Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
kow ::
Za mestni avto tipo twingo.. si tezko predstavljam, da 1 faza ter 16A ne bi bilo dovolj. Mimogrede, ce imas avto v garazi pod blokom, kjer ni signala. Domnevam, da to ni vecji problem, ker se vedno lahko v appu vidis podatke preden si zapeljal v garazo? Kako je to reseno? Obstaja centralni streznik od proizvajalca, ki recimo na 10m posynca?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Alexius Heristalski ::
Tebi se prav vidi, da nimaš praktičnih izkušenj z EV. Z naprednim polnjenjem lahko tudi avto z baterijo 27 kWh prevozi celo Slovenijo, ne da bi predolgo visel na polnilnicah. Prav nobenega razloga ni, da bi se omejeval na mesto in ne hodil na daljše izlete z njim.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Alexius Heristalski ()
Magic1 ::
Alexius Heristalski je izjavil:
Tebi se prav vidi, da nimaš praktičnih izkušenj z EV. Z naprednim polnjenjem lahko tudi avto z baterijo 27 kWh prevozi celo Slovenijo, ne da bi predolgo visel na polnilnicah. Prav nobenega razloga ni, da bi se omejeval na mesto in ne hodil na daljše izlete z njim.
Seveda, študentje se tudi brez problema vozijo s javnim prevozom.
Magic
BigWhale ::
codeMonkey je izjavil:
Itak da ne, samo jaz sem razumel da je on bil relativno blizu, spremljal stanje in nato je bila realnost precej drugacna. Jaz sumim na obcasen izpad osvezevanja podatkov v tem primeru. Torej odpoved ze precej enostavnega sistema :)
Tocno to. Prakticno vedno pogledam tik preden sem na polnilnici, ali pa ko sem ze tam, in je staje skoraj vedno drugacno od realnega.
Porocanje o tem kolk je trenutno priklopljenih ni tolk tezko narest. Polnilnice lahko sproti posiljajo stanje, avto ga pa posodobi takrat, ko prikaze polnilnico.
Ni trivialo, je pa dalec od tega, da bi bilo blazno kompliciran.
N75 ::
Gregor P ::
Res je da, in ta padec kakovosti se dogaja že leta; začelo se je že pred pohodom EV na trg.
MNZ/ICE premium vozilo ... Mercedes ... nisem bil najbolj zadovoljen s kakovostjo vozila (moj občutek je, da je ta znatno padla; ...
Primeri: A-klasa, zaigrane oz. manipulirane predstavitve za novinarje pri S-klasi, ali npr. težave s kljukami oz. ključavnicami pri S-klasi - ki se avtomatično odklenejo -, ko te običajno pozimi pri nizkih temperaturah pusti na cedilu in ne moreš odpreti vrat in ko jih, se jih ne potem ne da čisto zapreti ipd. ...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
J.McLane ::
Sem napisal, da nameravam polniti še naprej na navaden 220V šuko. Meni osebno se ne splača, ker si ne predstavljam scenarija, v katerem bi potreboval 11kW ali DC.
Kaj pa resale value, ko boš prodajal, ga bo sigurno laže prodati s 3f polnilcem
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Kako se peljat iz NG do LJ in nazaj brez 11kW polnilca in DC polnjenja.
S primarnim avtom v gospodinjstvu?
Zgodovina sprememb…
Utk ::
In definicija tega je?
Jaz grem povsod kjer je možno s starim leafom. Je to primarni?
Ali tist drug, ki lahko naredi 800 km v kosu?
Jaz grem povsod kjer je možno s starim leafom. Je to primarni?
Ali tist drug, ki lahko naredi 800 km v kosu?

endelin ::
Kaj imate vsi devi leafa? Ti, bigywejl ga tudi (je) imel
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()
codeMonkey ::
To je IMO bolj fora early adopterjev. Ce si rabil kaj za mesto in uporabnega za krajse in srednje dolge razdalje je bil to eden od bolj smiselnih nakupov. Tudi na trgu rabljenih vozil so bili med prvimi takimi. Med raznimi Teslami Model S ipd. Prenovljen je prisel ven, ko se ni bilo modela 3, ce prav spomnim. Ce ze, pa je bil sele v ramp up fazi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
Utk ::
Kaj imate vsi devi leafa? Ti, bigywejl ga tudi (je) imel
Jaz sem kupil rabljenega, ampak še zmeraj je leaf dobra opcija. Za 4, 5 jurjev dobiš avto s katerim zlahka delaš 15,000 km letno, tudi kaj več. Par let pa se ti samo prek goriva sam odplača. Za katera rabljena ice jajca to velja? Sam neskončni strošek.
In če "crkne baterija" čez par let, so what, za jurja ali dva ga boš vseeno prodal. Ali pa sprešal. Nobene tragedije.
Ne vem, ce je kdo omenil, ampak izgleda da ima IONIQ velik design fail. Crkuje Integrated Charging Control Unit (ICCU). 800V arhitektura je pokazala zobe. Tezave z (SiC) MOSFETom.
Zgodovina sprememb…
iKst_ ::
Kako se peljat iz NG do LJ in nazaj brez 11kW polnilca in DC polnjenja.
Nisem iz LJ ali NG, da bi delal takšne poti. Če bi se pa moral slučajno kdaj sam peljati iz LJ v NG zaradi kakšnega razloga bi pa vzel Teslo, ženi pa doma pustil Twinga.
Ampak ne vem kdaj se je nazadnje zgodilo, da sva oba z ženo morala vsak na drug konec Slovenije na isti dan ob isti uri. Take situacije se mi enostavno ne dogajajo.
codeMonkey ::
Ne vem, ce je kdo omenil, ampak izgleda da ima IONIQ velik design fail. Crkuje Integrated Charging Control Unit (ICCU). 800V arhitektura je pokazala zobe. Tezave z (SiC) MOSFETom.
Ce se ne motim je pegasus tu razlagal, ko je gledal kaj kupiti.
@iKst, si uspel pogledati avto?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
iKst_ ::
Ne, danes ni zneslo. So imeli samo kako uro avto v salonu, drugače je bil rezerviran za testne vožnje. Grem pa drug teden malo bolj podrobno pogledat in zapeljat en krog.
DamijanD ::
Je bilo omenjeno, ampak če se ne motim so našli problem in dali extra garancijo na ta kos:
https://www.electrive.com/2026/04/17/hy...
15-year or 300,000-kilometre warranty for the ICCU
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DamijanD ()
Ja, problem ni resljiv oz. softwarski popravki lahko samo zmanjsajo obremenitve, zato so "resili" z garancijo.
Zgodovina sprememb…

Musashi ::
Problem je očitno rešljiv ker imajo od septembra 2024 drugi ICCU na katerega več ne dajo nič posebne garancije. Vsaj članek preberi drugič.