» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1196 / 1196
»
»»

MikeRotch ::

Poleg tega sem v petek spet poskusil avtopilota, po zadnji nadgradnji, na regionalni cesti in sicer iz Poljan do Kranja.

Ne berem release notesov, vsaj ne več.

:) Je bilo kar nekaj sprememb in novih featurjev, ampak avtopilot ni med njimi.

Grimnir3 ::

Torej se ti zdi zabavno da v pol leta niso nič naredili na tako kritični zadevi?

Res si vernik, ki bi še drek jedel in trdil da je boljši kot čokolada.

Autopilot v resnici že 3-4 leta ni bil posodobljen. Zabavno se mi zdi tvoje "testiranje" po neobstoječem updatu :)

Res si vernik, ki bi še drek jedel in trdil da je boljši kot čokolada.

Vernik? Ker sem prebral release notese? Zanimiva definicija :)

JazianG ::

Ti nisi vernik, ti si čist another level ;)))

Ti že veš. Ampak vsaj release notese preberem, da vem kaj je novega v avtu. Pa navodila, da znam šipo odmrznit :)

Aha že 4 leta ni bil posodobljen.
Kje pa so potem tiste stalne izboljšave?

Ja nevem kaj drugega naj naredim kot vklopim defrost?
Po 10ih minutah še ni rešilo brisalcev pa sem potem pomagal z rokami da sem osvobodil brisalce.

Mogoče imaš super defrost?
Wipers defrost?
Daj povej no.

No res pa lahko sedaj avto odklenem z apfel uro.
Vauuu res napredek, software defined avto ki je leta pred konkurenco, ampak avtopilota že 4 leta niso posodobili. Važno pa da hipiji z uro oklepajo avto.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

Izboljšave česa? Avtopilota? Saj ni nobenih izboljšav, ne vem kje si jih ti videl.

Po 10ih minutah še ni rešilo brisalcev pa sem potem pomagal z rokami da sem osvobodil brisalce.

Tesla recommends activating climate settings at least 30-45 minutes before departure (see Operating Climate Controls). Preconditioning times depend on outside temperature and other factors. The mobile app will notify you once your vehicle has reached the desired preconditioning temperature.

Po mojih izkušnjah je sicer že 10-15 minut dovolj. Ampak očitno si imel res veliko ledu gor. Bi moral pustiti še par minut.

No res pa lahko sedaj avto odklenem z apfel uro.
Vauuu res napredek, software defined avto ki je leta pred konkurenco, ampak avtopilota že 4 leta niso posodobili. Važno pa da hipiji z uro oklepajo avto.

Ja, tole je super za morje ali kakšne športne podvige. Ne rabiš telefona sabo.

kow ::

Grimnir3 je izjavil:

Aha že 4 leta ni bil posodobljen.
Kje pa so potem tiste stalne izboljšave?

EU birokracija te je zascitila pred moderno tehnologijo, jebiga.

Nekaj mesecev nazaj je Tesla napovedala.
Q1 2025
- FSD in Europe (pending regulatory approval) ?
- FSD in China (pending regulatory approval)

Kaj pomeni "in Europe" nimam pojma. Koliko bodo zamujali, pa tudi ne, hehe.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

temni_princ ::

Ko bi vsaj bilo res v Q1. Isti dan menjam MY s HW3 za Juniperko.

Regulacije je ogromno. Poln FSD bo verjetno pri nas šele 2028..

codeMonkey ::

Na osnovi cesa 2028? Imas kaksen link da se bo v EU regulativa spremenila?

Poglej si konec zgornjega videa (kjer spekulira).

Kolikokrat se je EU regulativa spremenila v zadnjih letih? Ce se je veckrat, to pomeni da se bo verjetno spreminjala tudi v bodoce?

Gregor P ::

Vsekakor je dobro, da EU ne dopušča, da smo milijarderjevi poskusni zajčki v prometu.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

JazianG ::

codeMonkey ::

kow je izjavil:

Poglej si konec zgornjega videa (kjer spekulira).

Kolikokrat se je EU regulativa spremenila v zadnjih letih? Ce se je veckrat, to pomeni da se bo verjetno spreminjala tudi v bodoce?

Kolikokrat glede tega? Postavili so level 3 in malo so povisali hitrost ipd. Bistveno se pa ni spreminjalo, v osnovi pa ne vidim razloga za spreminjanja koncepta. Pac razlicni level 3 scenariji in pa kaksni res omejeni prvi level 4 mogoce pridejo, to je pa to. Za osebna vozila seveda.

Zgodovina sprememb…

Pithlit ::

temni_princ je izjavil:

Ko bi vsaj bilo res v Q1. Isti dan menjam MY s HW3 za Juniperko.

Regulacije je ogromno. Poln FSD bo verjetno pri nas šele 2028..

Dokler bodo vozniki iz mesa in krvi... FSD-ja ne bo. To da moraš met tam neke roke na volanu pa bit skoz pripravljen posredovat pač ni FSD pa da se zdej cel svet na trepalnice postavi.
Life is as complicated as we make it...

Pa saj se lahko vsak pri sebi vpraša, komu od teh bi pustil svojega otroka, da ga avtonomno vozi v vrtec; Waymu ali Tesli?>:D

Gregor P je izjavil:

Pa saj se lahko vsak pri sebi vpraša, komu od teh bi pustil svojega otroka, da ga avtonomno vozi v vrtec; Waymu ali Tesli?>:D

Trenutno Waymu, če bi živel na tistih 7 lokacijah, kjer Waymo vozi. Realno pa nobenem, ker živim v Sloveniji kjer ne Tesla ne Waymo ne ponujata avtonomne vožnje.

Čez nekaj let pa to verjetno ne bo več vprašanje, ker bo Waymo še vedno vozil v nekaj večjih mestih, Tesla pa povsod.

MikeRotch je izjavil:

Gregor P je izjavil:

Trenutno Waymu, če bi živel na tistih 7 lokacijah, kjer Waymo vozi. Realno pa nobenem, ker živim v Sloveniji kjer ne Tesla ne Waymo ne ponujata avtonomne vožnje.

Čez nekaj let pa to verjetno ne bo več vprašanje, ker bo Waymo še vedno vozil v nekaj večjih mestih, Tesla pa povsod.

Tesla bo čokolado zavijala. Waymo pa svizce.

Dok se praktično vsi avti ne bodo v real time med sabo pogovarjali, ti ne boš videl FSD (razen v obliki FUD-a s katerim te tvoj mesija futra).

Ne zato ker avtomatika tega ni sposobna. Ampak zato ker bo človeški faktor vso to avtomatiko zjebal.

Upas staviti?

A da leta 2028 ne bomo imeli avtomnih vozil ki bi vozili povsod in imeli 'Tesla' značko na sebi? Ja. Upam.

Vidim, da ne upas. Ze spreminjas izjavo.

kow je izjavil:

Vidim, da ne upas. Ze spreminjas izjavo.

Res? No enlighten me.

Si ze dementen? Se opravicujem, nisem vedel da imas tak problem. Te bom pustil pri miru.

Ok, ti bom razložila.

Začelo se je s tem "Poln FSD bo verjetno pri nas šele 2028." kar začuda hkrati pomeni tudi "čez nekaj let".

Nadaljuje se s tem "Čez nekaj let pa to verjetno ne bo več vprašanje, ker bo Waymo še vedno vozil v nekaj večjih mestih, Tesla pa povsod."

S tem da FSD baje pomeni "full self driving". Kar implicira to da ne rabi človek posredovat. Ker pa za FSD očitno rabiš bit tam z rokami na volani in v stalni pripravljenosti... pomeni da je FSD v resnici en navaden FUD. Verjetno je zato treba dodat "full FSD", kar v tem primeru pomeni avtonomnost (in točno to kar si ljudje predstavljamo pod "popolno samovozeča vozila").

Ergo, točka 1 = do leta 2028.
Točka 2 = tesla.
Točka 3 = avtonomna.

Ja si upam stavit. Tudi če se greš ti žaljivo budalo delat in gol premikat za dodatnih par let.

Jaz grem stavit da bom prej avto menjal kot bomo v EU doživeli vsesplošnen FSD, ki bo vozil povsod in vozniku ne bo treba imet rok na volanu.

Torej pred 2030,ne pričakujem tega od nobenega.
Ne od Tesle, ne od koga drugega.

Za začetek lahko Tesla naredi delujoč radarski tempomat, ki ne izvaja fantomskega zaviranja.
To jim očitno ne gre ampak FSD bo pa drugo leto.

Majkemi. :))

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

Pithlit je izjavil:

Dok se praktično vsi avti ne bodo v real time med sabo pogovarjali, ti ne boš videl FSD

Aja?

kow je izjavil:

Pithlit je izjavil:

Dok se praktično vsi avti ne bodo v real time med sabo pogovarjali, ti ne boš videl FSD

Aja?

Ja.

Nam lahko razlozis zakaj tocno se morajo "pogovarjati med sabo" in kaj naj bi se pogovarjali?

Predlagam tudi tecaj anglescine. Full self driving ne pomeni popolnoma samovozeca vozila.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Nam lahko razlozis zakaj tocno se morajo "pogovarjati med sabo" in kaj naj bi se pogovarjali?

Zato da vedo kaj ima namen kdo narest. Pa mogoče še delit podatke o tem kaj se v bližini lokacije dogaja.

Si upaš gol premaknit?

kow je izjavil:

Predlagam tudi tecaj anglescine. Full self driving ne pomeni popolnoma samovozeca vozila.

Ne? Kaj pa?

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

Popolnoma vozeca vozila. Moral bi napisati tecaj slovenscine, tukaj sem kiksnil.

Pithlit je izjavil:

kow je izjavil:

Zato da vedo kaj ima namen kdo narest. Pa mogoče še delit podatke o tem kaj se v bližini lokacije dogaja.

Si upaš gol premaknit?

Upam se staviti, da se avtomobili ne rabijo pogovarjati med sabo, da lahko vozijo. Zlahka.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Popolnoma vozeca avtomobila. Moral bi napisati tecaj slovenscine, tukaj sem kiksnil.

Aha, self driving pomeni da so vozila vozeča? Srček... Da ti ne precenjuješ svojih znanj?

Mogoce. Si pa upam staviti tisocaka, da se avtomobili ne rabijo pogovarjati med sabo, da samodejno vozijo. Si upas ti?

Zgodovina sprememb…

Za začetek kupi avto. :))

Ne. Si malenkost preveč premaknil gol. Ampak ok. Bom prekinila po merjenje e-penisov ker vidim da imaš gol na koleščkih.

nejc_nejc ::

Lahko vozijo sama, brez komunikacije, samo to je brezveze.
S kkmunikacijo kolicino kosov na tekoči km povečaš, za mnogo njih.

Ergo. Ne rabiš večati infrastrukture.
Ljudeki sami financirajo zadevo, direktno.
Isto kot z mobiji, sami jim vse na pladnu nosimo.:))

Pithlit je izjavil:

Ne. Si malenkost preveč premaknil gol. Ampak ok. Bom prekinila po merjenje e-penisov ker vidim da imaš gol na koleščkih.

Se vidi, da imas vagino.

Grimnir3 je izjavil:

Za začetek kupi avto. :))

Raje kupujem delnice. Ti mi kar nosi denar. Hvala.

Zgodovina sprememb…

nejc_nejc je izjavil:

Lahko vozijo sama, brez komunikacije, samo to je brezveze.
S kkmunikacijo kolicino kosov na tekoči km povečaš, za mnogo njih.

Ergo. Ne rabiš večati infrastrukture.
Ljudeki sami financirajo zadevo, direktno.
Isto kot z mobiji, sami jim vse na pladnu nosimo.:))

Z medsebojno komunikacijo omogočaš avtonomni promet brez gromozanski investicij tako v infrastrukturo kot avtomobile same (ker enostavno vsi vpleteni lepo delijo podatke svojih senzorjev). Brez tega bo pač to težje izvest. In predvsem dražje pa bolj dolgotrajno. Definitivno bo treba mal več k par let.

Samovozeče vozilo ni problem narest. Konec koncev že ena navadna roomba zadosti tej kategoriji.

Pithlit je izjavil:

Ok, ti bom razložila.

Začelo se je s tem "Poln FSD bo verjetno pri nas šele 2028." kar začuda hkrati pomeni tudi "čez nekaj let".

Nadaljuje se s tem "Čez nekaj let pa to verjetno ne bo več vprašanje, ker bo Waymo še vedno vozil v nekaj večjih mestih, Tesla pa povsod."

S tem da FSD baje pomeni "full self driving". Kar implicira to da ne rabi človek posredovat. Ker pa za FSD očitno rabiš bit tam z rokami na volani in v stalni pripravljenosti... pomeni da je FSD v resnici en navaden FUD. Verjetno je zato treba dodat "full FSD", kar v tem primeru pomeni avtonomnost (in točno to kar si ljudje predstavljamo pod "popolno samovozeča vozila").

Ergo, točka 1 = do leta 2028.
Točka 2 = tesla.
Točka 3 = avtonomna.

Ja si upam stavit. Tudi če se greš ti žaljivo budalo delat in gol premikat za dodatnih par let.

Jaz nisem trdil, da bo FSD pri nas leta 2028. Ne vidim v prihodnost, zato se mi zdi napovedovanje letnic nesmiselno. Še posebej zato, ker

Sem pa prepričan, da leta 2028 avtonomna vožnja ne bo več tehnološki problem. Mnenje sem si ustavil na podlagi trenutnih posnetkov avtonomne vožnje, pogovorov z ljudmi, ki se vsak dan vozijo s FSD in napredkom, ki smo ga videli v zadnjih 2 letih.

Z medsebojno komunikacijo omogočaš avtonomni promet brez gromozanski investicij tako v infrastrukturo kot avtomobile same (ker enostavno vsi vpleteni lepo delijo podatke svojih senzorjev). Brez tega bo pač to težje izvest. In predvsem dražje pa bolj dolgotrajno. Definitivno bo treba mal več k par let.

Na trenutnih posnetkih vožnje s FSD se lepo vidi, da predvidevanje situacij ni ravno glavni problem.

Komunikacija med avtomobili sicer ne škodi, ni pa pogoj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MikeRotch ()

jernejl ::

Jaz napovedujem, da bodo do leta 2028 porihtali brisalce tako, da se ljudje ne bodo več pretirano pritoževali nad tem, da brišejo prehitro ali prepočasi ali po nepotrebnem.

Jaz napovedujem, da se bodo v tej temi nekateri vecno pritozevali. Ko bodo avti sami vozili, bodo nasli nov razlog.

jernejl je izjavil:

Jaz napovedujem, da bodo do leta 2028 porihtali brisalce tako, da se ljudje ne bodo več pretirano pritoževali nad tem, da brišejo prehitro ali prepočasi ali po nepotrebnem.

Jaz pa dvomim, da bodo brisalce kdaj porihtali. Nimajo pa brisalci nobene veze s FSD, tako, da niti ni toliko pomembno kdaj/če jih bodo porihtali.

Tudi brisalce bodo zagotovo porihtali. Ce ne prej, pa z novimi modeli. Samo vprasanje casa.

Zgodovina sprememb…

bm1973 ::

Nova zadeva je EREV...

To je končno EV avto, ki je uporaben.

Elektro pogon plus bencinski generator...

hojnikb ::

bencinski agregat pomeni sam da je ev del avtomobila zanic. Če imas dovolj veliko baterijo in dovolj efficient avto, bencina nerabis.
#brezpodpisa

Utk ::

bm1973 je izjavil:

Nova zadeva je EREV...

To ni nova zadeva, ampak stara in že zdavnaj propadla.

pegasus ::

Nova je samo kratica ... a ni to že bmw i3 imel? :)

nejc_nejc ::

Ma je blo že v pancar armadi.

a_borlak ::

bm1973 je izjavil:

Nova zadeva je EREV...

Opel Ampera, BMW i3, oboji so opustili, ker neuporabno.

Kupijo (pre)drag EV in potem ...
Poleg tega je polnjenje na javnih polnilnicah bistveno dražje od polnjenja doma. Zato nekateri vozniki električnih avtomobilov, da si skrajšajo iskanje parkirnega mesta in zagotovijo brezplačno parkiranje, svoj avto polnijo zgolj navidezno. Avto in polnilnico povežejo s kablom, a polnjenja ne sprožijo.

https://n1info.si/novice/slovenija/maml...
««
1196 / 1196
»
»»