» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1371 / 1371
»
»»

kow ::

Zelena barva je kul, vsaj na zaslonu.

codeMonkey ::

Vceraj sem malo gledal in nisem vedel da ima Twingic zadaj pomicna sedeza, in to za 17 cm, ce sem si pravilno zapomnil. To je res dobra ideja.

Zgodovina sprememb…

iKst_ ::

Gregor P je izjavil:

Zanimivo, da se Toyota tako dobro prodaja. Sicer je res, da so odpravili prvotne pomanjkljivosti; zgleda da kupci vse to pozorno spremljajo (bolj natančno kot običajni MNZ/ICE kupci; torej manj čustveno).

Pomoje je bila pri Toyoti problem predvsem cena. Prve verzije bZ4X so bile zelo drage za to kar so ponujale. Range bistveno krajši kot pri Model Y, oprema relativno slaba, zmogljivosti precej zanič, cena pa več kot 50 jurjev.

V parih letih so avto konkretno dodelali, cena je pa cca. 10 jurjev nižja.

Se mora poznati na prodaji.

Fino bi bilo tudi zvedeti koliko jih lahko sploh nastancajo :D

Ne vplivajo na cakalno dobo le nakupi.

Zgodovina sprememb…

codeMonkey je izjavil:

Vceraj sem malo gledal in nisem vedel da ima Twingic zadaj pomicna sedeza, in to za 17 cm ce sem si pravilno zapomnil. To je res dobra ideja.

Ja, to je imela že prva generacija, samo, da je bila takrat pomična cela klop, zdaj imaš pa vsak sedež posebej. Pa zadnji sedeži se lepo zložijo, pri Techno opremi pa se zloži tudi sovoznikov sedež, tako, da imaš nekaj čez 2 metra nakladalne površine.

Jaz sem s taprvim Twingotom prevozil en kup ljudi in robe. Za en teden morja v kampu za 2 s kupom opreme in psom je šlo not brez najmanjšega problema :)

codeMonkey je izjavil:

Ne poznam nobenega, ki bi delal v revozu. Ampak verjetno vsaj 100 na dan?

kow je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Ne poznam nobenega, ki bi delal v revozu. Ampak verjetno vsaj 100 na dan?

Mislil sem na bz4x, ker je zgoraj napisano da je letos ne dobis vec. Vem, moral bi citirat...

Gregor P ::

... korak naprej k realizaciji tega projekta zgleda: Vrača se kultni yugo. Bo to eden najcenejših novih avtov v Evropi?

Kot pišejo mediji v Nemčiji, Avstriji in Srbiji, bo yugo naslavljal tržišče kot cenovno dostopen avtomobil s hibridnim pogonom. Predvidena cena malčka je namreč okrog 12 tisoč evrov, s čimer bi bil eden najcenejših novih avtomobilov v Evropi, je poročal nemški Welt.

Novi yugo bo imel hibridni pogon s tehnologijo podaljševanja dosega (angl. range extender), kar pomeni, da bo motor z notranjim zgorevanjem služil predvsem kot generator za proizvodnjo električne energije. Avto tako ne bo odvisen od polnilne infrastrukture in ne bo imel zunanjega polnilnega kabla. Poraba goriva naj bi bila izjemno nizka, v idealnih pogojih bo znašala le 2,2 litra na 100 kilometrov.

Očitno pa še nimajo denarja za proizvodnjo oz. še iščejo partnerja: Bjelić poudarja, da njihov cilj ni lastna proizvodnja, saj za to nimajo obrata (nekdanja domača tovarna Zastave v Kragujevcu je danes v lasti giganta Stellantis in ne pride v poštev). Z razvitim dizajnom želijo pritegniti katerega od uveljavljenih proizvajalcev avtomobilov, ki bi nato prevzel proizvodnjo in zagotovil potreben kapital.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Ganon ::

Članek bi se moral začeti z: "Legendarna jugoslovanska sramota ..."

Prvič, do proizvodnje ne bo nikoli prišlo in drugič, jugo je sinonim za slabo kvaliteto. V ZDA je bil celo oklican za najslabši avto v zgodovini.

codeMonkey je izjavil:

V tem trenutku jih dnevno zapusti tovarno okoli 200. Kmalu se bo končala proizvodnja pete generacije clia, tako da bodo lahko ob večjem povpraševanju izdelali več twingov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ganon ()

200 je cirka 60k letno? Premalo za povprasevanje, ziher.

redtech ::

Stellantis (GM) ima edini poleg BMW vsaj malo znanja in izkušenj z EVREX + CVT. Verjetno so pa razlogi, da tega pogona ni več v avtomobilih.

Mazda je imela tako idejo z MX30, potihoma so ukinili cel model avtomobila, ker se ni prodajal.

Yugo je lahko zanimiv samo za kakšno kitajsko znamko, da bi prek tega modela prodirali na EU trg.

IL_DIAVOLO ::

Kaj res ne znajo narediti dizajna, v katerem ne bi zgledal avto kot kičasta plasticna igraca?
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

nejc_nejc ::

Ali lahko polnim tvingota na 220V.
Ali sam štela moč.

Seveda lahko polniš na 220V, ampak polnilca ne dobiš zraven. Lahko ga kupiš za 400€ (kar je nateg) ali pa za cca. 100€ na Amazonu.

Kaj misliš s tem, "sam štela moč"? Načeloma iz vtičnice potegne max kolikor je nastavljeno oz. kolikor podpira.

Torej nastavis polnilec.

Ja. Jaz sem kupil na amazonu enega, kjer izbiras med 10A, 13A in 16A: https://www.amazon.de/dp/B0BBT7G9JP?ref...

Original od Skode je bil nekih 700 EUR.

Zgodovina sprememb…

Ce prav razumem, vas vecina ne kupi skatle, ampak samo "pametne" kable za vticnice? Ali imate oboje?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

IL_DIAVOLO je izjavil:

Kaj res ne znajo narediti dizajna, v katerem ne bi zgledal avto kot kičasta plasticna igraca?

Katerega imaš v mislih?

kow je izjavil:

Revozov rekord je, če se ne motim, okoli 215 tisoč vozil v enem letu. Bodo že našli rezerve. :P

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ganon ()

codeMonkey je izjavil:

Ja. Jaz sem kupil na amazonu enega, kjer izbiras med 10A, 13A in 16A: https://www.amazon.de/dp/B0BBT7G9JP?ref...

Original od Skode je bil nekih 700 EUR.

Torej
Dobro je 3f
Imam ene 70 m1
Kabel 2.5 mm2
Dal bi 10A
Po moje je za tvingeca ene 4 h in je poln

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Ce prav razumem, vas vecina ne kupi skatle, ampak samo "pametne" kable za vticnice? Ali imate oboje?

Verjetno odvisno od potreb in infrastrukture. Na Dunaju imamo skupno garazo in ne bo slo le z navadno vticnico, ker bomo postavili zadevo na katero se lahko prikljuci vec uporabnikov in tudi porazdeli obremenitev. Je pa blizu 11kW polnilnica, in ker je na nocnem polnjenju precej ugodna, dvomim da bi druace sel na nekaj naprednejsega. Mi pa ta polnilec pride prav v Sloveniji in na morju, ko imam v garazah klasicno vticnico ter lepo polnim z 10 ali 13A. Je dovolj, da se cez vikend napolni.

Gregor P ::

Objavljam kot zanimivost na tematiko reciklaže baterij: Klavrn konec za največjo slovensko naložbo na Madžarskem

Primer Andrade je postal eden od simbolov širšega odpora proti širjenju baterijske industrije na Madžarskem. Vlada Viktorja Orbána, ki ga je letos na volitvah premagal Peter Magyar, je v zadnjih letih močno podpirala naložbe v proizvodnjo baterijskih sistemov in avtomobilov.

A to je v številnih krajih sprožilo proteste zaradi skrbi glede okolja, varnosti oskrbe z vodo in vpliva na zdravje prebivalcev.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

billy ::

nejc_nejc je izjavil:

Torej nastavis polnilec.

Skoraj vsi avti imajo možnost nastavljati v samem avtu moč polnjenja, in ne samo na polnilcu. In seveda tudi preko aplikacije.

Če ne gre, pa ostane samo polnilec, ampak potem bi jaz vzel kakega "pametnega", da bi lahko vsaj tam preko aplikacije potem štelal...

BmoQuh ::

Kakšna beda, čakaš na en pofu* bev skoraj tri mesece, potem ti zaprejo edin slot za prevzem v enem samem dnevu, ker se moraš uskladiti, ker se pač ne moreš teleportirati tja, kar preveč na to spominja. Je to pri vseh (spet) običajno?

Musashi ::

Ste videli Ferrari Luce? Noro...meni je nenormalno dober, zunaj in predvsem znotraj.

Ganon je izjavil:

Revozov rekord je, če se ne motim, okoli 215 tisoč vozil v enem letu. Bodo že našli rezerve. :P

Taksnih stevilk (3 izmene) pri tem modelu ne bos videl. Pa tudi vprasanje, ce bi danes sploh dobili delovno silo. Mislim, da je polna kapaciteta planira pri 130k letno.

Recimo, da bi bil avto nora uspesnica. Ne vem kako bi nasli delovno silo za 3 izmene.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Gregor P je izjavil:

Objavljam kot zanimivost na tematiko reciklaže baterij: Klavrn konec za največjo slovensko naložbo na Madžarskem

Primer Andrade je postal eden od simbolov širšega odpora proti širjenju baterijske industrije na Madžarskem. Vlada Viktorja Orbána, ki ga je letos na volitvah premagal Peter Magyar, je v zadnjih letih močno podpirala naložbe v proizvodnjo baterijskih sistemov in avtomobilov.

A to je v številnih krajih sprožilo proteste zaradi skrbi glede okolja, varnosti oskrbe z vodo in vpliva na zdravje prebivalcev.

Zgleda precej kompleksno tole za posle zdaj. Na eni strani imas politiko, kjer se spremembe ocitno ze odvijajo, ljudje pa tudi niso pozabili na tisto katastrofo iz 2010, ko so se v Donavi ribe umirale. Verjetno zna vplivati tudi na operacije Kitajcev v EU tole.

Zgodovina sprememb…

Musashi je izjavil:

Ste videli Ferrari Luce? Noro...meni je nenormalno dober, zunaj in predvsem znotraj.

Če bi imel na izbiro zastonj Luce ali Xiaomi YU7, bi izbral Xiaomija. Če bi imel keš in bi moral dejansko plačati bi pa raje vzel 7 xiaomijev, enega za vsak dan, in apartma na Krku.

Ne vidim smisla. Dizajn je sicer OK, meni je všeč, ampak nič posebnega. Pogonski sklop bomo videli, ampak teh 1000 konjev danes ni več neka magična meja. Tesla je ponujala toliko že nekaj let nazaj, Lucid tudi, Xiaomi jih ima 1500, Zeekr dela SUVa s 1400...

mikhaair ::

Kako ima Luce reseno doseganje max V? Menjalnik? Različno razmerje prenosa spredaj vs. zadaj?
Aja, ta Luce malo povlece na Duce.

iKst_ je izjavil:

Musashi je izjavil:

Če bi imel na izbiro zastonj Luce ali Xiaomi YU7, bi izbral Xiaomija.

LOL, tole je pa že ne vem kaj.... Enkrat se vsedi v nov Ferrari pa ti kaj takega ne bo nikoli več prišlo na misel. Pa sam nimam nič proti Kitajskim avtomobilom. Recimo Zeekr 7x mi je v denarnem razredu okoli 60k zelo všeč. Res je da Yu7 v živo še nisem videl ampak notranjost je vsaj po slikah svetlobna leta stran od Luce...

YU7 je precej ocitna kopija Purosangua in v tem primeru se ne more ravno primerjati z njim (sta po kvaliteti precej dalec narazen). Tale Luce pa je vsaj nekaj novega in drugacnega. Obicajno traja nekaj casa, da se take zadeve primejo.

Ima pa stiri motorje Luce, z menjalniki, in aktivno zadnje krmiljenje. Tole se bo vozilo kot se nobena stvar do zdaj.

Zgodovina sprememb…

Res je da Yu7 v živo še nisem videl ampak notranjost je vsaj po slikah svetlobna leta stran od Luce...

Ja, saj je tudi cena svetlobna leta stran. Sem prepričan, da ima Ferarri bolj kvalitetno usnje, ampak to ne gane nobenega razen bolanih miljarderjev.

Osebno razumem zakaj bi kdo dal toliko denarja za Purosangue. F140 V12 je masterpiece, ki ga ne more ponuditi noben drug proizvajalec. Kaj ima Luce takšnega, da je vreden tistih 600 jurjev?

iKst_ je izjavil:

Res je da Yu7 v živo še nisem videl ampak notranjost je vsaj po slikah svetlobna leta stran od Luce...

Ja, saj je tudi cena svetlobna leta stran. Sem prepričan, da ima Ferarri bolj kvalitetno usnje, ampak to ne gane nobenega razen bolanih miljarderjev.

Osebno razumem zakaj bi kdo dal toliko denarja za Purosangue. F140 V12 je masterpiece, ki ga ne more ponuditi noben drug proizvajalec. Kaj ima Luce takšnega, da je vreden tistih 600 jurjev?

tvoja debata je bila da bi raje YU če bi oba dobil zastonj... Ferrari je pač drug nivo, to kupuje folk ki mu 600k pomeni enako kot tebi recimo 10k ali manj...

Karen ::

nejc_nejc je izjavil:

Torej
Dobro je 3f
Imam ene 70 m1
Kabel 2.5 mm2
Dal bi 10A
Po moje je za tvingeca ene 4 h in je poln

Tako hitro ne bo na 10A. Za občutek Tesla3 standard lpf baterija, 1f 16A mi nafila 22km dometa v eni uri (se pravi če bi dal 10A bi bilo recimo 15km na uro), 3f po 10A mi fila 49km v eni uri (na uč 400km čez noč 8 ur). Seveda fila različno glede na to koliko je polna baterija (da se kdo ne spotakne ob to), ampak napisal bolj za občutek.

tvoja debata je bila da bi raje YU če bi oba dobil zastonj... Ferrari je pač drug nivo, to kupuje folk ki mu 600k pomeni enako kot tebi recimo 10k ali manj...

Ja, moja trditev še vedno drži. Xiaomi se mi zdi overall boljši avto, po tem kar lahko vidim na slikah in v testih seveda. Sprobal nisem še nobenega.

Luce, glede na prva poročila ne bo ravno nek hudo udoben ali uporaben avto. Drivers car verjetno tudi ne, glede na težo. Autobahn bomber s 120kWh baterijo tudi ne...

Skratka, ne ne vidim smisla. Sem pa prepričan, da se bo prodajal dobro, ljudi, ki hočejo biti videni in imajo dovolj denarja je na svetu veliko.

Nekaj tehnicnih detajlov

IL_DIAVOLO ::

Ganon je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Katerega imaš v mislih?

kow je izjavil:

Twingo, yugo vse je isti smorn.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

BmoQuh ::

Nora rast prodaje električnih vozil, KItajci v visoki prestavi

Hmm, kako je že bilo tisto o 'sproščanju'?

karafeka ::

Alexius Heristalski je izjavil:

karafeka je izjavil:

Kako prideš na mgmotor.de? Mene avtomatsko vrže na slovensko stran.

Zgoraj desno je ikona globus in napis Slovenia, ki odpreta nastavitev države. Klikni na Deutschland oz. Deutsch.

Hvala. Vidim to na pcju, na telefonu pa tega globusa ni bilo.

Musashi je izjavil:

Noro, res. Česa tako grdega in nepotrebnega že dolgo ne. Enzo centrifugira v grobu.

endelin ::

Ima nekaj potez ki se mi dopadejo:
- f40 vibe zadaj (luči...)
- retro notranjost kot da bi gledal facelift kakšnega ferrarija iz preteklosti

Pač nišni model tako ali drugače. Do sedaj imeli milijonarji na voljo rolls spectre. Sedaj imajo še tega konjiča ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Ganon je izjavil:

Musashi je izjavil:

Noro, res. Česa tako grdega in nepotrebnega že dolgo ne. Enzo centrifugira v grobu.

Ja zihr, Enzo ne bi nikoli naredil iz Ferrarija to kar je, če bi razmišljal tako fijakarsko kot razmišljate nekateri na netu...

Evo tole je pa Macarol enkrat dobro napisal:

Če bi se internet strinjal, da je Ferrari Luce lep, bi v Maranellu vedeli, da so nekaj zelo, zelo zamočili. ?
Internet namreč ne pljuva po Ferrarijih. Internet pljuva po vsakem Ferrariju, ki kasneje postane legenda. To je pravilo. Skoraj zakon narave. Daytona, 1968 -- Kje so krivulje, zakaj so boki ravni? Danes stane več kot milijon evrov. 308 GT4, 1973 -- Bertone namesto Pininfarine, V6 namesto V12, heretično! Danes legenda. Testarossa, 1984 -- Stranske škrge so kot strojček za testenine. Danes ikona desetletja. Enzo, 2002 -- To ni več Ferrari. Danes njegova cena presega štiri milijone. Purosangue, 2022 -- SUV iz Maranella, konec znamke. Danes so naročila zaprta v rekordnem času, finančniki pa komaj dohajajo štetje denarja.
Vidite vzorec? Pravi Ferrari je tisti, ki ga ob predstavitvi nihče ne sprejme. To ni izjema. To je poslovni model.
Težava torej ni v avtomobilu. Težava je v tem, da večina ljudi nima pojma, kaj sploh je luksuz. Luksuz ni sinonim za lepoto. Nikoli ni bil. Patek Philippe ne prodaja najlepših ur -- prodaja ure, ki si jih lasti manj ljudi, kot imate vi otrok. Hermes Birkin ni lepa torba -- je torba, do katere ne morete brez uvrstitve na čakalni seznam. Najdražje viskije destilirajo tako, da večina reče: Hm, malo nenavadno. Točno to je bistvo.
Kupec luksuza ne išče lepote. Išče drugačnost. Od soseda, od kolega, od povprečnega bogataša z Bavarske, ki vozi enak SUV kot vsak zobozdravnik v Münchnu. Medtem ko Mercedes elektrificira razred S in se pretvarja, da je revolucionaren, BMW dela iX, ki je videti kot ledvica, obdelana z brusnim papirjem. Audi izdeluje e-tron Q-karkoli-že, ki ga še lastnik ne loči na parkirišču pred Hoferjem. Vsi prodajajo podobnost.
Ferrari prodaja drugačnost. Šokantna karoserija ni napaka -- je strategija. Bolj ko avto razdvaja, dlje preživi v kolektivnem spominu. Dlje ko preživi, dražji je čez dvajset let. Ferrari ne prodaja prevoznih sredstev -- prodaja avtomobile, ki v dveh desetletjih svojega lastnika naredijo še bogatejšega.
Tako da: vsi tisti, ki ta teden razlagate, da je Luce grd, čuden in nemogoč -- imate čisto prav. Točno to je. In točno zato bo zmagal. Kupca luksuza ste pač narobe razumeli. On ne kupuje lepote. Kupuje dejstvo, da je drugačen. In za to bo plačal pol milijona evrov. Z veseljem.

eno od teh neumnih je tudi - Enzo se obrača v grobu ;)

BigWhale ::

BmoQuh je izjavil:

Kakšna beda, čakaš na en pofu* bev skoraj tri mesece, potem ti zaprejo edin slot za prevzem v enem samem dnevu, ker se moraš uskladiti, ker se pač ne moreš teleportirati tja, kar preveč na to spominja. Je to pri vseh (spet) običajno?

Tesla? :D

BigWhale ::

Musashi je izjavil:

Evo tole je pa Macarol enkrat dobro napisal:

Ta tip se ni napisal nobene dobre stvari, ker se vedno trudi zvenet neki edgy in pise za engagement. Jest ga pa nikakor ne morem dost blokirat, in njegove neumnosti SKOZ ven skacejo.
««
1371 / 1371
»
»»