Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
Telbanc ::
Slaba izkušnja je recimo k nimajo eni izvlečene mehanske kljuke za odpret vrata. To je velik minus, ko vidiš, da avto zagori, in naključni sprehajalec reši familijo, tko, da z majnšo skalo razbije šipo na vratih. Če damo en velik minus.
Sej se strinjam, da je to problem in da ga treba naslovit. Sam, tle zdej razlagas kt da si ze ene 18x moral to pocet. :>
Dost ti je enkrat za to počet in da ne rata. Da ne prideš ven- Bog pomagej. Recimo u dvigalu, so zajle 20X predimenzionirane, zaradi varnosti.
To pa je velika napaka inžinirjev. To ni neki problem, to je eno veliko sranje in se zaj to rešuje.
Bojo to porihtali, tko ko vsak proizvod. Sam je treba rečt bobu bob. V bistvu sigurno nas čaka prihodnost tud z elektriko, če pogledamo realno, Če ne prvi, drugi avtomobil pri hiši bo sigurno električni. In se bo folk z njim vozu po trgovinah, zrak po mestih bo čistejši. Itak pa, kinezi štancajo baterije....Z gostoto baterij smo skor na koncu, tko da se gre zaj na brzino polnjenja. Če se doseg baterij ne bo več rapidno povečal, ob isti teži, pol nas čaka nekakšen mix benza in baterij.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Telbanc ()
kow ::
Osebno ne razumem kitajske fascinacije z ogromno featurji. Kdo bo vse to vzdrzeval, ko bo zacelo crkovati? Je kitajska ideja, da se vsak avto zavrze po 10 letih in je to nekompatibilno z evropskim nacinom razmisljanja?
codeMonkey ::
Ni pomembno, samo sopaj, da sam ne crknes. Pa ce so to soncne celice, kolesa, ali pa avtomobili.

Musashi ::
Na Kitajskem se proda za vec pol velikostnega razreda vec Y kot 7x. Zakaj?
Mimogrede, 7x je res grd. Zdi se, da so dizajnerja vkljucili sele, ko so sestavili listo featurjev.
Mogoče zato ker ima zeekr cel kup modelov? Mogoče zato ker so nova znamka? Mogoče zato ker ima Geely v svojem programu Geely, Zeekr, Volvo, Polestar pa še cel kup drugih? Pa prodaja Zeekr noro raste. Procentualno doosti bolj kot Tesli. Kako zdajle kaže bo že letos najkasneje pa drugo leto Geely prodal na Kitajskem samo Zeekrov več kot bo prodanih Tesel...Da ljubitelj Tesle Y govori o grdoti je pa najmanj smešno.
Jaz nisem ljubitelj model Y. Sploh zadek posodobljenega modela mi je grd.
Kar ne spremeni dejstva, da ima tale 7x obupno notranjost (ne govorim o materialih, ampak estetiki) . Kitajski avtomobili so v splosnem izredno slabo dizajnirani (za evropski okus).
Kar ne spremeni dejstva, da ima tale 7x obupno notranjost (ne govorim o materialih, ampak estetiki) . Kitajski avtomobili so v splosnem izredno slabo dizajnirani (za evropski okus).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

Si sedel v njem ali zopet samo nekaj v prazno nabijaš. Ne poznam nobenega, ki je sedel v njem, ki bi rekel da ima slabo notranjost. Vključno z vsemi youtuberji. Pa ga sam nimam, da ne bo pomote. Kot sem že veckrat povedal sem imel t3, zdaj pa volva. Sem pa sedel v njemu in je res na nivoju. Ni ne nakrancljal, in ni nič "kitajski".
Kaj pravijo ostali mi je vseeno. Saj tudi v Y nisem sedel. Pac gledam posnetek. Zeekr ima nek cuden miks estetike. Kot da so kopirali 2 ali 3 znamke hkrati. Je pa res, da pri novih znamkah je to pogosto problem.

Se ni kaj za strinjat. Problem je v tem ker v debato ne prineseš prav nič, ker pač nimaš prav nobenih izkušenj z materijo in vse kar napišeš pobereš z neta...se pol raje z ai pogovarjam.
Ti si na plano potegnil "extraordinary claim", ne jaz. Da je ne vem kako bolj kvalitetno izdelan kot model Y. Brez vsakega dokaza.
Zdrava pamet pravi, da je izredno tezko konkurirati v kvaliteti modelom kot so RAV 4, model Y itd. Ki se prodajajo v visokih stevilkah, leto za letom.
Zdrava pamet pravi, da je izredno tezko konkurirati v kvaliteti modelom kot so RAV 4, model Y itd. Ki se prodajajo v visokih stevilkah, leto za letom.
Zgodovina sprememb…
Gregor P ::
Aha. Rentat avto vsakič ko ga rabiš ni noben problem, nobenga vpliva na udobje, čeprav ne moreš v avtu stalno imet niti marele. Ustavit se za 15 min na 300 km je pa problem.
Pa koga ti misliš da zajebavaš?
Daj prosim preberi še enkrat, kakšno neumnost si napisal. Kot da bi bil ekonomsko popolnoma nepismen. Seveda pride mene občasen najem vozila ceneje od vas ki kupujete vozila. Saj vendar ne rabim avta vsak dan (ker kot sem napisal, živim v mestu); plus večinoma se vozim s kolesom (že zaradi zdravja). Kako bi sploh lahko bilo drugače? Res, kdo se tukaj iz koga norčuje
Če samo pogledam mojo Avant2Go zgodovino, ker jo imam ravno pri roki (aplikacija) in ker je okoli mene več teh postaj (udobnost). Z njihovimi EV-ji (souporaba) sem prevozil v slabih 4-ih letih 1157 km v 68 urah za 942 evrov. Če se odločim za dnevni najem vozila, pa me pride hibrid okoli 40 evrov (Tesla 70 evrov).
Seveda če bi vozilo potreboval skorajda vsak dan (in večkrat na dan), potem bi pa spet moral kupiti vozilo; in danes bi si umislil hibrida. Jutri pa bo morda že kaj boljšega na voljo.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
Pred kratkim se se precej vozil s taksiji. Ce se prav spomnim, so bili vsi BEV.
ID4, Megane, Ioniq 5 ter BYD (Atto, ce se prav spomnim). Kitajc, pricakovano, povsod nekaj svetil v notranjosti... najbolj simpaticen mi je bil Ioniq 5. Presenetljivo prostoren zadaj.
ID4, Megane, Ioniq 5 ter BYD (Atto, ce se prav spomnim). Kitajc, pricakovano, povsod nekaj svetil v notranjosti... najbolj simpaticen mi je bil Ioniq 5. Presenetljivo prostoren zadaj.
Zgodovina sprememb…
Najbolje pa je da tak vozi Smarta od avant2go in pol je pameten kako je bev smotan na dolgih poteh
Najbolj, da se sploh ne oglašaš, če želiš biti le sarkastično negativen in nimaš prav nič pametnega za napisat; ker točno veš, da njihova flota za souporabo obsega več EV od samo Smartov - ki so dejansko najboljši od vseh; tega bi pa kupil, če bi še bil na voljo, daleč najbolj uporaben za po mestu - nazadnje so dodali Renault 5 pa vse do Tesel. Pri dnevnem najemu - kar uporabljam za daljše poti - pa imaš še dosti večjo izbiro.
Tako da res ni pošteno od tebe, da takole na slepo komentiraš, samo da bi lahko zagovarjal tvojo edino pravo izbiro. Res bedno.
Na splošno je žalostno tole brezkompromisno zagovarjanje EV-jev. Vsako leto se tu razpišete o tem, kako dobri da so, in pogledam potem sam na trg in razočaranje ter potem ponavljate to vajo. V resnici pa danes še niso prava izbira oz. prava stvar za marsikoga. Seveda ko ga pa enkrat kupiš, se pač prilagodiš (sploh ker je to EV se dejansko moraš), a to ga še ne naredi za pravo stvar.
Tako da res ni pošteno od tebe, da takole na slepo komentiraš, samo da bi lahko zagovarjal tvojo edino pravo izbiro. Res bedno.
Na splošno je žalostno tole brezkompromisno zagovarjanje EV-jev. Vsako leto se tu razpišete o tem, kako dobri da so, in pogledam potem sam na trg in razočaranje ter potem ponavljate to vajo. V resnici pa danes še niso prava izbira oz. prava stvar za marsikoga. Seveda ko ga pa enkrat kupiš, se pač prilagodiš (sploh ker je to EV se dejansko moraš), a to ga še ne naredi za pravo stvar.
Zgodovina sprememb…
Sicer se ze nekaj casa nisem vozil, ampak smarti so dejansko bili najboljsi avant2go avtomobili. Si se vsedel, obrnil kljuc in vozil. Preprost interface je dalec najpomembnejsi pri izposoji avtomobila za tistih 10km mestne voznje.
Mimogrede, kaj je fora teh ogabnih sivov na volanu od zeekerja? A to naj bi kao ljudi prepricalo, da gre za premium? Enostavno ne razumem avtomobilskih novinarjev, da prenasajo ta sranja....
Mimogrede, kaj je fora teh ogabnih sivov na volanu od zeekerja? A to naj bi kao ljudi prepricalo, da gre za premium? Enostavno ne razumem avtomobilskih novinarjev, da prenasajo ta sranja....
Zgodovina sprememb…
Saj ne pravim da so svoh, ampak da z avant2go avtomobili ne gres na potovanja. In da vecinoma nimajo nekih avtomobilov za ta namen, ampak bolj mestna. Samo za kontekst, kaj so te bogate izkusnje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Ti si res neverjeten. A zdaj se delaš neumenga le zato, da bi bil čim bolj negativen, ali res ne veš, da imajo pri Avantu (pal tudi drugje) na voljo cel kup vozil za dnevno izposojo (ločena storitev od souporabe). Morda vprašam drugače. Mar si bi ti res izposodil smarta za na daljšo progo - čeprav kašen EV fanatik je tega dejansko sposoben 
Za kontekst daleč najboljša izkušnja med temi vozila je hibridna Toyota.
Za kontekst daleč najboljša izkušnja med temi vozila je hibridna Toyota.
Zgodovina sprememb…
Kaj te zdaj moti? Ti nimas avta in ugibas ter stresas negativizem kako je ziveti z njim in koliko se mu moras prilagajat. In zdaj sem jaz problematicen ker izpostavljam da nimas pojma kako je ziveti s takim avtom.
Hibridna Toyota je pa drek. Me vozijo z njimi taksisti in moras biti res poseben da danes prenasas ta hrup. BYD hibrid je bil ze OK-ish sicer.
Hibridna Toyota je pa drek. Me vozijo z njimi taksisti in moras biti res poseben da danes prenasas ta hrup. BYD hibrid je bil ze OK-ish sicer.
Zgodovina sprememb…
Nikakor mi ne moreš očitati, da nimam izkušenj z EV-ji, če jih pa redno uporabljam in to različne. Ta vlak je zate odpeljal.
Zato pa lahko suvereno vzemam vsa ta vaša hvaljenja EV-jev z zdravo mero skepse ter jih lahko bolj objektivno (brezčustveno) ocenjujem od lastnikov EV-jev, ki ste zdaj "prisiljeni" s temi vozili živeti.
Zato pa lahko suvereno vzemam vsa ta vaša hvaljenja EV-jev z zdravo mero skepse ter jih lahko bolj objektivno (brezčustveno) ocenjujem od lastnikov EV-jev, ki ste zdaj "prisiljeni" s temi vozili živeti.
Zgodovina sprememb…
To kar si ti prevozil v stirih letih jaz rabim do vikenda in nazaj. Oz drugace, za obcutek - jaz sem prevozil krepko cez 100k.
Zgodovina sprememb…
Kaj te moti zdaj? A zdaj so posvečeni komentirati samo tisti z več prevoženih kilometrov LOL ... in kje ja ta magična meja? Pri 1000 km, 10.000 km, 100.000 km? Kdo ma večjega? Ker lolek
Zgodovina sprememb…
... edina stvar, ki sem jo jaz kdaj rekel glede servisnih intervalov je, da tudi EV-ji potrebujejo servise; in da ta trditev, da jih EV-ji ne rabijo, ne pije vode.
Zgodovina sprememb…
Danes seveda noben s kančkom razuma si tega več ne upa reči. Prej pa so in tehnični pregledi EV-jev dokazujejo, da nekateri še vedno v to verjamejo.
jernejl ::
Osebno ne razumem kitajske fascinacije z ogromno featurji. Kdo bo vse to vzdrzeval, ko bo zacelo crkovati? Je kitajska ideja, da se vsak avto zavrze po 10 letih in je to nekompatibilno z evropskim nacinom razmisljanja?
Saj nemški avto tudi lahko ima cel kup feature-jev iz kilometre dolgih seznamov opcijske opreme, ampak je zanje treba plačati kakih 20k poleg osnovne cene. Kitajci pa ciljajo na ekonomijo obsega in to vtaknejo v vsak avto in so ti fičrji potem tudi cenejši za izdelavo in proizvodnja je enostavnejša.
Kar ne spremeni dejstva, da ima tale 7x obupno notranjost (ne govorim o materialih, ampak estetiki).Ko sem jaz presedel iz enega v drugega, sem začutil, da je 7x za dve svetlobni leti v prednosti pred Y. Če je 7x obup, je Tesla katastrofa. Glede estetike v notranjosti Tesle ni ene posamezne stvari, ki bi ji na lestvici od 1 do 10 dal oceno, višjo od nič. Povsod je vse podvrženo maksimalnemu varčevanju. Ročica za smernike in volanski drog kot v stoenki. Armaturna plošča kot pri vozu v konjski vpregi. Rolo za stekleno streho, kaj je že to... pokrov motorja spredaj brez vsake izolacije...
Mimogrede, kaj je fora teh ogabnih sivov na volanu od zeekerja? A to naj bi kao ljudi prepricalo, da gre za premium?Fora šivov je v tem, da ima volan oblečen v pravo usnje. Če bi bil plastičen, tako kot je Teslin, šivov ne bi rabil. Nekdaj je usnje veljalo za bolj premium od plastike, kako je dandanašnji, pa ne bi vedel.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
Saj nemški avto tudi lahko ima cel kup feature-jev iz kilometre dolgih seznamov opcijske opreme, ampak je zanje treba plačati kakih 20k poleg osnovne cene. Kitajci pa ciljajo na ekonomijo obsega in to vtaknejo v vsak avto in so ti fičrji potem tudi cenejši za izdelavo in proizvodnja je enostavnejša.
Problem je, da nujno ne zelis avtomatskega zapiranja vrat ipd.
Ko sem jaz presedel iz enega v drugega, sem začutil, da je 7x za dve svetlobni leti v prednosti pred Y. Če je 7x obup, je Tesla katastrofa. Glede estetike v notranjosti Tesle ni ene posamezne stvari, ki bi ji na lestvici od 1 do 10 dal oceno, višjo od nič.
Tesla ima zelo jasno estetiko - minimalizem. Ga ne maras? Noben problem. Pomoje ti samo ne razumes kaj je design. Pred kratkim je mimo zapeljal fiatov grande panda. Takoj pade v oci. Italijani so mojstri designa, to je ocitno. Kitajci, vecinoma katastrofa. Verjetno je razlog, da so domaci trgi tako veliki in je tam estetika drugacna?
Mimogrede, kaj je fora teh ogabnih sivov na volanu od zeekerja? A to naj bi kao ljudi prepricalo, da gre za premium?Fora šivov je v tem, da ima volan oblečen v pravo usnje. Če bi bil plastičen, tako kot je Teslin, šivov ne bi rabil. Nekdaj je usnje veljalo za bolj premium od plastike, kako je dandanašnji, pa ne bi vedel.
Ne razumes. Zlahka bi izbrali drugo barvo sivov. Pa niso. Ocitno so slepi ali pa je nekdo naredil raziskavo, da to psiholosko deluje na povprecnega kupca. V vsakem primeru pa je grdo.
Zgodovina sprememb…
Da ne bo kdo misli, da imam karkoli proti temu modelu ali kitajcem na splosnem. Zaslon je dovolj velik in vmesnik zelo hiter. Pohvalno. Zahodne znamke bodo morale mocno premisliti kako konkurirati v prihodnosti.
Ne razumem pa zakaj kitajcev ne bi kritizirali, kot vse ostale.
Ne razumem pa zakaj kitajcev ne bi kritizirali, kot vse ostale.
Zgodovina sprememb…
Potem komot ne doplačaš za paket, ki vsebuje avtomatsko zapiranje vrat.
Problem je, da nujno ne zelis avtomatskega zapiranja vrat ipd.
Tesla ima zelo jasno estetiko - minimalizem. Pomoje ti samo ne razumes kaj je design. Pred kratkim je mimo zapeljal fiatov grande panda. Takoj pade v oci. Italijani so mojstri designa, to je ocitno. Kitajci, vecinoma katastrofa. Verjetno je razlog, da so domaci trgi tako veliki in je tam estetika drugacna?Morda pa ti ne razumeš, kaj je design. Teslino glavno vodilo je, naj se špara kjerkoli je mogoče, in to prodajajo kot minimalizem. Šparanje ni enako minimalizmu.
Zeekr je sicer bil oblikovan na švedskem, vodja oblikovanja pa je evropejec.
Ne razumes. Zlahka bi izbrali drugo barvo sivov. Pa niso. Ocitno so slepi ali pa je nekdo naredil raziskavo, da to psiholosko deluje na povprecnega kupca. V vsakem primeru pa je grdo.Izbrali so lepo barvo šivov, ni pa nič narobe, če se določeni posebneži motijo, da je grda. Taki pač kupijo grde avte, pa je problem rešen.
Nič hudega da si, tudi grde stvari se morajo nekomu prodajati. Kako bi pa bilo, če bi vsi vozili samo lepe avte, bili vsi lepo oblečeni in hodili samo z lepimi ženskami?
Zeekr je sicer bil oblikovan na švedskem, vodja oblikovanja pa je evropejec.
Ne spremeni dejstva, da je notranji dizajn nekonsistenten. Tudi zunanjost je slaba in ne bo prezivela test casa. To je moje mnenje. I guess, sem cudak.
Mimogrede, tudi Tesla posiljuje kupce z električno nastavljivimi sedeži, pa jih marsikdo ne rabi. Pač ena nepotrebna stvar več, ki lahko crkne. Očitno je tudi njihova ideja, da se avto po 10 letih zavrže in kupi novega.
Zgodovina sprememb…
Jasno. Vsak proizvajalec sprejema odlocitve. Le, da kitajci silijo ogromno featurjev v nizje razrede. Je razlika, ce se kaj pokvari lastniku avtomobila z nizjimi vs visjimi dohodki. Je razlika, ce se ti pokvarijo vrata (ki se sama odpirajo) pri avtomobilu za 60k ali 100k. Naceloma imata lastnika razlicno debele denarnice.
Zgodovina sprememb…
Jasno. Vsak proizvajalec sprejema odlocitve. Le, da kitajci silijo ogromno featurjev v nizje razrede.Pri Tesli je še huje, tam že pri avtu v razredu 30kEUR dobiš električne sedeže, ki jih marsikdo ne rabi. Glede tega so potem najboljši nemci, ki prodajo avto z zelo osnovno opremo, potem pa moraš vsako stvar posebej doplačat, cene dodatne opreme pa so tako visoke, da res dodaš samo tisto, kar nujno rabiš, ne pa nekaj kar tako. Potem ni bojazni, da bi kaj veliko reči crkovalo, ker jih ni :)
Je razlika, ce se kaj pokvari lastniku avtomobila z nizjimi vs visjimi dohodki. Je razlika, ce se ti pokvarijo vrata (ki se sama odpirajo) pri avtomobilu za 60k ali 100k. Naceloma imata lastnika razlicno debele denarnice.Zeekr 7x se cenovno začne pri 54k, ampak pri tem električnih vrat ni ne serijsko niti jih ne moreš dokupiti kot opcijo. Električna vrata so na voljo samo pri najbolj zmogljivem "performance" Zeekrju 7x, ki že v osnovi košta 64k. Ta električna vrata pa koštajo še 1900EUR ekstra. Poleg tega imajo 10 let garancije. Zdaj, če take avte kupujejo reveži, nisem najbolj prepričan, pomoje da ne. Če se ti zdi finančni problem, da ti taka vrata crknejo, potem mogoče sploh ne kupuješ avta v tem cenovnem razredu, kaj šele, da bi to stvar še ekstra doplačal.
Zgodovina sprememb…
DamijanD ::
Ne mešat:
- kvalitete izdelave/materialov (to je načeloma objektivno merljivo)
- sam dizajn, ki pa je močno subjektiven (ok razen za fiat multiplo smo vsi rekli, da je grda
)
- kvalitete izdelave/materialov (to je načeloma objektivno merljivo)
- sam dizajn, ki pa je močno subjektiven (ok razen za fiat multiplo smo vsi rekli, da je grda
@jernejl
Da so kitajci najcenejsi, ni nobenega dvoma. Nisem govoril o tem. Pa ne govorim o tem koliko stanejo elektricna vrata danes, ampak koliko bodo lastnika stala cez 15 let, ko se bodo pokvarila. Ampak ja, morda se motim in se bodo kitajci izkazali tudi na dolgi rok. Fair enough.
Primer so npr. tiste kljuke pri Tesli S, ki so se ves cas kvarile.
Da so kitajci najcenejsi, ni nobenega dvoma. Nisem govoril o tem. Pa ne govorim o tem koliko stanejo elektricna vrata danes, ampak koliko bodo lastnika stala cez 15 let, ko se bodo pokvarila. Ampak ja, morda se motim in se bodo kitajci izkazali tudi na dolgi rok. Fair enough.
Primer so npr. tiste kljuke pri Tesli S, ki so se ves cas kvarile.
Zgodovina sprememb…
iKst_ ::
Pri Tesli je še huje, tam že pri avtu v razredu 30kEUR dobiš električne sedeže, ki jih marsikdo ne rabi. Glede tega so potem najboljši nemci, ki prodajo avto z zelo osnovno opremo, potem pa moraš vsako stvar posebej doplačat, cene dodatne opreme pa so tako visoke, da res dodaš samo tisto, kar nujno rabiš, ne pa nekaj kar tako. Potem ni bojazni, da bi kaj veliko reči crkovalo, ker jih ni :)
1. Katera Tesla za 30 jurjev ima električne sedeže?
2. Imamo kakšne dejanske podatke, ki kažejo, da se električni sedeži bolj pogosto kvarijo kot ročni?
Morda pa ti ne razumeš, kaj je design. Teslino glavno vodilo je, naj se špara kjerkoli je mogoče, in to prodajajo kot minimalizem. Šparanje ni enako minimalizmu.
Pogledaš notranjost primerljivega nemškega avtomobila in vidiš, da to niti približno ni res.
Sicer offtopic, ampak elektricni sedezi se zdijo izredno uporabni. Domnevam, da vse znamke avtomatsko nastavijo shranjeni profil, ko odklenes avto. Kar pomeni, da ce avto uporablja vec clanov gospodinjstva, se lahko vsak vsede v optimalno nastavljeno pozicijo?
Ne poznam, ampak zdi se nemogoce, da ne bi delovalo na tak nacin.
Ne poznam, ampak zdi se nemogoce, da ne bi delovalo na tak nacin.
deco16 ::
Lahko imaš samo električne zice, brez shranjevanja. Te sem tudi imel(kona), posledično rabiš več časa da se nastavijo.
Pol maš električne ki imajo profile ki se shranijo na 1,2,3 itd. Vsak mora vedet na kaj se je shranil. To je večina OEM še vedno(take mam zdej).
Pol maš pa napredno kjer se dejansko shrani na profil oziroma ključ. Tega je manj kot bi si mislil, maš teslo, kitajce, mogoče kak BMW.
Sicer se bo usul plaz komentarjev ampak zadeva je še vedno bolj meh...
Pol maš električne ki imajo profile ki se shranijo na 1,2,3 itd. Vsak mora vedet na kaj se je shranil. To je večina OEM še vedno(take mam zdej).
Pol maš pa napredno kjer se dejansko shrani na profil oziroma ključ. Tega je manj kot bi si mislil, maš teslo, kitajce, mogoče kak BMW.
Sicer se bo usul plaz komentarjev ampak zadeva je še vedno bolj meh...
To je v resnici dokaj redek feature, pa še to rabi potem vsak svoj ključ, da ga avto prepozna. Memory sedeži, kjer z gumbom nastaviš položaj so nekako standard.
Ce vaju prav razumem, je glavni problem, da znamke nimajo opcije diferenciacije kljucev? Ker se avtomobili vecinoma se vedno ne odpirajo s telefoni?
Moj Opel npr. prepozna ključ in vklopi vozniški profil na podlagi ključa. Ampak ta profil vključuje le določene nastavitve na infotainmentu, ne pa tudi drugih nastavitev kot so sedeži, volan, HUD...
Prav tako ima senzorje, ki zaznajo bližino ključa, ko prideš do avtomobila se vklopi osvetlitev tal, ampak odkleniti je treba pa še vedno na roke (klikneš gumb na kljuki).
Skratka, hardware je, software pa kot bi bil iz 2003.
Prav tako ima senzorje, ki zaznajo bližino ključa, ko prideš do avtomobila se vklopi osvetlitev tal, ampak odkleniti je treba pa še vedno na roke (klikneš gumb na kljuki).
Skratka, hardware je, software pa kot bi bil iz 2003.

To je v resnici dokaj redek feature, pa še to rabi potem vsak svoj ključ, da ga avto prepozna. Memory sedeži, kjer z gumbom nastaviš položaj so nekako standard.
zeekr ima digital key na telefonu, ravno tako volvo in si lepo nastaviš za vsakega uporabnika... Standard pri Tesli mogoče ;)