nek rabljen Fujitsu thin client za 60EUR, naložen HA sedaj pa dalje.

Zgodovina sprememb…

««
1420 / 1420
»
»»