» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1359 / 1359
»
»»

Bici ::

Gambino je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Rabil bi limuzino z veliko baterijo (100+ kWh), ampak nikogar ne zanima taka stvar, ker je glupa zahteva. Dobis drazji in tezji avto za potrebo, s katero predvsem ven prihajajo ljudje, ki EV ne vozijo.

Za obcutek, Bjorn je nameril cez 500 km v lepem vremenu ter 120 km/h za iX3. Pa je SUV. Limuzina bi morala s to baterijo precej dlje. Tudi z Model 3 LR bi ze verjetno slo.

Kako da ne zanima, če bi EVji imeli domet 1000km, bi se jih prodajalo mnogo, mnogo več, smo pa šele pri stopnji, kjer ti EV na AC s predpisano hitrostjo 130km/h ne naredi niti 400km. Trenutni EVji so vsaj zame uporabni bolj za po mestu, kot kaj več. Ampak se dela na razvoju baterij, tako, da slej ko prej bo tudi to, da bomo prišli na nivo varčnih bencinarjev in dizlov, ne dvomim v to, potrebno je samo počakat.

Zakaj bi s sabo vozil ogromno baterijo ves čas, ko pa povprečen voznik dela nekih 30km/dan ?

Mnogo bolj pomembna je polnilna mreža, kot pa ekstremno velike baterije.

Grimnir3 ::

Itak. Največ se proda cliotov pa majo dosega sam 500-600km.

Če sedajle vržem v navigacijo lj - hotiza -lj, me pelje nazaj grede na MB SC za 5 minut.

5 min polnjenja ob predvideni 4+ ure vožnji. Konec sveta, kaj pa vem ?

Zgodovina sprememb…

damirj79 ::

Grimnir3 je izjavil:

Itak. Največ se proda cliotov pa majo dosega sam 500-600km.

Če sedajle vržem v navigacijo lj - hotiza -lj, me pelje nazaj grede na MB SC za 5 minut.

5 min polnjenja ob predvideni 4+ ure vožnji. Konec sveta, kaj pa vem ?

Clio stane 15-16k€. Tesla 3 stane 2x toliko. Ok nista enak velikostni razred, ampak zavoljo dosega ju dajmo skupaj (čeprav Tesli še malo zmanjka). Namesto Tesla 3 dajmo kaj drugega, ampak kaj? Konec sveta? Kaj pa vem...

iKst_ ::

Noben nikoli na svetu ni kupil Cliota, ker ima 600km dosega.

damirj79 ::

Stari, končno. Bingo.

V primeru ICE je to še najmanjša skrb. Razen ko greš res proti nizkim velikosti rezervoarja, kot npr v Smartu kjer je 300km že dosti :) V primeru EV je pa to ena izmed pomembnih lastnosti (ne trdim da najbolj pomembna, ker to ni), tudi o tem se namreč tudi vi, stari EV mački, pogovarjate dokaj pogosto.

codeMonkey ::

Clio je tudi zanic avto za na AC. Zvozis pa ze brez scanja to stiri ure dolgo pot, ce ze moras. Preostalih nekih 360 dni v letu, ko se z njim vozis po mestu (ker zakaj bi drugace kupil Cliota), pa je marsikateri EV avtomaticno bistveno bolj udoben.

Zgodovina sprememb…

Sumenjak ::

Nevem zakaj toliko komplicirate. Jaz trenutno kupujem model 3 long range, ker je no brainer. Vsak mesec zatankam 300e. Nevem, zakaj bi kupil klasični avto in plačeval 300e benza + kredit/leasing. Seveda tu igra pomembno vlogo, da imam doma sončno elektrarno. Tesla me pride 400e na 6let eko sklad kredit. Izključno zaradi tega kupujem EV, ker bon prišparal 200e+ mesečno napram klasiki. Domet me ne skrbi, ker za vsakodnevno vožnjo(100km+) ima dovolj.
Glede potovanja pa bom že potrpel te postanke, če lahko vsaki mesec prišparam zaradi tega. Aplikacija ABRP(a better route planner) pravi, da imam pri hitrosti 130km/h 2 postanka do Dubrovnika. To bom sicer junija, ko dobim avto, testiral. Lahko objavim rezultate, če koga zanima.

Edit:
Vsakemi, ki se tak izračun ne izzide oz. ne prišpara z EV kupi klasiko in vozi 1000km v enem kasu, če mu tako zapaše. Na trgu je ogromno izbire pri EV in ICE. Vsak lahko kupi kar mu paše.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Sumenjak ()

iKst_ ::

V primeru ICE je to še najmanjša skrb.

Res je. Doseg je najmanjša skrb. Večja skrb je redno obiskovanje bencinskih, enkrat ali 2x letni servisi, zabijanje denarja za bencin, ogrevanje avtomobila, preden ga lahko stisneš na obrate...

To, da noben avto oz. nobena vrsta pogona ni popolna smo pa že večkrat povedali. Razlika je v tem, da je elektrika boljša za veliko večino ljudi.

V primeru EV je pa to ena izmed pomembnih lastnosti (ne trdim da najbolj pomembna, ker to ni), tudi o tem se namreč tudi vi, stari EV mački, pogovarjate dokaj pogosto.

Med sabo praktično nikoli. Za te debate mora skoraj vedno biti prisoten nekdo, ki misli, da je pameten, ampak v resnici zadeve niti približno ne pozna.

kow ::

Zdi se mi, da proizvajalci BEV premalo poudarjajo koliko je vreden cas. Ce imas manj servisov, menjav olja..., pridobis cas. Kar lahko v veliki meri negira obcasno charganje ob avtocesti.

telexdell ::

bm1973 je izjavil:

Moraš biti mazohist, in se res nič ne cenit, da greš tam na kavo in sendvič >:D.

Si že bil kdaj na kakšnem AC počivališču? Tam imaš Petrolovo črpalko in poleg restavracijo, kjer se lahko poje tudi kaj drugega kot sendvič? A po tvojem so vsi tisti tisoči, kateri tam jedo in pijejo mazohisti? Na lokalnih bencinskih pa se ne rabim ustavljat, zato je tam ICE še na slabšem. Doma imam pol minute dela, da v garaži vključim kabel v EV in se mi polni preko noči.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

MrStein ::

Tam jejo izključno zato, ker ni druge.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

codeMonkey ::

Seveda isti, ki jim je nekih 10 minut postanka vec totalno nesprejemljivo, ter planiranje totalen stres, redno zapeljejo z avtoceste da bi jedli vrhunsko hrano. Neplanirano seveda.

Zgodovina sprememb…

««
1359 / 1359
»
»»