» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1362 / 1362
»
»»

deco16 ::

Lej to so sam priporočila. Vtičnica je šibek člen, lahko ima tudi samo 1,5mm2 kabel dolg do nje, slab kontakt itd.

Tudi gumo lahko napumpaš na 4 bare in bo delalo, vse dokler ne bo.

Na vtičnicah piše MAX 16A, ni pa to za konstanten tok kot polnjenje EVja je.

Mama je 20 let peglala na eni vtičnici, potem pa en dan ni delalo. bil je slab kontakt in sem moral menjat žice do razveza.

Grimnir3 ::

deco16 je izjavil:

Lej to so sam priporočila. Vtičnica je šibek člen, lahko ima tudi samo 1,5mm2 kabel dolg do nje, slab kontakt itd.

Tudi gumo lahko napumpaš na 4 bare in bo delalo, vse dokler ne bo.

Na vtičnicah piše MAX 16A, ni pa to za konstanten tok kot polnjenje EVja je.

Mama je 20 let peglala na eni vtičnici, potem pa en dan ni delalo. bil je slab kontakt in sem moral menjat žice do razveza.

Vtičnica bi morala ime 2,5mm kabel če je po pravilih.
Polnjenje je omejeno na 13A, to je omejitev same tesline polnilnice.

Jaz sem eno leto filal tako, potem sem uredil okolico in spotoma potegnil 3f elektriko in dodal 3f polnilnico.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

Gambino ::

Nova študija v Nemčiji je razkrila zanimivo navado med vozniki električnih avtomobilov - mnogi med polnjenjem baterij posežejo po hitri in nezdravi hrani.

Raziskava, ki jo je zavarovalnica DA Direkt izvedla med 2500 vozniki, je pokazala, da vsak drugi lastnik električnega avtomobila čas polnjenja porabi za obrok ali prigrizek.

Strokovnjaki opozarjajo, da lahko pogosto uživanje mastne in sladke hrane med polnjenjem avtomobila dolgoročno povzroči povečanje telesne teže, kratkoročno pa tudi zmanjša koncentracijo med vožnjo.

Sporočilo raziskave ni kritika električnih avtomobilov, temveč opozorilo, da bi morali vozniki med odmori za polnjenje bolj paziti na svoje navade in prehrano.

iKst_ ::

Ti pa ne spremljaš redno te teme, a? :)

mehatronik12 ::

Tukaj vsi v eno trdite , da se EV avto že sedaj bolj splača kot ICE.

Po tej logiki, bi lahko ukinili EV subvencije!

Dogaja se ravno obratno, EV subvencije se bodo povečale
"Z 18. junijem bo najvišja subvencija za električne avtomobile zvišana na 7.800 evrov"

==> Prodaja EV v 2025 je bila 11%
==> V 2026 bo najverjetneje med 15-20%.

Dogaja se točno to kar vam pravim že cel čas. Da bi dosegli nek zavidljiv delež EV je treba obdavčit ICE še bolj in subvencije povišat na EV.

Kaj se bo zgodilo čez nekaj let.
Subvencije bodo seveda šle stran (avti bodo dražji), elektrika bo dražja, ker imamo omrežje tak slabo da potrebuje ogromne investicije in tudi proizvodnja elektrike je vedno dražja + še denar za nov NEK.
Dobili bomo nek nov davek na elektriko, ki bo moral pokriti 1 milijardo trošarin na ICE.
==> AI izračuna ceno elektrike čez 10 let 0,5EUR na kw/h
In končno bomo naredili nekaj dobrega za planet, manj ljudi si bo lahko privoščilo avto ;).

Sam sem mnenja , da je to vse skupaj zgrešeno. Od dajanja denarja kitajcem nimamo na dolgi rok čisto nič!
==> Boljša rešitev obdavčit vse avte isto in tudi bolj
==> Ves ta denar vložit v proizvodnjo elektrike in distribucijo, NEK, Hidro, Solar,itd... in izgraditi zalogovnike,vodne, baterijske, kompresijske, vodikove, itd..
==> Rezultat dobimo cenejšo in bolj stabilno elektriko

==> Ljudje se pa naj sami odločijo, kaj bodo kupili EV,ICE, hibrid, vodik, bicikl, skiro al pa karto za vlak avtobus

Zgodovina sprememb…

RedDrake ::

Točno to - narediti je potrebno to kar so norvežani že dolgo nazaj.
Golf je stal več kot loaded Tesla S. In potem se "čudimo" da je tam prodaja ICE strmoglavila.
Nabijmo 200% DMV na vse kar ima kakršenkoli tailpipe, ukinemo subvencijo in smo. Twingo EV bo 20k, Clio ICE bo 40k, dacia mogoče samo 30k pa smo zmagal. Al' neki tac'ga.
Prava stvar nikoli ne rabi subvencije ali pa netmeteringa.
Ampak hej, kdo sem jaz da vem kaj je prava stvar - to bo trg povedal - samo ne v tem primeru - tu bo pa država povedala. The dissonance is real.

bm1973 ::

A obstaja kak page EV avtov, kot recimo geizhals.eu za računalniške zadeve?

RedDrake je izjavil:

Golf je stal več kot loaded Tesla S. In potem se "čudimo" da je tam prodaja ICE strmoglavila.
Nabijmo 200% DMV na vse kar ima kakršenkoli tailpipe, ukinemo subvencijo in smo. Twingo EV bo 20k, Clio ICE bo 40k, dacia mogoče samo 30k pa smo zmagal. Al' neki tac'ga.
Ampak hej, kdo sem jaz da vem kaj je prava stvar - to bo trg povedal - samo ne v tem primeru - tu bo pa država povedala. The dissonance is real.

Pol tudi ne rabi nabijanja DMV...

Če je prava stvar, bo pač trg naredil svoje...
Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje.
Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet
skrivljen, biča vajen in željan! [Ivan Cankar]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

RedDrake je izjavil:

Največja ironija je to, da oni lahko to edini naredijo ravno zaradi nafte in plina.
Primerjat katerokoli državo z njimi nima smisla.

"Norveška vlada je leta 2025 uvedla shemo "Norgespris", ki bo trajala vsaj do konca leta 2026. Ta shema gospodinjstvom omogoča:Fiksno ceno: Možnost zakupa elektrike po subvencionirani ceni okoli $0,04$ EUR/kWh (za samo energijo, brez DDV in omrežnine)."

Oni z vsem tem EKO sranjem poskrbijo da je pri njih bolj čist zrak.
Celotna svet/zemlja pa je zaradi te njihove EKO agende bolj onesnažena saj, da so lahko financirali vse to leta 2025/2025 imeli največjo povečanje proizvodnjo nafte inj plina.

bm1973 je izjavil:

RedDrake je izjavil:

Pol tudi ne rabi nabijanja DMV...

Če je prava stvar, bo pač trg naredil svoje...

Mobile.de :D in obklukaš EV

Zgodovina sprememb…

iKst_ ::

Dobili bomo nek nov davek na elektriko, ki bo moral pokriti 1 milijardo trošarin na ICE.

Trošarine od nafte se pod črto porabijo predvsem za saniranje škode, ki nastane zaradi kurjenja nafte in subvencije, ki grejo naftni industriji.

20kWh / 100km po 0,5€ na kWh je še vedno samo 10€. To je še vedno ceneje kot večina ICE pri trenutnih cenah.

pegasus ::

bm1973 je izjavil:

Da, išči "EV database".

Samo nikjer ni pa konkretnega primerjalnika, tako kot geizhals, z N filtri po vseh realnih in imaginarnih parametrih. To bi za vozila res "prijalo" - da rečeš - rabim moč vsaj 150kW, učinkovitost pri 110km/h vsaj 200Wh/km, baterijo vsaj 60kWh, hlajenje sedežev, el. prtljažnik, frunk, ... in potem pade ven "nek" izbor.
Znanstvena fantastika, vem. Ampak tako nekako kot prava stvar že 20 let.

codeMonkey ::

mehatronik12 je izjavil:

"Z 18. junijem bo najvišja subvencija za električne avtomobile zvišana na 7.800 evrov"

Avto je v osnovi strosek, tako da vprasanje kaj se splaca. Je pa v osnovi boljsi avtomobil za mnoge. In jaz sem kupil elektricni avto brez subvencije v AT. Jih ni bilo vec. Lahko lobiras za ukinitev, ce te tako moti. Janez bo vesel. Ali pac mislis da si s tem provokativen in bos zdaj sprozil ne vem kaksne reakcije. Marsikdo tu vejramem da bi kupil elektricarja tu tudi brez. Niti ni vcasih tako velika razlika. Npr. v AT ni subvencij, ti pa Tesla da zato financiranje brez obresti tam.

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

RedDrake je izjavil:

Samo nikjer ni pa konkretnega primerjalnika, tako kot geizhals, z N filtri po vseh realnih in imaginarnih parametrih. To bi za vozila res "prijalo" - da rečeš - rabim moč vsaj 150kW, učinkovitost pri 110km/h vsaj 200Wh/km, baterijo vsaj 60kWh, hlajenje sedežev, el. prtljažnik, frunk, ... in potem pade ven "nek" izbor.

Glede iskalnika po filtrih za EV - sam še nisem zares iskal tako, da ne vem, kaj je dobro in kaj ne - ampak vidim na spletu npr. https://evkx.net/models/

Sicer imaš pa tudi na EV-Database več filtrov na voljo, a seveda še vedno ne zajameš vsega prej zgoraj napisanega/zaželenega.

Vse to potem kombiniraš še z Bjørn's EV Database (npr. učinkovitost pri 110 km/h ipd.).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

SambaShare ::

mehatronik12 je izjavil:

Kaj se bo zgodilo čez nekaj let.
Subvencije bodo seveda šle stran (avti bodo dražji), elektrika bo dražja, ker imamo omrežje tak slabo da potrebuje ogromne investicije in tudi proizvodnja elektrike je vedno dražja + še denar za nov NEK.
In končno bomo naredili nekaj dobrega za planet, manj ljudi si bo lahko privoščilo avto ;).

Elektriko si vseeno deloma lahko pridelaš sam. Imaš varovalko, pred veliko podražitvijo.

codeMonkey je izjavil:

mehatronik12 je izjavil:

Avto je v osnovi strosek, tako da vprasanje kaj se splaca. Je pa v osnovi boljsi avtomobil za mnoge. In jaz sem kupil elektricni avto brez subvencije v AT. Jih ni bilo vec. Lahko lobiras za ukinitev, ce te tako moti. Janez bo vesel. Ali pac mislis da si s tem provokativen in bos zdaj sprozil ne vem kaksne reakcije. Marsikdo tu vejramem da bi kupil elektricarja tu tudi brez. Niti ni vcasih tako velika razlika. Npr. v AT ni subvencij, ti pa Tesla da zato financiranje brez obresti tam.

"Marsikdo tu vejramem da bi kupil elektricarja tu tudi brez. Niti ni vcasih tako velika razlika. "
Pomoje še sam sebi ne verjameš. Subvencija ti pokrije tretjino cene v nekaterih primerih kako ni razlike?
Pri tistih ki kupijo Teslo Y LR za 60k€ res to ni bistveno ali pa BMW IX za 90k€.
==> Pri zelo prodajanem Leap T03 v SLO pa je to bistveno, upam staviti da brez subvencije ne doseže niti 10% trenutne prodaje.

In teh 7800€ gre direktno kitajcem.

Imas eno stran nazaj listo. Leapmotor je izjema med Teslama, Skodo, VW ID.7 in ostalimi precej drazjimi vozili. Ce bi bilo tako kot ti trdis, bi bil prvi in Donfeng drugi, pa potem dalec naprej ostali. Pa ni tako. Prakticno vseeno ce ni teh dveh.

Zgodovina sprememb…

In napisal sem vcasih, ter dal primer ko proizvajalec pac da nek popust kot je financiranje v AT za primer Tesle.

DamijanD ::

Vprašanje je koliko bi prodajne cene avtov padle, če ne bi bilo subvencije? Ali mislite, da ne bi bilo nobenih sprememb?

kow ::

RedDrake je izjavil:

To ti zlahka naredi AI. Je pa res, da mu bos dati vec kot 1 stavek navodil.

Blinder ::

DamijanD je izjavil:

Vprašanje je koliko bi prodajne cene avtov padle, če ne bi bilo subvencije? Ali mislite, da ne bi bilo nobenih sprememb?

Po moji laični logiki bi padle za toliko, kolikor je subvencija. Tako da na koncu bi stal avto isto. Po drugi strani če tisti eksperti tam gor pravijo, da so avti s subvencijo cenejši za končnega kupca potem bo na tem vsaj nekaj, mogoče tudi 99% resnice.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i5-14400f rtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

kow ::

DamijanD je izjavil:

Za proizvajalce je najbolj bedno, ce ni predvidljivosti. Idealno bi EU rekla: vsako leto za 1000e manj subvencije ali nekaj podobnega. In industrija bi ze poracunala katere modele in kdaj spraviti na trg. Samo potem EU ne bi nujno zadela svojih tarc. EU je zbirokratiziran drek.

DamijanD ::

Nemčija april 26:

Zanimivo, da imajo v Nemčiji prilagodljivo subvencijo (glede na materialni položaj kupca in št. otrok).

Utk ::

Ti mater, tega pa še v sovjetski zvezi niso imeli.

Po moje se bi avti tak nekje do 30k pocenili praktično za subvencijo, tisti nad 30k pa niti ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

codeMonkey je izjavil:

Imas eno stran nazaj listo. Leapmotor je izjema med Teslama, Skodo, VW ID.7 in ostalimi precej drazjimi vozili. Ce bi bilo tako kot ti trdis, bi bil prvi in Donfeng drugi, pa potem dalec naprej ostali. Pa ni tako. Prakticno vseeno ce ni teh dveh.

Leapmotor T03 je fugly "praktičen" avto - kot včasih Hyundai atos, pa Suzuki wagon/Opel <neki>, Suzuki maruti in podobne "spake".
Kupil je/bi tisti, ki je (bil) na 3/4 slep ali pa je avto res samo "orodje". Takih ni zelo veliko.
Dongfeng box je pa še vedno "drag" avto - 25k pred subvencijo marsikoga izloči iz igre.
Raje počakajmo kaj bo s Twingičem - jaz sem jih že presentljivo veliko videl na cesti in sumim da bo to podobna masovka kot Clio 2 (in Storia), ko je bil to ubiquitous avto po celi državi - delno zaradi tega ker so jih delali v revozu, delno ker je bil res bang-for-buck.

temni_princ ::

Pri EV bi bolj zaupal Kitajcem kot Francozom. Me zanima kako se bo primerjal z BYD Dolphin.

Pravzaprav so Renaultovi EV sklopi eni najbolj zanesljivih. Ja, imajo tipične "francoske" težave - ki pa so nepovezane z EV sklopom (narobe nastavljen robot za Megana, ki je povzročil zamakanje sprednjih vrat je že ena taka "francoska zmaga"). Kitajci se morajo še dokazati - itak je pa design pri avtu izjemno pomemeben - ne tega podcenjevati. Tudi novi Fiat panda (meni) izgleda super.
Evropejci znajo v tem segmentu bit konkretna konkurenca Kitajcem - ki jim gre bolj od rok kopiranje izgleda raznih švabskih premium znamk.
««
1362 / 1362
»
»»