» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1331 / 1331
»
»»

nejc_nejc ::

Samo takrat, ko bodo privili folk tako kot Norvežane.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

BigWhale ::

iKst_ je izjavil:

Ja, v meni je problem. A zato v nobeni statistiki ni ločeno na bencin, dizel, hev, bev. Povsod vidimo ICE in 4 različne kemije baterije?

Glava globoko v pesku :) Me zanima kakšno mentalno gimnastiko boš zganjal čez 2-3 leta, ko bodo imeli BEV 50% tržni delež.

Dej ne bluzi no. Locuje se na BEV, (P)HEV, in ICE. Vse ostalo nima smisla. Mild hibridi so cisti ICE, to da se jih steje posebaj je mentalna gimnastika naftnih lobijev in nic drugega. In delit na dizel in bencinarje je tud brez veze. Ne zanima nas s cim tocno nam kurblajo pod okni. Jaz bi se HEV in PHEV vrgel med ICE, ker jih verjetno velika vecina laufa na ICE.

Ko bodo BEV nad 50%, ko skupaj potegnes vse kar ima obliko ICEja, bomo pa veseli. Hibridi se bodo se nekaj casa obdrzali, na zalost.

Utk ::

Ne vem zakaj se bi kdo sploh brigal za to. Če hoče nekdo vozit slabši avto in več plačevat zanj, naj izvoli.
Sicer me moti, da avti po mestih ropotajo in smrdijo, ampak saj smrdijo tudi tistim, ki jih vozijo.

iKst_ ::

Dej ne bluzi no. Locuje se na BEV, (P)HEV, in ICE.

"Ločuje se..."? Kje? Tukaj vidim ločeno po vrstah goriva.

https://www.acea.auto/figure/fuel-types...

Pa tukaj tudi:

https://www.stat.si/statweb/news/index/...

Pa praktično povsod drugje kjer se primerja avtomobile glede na vrsto pogonskega goriva.

kanarin ::

iKst_ je izjavil:

Za 27k npr. dobiš Tesla Model 3

Za to osnovno ceno imaš samo eno samcato izbiro - bela barva s temi res grdimi črnimi pokrovi. Za črno in temno sivo barvo se doplača 1.300 EUR in posledično se dobi 700 EUR nižjo subvencijo - na koncu pomeni 2.000 EUR dražji nakup (smo že na 30k).

Poleg tega - če nisi iz LJ kje lahko si sploh ogledam novo Teslo v salonu? Mislim da nikjer drugje. Jaka znamka, res.

Res najdeš problem za vsako rešitev :) Če ti Tesla 3 bele barve ne ustreza, lahko mirno preskočiš in izbereš kak drug avto. Ali pa daš jurja zraven za ene lepe aftermarket feltne, če te res tako motijo. Sem dal par različnih predlogov, če dejansko kupuješ boš pa verjetno že odprl avto.net in pregledal vse kar je trenutno na trgu.

Želel si bolj konkretno primerjavo, ki si jo dobil. Zdaj se pa vpikuješ v barvo platišč?

Salon je pa pri nas samo v Ljubljani, ja. Cca. 1 uro vožnje iz večjega dela države. Tisti, ki živijo blizu meje pa imajo verjetno bližje salon v Avstriji, Italiji ali na Hrvaškem. Glede na to, da ste se EV driverji navajeni voziti po 7 ur skupaj brez pavze, 1 ura res ni nek hud problem?

Je pa vsaj zame ravno proces nakupa Tesle ena velika prednost. Avto poklikaš na netu, plačaš račun in greš iskat, ko te pokličejo.

mehatronik12 ::

Moje mnenje je trenutno best buy v SLO je ID7 za 36 200€ (toliko so meni ponudili če plačam z gotovino...- odšteta subvencija) z ta veliko baterijo:
- Kar nekaj opreme (HUD, in vse ostale malenkosti...)
- OK doseg, WLTP malo več kot 600km
- Ok poraba
- občutno boljša vožnja kot z Teslo 3 (tesla 3 z veliko baterijo = 38500€)
- Ok prtljažnik

Mi pa oblikovno/vizualno nikakor ne sede :D

Če bi danes zbiral EV ni šanse da vzamem EV ki ima WLTP manj kot 600km, pa vozim EV že 3 leta in to res dosti in mi je to še kako pomembno!

billy ::

Res je, manjka mu edino moč.

codeMonkey ::

To ima skoraj 300KM ce se ne motim. Za druzinski karavan cez glavo. Mojim je vsem slabo ce pospesim nekoliko mocneje. Pa prej ni bilo nikoli nekih tezav.

Zgodovina sprememb…

Dobrih 6 sekund do 100 ima. Za podobne zmogljivosti je treba pri ICE konkurenci vzeti najmočnejšega 2.0 turbo.

Meni je všeč, da avto stegne, pri Model Y sem vzel dodatno acceleration boost. Ampak v praksi je zadeva popolnoma brezveze. Če se peljem z družino, moram paziti kako pospešujem ali pa vržem na chill mode, drugače je vožnja neprijetna.

hm, a nima 300KM samo najmočnejša različica, ki sigurno ni najcenejša? Volkswagen ID.7 ? 210 kW (282 hp; 286 PS) (RWD) ? 250 kW (335 hp; 340 PS) (GTX/AWD).

Musashi ::

286 za družinski karavan je res malo ;)

EV nas je ene razvadil, zato sem samo komentiral :)

lahko pa nekomu to ni pomembno.

pegasus ::

Ti pospeški so res nadležni in povzročajo bolečine v vratu. ID7 tudi na najbolj eco chill nastavitvi čisto preveč pospešuje.
Minuli teden sem imel priložnost sprobati subarujev CVT in je prava milina ... folk se pritožuje nad "rubber band" feelingom, a je ravno ta tisti, ki naredi vožnjo udobno. EVji pa takoj cuknejo, kar ni ne prijetno in ne zdravo.

Pa saj se ne gre samo za zero to "hero" pospešek na semaforju, ampak da lahko tudi pri 130kmh na AC pospešiš v doglednem času in nekoga prehitiš brez da spraviš sebe in potnike v nevarnost, ker drugače traja manever 20sec pa se ti vmes ne BMW M4 v rit zabije.

mehatronik12 ::

Če je edini argument da nima 3 al pa 4s do 100km. Pol je zgleda res ok avto :D

Čakam da pride na trg še kaj konkurence v tem cenovnem rangu 35-36k€ (z odšteto subnvecijo), z WLTP 600km .

Ampak na vidiku ni čisto nič!? Niti kitajskega sranja

non-issue.

Btw tole pranje avtomobilov je nadlezno, pa se nihce ne pritozuje. Nisem nikoli na polnilnici cakal tako dolgo kot zadnje case na pralnici. Sem kao hotel biti pameten pa izkoristiti fleksibilen delovnik in cisto nic ne pomaga. Polno upokojenckov s prakticno cistimi avti v koloni ;((

Zgodovina sprememb…

Avta ne pereš in roka.

Sem ze parkrat to naredil in zdaj je res ze kriza

laguna1 ::

To je prakticno Enyaq oz. ID.4. Imas moznost z APP550 motorjem, kot v novih verzijah teh avtomobilov oz. ID.7. Vmesnik je Fordov oz. Android Auto, verjetno je to najvecja razlika poleg oblike.

Zgodovina sprememb…

Musashi ::

a imajo res eni 82kWh eni pa 77kWh? ali je to samo bruto/neto? sicer je tudi WLTP range različen v oglasih?

pegasus ::

A to je tist k ga je Jack po gorenjski vozil? ;)

Musashi je izjavil:

a imajo res eni 82kWh eni pa 77kWh? ali je to samo bruto/neto? sicer je tudi WLTP range različen v oglasih?

bruto/neto

bruto/neto, tako da je uporabne 77 kWh

gile ::

Neki cajta nazaj so mi izkušeni lepilci linkov lepili tle gor, kako imajo EVji zgolj 10% večjo porabo pozimi...predvsem tesla... Pa so tle testirali avte pri 0 stopinjah, kje je šele minus...pa relacija, k se baterije že zgrejejo, bla bla bla...hebla vas tesla, octovalvi in linki.. zapelte se enkrat z avtom nekam...

https://www.zurnal24.si/avto/na-strom/a...

Kje je pa podatek koliko je vecja poraba? Jaz samo vidim v primerjavi z WLTP, ampak oni so si zacrtali neko svojo pot. Torej kje vidimo rezultate za enako pot pri visjih temperaturah, da vidimo koliko odstopa?

Zgodovina sprememb…

Neki cajta nazaj so mi izkušeni lepilci linkov lepili tle gor, kako imajo EVji zgolj 10% večjo porabo pozimi...predvsem tesla...

Model Y LR AWD ima na testu porabo 22,2 kWh/100km. Povprečna poraba za Model Y na spritmonitor.de je 19,97kWh / 100km.

Razlika cca. 10%.

V čem je problem?

Da je 10% je že logično zaradi poznavanja delovanja toplotne črpalke.

Največji killer za EV je seveda mokra ali zasnežena cesta..takrat pa je lahko poraba tudi 50% višja.

Mr.B ::

Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

gile ::

- Spritmonitor.de ne loči letne/zimske porabe, ampak je neko celoletno povprečje. Hence, lahko sklepamo, da je poletna nižja, zimska višja? In če je letna nižja, potem je tudi razlika letna/zimska večja od 10%, glede na ADAC test

- mislim da se lahko strinjamo, da od reklamiranih WLTP za neko povprečno uporabo kateregakoli EV lahko gladko odštejemo 100km (prosim, ne mi zdej neke robne primere not vlačit, s katerimi samo dokazujete moj point). Če upoštevamo od WLTP odštetih 100 km, je razlika še vedno precej več od 10%

- nekaj uporabnikov tle je pisalo o poletni porabi Y okoli 17kWh (ne vem kdo in kdaj, za nazaj ne grem brskat). Spet razlika letna/zimska je več od 10%. Precej več...

- ADAC je testiral 4x4 verzijo Y, če se ne motim je to Performance ali LR, ki imata NMC baterijo (možno da se motim, me boste popravili). Pri standard range je LFP, ki pa so še bolj občutljive na nizke temperature

Poglejte, meni je načeloma vseeno za teslo (sploh ta nov Y je eden grših avtov trenutno na cesti, ajde prenovljena 3 vsaj mal zgleda, sam je zame čist neuporaben avto), me pa marsikdo sprašuje o EVjih, glede na to da jih imam pr bajti že 6 let. Dost jih je tudi nahajpanih za teslo. Vsem svetujem, da je tesla trenutno best buy, glede na P/P. Svetujem pa tudi vsem, naj upoštevajo precej manjši zimski doseg, vsaj 30%, da ne bo negativnih presenečenj pozimi. Tle pa prodajate bučke o 10% manj dosega, kar na žalost s trenutno kemijo baterij enostavno ne gre. In če bo bodo novopečeni lastniki EVjev brali vaše pravljice o zgolj 10% manj dosega pozimi (pri katerikoli znamki), bomo spet pozimi brali njihove rante, kako so EVji zanič, ker imajo pozimi bistveno manjši doseg. Pa sej se pogovarjam z ljudmi, ki imajo tudi tesle. Tako kot vsi ostali, tudi oni jamrajo o precej nižjem zimskem dosegu. Precej več od vaših 10%, sploh pri minusu..
Pa če smo že pri tesli...glede na število prodanih tesel v RS, bi pričakoval, da je tudi kakšen uporabnik na tem forumu. Sej polet se je še kdo pohvalil z nizko porabo, zdej, pozimi, ni nobenega. A to je od straha, da vas bodo kot nevernika vrgli iz kulta? Boste morali avto vrnit, ali kaj? Sej nobeden ne oporeka, da ima tesla dobro tehniko (čeprav jo konkurenca že mal prehiteva na določenih področjih), čudežev pa tudi ni zmožna...

- Spritmonitor.de ne loči letne/zimske porabe, ampak je neko celoletno povprečje. Hence, lahko sklepamo, da je poletna nižja, zimska višja? In če je letna nižja, potem je tudi razlika letna/zimska večja od 10%, glede na ADAC test

Podatek iz spritmonitorja je tudi za vse Model Y, ne samo LR AWD. Pa spritmonitor ne računa samo porabe na avtocesti itd. Nasploh so vse številke o porabi nek približek, ker je faktorjev enostavno preveč, da bi jih lahko upošteval.

Za "čez palec" so pa te številke čisto OK.

- mislim da se lahko strinjamo, da od reklamiranih WLTP za neko povprečno uporabo kateregakoli EV lahko gladko odštejemo 100km (prosim, ne mi zdej neke robne primere not vlačit, s katerimi samo dokazujete moj point). Če upoštevamo od WLTP odštetih 100 km, je razlika še vedno precej več od 10%

Jaz se ne strinjam. WLTP je WLTP, tukaj nimaš kaj komplicirati, pogoji so znani. Dejanska poraba je pa močno odvisna od načina vožnje. Jaz imam kdaj pa kdaj tudi manj od WLTP, včasih pa tudi 3x več.

Tle pa prodajate bučke o 10% manj dosega, kar na žalost s trenutno kemijo baterij enostavno ne gre.

Kdo je sploh pisal o tem, da je doseg 10% manjši? Kolikor se spomnim, nihče ni trdil, da je to v vseh pogojih, ampak pri daljših poteh, ko vpliv ogrevanja kabine in baterije predstavlja manjši delež porabljene energije.

Tale ADAC test je samo potrdil, da so razlike precej bližje 10% kot 30-40%.

glede na število prodanih tesel v RS, bi pričakoval, da je tudi kakšen uporabnik na tem forumu. Sej polet se je še kdo pohvalil z nizko porabo, zdej, pozimi, ni nobenega.

Saj je nekaj lastnikov, pa napisali smo že parkrat porabo oz. range. Ampak nekaterim številke očitno niso všeč, pa jih spregledajo :)

Ascendor ::

mehatronik12 je izjavil:

Moje mnenje je trenutno best buy v SLO je ID7 za 36 200€ (toliko so meni ponudili če plačam z gotovino...- odšteta subvencija) z ta veliko baterijo:

Pri kateri avtohiši so ti ponudili to ceno?

glede porabe zgoraj...

Jaz sem ze pisal, ampak mislim da v drugi temi. Ista relacija ter podobno vecinoma na tempomatu pri 135 km/h (kjer se da), sem imel v idealnih razmerah porabo 18 kWh/100 km, medtem ko pri petih stopinjah pod nulo znasa to nekje 27-29 kWh/100 km (pri treh, vcasih stirih grelcih za sedez, obcasnimi masazami in 22C v kabini). Okoli nule opazam da je zdaj poraba nazaj obcutno nizja. Ampak tudi 18 kWh/100 km je ravno tako skrajnost, ko ne rabis klime imas letne gume, itd., in je normala obicajno nekje med 19 do 21 kWh/100 km. Torej, lahko je 30%, ampak koliko dni v letu imas pri nas tako nizke temperature? Vecinoma bos se vedno na 10% vec, mogoce 20%. Ce pa se vozis na dolge razdalje ravno vedno ko je -10, drugace pa ne, pa pac jbg, imas problem.

Relacija pa je Dunaj-MB in avto Elroq 85.

Zgodovina sprememb…

extrex286 ::

gile je izjavil:

- nekaj uporabnikov tle je pisalo o poletni porabi Y okoli 17kWh (ne vem kdo in kdaj, za nazaj ne grem brskat). Spet razlika letna/zimska je več od 10%. Precej več...

- ADAC je testiral 4x4 verzijo Y, če se ne motim je to Performance ali LR, ki imata NMC baterijo (možno da se motim, me boste popravili). Pri standard range je LFP, ki pa so še bolj občutljive na nizke temperature

Poglejte, meni je načeloma vseeno za teslo (sploh ta nov Y je eden grših avtov trenutno na cesti, ajde prenovljena 3 vsaj mal zgleda, sam je zame čist neuporaben avto), me pa marsikdo sprašuje o EVjih, glede na to da jih imam pr bajti že 6 let. Dost jih je tudi nahajpanih za teslo. Vsem svetujem, da je tesla trenutno best buy, glede na P/P. Svetujem pa tudi vsem, naj upoštevajo precej manjši zimski doseg, vsaj 30%, da ne bo negativnih presenečenj pozimi. Tle pa prodajate bučke o 10% manj dosega, kar na žalost s trenutno kemijo baterij enostavno ne gre. In če bo bodo novopečeni lastniki EVjev brali vaše pravljice o zgolj 10% manj dosega pozimi (pri katerikoli znamki), bomo spet pozimi brali njihove rante, kako so EVji zanič, ker imajo pozimi bistveno manjši doseg. Pa sej se pogovarjam z ljudmi, ki imajo tudi tesle. Tako kot vsi ostali, tudi oni jamrajo o precej nižjem zimskem dosegu. Precej več od vaših 10%, sploh pri minusu..
Pa če smo že pri tesli...glede na število prodanih tesel v RS, bi pričakoval, da je tudi kakšen uporabnik na tem forumu. Sej polet se je še kdo pohvalil z nizko porabo, zdej, pozimi, ni nobenega. A to je od straha, da vas bodo kot nevernika vrgli iz kulta? Boste morali avto vrnit, ali kaj? Sej nobeden ne oporeka, da ima tesla dobro tehniko (čeprav jo konkurenca že mal prehiteva na določenih področjih), čudežev pa tudi ni zmožna...

1. Kranj -> Katschberg, 19,8 kWh/100 km | 2. nazaj 17,9 kWh, pretekla sobota, temp od -2 do -5 °C, v at po omejitvah, v slo krepko čez, Tesla Y Std. Povprečno bi se dalo spravit na 17, z malo lažjo nogo.
https://ibb.co/tpW9rtCx
««
1331 / 1331
»
»»