Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
pegasus ::
Hub-motor 3-5kW za kolo je imel reci-piši: 8kg+, s tem da se stalno pojavlja vprašanje kako iz tega motorja odvest toploto.A to si motor od cirkularke hotel na bicikl zmontirat?
Jaz vsak dan po rokah valjam motorčke, ki iz 150g iztisnejo 1KW+.
Zdaj, ko imam krizo srednjih let, sem si omislil ene par krtačnih motorčkov, ob katerih smo si sline cedili kot mulci... se tresejo, iskrijo, smrdijo, prašijo in kljub temu iz 515g iztisnejo prek 700W.
Bici ::
Jaz sem gledal Ioniq5 EV-ja kako se goni po poligonu. Ni bilo videti da ima težave z močjo, navorom ali hlajenjem. To je Elaphe testiral svoje inwheel motorje.
Verjetno so večji izzivi udarci ki se prenašajo bolj direktno na motor, kot pa če je v šasiji. Ali pa mogoče cena?
Verjetno so večji izzivi udarci ki se prenašajo bolj direktno na motor, kot pa če je v šasiji. Ali pa mogoče cena?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Bici ()
Matevz96 ::
Statistika za Slovenijo Jan/26:
Lahko razlago te tabele? Na tretjem mestu je napisan Omoda 5 (ev) ki pa ima v stolpcu Jan napisano (predvidevam) 3 prodane.
#hooldthedoor
alekskac ::
Lih danes zjutraj sem enga na cesti srečal (Omoda 5 EV). Če sem prav videl jih prodajajo tudi pri Trobcu. Tam že za redne servise Opelčkov lupijo.
DamijanD ::
Vprašajte na urad, ki to pripravlja - jaz samo screenshot naredim in prilepim sem. Ampak se strinjam tukaj se lepo vidi, da nekdo dela preveč ročno, namesto, da bi imeli neke formulce ipd.
V letu 25 so imeli 5ko, če se ne motim v 2 vrsticah - ena je bila do npr julija, od julija naprej pa v drugi. Zakaj tega niso nikoli mogli združit nimam pojma. Tisto sem jaz potem skupaj dajal, da je bilo malo bolj reprezentativno...
V letu 25 so imeli 5ko, če se ne motim v 2 vrsticah - ena je bila do npr julija, od julija naprej pa v drugi. Zakaj tega niso nikoli mogli združit nimam pojma. Tisto sem jaz potem skupaj dajal, da je bilo malo bolj reprezentativno...
jan_g ::
Zanimivo, Insterja bi pričakoval precej višje, glede na to, da je dokaj praktičen in prostoren (za svojo velikost). Zgleda, da znajo Renault (pa tudi Emil Frey skupina/Leapmotor) bolje promovirati svoje avte.
codeMonkey ::
Inster ima tak specificen izgled IMO. Meni je vsec, ampak nisem ravno preprican da se splosna populacija strinja. Precej odvisno kako zena doma gleda na to, ker obicjano hocejo SUV :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
pegasus ::
Če kupuješ izgled, že več desetletij ni več ničesar nakupa vrednega na voljo ...
Tako da moraš kupovati funkcionalnost. In Inster je zelo visoko po tem kriteriju :)
Tako da moraš kupovati funkcionalnost. In Inster je zelo visoko po tem kriteriju :)
codeMonkey ::
Lahko filozofiramo, ampak stevilke kazejo da sta v tem segmentu R5 in Panda ocitno bistveno bolj privlacna. Seveda je to samo en mesec sele.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
J.McLane ::
Jaz sem se odločil za Insterja:
- Ima hlajenje baterije in preconditionnig (če ima TČ)
- Štiri odrasle osebe se lahko peljejo v razkošju (če ni nič v prtljažniku)
- Lahko prevažaš 2 m dolge predmete
- DC polnjenjenje s ~70 kW
Cena za 49kWh s TČ in winter paketom je podobna kot R5 s 40 kWh, ali Frontero/Pando/C3 s 44 kWh. R5 je na zadnji klopi premajhen, Stelantis modeli imajo pa LFP baterijo brez gretja in hlajenja.
Ampak sedaj sem spoznal Inster facebook skupino in me je začelo malo skrbet, crkujejo polnilci in vodne pumpe, na dele se pa baje čaka kar dolgo. V bistvu pri polnilcu, tisti ki polnjejo na 1 fazi s 7 kW jim crkujejo kot po tekočem traku, jasno nižja moč in 3 fazno polnjenje močno omili zadevo, ampak to ni ravno rešitev.
- Ima hlajenje baterije in preconditionnig (če ima TČ)
- Štiri odrasle osebe se lahko peljejo v razkošju (če ni nič v prtljažniku)
- Lahko prevažaš 2 m dolge predmete
- DC polnjenjenje s ~70 kW
Cena za 49kWh s TČ in winter paketom je podobna kot R5 s 40 kWh, ali Frontero/Pando/C3 s 44 kWh. R5 je na zadnji klopi premajhen, Stelantis modeli imajo pa LFP baterijo brez gretja in hlajenja.
Ampak sedaj sem spoznal Inster facebook skupino in me je začelo malo skrbet, crkujejo polnilci in vodne pumpe, na dele se pa baje čaka kar dolgo. V bistvu pri polnilcu, tisti ki polnjejo na 1 fazi s 7 kW jim crkujejo kot po tekočem traku, jasno nižja moč in 3 fazno polnjenje močno omili zadevo, ampak to ni ravno rešitev.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
enavlaka ::
LFP brez termalne regulacije je slaba naložba. Poceni za proizvodnjo, drago za vzdrževanje.
Tako majhen paket je neprimeren s tako površnostjo skrbi za baterije.
Tako majhen paket je neprimeren s tako površnostjo skrbi za baterije.