Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
shmandi ::
MrStein ::
Sem pa minuli vikend že imel tudi 13.3 na 300km, tako da ko se ogreje še za 10 stopinj, pričakujem porabo okrog 12, krepko pod WLTP, v realnem normalnem prometu.
Kateri WLTP?
Mestni? Izven mestni? Avtocesta?
Povprečje?
Tole mi je pa ultimate challenge: "During efficiency tests, the ID.7 Pro S has exceeded its WLTP rating, covering 941 km on a single charge under ideal, low-speed conditions."
Tole sem jaz tudi razmišljal. Pred 20 leti.
Potem pa se spomniš, da bi trajalo ves dan in nobody got time for that...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
codeMonkey ::
Pri EV Clinic imajo novo resitev za Stellantisov OBC, razvito v Ljubljani: https://x.com/evclinic/status/205790050...
1,3k za popravilo pri njih, 3k za novo originalno z napako (cene brez davka). Dobri so.
1,3k za popravilo pri njih, 3k za novo originalno z napako (cene brez davka). Dobri so.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
hojnikb ::
Ena na temo WLTP ... za vse, ki pravijo, da je te številke nemogoče dosečt.
Ravnokar naredil svojih 820km, lovil starship launch, a ga zaradi številnih bauštel, štauov in celo enega kreša zamudil za dobre pol ure. Vozil s tempomatom na prometne znake, temp na začetku 29-25, sedaj okrog 16, dosegel porabo 14.6, bang on enako kot WLTP.
Sem pa minuli vikend že imel tudi 13.3 na 300km, tako da ko se ogreje še za 10 stopinj, pričakujem porabo okrog 12, krepko pod WLTP, v realnem normalnem prometu.
Tole mi je pa ultimate challenge: "During efficiency tests, the ID.7 Pro S has exceeded its WLTP rating, covering 941 km on a single charge under ideal, low-speed conditions."
švoh ti gre tole hypermilanje. na svojem sn dosegu najbolšo roudtrip porabo na 10.1kWh/100km (optimalna hitrost na avtocesti). WLTP poraba za ta avto je rejtana na 14.5kWh/100km. Izračunan doseg pr novi bateriji bi bil s tako porabo cca 500KM, kar je precej več k 350KM rejta.
Se mi zdi pa da pr tej zgodbi precej pomagajo tudi gume, ker so bolj efficient od tistih, k so ble original. Naslednji stadij "nadgradenj" je znizano podvozje, zatemnit vsa stekla k se dajo in vgradit aktivne rešetke od bolj opremljenga modela. TKo da sub 100Wh/km je cilj tudi pri daljših poteh.
Gre pa pr pri tej igrači efficiency precej dol z višanjem hitrosti (slab aero) in temparaturami. Jasno, ptc grelc je pozresna prasica.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()
alekskac ::
PTC grelci so še vedno aktualni? Če ma avto že itak električno klimo?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()
PTC grelci so še vedno aktualni? Če ma avto že itak električno klimo?
seveda, poceni avti majo še vedno PTC grelce. Se pa tudi to počas obrača, da bo tč standard oprema. Tanovi mg4 urban ze ma standard tč pr vseh modelih (tudi on pocenski za 18k€).
Imaš pa tut VW grupo k še nedolgo nazaj rinala PTC grelce na 40k€+ vredne avte. Hočeš tč ? plačaj bre.
#brezpodpisa
iKst_ ::
Evo, jaz sem si malo pogledal kandidate za mestnega malčka. Naslednji teden bom naročil Twinga. Najverjetneje bom vzel osnovno, najbolj oskubljeno varjanto, brez vseh opcij.
19990€ - subvencija = 12190€.
- Gretje sedežev bi bilo sicer OK, ampak ni kritično, glede na to, da imaš ogrevanje kabine na daljavo.
- Naprednega polnjenja ne bom vzel, DC ne rabim, tistih 6kW AC je zame dovolj. Nisem našel niti teoretičnega scenarija, ko to ne bi zadoščalo.
- Serijska rumena barva mi je všeč, 16" feltne s pokrovi tudi niso napačne. 18" so na fotkah OK, ampak v praksi pomenijo manjši doseg in nižje, manj udobne gume.
Razmišljal sem, če bi doplačal za Techno opremo, ampak za moje 10-20 minutne vožnje je v resnici vseeno. Ni nič takega, kar bi se mi zdelo vredno 1500€.
Pogledal sem si nekaj konkurence.
Leapmotor t03 mi v notranjosti deluje katastrofalno. Zunanjost mi ne potegne, ampak to bi preživel, ker avta nimam za gledat. Ampak notranjost je pa res zamorjena, prostora na zadnji klopi praktično ni, prtljažnik neuporaben.
BYD Dolphin Surf je soliden, pa jurja cenejši od Twinga za osnovni model, s tem, da ponuja že v osnovi boljše polnjenje in večjo baterijo. Ampak, polnjenja ne rabim, razlika v dosegu je pa v praksi zanemarljiva. Twingo se mi zdi precej boljše dizajniran avto, pri 20cm krajši karoseriji je v notranjosti več prostora, oz. je bolj prilagodljiva, skoraj 200kg manj ima, materjali v notranjosti so mi bolj všeč.
Druge resne konkurence v tem razredu ni. ICE avtomobili so predragi in totalno zastareli v primerjavi z EVji (manjka avtomatski menjalnik, ogrevanje in hlaenje na daljavo, motorji so anemični...). Stellantis ima sicer nekaj ponudbe za 17-18k s subvencijo, ampak so v zadnjih 10 letih že 100x dokazali, da ne znajo delati avtomobilov.
Pogledal sem si razne opcije iz tujine, ki so jih predlagali na forumu (MG4 itd), ampak nisem našel nič zame primernega. Tiste zgodbe o hudih kitajcih za 12 jurjev so bolj teoretične.
- Gretje sedežev bi bilo sicer OK, ampak ni kritično, glede na to, da imaš ogrevanje kabine na daljavo.
- Naprednega polnjenja ne bom vzel, DC ne rabim, tistih 6kW AC je zame dovolj. Nisem našel niti teoretičnega scenarija, ko to ne bi zadoščalo.
- Serijska rumena barva mi je všeč, 16" feltne s pokrovi tudi niso napačne. 18" so na fotkah OK, ampak v praksi pomenijo manjši doseg in nižje, manj udobne gume.
Razmišljal sem, če bi doplačal za Techno opremo, ampak za moje 10-20 minutne vožnje je v resnici vseeno. Ni nič takega, kar bi se mi zdelo vredno 1500€.
Leapmotor t03 mi v notranjosti deluje katastrofalno. Zunanjost mi ne potegne, ampak to bi preživel, ker avta nimam za gledat. Ampak notranjost je pa res zamorjena, prostora na zadnji klopi praktično ni, prtljažnik neuporaben.
BYD Dolphin Surf je soliden, pa jurja cenejši od Twinga za osnovni model, s tem, da ponuja že v osnovi boljše polnjenje in večjo baterijo. Ampak, polnjenja ne rabim, razlika v dosegu je pa v praksi zanemarljiva. Twingo se mi zdi precej boljše dizajniran avto, pri 20cm krajši karoseriji je v notranjosti več prostora, oz. je bolj prilagodljiva, skoraj 200kg manj ima, materjali v notranjosti so mi bolj všeč.
Druge resne konkurence v tem razredu ni. ICE avtomobili so predragi in totalno zastareli v primerjavi z EVji (manjka avtomatski menjalnik, ogrevanje in hlaenje na daljavo, motorji so anemični...). Stellantis ima sicer nekaj ponudbe za 17-18k s subvencijo, ampak so v zadnjih 10 letih že 100x dokazali, da ne znajo delati avtomobilov.
Pogledal sem si razne opcije iz tujine, ki so jih predlagali na forumu (MG4 itd), ampak nisem našel nič zame primernega. Tiste zgodbe o hudih kitajcih za 12 jurjev so bolj teoretične.

IL_DIAVOLO ::
Vprasanje koliko bo zanimanja za EV-je z (iz)rabljeno baterijo, ko ga bos zelel prodati.
Rabljeni leafi ne gredo ravno za med.
Rabljeni leafi ne gredo ravno za med.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: IL_DIAVOLO ()
Utk ::
Ja, ker so ljudje neumni. Stari leaf za 3, 4 jurje je taka zmaga za po mestu, da kdor se drka z nekim bencinarjem po Ljubljani, je navaden bedak. Tudi če bi polnil na javnih polnilnicah. There, i said it.
Evo, jaz sem si malo pogledal kandidate za mestnega malčka. Naslednji teden bom naročil Twinga. Najverjetneje bom vzel osnovno, najbolj oskubljeno varjanto, brez vseh opcij.
poglej če lahko iz nemčije uvoziš novga mg4 urbana
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta...
tole zna bit daleč največ avta za ta dnar.
Če boš vzel čisto golega twingota, tega čez 5 let al kdaj ga boš pač prodal, nebo noben hotu met, če niti dc filanja nebo mel. Razn če ga misliš zvozit do preše.
Če si se pač poročil z idejo twingota, pač kupi twingota in je to to.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
BigWhale ::
Ja, ker so ljudje neumni. Stari leaf za 3, 4 jurje je taka zmaga za po mestu, da kdor se drka z nekim bencinarjem po Ljubljani, je navaden bedak. Tudi če bi polnil na javnih polnilnicah. There, i said it.
Ja, jest gledam zdele mojga. Letos bo star sedem let, narjenih je okrog 90.000, nic mu ne manjka. Vozil ga bom dokler ne razpade. Se vedno se lahk pozimi pripeljem do Ljubljane. Chademo je sicer ratal ze kar problem za polnit, sploh zato, ker nima trifaznega polnjenja, ampak dokler ga uporabljam za voznjo med Mariborom, Celjem in Bistrico, mu cist nic ne manjka.
zgoniš dokler gre, če si pa bol nostalgik mu pa prvošiš chademo-ccs2 adapter pa kakšno bolšo retrofitano baterijo
#brezpodpisa
Utk ::
Ja tvoj je tudi za 100 km na dan preko glave dovolj. Nekdo, ki naredi 10,000 km letno po Lj, ali pa še manj, bi pa to tudi še s starejšim (in cenejšim) zlahka naredil. Zjutraj ga bi čakal ogret, nobenih servisov, ki so pri starih jajcih drugače kar zoprna stvar, zavore minimalno, gorivo pa pol cenejše tudi na javnih polnilnicah.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
jan_g ::
Heh, jaz tudi gledam en tak manjši jajček za ženo, a bo treba malenkost višje (morda Renault 5 ali VW id.polo). Ker imajo najmanjši modeli v drugi vrsti zgolj dva sedeža. To pa pri nas ne gre, ker se pogosto vozijo trije otroci zadaj.
jah treba je gledat B ali C razred... mg4 urban je efektivno C velikostni razred, cena pa A razreda, če gledamo osnovni model. Mislim, da se zna kr dost kupcov odločt za to tut pr nas, ko enkrat prleze na naš trg. Ker value for money je dost amazing, sploh če ga primerjaš z oguljenimi evropejci.
Je pa res da vsak ne rabi tko velikega avta.
#brezpodpisa
karafeka ::
zgoniš dokler gre, če si pa bol nostalgik mu pa prvošiš chademo-ccs2 adapter pa kakšno bolšo retrofitano baterijo![]()
To me je vedno zanimalo, kaj točno pomeni, da ga voziš dokler gre? Dokler stroški ne presežejo vrednost avta?
Ker moj pomoje ni vreden več kot 1000€, kar je manj kot dam za zavarovanje in registracijo, menjave zavor in gum. Pa počas bo treba sklopko menjat. Bi ga moral zato na deponijo peljat?
BmoQuh ::
karafeka ::
jah treba je gledat B ali C razred... mg4 urban je efektivno C velikostni razred, cena pa A razreda, če gledamo osnovni model. Mislim, da se zna kr dost kupcov odločt za to tut pr nas, ko enkrat prleze na naš trg. Ker value for money je dost amazing, sploh če ga primerjaš z oguljenimi evropejci.
Mg ima neko svojo akcijo v Nemčiji za Urbana za 6000EUR do konca junija, zato so tako ugodni. Ko pride k nam, bo verjetno tist z manjšo baterijo 25kEUR.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
kolker vem je standard cena za base model 20kEUR, tko da zna tut pr nas bit okol te cene plusminus kakega jurja. 6000EUR je maksimalna subvencija k jo dobiš v nemčiji, sam rabiš met pogoje za to.
Za 25kEUR bojo base modela prodal zlo malo pr nas.
Dokler so stroški popravila smiselni. Če ti bo na 15 let starem EVju crknala baterija in bo zamenjava 5 jurjov, boš verjetno raje kupil drug, novejši EV za 5 jurjov, kot pa tega popravljal.
mislim, ta urban je dejansko usable edini avto z tavečjo baterijo, ker lahko dejansko sedi normlano 4 ljudi in ma dejansko nekaj placa tudi v prtljazniku. Think id3 velikostni razred, sam dost cenej.
Je pa res, da je na konc dneva to še vedno nizkocenovnez, tko da nekega hudega posha ni za pričakovat. Recimo polnjenje je dost hendikepirano, pa tudi podvozje je bolj basic (toga torzija uzad). Ampak proti ostalim EVjom v tem cenovnem rangu je to še vedno največ avta _ta moment_.
Za 25kEUR bojo base modela prodal zlo malo pr nas.
zgoniš dokler gre, če si pa bol nostalgik mu pa prvošiš chademo-ccs2 adapter pa kakšno bolšo retrofitano baterijo![]()
To me je vedno zanimalo, kaj točno pomeni, da ga voziš dokler gre? Dokler stroški ne presežejo vrednost avta?
Ker moj pomoje ni vreden več kot 1000EUR, kar je manj kot dam za zavarovanje in registracijo, menjave zavor in gum. Pa počas bo treba sklopko menjat. Bi ga moral zato na deponijo peljat?
Dokler so stroški popravila smiselni. Če ti bo na 15 let starem EVju crknala baterija in bo zamenjava 5 jurjov, boš verjetno raje kupil drug, novejši EV za 5 jurjov, kot pa tega popravljal.
Samo 12kEUR (po subvenciji) je res dirt cheap - se ne čudim morebitni zaljubljenosti. Tudi mene ima, čeprav si s tem res nimamo kaj začeti, še T3 je v bistvu samo za tamlade.
mislim, ta urban je dejansko usable edini avto z tavečjo baterijo, ker lahko dejansko sedi normlano 4 ljudi in ma dejansko nekaj placa tudi v prtljazniku. Think id3 velikostni razred, sam dost cenej.
Je pa res, da je na konc dneva to še vedno nizkocenovnez, tko da nekega hudega posha ni za pričakovat. Recimo polnjenje je dost hendikepirano, pa tudi podvozje je bolj basic (toga torzija uzad). Ampak proti ostalim EVjom v tem cenovnem rangu je to še vedno največ avta _ta moment_.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
poglej če lahko iz nemčije uvoziš novga mg4 urbana
https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/deta...
tole zna bit daleč največ avta za ta dnar.
Če boš vzel čisto golega twingota, tega čez 5 let al kdaj ga boš pač prodal, nebo noben hotu met, če niti dc filanja nebo mel. Razn če ga misliš zvozit do preše.
Tega MGja sem gledal, malo sem se pozanimal, pa kolikor sem videl noben ne proda tega v Slovenijo. Pa efektivno je cena na koncu cca. 15 jurjev, če bi ga uspel spraviti v Slovenijo. Meni že v osnovi avto ne potegne, tako, da se nisem pretirano trudil v tej smeri.
S prodajo golega Twingota se bom pa ukvarjal, ko bo čas za to. Na avtu za 12 jurjev težko izgubiš veliko.
Zakaj misliš, da bo DC filanje dealbreaker pri takem avtu?

Ze leafi se danes tezko prodajajo, ker nimajo tc, vodno hlajene baterije. Le zakaj se ne bi neki levi renault?
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
10+ let Leafi za 4-5 jurjev grejo danes hitro v promet. Tisti za 10 pa verjetno res ne.
Pri Twingotu pa več kot 12 jurjev tudi v teoriji ne moreš izgubiti. Realno pa bo to čez 5 let še vedno vredno pol cene.
Pri Twingotu pa več kot 12 jurjev tudi v teoriji ne moreš izgubiti. Realno pa bo to čez 5 let še vedno vredno pol cene.
BmoQuh ::
Bom poskusil (zelo počasi) pregovoriti partnerko - upanja na uspeh je malo - ampak ena soseda ima id3 in je premalo medsosedske favšije, je pa žal potrebno tudi mazdo 2 menjati (je stopnjujjoč se pritisk za cx5)...
* Twingo E-Tech je idealen drugi avto pri hiši – izključno za mestne opravke, kjer navdušuje z lahkotnim parkiranjem in poskočnostjo, a zahteva kompromise pri prostoru in avtocestni varnosti.
* Volkswagen ID.3 pa igra v povsem drugi ligi. Če proračun to dopušča, ponuja resno družinsko prostornost, vrhunsko varnost in udobje, primerno tudi za najdaljša potovanja.
codeMonkey ::
@iKst Nice. Zna biti super avto za te potrebe. Kako dolgo se caka na Twingota od narocila?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Nekaj je že konfiguriranih na zalogi, tako, da dobiš praktično takoj. Sva preverila s prodajalem, pa je rekel, da lahko takega z osnovno opremo dobi takoj, pa nekaj jih je s Techno opremo in različnimi opcijami na zalogi.
Če daš pa custom naročilo pa ne vem.
Če daš pa custom naročilo pa ne vem.
kow ::
Kako to, da noces techno opremo? Premalo bonbonckov? Ce prav razumem, potem nimas enopedalnega nacina, kamere in googleove navigacije.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Saj ne, da nočem, samo ne zdi se mi vredno doplačati 1500€ za moj način uporabe.
Kamere ni, ampak imaš senzorje. 3,8 metre dolg avto bom že parkiral brez kamere :) One pedal driving je kul, ampak spet ne za jurja in pol. Googlove navigacije ne rabim, ker bo avto živel v krogu max. 50km od doma (večino časa pa 5km). Pa tako ali tako imaš Android Auto.
Enako za ostale stvari. Avtomatske klime niti v drugih avtomobilih ne uporabljam. Avtoceste verjetno ne bo videl, tako, da tempomat ni ravno nuja...
Saj pravim, avto se bo uporabljal za prevažanje po mestu sem in tja, 5-10 minut vožnje naenkrat, zelo redko več.
Kamere ni, ampak imaš senzorje. 3,8 metre dolg avto bom že parkiral brez kamere :) One pedal driving je kul, ampak spet ne za jurja in pol. Googlove navigacije ne rabim, ker bo avto živel v krogu max. 50km od doma (večino časa pa 5km). Pa tako ali tako imaš Android Auto.
Enako za ostale stvari. Avtomatske klime niti v drugih avtomobilih ne uporabljam. Avtoceste verjetno ne bo videl, tako, da tempomat ni ravno nuja...
Saj pravim, avto se bo uporabljal za prevažanje po mestu sem in tja, 5-10 minut vožnje naenkrat, zelo redko več.

Boljse da kupis cliota za 300€ lol
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!
Nastavljeno imam na 20 stopinj in 3. stopnjo ventilatorja pa je zaenkrat OK v skoraj vseh razmerah.Ne zdi se mi problem na volanu nastaviti ventilator kakšno stopnjo več ali manj, če mi je vroče oz. me zebe.
V resnici ni. Predvsem zato, ker delujoč Clio za 300€ ne obstaja. Imam 2 avtomobila za hobi, ki sta več v delavnici kot na cesti, ne rabim še enega.
Boljse da kupis cliota za 300€ lol
V resnici ni. Predvsem zato, ker delujoč Clio za 300€ ne obstaja. Imam 2 avtomobila za hobi, ki sta več v delavnici kot na cesti, ne rabim še enega.