» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1358 / 1358
»
»»

damirj79 ::

Grimnir3 je izjavil:

damirj79 je izjavil:

iKst_ je izjavil:

A to je ista študija, ki ugotavlja, da damirj79 piše bedarije, ki nimajo veze z realnostjo, ker očitno še ni od blizu videl EVja? :)

Ker v eni drugi študiji piše, da se več kot 80% vsega polnjenja zgodi doma ali v službi, samo 20% na hitrih DC polnilnicah. Torej, smo vozniki EVjev bistveno manj podvrženi kupovanju sendvičev, kavic, energijskih pijač in druge krame na bencinskih črpalkah, kot vozniki ICE.

A pod videt od blizu šteje sedeti notri?

Na, izvoli: https://www.zurnal24.si/avto/na-strom/z...

Tvoj sklep iz tvoje študije je pa logično napačen :) kot večino kar pišeš.

Blagor ubogim na duhu, ki lepite populistične click-bait članke in jih imate za sveto resnico.

In ja, ravno na zadnjem dopustu sem se 3x ustavil in 3x jedel, ampak to ni bilo v enem dnevu 3x zapored. Poleg tega bi tudi z ICE naredil postanek po treh urah vožnje in bi isto vzel kavo in sladoled.

Predvidevam, da si tudi ti en izmed tistih, ki preberete samo na pol in si totalno spregledal :) na koncu. Ampak OK, kaže samo na to, da ste presneto občutljivi za kakršnokoli kritiko čez EV.

Grimnir3 ::

damirj79 je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

damirj79 je izjavil:

iKst_ je izjavil:

A to je ista študija, ki ugotavlja, da damirj79 piše bedarije, ki nimajo veze z realnostjo, ker očitno še ni od blizu videl EVja? :)

Ker v eni drugi študiji piše, da se več kot 80% vsega polnjenja zgodi doma ali v službi, samo 20% na hitrih DC polnilnicah. Torej, smo vozniki EVjev bistveno manj podvrženi kupovanju sendvičev, kavic, energijskih pijač in druge krame na bencinskih črpalkah, kot vozniki ICE.

Blagor ubogim na duhu, ki lepite populistične click-bait članke in jih imate za sveto resnico.

In ja, ravno na zadnjem dopustu sem se 3x ustavil in 3x jedel, ampak to ni bilo v enem dnevu 3x zapored. Poleg tega bi tudi z ICE naredil postanek po treh urah vožnje in bi isto vzel kavo in sladoled.

Predvidevam, da si tudi ti en izmed tistih, ki preberete samo na pol in si totalno spregledal :) na koncu. Ampak OK, kaže samo na to, da ste presneto občutljivi za kakršnokoli kritiko čez EV.

Občutljiv sem kvečjemu na ponavljanje stalno enih in istih neumnosti in direktnih laži.

Moj pogled na EV, kot sem že večkrat napisal

Grimnir3 je izjavil:

Električni avtomobili so že sedaj prava stvar za 95% ljudi in 99% njihove uporabe.

5% ljudi živi na triglavu ali pa so trgovski potniki, za te eavti še niso.
Pri ostalih ljudeh pa se pojavi 1% (ali v praksi še manj) situacij, ko je EV manj praktičen. Recimo dolga pot nekam na balkan s slabo polnilno infrastrukturo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

Pred časom sem bral nek članek ki je povzemam SURS podatke. Povprečen avto v sloveniji naredi 36km/dan. Torej bi ga polnil 1x na teden.

Skratka EV je povsem primeren in uporaben avto, če imaš možnost domačega polnjenja. Kar je seveda v blokih problem, se pa izbolšuje. Poznam že nekaj primerov, ko so se uspešno elektrificirali in seveda so tudi primeri ko to ne gre skozi zaradi nasprotovanja določenih lastnikov.

In jaz konkretno z EV še nisem obstal, z bencinarjem pa sem, ker je bila edina pumpa v radiju 20km nepričakovano zaprta.

Smola pač in moje slabo planiranje.

Zgodovina sprememb…

iKst_ ::

damirj79 je izjavil:

DA Direkt je vprašal tudi, kaj vozniki električnih vozil počnejo med polnjenjem svojih avtomobilov. Rezultati bi lahko bili skrb vzbujajoči za tiste, ki so nagnjeni k debelosti: Ljudje, ki polnijo svoja vozila, jedo – vsak drugi anketiranec je priznal, da čas polnjenja porabi za obroke ali prigrizke. Približno eden od treh čas porabi za nakupovanje, medtem ko se le šest odstotkov giblje. Vsaj eden od štirih počiva ali spi, medtem ko se avtomobil polni. »Dolgčas med polnjenjem vas očitno naredi lačne. In če je okolica neprijetna in je kakovost izkušnje slaba, ljudje v avtomobilu pogosto prigriznejo – pogosto preveč, preveč mastno in preveč sladko. To lahko dolgoročno povzroči povečanje telesne teže. Kratkoročno lahko težki obroki negativno vplivajo na koncentracijo med vožnjo,« pravi Silvia Künnemann, vodja oddelka za izdelke in uporabniško izkušnjo pri DA Direkt.

1. Tole ni raziskava, ampak neka random anketa.

2. Tvoja trditev je bila "Obstaja ena študija, ki je ugotovila, da so vozniki EVjev se v povprečju zredili, ker vsakih 200km nekaj jedo medtem ko vozilo polnijo :)". V članku nikjer ne piše tega, niti približno.

iKst_ je izjavil:

damirj79 je izjavil:

DA Direkt je vprašal tudi, kaj vozniki električnih vozil počnejo med polnjenjem svojih avtomobilov. Rezultati bi lahko bili skrb vzbujajoči za tiste, ki so nagnjeni k debelosti: Ljudje, ki polnijo svoja vozila, jedo – vsak drugi anketiranec je priznal, da čas polnjenja porabi za obroke ali prigrizke. Približno eden od treh čas porabi za nakupovanje, medtem ko se le šest odstotkov giblje. Vsaj eden od štirih počiva ali spi, medtem ko se avtomobil polni. »Dolgčas med polnjenjem vas očitno naredi lačne. In če je okolica neprijetna in je kakovost izkušnje slaba, ljudje v avtomobilu pogosto prigriznejo – pogosto preveč, preveč mastno in preveč sladko. To lahko dolgoročno povzroči povečanje telesne teže. Kratkoročno lahko težki obroki negativno vplivajo na koncentracijo med vožnjo,« pravi Silvia Künnemann, vodja oddelka za izdelke in uporabniško izkušnjo pri DA Direkt.

1. Tole ni raziskava, ampak neka random anketa.

2. Tvoja trditev je bila "Obstaja ena študija, ki je ugotovila, da so vozniki EVjev se v povprečju zredili, ker vsakih 200km nekaj jedo medtem ko vozilo polnijo :)". V članku nikjer ne piše tega, niti približno.

kako točno to ti razumeš:
Ljudje, ki polnijo svoja vozila, jedo – vsak drugi anketiranec je priznal, da čas polnjenja porabi za obroke ali prigrizke.

in

»Dolgčas med polnjenjem vas očitno naredi lačne. In če je okolica neprijetna in je kakovost izkušnje slaba, ljudje v avtomobilu pogosto prigriznejo – pogosto preveč, preveč mastno in preveč sladko. To lahko dolgoročno povzroči povečanje telesne teže.

Ugotovili smo že, da polnite vsakih 200km in čakate v povprečju 20min. Torej? Si pa ti še en tistih, ki slabo bere in si pregledal :) na koncu.

kako točno to ti razumeš:

Ne razumem od kje si ti potegnil, da se v povprečju vozniki EVjev zredijo.

Ugotovili smo že, da polnite vsakih 200km in čakate v povprečju 20min.

Kje smo to ugotovili? :) Lahko razložiš tole matematiko? Lahko vzameš ameriško statistiko, ki pravi, da se v povprečju 20% polnjenja zgori na hitrih polnilnicah, čeprav je v EU procent verjetno nižji.

J.McLane ::

Ne vem za druge uporabnike EV, ampak jaz polnim doma enkrat na teden in še nisem bil, zaradi drugega kot firbca na hitri polnilnici, pa še takrat nisem grizljal pribolškov :D

Če se pa že gremo statistiko, če je 20% polnjenja na hitrih polnilnicah, to predstavlja letno recimo (bom pretiraval) za 5.000 km štroma ali 1.000 kWh, pri hitrosti polnjenja 100 kW je to 10h letno, če to razdelimo na 30 min dogodke, to pomeni 20 takih dogokov letno. Če to pretvorimo v 20 "zdravih" McDonalds obrokov je to 1.000 kcal na obrok, ali 20.000 dodatnih kalorij letno. Če predpostavimo, da človek na dan porabi 2.000 kcal je to na leto 730.000 kcal.

Torej če bi upoštevali, da poleg normalnih obrokov (pa jih ziher ne) voznik EV takrat ko polni dodatno požre za en Menu McDonaldsa kalorij to predstavlja presežek celih 2,7 % kalorij letno.

Študije na ta račun ne boš nikoli videl, ker bi mogel biti nor, da bi se je lotil.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

J.McLane je izjavil:

Ne vem za druge uporabnike EV, ampak jaz polnim doma enkrat na teden in še nisem bil, zaradi drugega kot firbca na hitri polnilnici, pa še takrat nisem grizljal pribolškov :D

Če se pa že gremo statistiko, če je 20% polnjenja na hitrih polnilnicah, to predstavlja letno recimo (bom pretiraval) za 5.000 km štroma ali 1.000 kWh, pri hitrosti polnjenja 100 kW je to 10h letno, če to razdelimo na 30 min dogodke, to pomeni 20 takih dogokov letno. Če to pretvorimo v 20 "zdravih" McDonalds obrokov je to 1.000 kcal na obrok, ali 20.000 dodatnih kalorij letno. Če predpostavimo, da človek na dan porabi 2.000 kcal je to na leto 730.000 kcal.

Torej če bi upoštevali, da poleg normalnih obrokov (pa jih ziher ne) voznik EV takrat ko polni dodatno požre za en Menu McDonaldsa kalorij to predstavlja presežek celih 2,7 % kalorij letno.

Študije na ta račun ne boš nikoli videl, ker bi mogel biti nor, da bi se je lotil.

Pa še to je problem samo če je hrana med polnjenjem dodaten obrok. Če ješ tam kjer polniš namesto da bi šel namesnko nekam jest potem je to še manjš problem.

V resnici sploh ni problem, razen za one uboge na duhu, ki obupano grabijo za zadnje slamice.

Zgodovina sprememb…

damirj79 je izjavil:

Ugotovili smo že, da polnite vsakih 200km in čakate v povprečju 20min. Torej? Si pa ti še en tistih, ki slabo bere in si pregledal :) na koncu.

Kdo je ugotovil 200km?

LJ - Verona je ~350km in ob vseh delih a cesti realnih 4h. Zjutraj greš in za čas kosila polniš + ješ.

Gambino ::

Musashi je izjavil:

Gambino je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Ta dopust sem bil po Italiji, naredil ~1600 km in sem 5x polnil na SC.
1x smo šli v nakupovalni center med tem časom, 3x smo šli na sladoled in 1x smo pač pol ure sedeli v avtu ker ni bilo ničesar pametnega blizu pa smo vmes poslušali hecne komade iz YT, ker je mulaija iskala najbol glupe možne zadeve :))

Povprečno smo polnili dobre pol ure na postanek. Cele 2,5 ure ali zaokrožimo na 3. sem zgubil v 8ih dneh :))

Z dizlom sem šel do Rima in nazaj, brez da sem tankal, se s polnjenjem sploh nisem ubadal, to je luksuz ;)

Kateri avto ti pa naredi 1500km (al pa 1300 če si ravno na meji doma) z enim tankom?

Opel Insignia z 70l tankom, dizel!

BigWhale ::

RedDrake je izjavil:

TCO pri BMW M3?
A to je mišljeno kot šala?

Ne, zakaj? Dans M3, jutri navadna trojka, pojutrisnjem pa Škoda or whatever.

Ker 'nekaj strani' nazaj je bi v tej temi TCO blazno pomembna stvar, tud meni pravzaprav, ker so bili EVji toliko drazji od klasike. Zdaj pa pocasi ni vec tako in ne samo pri M3.

codeMonkey ::

Ce ne drugega je verjetno ze vzdrzevanje enostavneje. Torej ce imas vec avtomobilov, nisi pa ravno na nivoju bogatasa z lastnimi mehaniki, je kar fino. Verjetno se bolj pomembno kot TCO, ko imas vec stvari. To, da pa ima stiri neodvisne motorje je pa sploh faktor, ko primerjas s klasiko.

Zgodovina sprememb…

Bostjan_321 ::

Gambino je izjavil:

Musashi je izjavil:

Gambino je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

1x smo šli v nakupovalni center med tem časom, 3x smo šli na sladoled in 1x smo pač pol ure sedeli v avtu ker ni bilo ničesar pametnega blizu pa smo vmes poslušali hecne komade iz YT, ker je mulaija iskala najbol glupe možne zadeve :))

Povprečno smo polnili dobre pol ure na postanek. Cele 2,5 ure ali zaokrožimo na 3. sem zgubil v 8ih dneh :))

Z dizlom sem šel do Rima in nazaj, brez da sem tankal, se s polnjenjem sploh nisem ubadal, to je luksuz ;)

Kateri avto ti pa naredi 1500km (al pa 1300 če si ravno na meji doma) z enim tankom?

Nakladaj ti komu drugemu. 5L/100km porabe :))

damirj79 je izjavil:

Obstaja ena študija, ki je ugotovila, da so vozniki EVjev se v povprečju zredili, ker vsakih 200km nekaj jedo medtem ko vozilo polnijo :)

V clanku, ki si ga linkal ne piše tega. Zakaj lažeš? Ce ne razumes clanka, povej, ti bomo pomagali razumeti.

damirj79 je izjavil:

To si si ti izmislil, nikjer 'nismo ugotovili' tega. Ne nabijaj in ne bullshitiraj.

Musashi ::

Gambino je izjavil:

Musashi je izjavil:

Gambino je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

lol, ja če voziš 60kmh

Moja Insignija 2.0cdti avtomatik (2019 letnik) ima na relacije porabo okrog 7 litrov, mogoče malo manj. Pa je bolj varčna kot prejšnji model, ki ga ti omenjaš.

Mogoče tvoja računica velja za 1.6 dizla z ročnim menjalnikom pri zelo umirjeni vožnji.

5 l/100 km s tem avtom je nekje 15 kWh/100km za trojko. Easy, ce ne manj. To imas z long rage trojko 500 km + buffer, in ce je tu problem postanek za 25 min, potem pa res ne vem kaksne mehurje imate.

Zgodovina sprememb…

RedDrake ::

Ne vem no, ampak ni nek problem imeti nizke porabe. Jaz sem leta '15 šel s kabriom v Toskano. Tankal sem v Kobaridu, potem šel malce južno od Siene prenočiti za dve noči, potem tam krožil po znanih lokacijah (Montalcino, San Gimignano, Volterra), nato šel do Lucce nočiti, skočil do Pise, še enkrat prenočil v Lucci, nato po AC nazaj in končal IT del poti v Novi gorici. Skupaj okrog 1150km, tankal sem za 20 EUR nekje blizu Volterre, ker je bilo ugodno za IT cene, mislim da je bilo to okoli 13-14 litrov goriva. v NG je pisalo da imam še za 100km. Skupaj skuril okoli 64-65l goriva. 900km AC, ostalo toskanske regionalke (ki so presentljivo dostikrat omejene na 50 ali 70 tudi sredi ničesar). Pa je to 2.0 turbo bencinc z 200+ konji in še avtomatik povrhu. Po AC sem šibal 110 na tempomatu in je bila poraba nekje 5,6-5,7 res da z zaprto streho (to je konkretna razlika v porabi drugače), lokalnih cest nisem preverjal, ampak je bilo očitno še malo manj.
Če bi imel 1.9 JTD-ja bi verjetno padlo konkretno pod 5 na taki razdalji. Če bi želel recimo danes tako pot planirati z EV-jem, bi bilo potrebno malce manj "kamor te zanese" duha in malce več planiranja. Je pa res, da ni neke panike - je verjetno polnilnic že veliko.

Zgodovina sprememb…

dejanslo ::

@bigwhale, a lahko narediš fork te teme v Ložo, kjer se lahko nadaljujejo te visokokakovostne debate ICE vs BEV, ipd? Ajde, da nekdo izpostavi, da na nekem turistično zanimivem področju polnilna infrastruktura še ne dohaja - super, hvala za opozorilo. Pol dalje pa je zadnjih nekaj strani greznice.
A ve kdo, če je že kdo v EU zgorel v EV, ker ni mogel ven zaradi faila kljuk? Zakaj Kitajci prednjačijo okoli tega, če lahko temu tako rečemo?
There`s More Than One Way To Do It

Bostjan_321 ::

Te kljuke so dejansko eden večjih failov. Recimo tesla in njihove tipke, pa recimo da se ti zgodi nesreča in tipke ne delujejo, ti moraš pa v paniki iskati zasilni način odpiranja. Sploh pa je to problematično zadaj kjer prevažaš kake otroke.

Kitajci zato ker so nori na featurje, potem pa se dodas v enacbo stevilna podjetja, ki se par let nazaj niso obstajala, ali pa so pocela cisto druge stvari, torej taka brez zgodovine in neke odgovorne zadrzanosti, ter velik trg, pa so tam kjer so. So pa reagirali hitro IMO.

Zgodovina sprememb…

BigWhale je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Obstaja ena študija, ki je ugotovila, da so vozniki EVjev se v povprečju zredili, ker vsakih 200km nekaj jedo medtem ko vozilo polnijo :)

V clanku, ki si ga linkal ne piše tega. Zakaj lažeš? Ce ne razumes clanka, povej, ti bomo pomagali razumeti.

damirj79 je izjavil:

To si si ti izmislil, nikjer 'nismo ugotovili' tega. Ne nabijaj in ne bullshitiraj.

Še eden ki ni videl :) na koncu. Super si potegnil ti ven zaključke iz vsega tega. Če je karkoli proti EV smo takoj na "ne nabijaj", "lažeš", "si neumen" ipd. Če bi imel namen imeti debato na nivoju naslova teme, ki je, da te ponovno spomnim "Zakaj so električni avtomobili prava stvar", apriori pomeni tudi, da obstaja vrsta argumentov zakaj (še) niso prava stvar.

Zame EV avto že je prava stvar, razen nekaj nevšečnosti, to kvazi odlično izkušnjo pa kvari vse ostalo, kar EV avto potrebuje. Nekaterim izgleda ni problem planirati pot in preštudirati kot pri šahu 7 različnih potez vnaprej. Ostali fjakanje po navdihu pač očitno to ni to še.

iKst_ je izjavil:

Moja Insignija 2.0cdti avtomatik (2019 letnik) ima na relacije porabo okrog 7 litrov, mogoče malo manj. Pa je bolj varčna kot prejšnji model, ki ga ti omenjaš.

Mogoče tvoja računica velja za 1.6 dizla z ročnim menjalnikom pri zelo umirjeni vožnji.

Imaš nesrečen primerek Insignie ali pa res toliko pije, a vseeno to ne moreš kar tako posplošiti na vse. Izgleda da v primeru ICE malo lažete raje navzgor (in dodate še malo) v primeru EVja pa navzdol.
Če ti kaj to pomeni, potem ti povem, da bmw x1 (lih tko avtomatik), ki je, si upam trditi, težja in manj aerodimanična krava kot tvoja insignija, zelo enostavno relacije po reginalkah odpelje izpod 5l/100, po avtocestah tja do 130-135kmph tudi okoli te ali pa le malenkost čez, šele če dirjam 150kmph+ po AC naraste poraba 6.5-7l/100. Zato iskati neke robne primere tako ICE kot EV se mi ne zdi umesno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: damirj79 ()

apriori pomeni tudi, da obstaja vrsta argumentov zakaj (še) niso prava stvar.

Napiši kak argument proti, namesto, da haluciniraš nekaj o debelosti :)

Nekaterim izgleda ni problem planirati pot in preštudirati kot pri šahu 7 različnih potez vnaprej. Ostali fjakanje po navdihu pač očitno to ni to še.

Lahko daš kak primer, kjer to ni to? Dobro, tisto puščavo v Maroku ti priznam, tam res ni polnilnic.

Za Normandijo smo ugotovili, da nabijaš na polno, oz. niti ne razumeš kako se EVji polnijo. Mogoče še kakšna destinacija, ki ni puščava?

Imaš nesrečen primerek Insignie ali pa res toliko pije, a vseeno to ne moreš kar tako posplošiti na vse. Izgleda da v primeru ICE malo lažete raje navzgor (in dodate še malo) v primeru EVja pa navzdol.

Jaz svoje porabe ne morem posploševati, to je res. Povprečje imam čez 10 litrov.

Lahko pa pogledaš na spritmonitor in vidiš, da je povprečna poraba takšne Insignije dizel 7,64 litrov na 100km. BMW X1 pa 6,78, če gledaš povprečje vseh dizlov.

Toliko o tem kdo laže o porabi in kdo cherrypicka :)

iKst_ je izjavil:

Nekaterim izgleda ni problem planirati pot in preštudirati kot pri šahu 7 različnih potez vnaprej. Ostali fjakanje po navdihu pač očitno to ni to še.

Lahko daš kak primer, kjer to ni to? Dobro, tisto puščavo v Maroku ti priznam, tam res ni polnilnic.

Za Normandijo smo ugotovili, da nabijaš na polno, oz. niti ne razumeš kako se EVji polnijo. Mogoče še kakšna destinacija, ki ni puščava?

Jaz svoje porabe ne morem posploševati, to je res. Povprečje imam čez 10 litrov.

Lahko pa pogledaš na spritmonitor in vidiš, da je povprečna poraba takšne Insignije dizel 7,64 litrov na 100km. BMW X1 pa 6,78, če gledaš povprečje vseh dizlov.

Toliko o tem kdo laže o porabi in kdo cherrypicka :)

Če zanemarim Maroko, ker je jasno že vnaprej, da bi težko šlo skozi (čeprav so baje z elektriko kar dobro preskrbljena država), se mi zdi, da sem tudi za primer Normadije čisto OK popisal stanje, na tebi pa je, ali to vzameš kot res ali ne. Kot sem napisal že v prvo, bi po Normandiji dokaj komot šlo skozi tudi z EVjem, le da ne točno tam, kjer bi se ustavljal. Mislim, da sem to dovolj jasno napisal že prvič. Napisal pa sem tudi, da bi bilo potrebno nekaj telovadbe, ki je v primeru ICE ni. To lahko razumeš, kot želiš, čeprav mi je zelo dobro jasno, kako ti to razumeš.

Glede porabe insignija vs X1 pa vse zavisi od parametrov, ki jih določiš. Jasno je, da jaz za tvojo insignijo nimam vseh podatkov (aut, 170ks, my??), ti za X1 pa tudi ne (aut, 150ks, my2020) ti bo za moj primer sprint monitor podal 5,6l/100. Štima?

In da bom konstruktiven, nekdo zgoraj je začel z Zeekr 7GT in dejansko vidim, da v osnovnem modelu celo res lahko dobim neusnjene sedeže, piše Notranjost Textile (Textile & PU) (ta PU me sicer malo skrbi) ampak bom šel pogledat, ker se mi zdi OK avtič sicer.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: damirj79 ()

se mi zdi, da sem tudi za primer Normadije čisto OK popisal stanje,

Ne, v resnici si zelo slabo popisal stanje.

Kot sem napisal že v prvo, bi po Normandiji dokaj komot šlo skozi tudi z EVjem, le da ne točno tam, kjer bi se ustavljal. Mislim, da sem to dovolj jasno napisal že prvič. Napisal pa sem tudi, da bi bilo potrebno nekaj telovadbe, ki je v primeru ICE ni.

Zakaj od EV pričakuješ, da boš polnil 5 metrov od vhoda v muzej, pri ICE je pa normalno, da se boš ustavil na pumpi, ki je 10 minut stran?

Pa kakšno dodatno telovadbo imaš v mislih? Tistih 10 minut več kolikor čakaš, da se avto napolni?

ti za X1 pa tudi ne (aut, 150ks, my2020) ti bo za moj primer sprint monitor podal 5,6l/100. Štima?

Super, meni sicer kaže malo drugačno popvprečje, ampak ajde, ne bomo se pregovarjali za pol litra. Smo pa prišli do tega, da imaš dosega 900 kilometrov, ne 1500, kot je pisal nekdo zgora.

damirj79 je izjavil:

Še eden ki ni videl :) na koncu. Super si potegnil ti ven zaključke iz vsega tega. Če je karkoli proti EV smo takoj na "ne nabijaj", "lažeš", "si neumen" ipd. Če bi imel namen imeti debato na nivoju naslova teme, ki je, da te ponovno spomnim "Zakaj so električni avtomobili prava stvar", apriori pomeni tudi, da obstaja vrsta argumentov zakaj (še) niso prava stvar.

Ne, vse sem videl in prebral. To, da je Zurnalov clanek clickbaity in da si na to nasedel je tvoj problem. Tole so napisali, da te spomnim:

In tle NIKJER ne pise, to kar si ti trdil, da te spomnim:

damirj79 je izjavil:

Ta anketa zavarovalnice, torej anketa, ne studija, je ugotovila, da nekateri med postanki za polnjenje jedo. Pa pustimo to, da nimamo pojma kako relevantna je bila ta anketa, ker ne vemo. To je nek butast slippery slope, isto kot ce bi trdil, da bodo ljudje, ki jedo kosilo bolj debeli.

Zdej povej a si se motil in narobe razume clanek, al pa sam trollas in je boljs, da te kar takoj pospremimo ven.

kow ::

Za vecino prebivalstve steje TCO. In vsako leto jih bo vec skapiralo. Tudi, ce sami ne poracunajo. Se bo pac sosed ali sodelavec hvalil kako je prisparal z nakupom.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

a_borlak ::

damirj79 je izjavil:

iKst_ je izjavil:

Za tistih 10-15 dni na leto, ko rabim DC polnjenje, če se bom takrat zredil, ker bom pojedel nekaj več, tudi prav :D.

telexdell ::

Sem prebral nekje pred kratkim:
Z EV pridem na Petrol črpalko, vključim kabel, kar mi vzame pol minute in grem na WC in nato na sendvič in kavo. Ko pojem plačam kavo in sendvič, grem do EV in se odpeljem.
Z ICE pridem na Petrol črpalko, vtaknem ročko v odprtino za polnjenje in polnim 5 minut. Grem do blagajne in plačam. Grem do avta, ga premaknem na prvo prosto parkirno mesto. Grem na WC in nato na sendvič in kavo. Ko pojem plačam kavo in sendvič. grem do ICE in se odpeljem.

Malce hudomušno a ne daleč od resnice.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Naceloma z ICE ne rabis iti do blagajne, ker lahko placas z appom (domnevam). Je pa dobra stvar, da je stvar paralelna. Ce gres se po kavo ipd. Tudi, ce je gneca na blagajni, ne izgubis casa. Pri ICE pa ljudje tankajo, ne premaknejo avtomobila, nato pa cakajo na blagajni. Kar zmanjsuje hitrost tankanja v sezoni.

Ganon je izjavil:

kanarin je izjavil:

V čem je poanta, da ima Renault celo dva majhna električna avta - petko in twingota?

Kako neumno vprašanje. Med njima so bistvene razlike.

Jp. Sem gledal. Twingo nima hlajenja. Avto ni primeren za kaksno grcijo, imo. Ce se avto na soncu ornk pregreje, to gotovo ni dobro za baterijo. R5 je sicer precej drazji, ampak mislim da bo takoj, ko bo prodaja zacela usihati, dobil LFP baterije (trenutno ima NMC) in bodo spustili ceno.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Naceloma z ICE ne rabis iti do blagajne, ker lahko placas z appom (domnevam). Je pa dobra stvar, da je stvar paralelna. Ce gres se po kavo ipd. Tudi, ce je gneca na blagajni, ne izgubis casa. Pri ICE pa ljudje tankajo, ne premaknejo avtomobila, nato pa cakajo na blagajni. Kar zmanjsuje hitrost tankanja v sezoni.

Vozniško imam tam 40 let. EV bim imel kmalu 1 leto. Vmes sem vozil bencinarje, dizle... celo z vodikovim avtom imam nekaj km. Petrolovo Magna kartico (sadaj Loyality) imam že od vsega začetka. Aplikacije tudi... Pa sem le enkrat poskusil plačati diesel direktno na polnilnem mestu. Stvar je potekala OK a se nisem mogel znebiti strahu, da bo kdo priletel za mano, ker kradem gorivo:D. Pri EV pa mi je prisloniti kartico, napolniti in se odpeljati nekaj normalnega.

Nihce ne bo priletel za tabo. Sam sem enkrat pozabil denarnico, kar sem opazil sele po tankanju (v blizini doma). Povem na blagajni in mi je rekla, da ni noben problem, ce se odpeljem in vrnem v 15 minutah. Sele potem reagirajo.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Nihce ne bo priletel za tabo. Sam sem enkrat pozabil denarnico, kar sem opazil sele po tankanju (v blizini doma). Povem na blagajni in mi je rekla, da ni noben problem, ce se odpeljem in vrnem v 15 minutah. Sele potem reagirajo.

Sem bil pred leti na vožnji na dopust (Portorož). Med plačevanjem dizla na Lomu je ravno pobegnil nek voznik. En zaposleni je rekel drugemu, da je voznik odpeljal brez plačila in ga vprašal, če snemalnik dela. Po potrditvi drugega sta nadaljevala svoje delo, kot da se ne bi nič zgodilo. Torej ja- če si se vrnil si se izognil precejšnjim komplikacijam.
««
1358 / 1358
»
»»