» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1357 / 1357
»
»»

Grimnir3 ::

Gregor P je izjavil:

Saj če se spomnimo, po drugi strani pa smo kupovali avtomobile z 92 litrskim tanki, ki so porabili minimalno 15 litrov na 100 km (in je bil doseg okoli 600 km); je pa res, da smo se takrat veliko manj zanimali za ceno bencina in okolje.

Za mene je bil eden večjih tehnoloških prebojev oz. mejnikov 20. stoletja, ko smo dobili neosvinčen bencin in smo se znebili svinca.

In EV-ji so naslednji mejnik ko ne boš stalno metal nafte v atmosfero.

Gremo se ekologijo a hrati nam je vseeno da vsak mesec ali vsak teden nepovratno zmečemo 50+kg svinjarije direktno v zrak ki ga dihamo.

codeMonkey ::

Gregor P je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Kako to misliš brez praktičnih izkušenj? Zakaj načrtno lažeš, če sem pa lepo rekel/napisal, da redno vozim tudi različne EV-je. Morda bi na mestu bilo tvoje opravičilo in gremo potem naprej? Zamisli se malo nad svojimi dejanji.

Kdo laze, saj sam pises. 10 let zivel na Dunaju in 10x rabil avto. Nato si se hvalil kako si napraskal nekaj cez 1000 km pri avant2go v stirih letih. Jaz si nisem nicesar izmislil. Bomo te upostevali za ladijce pa vlake in mestna kolesa. Mogoce lahko odpres temo kako so alternative prava stvar.

Jaz živim že kar nekaj desetletij na tem svetu in sem živel dlje časa v različnih mestih po svetu. Ne vem zakaj naj bi me sedaj to diskvalificiralo od možnosti podajanja ocen o EV? Da, samo prek souporabe sem prevozil prek 1000 km z različnimi EV-ji; sicer sem prevozil več in tudi v vseh vremenskih pogojih. Tako da je tale tvoj poskus diskreditacije in omalovaževanja mene res nizkoten.

Moja ocena trenutnih EV-jev s težkimi baterijami je kritično slaba. Do te sem prišel ne samo na podlagi prebranega, videnega, temveč tudi na podlagi lastnih empiričnih izkušenj - in ker si teh vozil ne lastim, imam tako tudi določeno objektivno (nečustveno) kritično distanco od njih. Torej ne navijam za nobeno izmed njih - lep primer je bil moj zadnji objektiven opis električne Toyote.

* ki pa sem jo roko na srce le videl samo v živo, nisem pa jo imel možnosti še preizkusit - ampak nisem pa kar avtomatično pljuval po njej, samo zato ker je EV.

Moram naslikati ocitno. Sam pises jasno kako uporabljas osebni avtomobil. Tukaj si poseben primer.

1. Sposojas si EV za po mestu - tu tezko kupim da teli malcki od avant2go dela ne opravljajo dobro. Nisi pa tu niti priblizno referenca kaj to pomeni polniti tak avto redno, ker ti ga lepo rezerviras, odklopis in gres, ter podobno ko prides na cilj, in tu se za tebe konca.
2. Sposojas si EV za daljso pot - niti enkrat nisi napisal nekaj v stilu: "Sposodil sem si model 3 za pot do Berlina, bila je katastrofa, ker x in y". Tudi v tem primeru bi sicer imel posebne zahteve od EV, ker jasno ce si lastnik avtomobila je to samo en dan v letu, pa tudi ne bos tega zvozil s scanjem v flasko in tocenjem v treh minutah, ampak ti ocitno bos. Bi pa vseeno z veseljem slisali koliko si izgubil na super chargerju sredi Nemcije. Sam kaj ko ti samo pises o nekih izkusnjah, dejstev pa ni nikjer. Vse se prevede na absurdno banalno enacbo "range(BEV) < range(ICE)", in to je neka naravna zakonitost, da BEV ni uporaben kot ICE (kar ti vsi govorimo da je svetovna neumnost, razen ce si enkrat na pet let sposodis avto da bos scal v flaske do Berlina seveda).
3. Tvoj objektiven opis Toyote je Utk takoj postavil na svoje mesto z enim komentarjem glede servisnih intervalov. Seveda na to niti nisi pomislil, ker je tebi to vseeno.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

jernejl je izjavil:

Notranjost in zunanjost je taka, da človeka prime sr*t. Pokrovi platišč so res vrhunec minimalističnega dizajna, vsaj za dvakratni reddot award. Materiali na vratih, armaturi katastrofa, pri Y pol sredinske konzole manjka. Določenim to lahko prodajo kot dodano vrednost - minimalističen dizajn.

Sej ni treba pretiravat, no. Vozil sem kup nemcev, od X5 in Q7 navzdol in je notranjost velikokrat en sam kaos in sensory overload. V Tesli bi si zelel kak gumb in kako rocko vec. Sam iskreno imam raje kak gumb premalo kot prevec kapacitivnih gumbov, ali pa bog ne daj, drsnikov na volanu. Recimo mercedes kako leto nazaj ni imel gumba za next/prev track. S smernimi tipkami si moral prestavit kurzor na ekranu, na gumb. :D

Važno je, da sta na koncu zadovoljna tako prodajalec kot kupec. Prodajalec, ker je prodal manj avta in kupec, ki je dobil manj.
Da ti svetloba nabija v glavo, ker niso želeli dodati roloja ali stekla, ki se lahko elektronsko zatemni, je pa vrhunec minimalizma (sploh ko potem ljudje montirajo aliexpress senčnike), enako kot je bil vrhunec minimalizma to, da so stran pobrali ročko za smerokaze, ali pa to, da je izza volana nič, namesto da bi se tam prikazovalo kaj koristnega.

jernejl je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Tesla ima velik UX failov in stvari, ki so narjene salabajzersko, samo access do avtomobila je narejen tako kot treba. Pred voznjo prides do avtomobila in sedes vanj, po koncani voznji, vstanes in odides. To je vse kar moras narest.
Kako pa v praksi deluje to s telefonom, če v avto sedeta npr. partnerja, ki imata oba nastavljen profil, vsak na svojem telefonu? Avto zazna, kdo je na vozniškem sedežu in kdo je sopotnik?

Avto zazna s katere strani se mu priblizas oziroma katero telefon je blizje volanu/voznikovim vratom. Pri nas se vcasih vozimo trije in imamo vsi kljuce na telefonih. V dveh letih se je verjetno zgodilo dvakrat ali trikrat, da je bil izbran napacen profil. Pa se to je bilo takrat, ce je sla recimo zena prej v avto in je odprla voznikova vrata. Ta rec je resnicno dobro narjena.

damirj79 je izjavil:

No če je tebi ljubše s telefonom, to še ne pomeni, da je vsem ostalim. Jaz pa telefona nimam vedno v žepu s sabo. Včasih ga cel da nimam. In ker imam otroke, mi je lažje njim dat ključ oz je nekje na dosegu rok vsem, da odklenejo avto, kot da to počnejo (z mojim) telefonom.

Tesle imajo tudi kartico, ki jo imas lahko spravljeno tam kjer imas spravljene kljuce, pa jo tisti, ki zeli odklenit avto vzame. Lahko pa tudi sam na telefonu odklenes avto, brez da bi otroku karkoli dal.

Stvari niso tolk zlo zakomplicirane, no. Ne delat problemov tam kjer jih ni. Zdaj, ce bi pa rad izkusnjo odklepanja avtomobila s klikom na gumb ali pa z vtikanjem fizicnega kljuca, potem pa Tesla enostavno ni zate. :>

Gregor P ::

codeMonkey je izjavil:

Gregor P je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Kako to misliš brez praktičnih izkušenj? Zakaj načrtno lažeš, če sem pa lepo rekel/napisal, da redno vozim tudi različne EV-je. Morda bi na mestu bilo tvoje opravičilo in gremo potem naprej? Zamisli se malo nad svojimi dejanji.

Kdo laze, saj sam pises. 10 let zivel na Dunaju in 10x rabil avto. Nato si se hvalil kako si napraskal nekaj cez 1000 km pri avant2go v stirih letih. Jaz si nisem nicesar izmislil. Bomo te upostevali za ladijce pa vlake in mestna kolesa. Mogoce lahko odpres temo kako so alternative prava stvar.

Jaz živim že kar nekaj desetletij na tem svetu in sem živel dlje časa v različnih mestih po svetu. Ne vem zakaj naj bi me sedaj to diskvalificiralo od možnosti podajanja ocen o EV? Da, samo prek souporabe sem prevozil prek 1000 km z različnimi EV-ji; sicer sem prevozil več in tudi v vseh vremenskih pogojih. Tako da je tale tvoj poskus diskreditacije in omalovaževanja mene res nizkoten.

Moja ocena trenutnih EV-jev s težkimi baterijami je kritično slaba. Do te sem prišel ne samo na podlagi prebranega, videnega, temveč tudi na podlagi lastnih empiričnih izkušenj - in ker si teh vozil ne lastim, imam tako tudi določeno objektivno (nečustveno) kritično distanco od njih. Torej ne navijam za nobeno izmed njih - lep primer je bil moj zadnji objektiven opis električne Toyote.

* ki pa sem jo roko na srce le videl samo v živo, nisem pa jo imel možnosti še preizkusit - ampak nisem pa kar avtomatično pljuval po njej, samo zato ker je EV.

Moram naslikati ocitno. Sam pises jasno kako uporabljas osebni avtomobil. Tukaj si poseben primer.

1. Sposojas si EV za po mestu - tu tezko kupim da teli malcki od avant2go dela ne opravljajo dobro. Nisi pa tu niti priblizno referenca kaj to pomeni polniti tak avto redno, ker ti ga lepo rezerviras, odklopis in gres, ter podobno ko prides na cilj, in tu se za tebe konca.
2. Sposojas si EV za daljso pot - niti enkrat nisi napisal nekaj v stilu: "Sposodil sem si model 3 za pot do Berlina, bila je katastrofa, ker x in y". Tudi v tem primeru bi sicer imel posebne zahteve od EV, ker jasno ce si lastnik avtomobila je to samo en dan v letu, pa tudi ne bos tega zvozil s scanjem v flasko in tocenjem v treh minutah, ampak ti ocitno bos. Bi pa vseeno z veseljem slisali koliko si izgubil na super chargerju sredi Nemcije. Sam kaj ko ti samo pises o nekih izkusnjah, dejstev pa ni nikjer. Vse se prevede na absurdno banalno enacbo "range(BEV) < range(ICE)", in to je neka naravna zakonitost, da BEV ni uporaben kot ICE (kar ti vsi govorimo da je svetovna neumnost, razen ce si enkrat na pet let sposodis avto da bos scal v flaske do Berlina seveda).
3. Tvoj objektiven opis Toyote je Utk takoj postavil na svoje mesto z enim komentarjem glede servisnih intervalov. Seveda na to niti nisi pomislil, ker je tebi to vseeno.

To je res, ampak res samo tvoje osebno mnenje kot lastnika specifičnega EV. Tudi pod razno pa ti ne daje pravic lagati in obsojati drugih sokomentatorjev v temi.
Ad1) prvič napisal sem, da so to slaba vozila (slabo sestavljena, ceneni materiali, na nivoju Zastave, preprosto predraga za to kar dobiš ipd.), ne da ne zmorejo peljati od točke A do B; seveda se lahko zgodi, da moraš kdaj napolniti tudi EV-je v souporabi - na splošno velja pravilo, da ko pade na 30 % je lepo, da avto tudi napolniš (in jaz seveda ga - vedno slaba izkušnja, pa rabiš kabel praktično le vtakniti).
Ad2) ko so sposodim EV za daljšo pot ga seveda moraš tudi polniti in to je daleč najslabši del te poti, tako da sem si EV-je izposojal bolj zaradi zanimivosti in testiranja, ker tudi mene zanimajo te sodobne e-igrače, večinoma pa sem si na koncu res rajši sposojal hibride in je bila uporabniška izkušnja s hibridno Toyoto najmanj razred više od vseh EV, ki sem jih vozil (nisem pa logično vozil še vseh - SUV-jev pa se na splošno izogibam, ker jih resnično "sovražim", ker resno ovirajo varnost v prometu in nas vse ostale). In potem dodajaš take povsem nepotrebne "okraske" v besedilo kot cit. "s scanjem v flasko"; zakaj je to potrebno? Kdo dejansko to počne razen morda poklicnih voznikov? No, ne boš nas potegnil na ta tvoj nivo.
Ad3) pri Toyoti je bila edina njegova kritika redni plačljivi servisi oz. preveč intervalov (ker naj bi s tem le odirali kupca) - ta argument sprejmem brez komentarja, verjetno si vsi želimo manj in ne več servisov; teh sicer dejansko ne rabiš delati pri njih, vendar se naj bi s tem tudi odpovedal dokaj dobremu paketu Toyotinega jamstva (čeprav ne vem, kako je to lahko v EU zakonito, ker to ne bi smelo biti dovoljeno, če sam redno skrbiš za servise, četudi drugje - ampak se še nisem dovolj poglabljal v to temo).

Skratka prepričan sem, da je mogoča tudi normalna debata o EV brez medsebojnega žaljenja.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

bm1973 ::

Gregor P je izjavil:

Skratka prepričan sem, da je mogoča tudi normalna debata o EV brez medsebojnega žaljenja.

Si prepričanm, al si pozabil, da pišeš n SLo-Tech?
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Povej kateri EV si vzel na dolgo pot, kako dolga je bila, kje si moral polniti in koliko casa si izgubil in zakaj.

Lazes pa sam ko govoris o kvaliteti na nivoju Zastave. Ocitno nisi videl drugih danasnjih sodobnih vozil.

bm1973 je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Si prepričanm, al si pozabil, da pišeš n SLo-Tech?

A to da nekdo rece da ima izkusnje in ko mu reces naj pove konkretno kaksne, in da jih ocitno nima, ker ne pove nicesar, pa se sam pise kako jih nima, dobis nazaj odgovor da ga zalis?

Zgodovina sprememb…

iKst_ ::

No če je tebi ljubše s telefonom, to še ne pomeni, da je vsem ostalim. Jaz pa telefona nimam vedno v žepu s sabo. Včasih ga cel da nimam. In ker imam otroke, mi je lažje njim dat ključ oz je nekje na dosegu rok vsem, da odklenejo avto, kot da to počnejo (z mojim) telefonom.

Nihče ni napisal, da je odklepanje s telefonom boljše za vse. Sem ti točno to tudi napisal :) Drugi so ti napisali, da si lahko urediš odklepanje na kartico ali "ključ", če ti odklepanje s telefonom ne paše.

Otroke imam pa tudi jaz. Starejša hči ima na svojem telefonu Tesla app in lahko normalno odklepa avto sama, brez, da bi morala fehtat za ključ. Mlajši pa jaz v appu odklenem, ni razloga, da bi ji dajal moj telefon. Spet kažeš na to, da komentiraš nekaj, česar v praksi še nisi videl :)

Pa še kako je res. Sem nedavno sedel v Teslah, ki ju imajo razstavljena na Leskoškovi. Standardni Y in 3. Notranjost in zunanjost je taka, da človeka prime sr*t. Pokrovi platišč so res vrhunec minimalističnega dizajna, vsaj za dvakratni reddot award. Materiali na vratih, armaturi katastrofa, pri Y pol sredinske konzole manjka. Določenim to lahko prodajo kot dodano vrednost - minimalističen dizajn. Važno je, da sta na koncu zadovoljna tako prodajalec kot kupec. Prodajalec, ker je prodal manj avta in kupec, ki je dobil manj.

Ne bluzi. Poglej tisti video. Ali pa pojdi v salon in probaj.

Pa imej v mislih, da Model 3 Standard stane 27 jurjev, toliko kot Renault Clio.

Kako pa v praksi deluje to s telefonom, če v avto sedeta npr. partnerja, ki imata oba nastavljen profil, vsak na svojem telefonu? Avto zazna, kdo je na vozniškem sedežu in kdo je sopotnik?

Večinoma zazna ja. Jaz nimam UWB, tako, da se mi je že zgodilo, da ni bil nastavljen pravi profil. V tem primeru pač 2x klikneš na ekran.

Po drugi strani se mi je že 100x zgodilo, da sem pozabil ključ doma, se vsedel v avto in zaman pritiskal gumb za start.

Če odgovarjaš meni, sem napisal, da če živiš v mestu je ekonomsko najbolj smiselno, da si vozila ne lastiš, in da je vsak nakup avtomobila potrata denarja in škoda za okolje. Za tisto nekajkrat v letu, ko ga pa dejansko rabiš, je pa občasni najem bolj ekonomsko (in okoljsko) smiselna rešitev.

A zdaj smo že pri ekonomskem smislu? V prejšnjih postih si nabijal o svobodi, prilagajanju avtomobilu, čakanju na polnilnicah...

Zdaj, ko se je izkazalo, da se moraš zajebavat pol ure vsakič preden se lahko vsedeš v avto in odpelješ, si pa obrnil ploščo in te zanima ekonomika :)

Malo veliko vi premikate tarče v doseganju vašega cilja, da boh ne daj, da bi kdo kaj kritičnega napisal o vaših električnih konjičkih8-)

Zgodovina sprememb…

Mene samo zanima kaksno nesreco moras imeti v zivljenju da imas VEDNO slabo izkusnjo pri vtikanju kabla v avto. Toliko, da bi si clovek mislil, da je to laz. Pa je pac neobremenjeno porocanje lastnih izkusenj seveda.

Zgodovina sprememb…

Da, najbolj "super" mi je bilo na deževni dan brez strehe nad glavo. Čisti užitek :D

BigWhale ::

Gregor P je izjavil:

Malo veliko vi premikate tarče v doseganju vašega cilja, da boh ne daj, da bi kdo kaj kritičnega napisal o vaših električnih konjičkih8-)

Ne, ti si edini, ki tle premika goalpost.

Hkrati pa nakladas v 3pm brez karsnihkoli argumentov. Rect, da so EVji na nivoju Zastave je pac gostilniski bullshit, nekoga ki nima izkusenj in nima pojma kaj govori. Ali pa nekoga, ki laze in namerno trola.

Za slednje se pa preprosto leti ven iz teme.

kow ::

damirj79 je izjavil:

Zakaj je odklepanja avta s telefonom kakorkoli boljše kot z namenskim ključem?

Ker je telefon po definiciji osebni racunalnik, kljuc pa ne (nujno).In si ga ze tako vsi lastijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

mtošev ::

Tole s telefonom kot ključem je neumnost. Isto sodi na smetišče zgodovine kot električne kljuke, touchscreeni za klimo in radio ter kapacitivne tipke na volanu.

Seveda se bo našlo kup upravičevalcev nakupa, ki ne vidijo čez lasten obrok lizinga in sami sebi lažejo, da je zadeva best thing since sliced bread. Ko bo [insert manufacturer here] imel izpad ali pa namensko izključil funkcionalnost ali strežnike bodo pa vsi debelo gledali.
Včasih je treba reči bobu bob in si priznati, da za neko kvazi udobje prodajate svoje svoboščine in lastnino le najemate oz. zanjo koristite licenco.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mtošev ()

Gambino je izjavil:

Tesla je izboljšala kakovost po 2020-2021, novejši modeli so boljši, ampak še vedno zaostajajo za Toyoto, VW, BMW pri izdelavi. Ima več napak, kot jih imajo klasični proizvajalci!

Problem stetja napak je, da jih moras razdelati (analizirati). Ker kupca ne "bolijo" vse enako. Ne casovno, ne denarno.

Utk ::

Telefon ni ključ, ampak je lahko ključ. Če se ne motim, je sicer čitalec kartice dost navaden čitalec, tako da lahko uporabljaš tudi prstan ali skoraj katerkoli drug predmet. Jaz bi bi vseeno hotel imet še nek smart key, ki ni telefon in ki ga ne bi rabil prislanjat.

mtošev je izjavil:

Tole s telefonom kot ključem je neumnost. Isto sodi na smetišče zgodovine kot električne kljuke, touchscreeni za klimo in radio ter kapacitivne tipke na volanu.

Seveda se bo našlo kup upravičevalcev nakupa, ki ne vidijo čez lasten obrok lizinga in sami sebi lažejo, da je zadeva best thing since sliced bread. Ko bo [insert manufacturer here] imel izpad ali pa namensko izključil funkcionalnost ali strežnike bodo pa vsi debelo gledali.
Včasih je treba reči bobu bob in si priznati, da za neko kvazi udobje prodajate svoje svoboščine in lastnino le najemate oz. zanjo koristite licenco.

Bos si moral priznati, da ne razumes kako to funkcionira. Jaz lahko odprem avto preko telefona/interneta, lahko pa tudi brez. Kako tocno bi mi izpad preprecil voznjo?

Zgodovina sprememb…

BigWhale je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Ne, ti si edini, ki tle premika goalpost.

Hkrati pa nakladas v 3pm brez karsnihkoli argumentov. Rect, da so EVji na nivoju Zastave je pac gostilniski bullshit, nekoga ki nima izkusenj in nima pojma kaj govori. Ali pa nekoga, ki laze in namerno trola.

Za slednje se pa preprosto leti ven iz teme.

To je le tvoje mnenje. In to so moje iskrene izkušnje z EV-ji, res so ceneni, preveč stanejo za to kar ponujajo in so me razočarali. In ne vem, kako lahko trdiš, da sem brez argumentov, če jih pa vozim? In potem si ravno ti ta, ki reče, da je Smart najslabši med njimi (upam da te nisem zamešal s kom drugim), kar sploh ni res! Kakšni so tvoji argumenti za to? A veš ker letnik so ti smarti, da so takrat že lahko to ponujali, kar še danes nimamo prave alternative pri malčkih? Res ste neobjektivni.

Iz teme me pa kot moderator sicer lahko vržeš, ker pač lahko ...

Zgodovina sprememb…

Musashi ::

mtošev je izjavil:

Lol, se oglasi padalec ki se mu sanja ne kako zadeva deluje....

Utk je izjavil:

Telefon ni ključ, ampak je lahko ključ. Če se ne motim, je sicer čitalec kartice dost navaden čitalec, tako da lahko uporabljaš tudi prstan ali skoraj katerkoli drug predmet. Jaz bi bi vseeno hotel imet še nek smart key, ki ni telefon in ki ga ne bi rabil prislanjat.

Teslo lahko odklepaš in voziš z Apple Watch in WearOS urami, preizkušeno. Drugih naprav še nisem testiral.

UWB se zdi tukaj najboljsa resitev. Ampak rabis high-end telefon. Verjetno bo sele v nekaj letih prisel v srednji razred telefonov.

Pa sej menda lahko kupiš čisto navaden ključ na baterijo kot ga imajo vsi drugi, ali ne?

Razlika je samo da po defaultu dobiš kartico za prislanjat in možnost na telefonu. Kar moraš pri vseh drugih doplačevat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

In to so moje iskrene izkušnje z EV-ji, res so ceneni, preveč stanejo za to kar ponujajo in so me razočarali.

Pišeš nesmisle. Kateri EVji so ceneni? Dacia Spring? Leapmotor T03? Zeekr 7x? Pa s čem jih primerjaš?

Zgoraj imaš video, ki primerja Teslo za 45 jurjev in BMWja za 65 jurjev, pa je očitno, da je Tesla daleč od cenenega avtomobila. Pa praktično vsi novinarji so prišli do podobnega zaključka. Model 3 in Y sta v svojem cenovnem razredu nadpovprečno dobro sestavljena in imata nadpovprečno dobre materjale.

Zeekr 7x je še par stopničk višje od Tesle za ne veliko višjo ceno.

Jaz vidim samo dve možnosti. Ali res nabijaš v prazno ali pa primerjaš povsem neprimerljive avtomobile.

Eh, ne kompliciraj. Človek je samo navaden bedak.

Aha torej zdaj primerjamo premimum vozila in potem meni bedak. Pač kot zapisano premikate tarče nostop. Zadnje MNZ/ICE premium vozilo, ki sem ga vozil je bil Mercedes S500 L 4-matic s praktično vso možno opremo in za tisti denar nisem bil najbolj zadovoljen s kakovostjo vozila (moj občutek je, da je ta znatno padla; v bistvu so tudi med proizvajalci razlike vedno manjše - tako da verjamem, da tudi BMW ni več to; razen i3 jih nisem vozil že res dolgo časa, ker mi niso tako všeč); udobje pa je bilo vseeno neprimerljivo. Zdaj ko sem gledal nek video za novega mercedesa, naj bi bilo top to, da ima cel kup ledic v kabini;(( Ok vozil sem še neke Lexuse in je bil bolj tako meh občutek. Tako da nisem samo razočaran nad EV-ji.

In verjamem, da imate v najdražjih EV-jih malo boljše izkušnje in sprejmem ta argument. A še vedno, premium vozila že po defaultu ne morejo biti prava stvar. EV-ji ste rekli, da naj bi bili lažji in cenejši za izdelavo. Nič od tega očitno ni res, kar pač trg EV-jev danes pokaže - razen če s tem mislite minimalizem nazi Tesle, ko so pač vse ven zabrisali in na sredino prbili eno tablico ter to drago zaračunali, ker vam lahko (pač prvi, pionirji itn.). Dobro, morda stvar okusa.

Pač sem izrazil svoje mnenje na podlagi mojih izkušenj z njimi in to je to; ne rabite me zdaj napadati kot besni psi. Smo na 1360 strani po letu 2006 in še - pozor zame! - sedanja EV niso prava stvar. In kot že zapisano, komaj čakam, da nekaj bo.

Zgodovina sprememb…

Tale je očitno trol...če nič drugega ga debilno "nazi Tesla" izda.

Mimo tega pač iz načela ne morem. Sem le državljan EU in me politična dejanja Muska zoper nas zelo motijo. Enako kakšna dizelgate afera pri WV ipd. Mora miniti kar veliko časa (zame), preden bi potem takšen avto kupil; ker so se npr. že odkupili družbi, kupcem ipd. Ampak to je povsem druga tema in se opravičujem, da sem jo tu odprl.

Politična delovanja Muska zoper tebe? Totalen debil si očitno nimaš kaj...

Utk je izjavil:

Vem, razumem. Tako kot je lahko telefon namesto denarnice, ker imaš gor Apple/Google pay in ne rabiš s seboj vleči kartice. In ker s seboj ne vlečeš denarnice tudi nimaš kartice za odklep avta, ker aplikacija itak nikoli ne zataji.

Bos si moral priznati, da ne razumes kako to funkcionira. Jaz lahko odprem avto preko telefona/interneta, lahko pa tudi brez. Kako tocno bi mi izpad preprecil voznjo?

Spet, takšne hvalespevnike in dogmatike sem omenjal v svojem postu. Ker ste za storitev plačali in trenutno deluje smo vsi ostali bedaki in nečesa ne razumemo ali pa se tehnologije otepamo.

Izgleda da gre tukaj za ideološko prepreko, ki je ne morem prebroditi. Če ne teče na moji opremi (lokalno) si zadeve ne lastim in niti ne pretvarjam, da je moja.
Ko bo nek proizvajalec omogočal odklepanje preko Home Assistanta potem pa priznam, da je tehnika res na pravi poti.

Aha torej zdaj primerjamo premimum vozila in potem meni bedak.

Ne vem kaj primerjamo. Ti si napisal "vsi EVji so na ravni Zastave", kar je pač neumnost.

Pač sem izrazil svoje mnenje na podlagi mojih izkušenj z njimi in to je to;

Ne, nisi. Napisal si par pavšalnih trditev, ki niti ne držijo.

Vem, razumem. Tako kot je lahko telefon namesto denarnice, ker imaš gor Apple/Google pay in ne rabiš s seboj vleči kartice. In ker s seboj ne vlečeš denarnice tudi nimaš kartice za odklep avta, ker aplikacija itak nikoli ne zataji.

Torej, alternativa aplikaciji, ki v teoriji lahko zataji je ključ, ki ga zelo enostavno izgubiš ali pozabiš nekje?

Ko bo nek proizvajalec omogočal odklepanje preko Home Assistanta potem pa priznam, da je tehnika res na pravi poti.

Ne, ne razumeš. Tukaj gre za uporabo Tesla Fleet API-ja, ki je mišljen za nadzor službenih vozil. Potrebuješ business account in bla bla bla. Na kratko gre za workaround, ki ni dostopen sleherniku.

Kakšen vpliv ima nek api na nekoga, ki ga ne uporablja? Če se ne motim, odklepanje s telefonom deluje tudi offline. Če pa hočeš online odklenit na daljavo, je pa to spet samo možnost, ni edina. Lahko tudi pošlješ kartico po pošti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Kakšen vpliv ima tvoje vprašanje na debato?

Obstaja https://www.android.com/digital-car-key/ in podpora je kar pestra, ampak še vedno ne deluje offline.

Tole torej?
https://myskoda.readthedocs.io/en/stabl...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mtošev ()

V cem je problem? Se pac dodela API po nadgradnji, ce je treba.

Kot sem rekel, gre za ideološko prepričanje, ki ga ostali izgleda nimate. Se umikam iz debate, razen ko bo spet nekdo trdil, da dosega WLTP s svojim 10 let starim Leafom.

Ocitno ti je tezko priznati da smo ze tam :D
««
1357 / 1357
»
»»