Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
BigWhale ::
codeMonkey je izjavil:
Zdaj ko so uradno zaustavili proizvodnjo Model S/X, bo pa sploh zanimivo spremljati kako bo z nadgradnjami.
Ni blo treba niti treba ustaviti proizvodnje. Tudi Model 3 je v ZDA ze ostal brez lane keepinga, ne mores ga vec kupiti, v osnovnem paketu dobis samo traffic aware cruise control. Za kaj vec moras kupit FSD.
Ze kupljeni avtomobili se vedno imajo TACC in Autosteer, vendar ta dva kosa software-a ze dolgo nista dozivela neke nadgradnje. In po tem, ko so Tesla fanboyi ze leta govorili kako bomo zdaj zdaj dobili 'single stack', ki bo zdruzil FSD in TACC+Autosteer (kar bi imelo smiseli), se to zelo verjetno ne bo zgodilo. Obstojeci avtomobili bodo ostali na buggy softwaru, ki je poln bugov, novi bodo imeli pa samo FSD, ki pa ne bo poceni.
Avto, ki se stalno izboljsuje v zadnjih dveh letih sicer dobiva popravke, in malekostne izboljsave, vendar pa, razen matrix luci, ni bilo nekih ground breaking stvari. So bile, vsekakor, nihce ne zanika tega. Ampak nove igre, podpora za Audiable, in nov lightshow, so zgolj igracke, potnike pa se vedno premetava po avtu zaradi shitty stop-n-go algoritma za spremljanje prometa.
codeMonkey je izjavil:
Imas vec kot rabis. Ucis ga lahko parkirati in nato izvede manever sam (lahko si v avtu ali v blizini) vsakic ko prides na shranjeno lokacijo. Podobno tudi med avtomobili, ko zazna prostor. Pomik preko telefona. ADAS za moje pojme dela odlicno.
Pffft! To ni nic! A bo tvoj avto znal sluzit dnar medtem, ko bos ti v sluzbi? Ker moj bo! Res, majkemi, Elon je to reku! :>
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()
deco16 ::
codeMonkey je izjavil:
2025 Elroq, prakticno full spec (minus AWD/RS ter ok 21" platisca ne 22"). Izbiral med Y in tem. Jesenski imajo se novejsi HW in so dodatno nadgradili tudi ADAS s prepoznavanjem semaforjev in drugimi funkcijami.
Imas vec kot rabis. Ucis ga lahko parkirati in nato izvede manever sam (lahko si v avtu ali v blizini) vsakic ko prides na shranjeno lokacijo. Podobno tudi med avtomobili, ko zazna prostor. Pomik preko telefona. ADAS za moje pojme dela odlicno. Ne vem no. Kar sem jaz gledal Korejce, mi ni bilo nic tako dobrega, da bi jih postavil pred VAG. Ko pa gremo na se drazja vozila, pa je BMW itak postavil standard z iX3, to je zdaj iz testov jasno.
Super da so 2025 letnik končno zrihtali.
Zdej pa za 2021 letnik. Neodziven zemljevid in ostalo, kar še požrem. To pa da mi pol na Android Avto šteka dotik in kdaj random kar ne poveže z telefonom pa ne.
Pri korejcu pa z kitajskim wireless donglom pa brez težav, se sploh ne spomnim da kdaj nebi delalo.
Pa travel assist živčen na regionalni, za vsako slabo črto potegne volan nekam.
Sej kakšne stvari so ok, samo kaj mi pomaga 13" zaslon če vse skupaj porazno. Pa baje da je blo včasih še hujši. Da ne govorim da so z updatom zjebali SOS modul in so pol množično zarad SW zajeba menjavali te module namesto da bi resetirali counter.
Uglavnem super da si z 2025 modelom zadovoljen, sam tej biseri lahk v parih letih še marsikaj pokvarijo :D
Tko da ja, z moje izkušnje je bil in še je korejc veliko boljši.
codeMonkey ::
Ja, to so se eni prvih modelov, in s popravki so jih uspeli nekoliko izboljsati. Vsekakor ni vse idealno, in vcasih znajo biti tudi prevec konservativni - samo zarad njih imamo LTS branch dolocenega produkta, pa bi prehod na novejso razlicico sigurno pomagal tudi pri odzivosti, ampak jih ne bos preprical, ne bodo sli v prevelike spremembe, ker se bojijo podobnih zadev, ki jih omenjas zgoraj. Vprasanje pa kako bodo slo naprej in kaj bodo potegnili iz conske arhitekture Riviana. Malo je mimo, da postavijo Cariad, nato pa namesto da bi jim zaupali razvoj platform za naslednje desetletje, gredo zadeve kupovati in strikati skupaj. Rivian naj bi sicer imel dober tech, ampak nekih izkusenj pa tudi se nima. Kakorkoli, ze to pomeni vsaj da poskusajo in delajo na tem.
To, da pa na korejskem avtu imas AA in kitajski dongle, pa ne more biti stanje tehnike za "racunalnik na kolesih". Vsekakor upam da se tu ne konca :D
To, da pa na korejskem avtu imas AA in kitajski dongle, pa ne more biti stanje tehnike za "racunalnik na kolesih". Vsekakor upam da se tu ne konca :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Liker ::
Kot sem jaz razumel ima deco16 kono prve generacije ali pa originalnega ioniqa. Oboje je osnovano na enakem infotainment "techu" kot moj Tucson, ki datira vsaj v 2015. Tako da stanje tehnike za 10+ let star dizajn je več kot super in še ni "računalnik na kolesih". Še več, jaz bi z veseljem kupil vozilo, ki bi imelo tak infotainment danes.
Koliko pa so napredovali vmes? VAG bo zdaj ven prisel s se eno iteracijo na "neo" modelih in Polotu. In ja, ti bi ze mogocoe kupil, Kitajcki in velika vecina drugod pa ne, in smo spet na zacetku debate: https://slo-tech.com/forum/t237521/p872...
deco16 ::
Pač ja kupil sem 3 leta novejši EV(korejc -> VAG). Starejši je podpiral AA samo prek usb kabla, dodal sem kitajski dongle ker sem hotel imeti wireless AA in je ta enako deloval kot prek kabla. To sem samo omenil.
Pač kar sem hotel povedat je da je pač infotaiment šel na slabše. Pa da nebo pomote, pred tem sem imel še e-Golfa in je tam infotaiment delal čist ok.
Res so zajebali vmes v letih 2020-2024 oziroma s to MEB platformo.
Avto je drugače super samo je malo grenkega priokusa ;)
Pač kar sem hotel povedat je da je pač infotaiment šel na slabše. Pa da nebo pomote, pred tem sem imel še e-Golfa in je tam infotaiment delal čist ok.
Res so zajebali vmes v letih 2020-2024 oziroma s to MEB platformo.
Avto je drugače super samo je malo grenkega priokusa ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: deco16 ()

endelin ::
Prve slike i3 že na spletu. So spet "ušle". 
Kaj pa vem. Bo treba videti v živo kjer so ponavadi bimerji dosti boljši kot na slikah ;-)
Kaj pa vem. Bo treba videti v živo kjer so ponavadi bimerji dosti boljši kot na slikah ;-)
Meni je hud. Zelo. Koncno po Giuliji spet kaksna lustna kompaktna sportna limuzina. Jutri pa uradna predstavitev zgleda. Torej se bo YT odprlo polno prispevkov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()