Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi
codeMonkey ::
Lepo videt da se tudi ostali razvijajo na tem področju.
Po kakem ključu pa se dodajajo notri polnilnice, to ima Škoda oz. VW grupa roko čez?
VAG, ja, ampak ne vem kako konkretno se lotevajo tega, v osnovi pa direktno za to skrbi njihova firma Elli. S tem dodajajo tudi v lastno mrezo razlicne polnilnice in v mojem primeru sem dobil kartico Skoda Powerpass, kjer imas tudi moznost narocnin (ce pa ne, pa placas polno ceno), potem pa je odvisno kaj ti pokriva (Ionity je avtomaticno npr.). Je pa fino tudi ce nimas narocnine in si v tujini, oz. na polnilnici za katero obicajno nimas appa in ga niti ne rabis redno, in uprabis to kartico da startas polnjenje. Tudi plug and charge je aktiviran, na polnilnicah, ki ga podpirajo (Ionity npr.). Ne vem no, zadeva dela.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()
gile ::
Sej na Ionity, eleport in drugih, vidiš kolk jih je fraj, kere so zasedene kaže tudi na kolko % je napolnjen avto...
Bici ::
codeMonkey je izjavil:
Lepo videt da se tudi ostali razvijajo na tem področju.
Po kakem ključu pa se dodajajo notri polnilnice, to ima Škoda oz. VW grupa roko čez?
VAG, ja, ampak ne vem kako konkretno se lotevajo tega, v osnovi pa direktno za to skrbi njihova firma Elli. S tem dodajajo tudi v lastno mrezo razlicne polnilnice in v mojem primeru sem dobil kartico Skoda Powerpass, kjer imas tudi moznost narocnin (ce pa ne, pa placas polno ceno), potem pa je odvisno kaj ti pokriva (Ionity je avtomaticno npr.). Je pa fino tudi ce nimas narocnine in si v tujini, oz. na polnilnici za katero obicajno nimas appa in ga niti ne rabis redno, in uprabis to kartico da startas polnjenje. Tudi plug and charge je aktiviran, na polnilnicah, ki ga podpirajo (Ionity npr.). Ne vem no, zadeva dela.
Hvala za tole!
Sej na Ionity, eleport in drugih, vidiš kolk jih je fraj, kere so zasedene kaže tudi na kolko % je napolnjen avto...
Jaz sem nehal uporabljati Ionity direktno in uporabljam Elli preko Skodine aplikacije. Ker v tem primeru, ce so mulci blazno lacni, in se ustavimo v nekem McDonaldsu, in je tam Mer in ne Ionity, lahko vseeno priklopim avto brez dodatne aplikacije in lepo plug and charge dela. Samo drazje je seveda :D Vidis pa s tem samo zasedenost.
Zgodovina sprememb…
gile ::
Ja sej jz tudi Ionity plug&play uporabljam. Just saying, za nevedne janeze, da lahko vidijo % napolnjenosti vsake ročke posebej...
Nimam nekih izkusenj s Tesla SC, ampak se mi zdi da je pocasi res ta argument o neki blazni prednosti zastarel.
Mi pa ni jasno ko sem pri Wiener Neustadtu, ko imas Tesla SC, Electro in Ionity skupaj, res ogromno polnilnic, pa vecinoma vidim Tesle na Electri in ne na njihovih polnilnicah. Si ne znam razloziti.
Mi pa ni jasno ko sem pri Wiener Neustadtu, ko imas Tesla SC, Electro in Ionity skupaj, res ogromno polnilnic, pa vecinoma vidim Tesle na Electri in ne na njihovih polnilnicah. Si ne znam razloziti.
Zgodovina sprememb…

Musashi ::
No ja, Electroverse ima pa res praktično vse polnilnice razen Tesle pa tudi vidiš kolk jih je zasedenih. Je pa sicer "slide and charge" ;). Imajo pa sicer že tudi Kitajci (za Zeekr vem) integrirano v navigacijo polnilnice in razpoložljivost pa ti predpripravi baterijo. Moraš pa za polnjenje potem nekaj drugega uporabit (electroverse, Onecharge, Ionity....)
Jaz še ne kupujem EV.
Vem pa da pred leti, ko sem se malo zanimal o tem je imela tesla to super porihtano ostali pa pač ne.
In tudi če si uporabljal 3rd party aplikacije je bila razlika v tem da teslini SC so bili zares na oljo in delujoči, pri ostalih pa ni bilo nič nevadnega če si prišel na polnilnico pa si ugotovil da ne dela, čeprav aplikacija kaže da je na voljo.
Vem pa da pred leti, ko sem se malo zanimal o tem je imela tesla to super porihtano ostali pa pač ne.
In tudi če si uporabljal 3rd party aplikacije je bila razlika v tem da teslini SC so bili zares na oljo in delujoči, pri ostalih pa ni bilo nič nevadnega če si prišel na polnilnico pa si ugotovil da ne dela, čeprav aplikacija kaže da je na voljo.
pegasus ::
Tudi jaz imam wecharge+Elli+ionity in electroverse kot backup. Tako da praktično katerokoli polnilnico vidim, se lahko vštekam in če ne začne polniti sama od sebe, ji pomaham z electroverse kartico.
Tesla chargerjev pa še nisem sprobal, naj bi se jih aktiviralo preko Tesla appa.
Tesla chargerjev pa še nisem sprobal, naj bi se jih aktiviralo preko Tesla appa.
codeMonkey je izjavil:
Nimam nekih izkusenj s Tesla SC, ampak se mi zdi da je pocasi res ta argument o neki blazni prednosti zastarel.
To je bila res prednost tesle, 4 leta nazaj konkurenca še ni imela ničesar uporabnega.
codeMonkey je izjavil:
To je bila res prednost tesle, 4 leta nazaj konkurenca še ni imela ničesar uporabnega.
Vidim, ko hocem prilimat link na google maps, pa je tam samo njiva z ikonco, da je gor polnilnica :D
Zgodovina sprememb…
Bostjan_321 ::
Jaz sem po jugu italije videl ogromno vandaliziranih polnilnic, ampak nikoli od Tesle. Ne vem kje je fora, mogoče izbira lokacije in da so tesline bolj pogosto obiskane?
Vprasanje cigave so. Ce je to od neke firme, ki je ze pobrala denar, da jih je postavila, zdaj pa jim je bolj kot ne vseeno, ce delajo ali ne, potem ni cudno. Ne verjamem pa, da je kaksen Ionity bistveno drugacen od SC.
Zgodovina sprememb…
eriCartman ::
Razmišljam o nakupu prvega EV BYD Dolphin Surf in zanima me kako je s to subvencijo, ali je to 100% zanesljivo, da bom dobil povrnjeno ali se lahko kasneje zaplete (zmanjka denarja itd.)?
Prodajalec mi je rekel, da subvencijo urejam šele po nakupu avta...
Kolikor vem, bodo za cenejše EV po novem (nekako druga polovica leta) celo višje subvencije, nov razpis...
https://siol.net/avtomoto/novice/junija...
Bostjan_321 ::
Take vijolične, mislim da je pisalo Enel way na njih.
V enem tednu sem jih videl vsaj 10 komadov s porezanimi kabli in vedno točno od te firme.
Pa mislim da je bila na njih ona nalepka, sofinancirano s strani EU. Tako da verjetno gre za nek občinski/državni projekt kjer so postavili kup polnilnic, potem pa nikogar več ne briga za njihovo stanje.
Tesla ima bistveno večji interes da njihovi SC delujejo zanesljivo.
V enem tednu sem jih videl vsaj 10 komadov s porezanimi kabli in vedno točno od te firme.
codeMonkey je izjavil:
Vprasanje cigave so. Ce je to od neke firme, ki je ze pobrala denar, da jih je postavila, zdaj pa jim je bolj kot ne vseeno, ce delajo ali ne, potem ni cudno. Ne verjamem pa, da je kaksen Ionity bistveno drugacen od SC.
Pa mislim da je bila na njih ona nalepka, sofinancirano s strani EU. Tako da verjetno gre za nek občinski/državni projekt kjer so postavili kup polnilnic, potem pa nikogar več ne briga za njihovo stanje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bostjan_321 ()
kow ::
eriCartman je izjavil:
Kolikor vem, bodo za cenejše EV po novem (nekako druga polovica leta) celo višje subvencije, nov razpis...
https://siol.net/avtomoto/novice/junija...
A to pomeni, da bo nov twingo 15k?
Alexius Heristalski ::
Osnovna oprema + paket napredno polnjenje (neumno ne vzeti), 20600-7800=12800 EUR.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini
Ja, ampak verjetno je bolj pametno vzeti techno in daljso garancijo.. Lazje prodas cez nekaj let. Imo, je neumno kupiti najcenejso verzijo, razen seveda ce nimas dostopa do poceni kapitala.
Tak avto te bo letno stal cirka 2.5k evrov z vsemi stroski, ce se bos vozil po mestu (pod 10k kilometrov).
Tak avto te bo letno stal cirka 2.5k evrov z vsemi stroski, ce se bos vozil po mestu (pod 10k kilometrov).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Gregor P ::
codeMonkey je izjavil:
Jasno smo povedali da ne bluzite. Povej raje kaj konkretnega, npr. relacijo, ki si jo prevozil s Fiatom in kolikokrat si polnil, porabo, karkoli. In zakaj ga tudi tokrat nisi zmogel vtaknit, ker kot sam pravis, imas vedno tezave z vtikanjem.
... ste bili zelo jasni glede tega; naj vas vse "e-korenjake" citiram, če vas že spomin daje, kaj ste napisali, potem ko sem napisal, da redno vozim EV-je, čeprav si jih ne lastim:
codeMonkey je izjavil:
Sposojas si EV ... Nisi pa tu niti priblizno referenca kaj to pomeni polniti tak avto redno, ker ti ga lepo rezerviras, odklopis in gres, ter podobno ko prides na cilj, in tu se za tebe konca.
Sposojas si EV za daljso pot ... ker jasno ce si lastnik avtomobila je to samo en dan v letu ... razen ce si enkrat na pet let sposodis avto da bos scal v flaske ...
A lahk s takimi objavami pocakas, ... Sej ves, da nisi edini, ki je kadarkoli vozil mal vec avtomobilov in sprobal se kaj vec kot en sam avto.
To je tvoje neargumentirano in predvsem subjektivno mnenje.
... skratka nemogoče je komentrati kritično, razen če si dolgoletni lastnik EV. Takrat se boste pa verjetno spomnili kakšnega drugega razloga; BW je že nakazal, kako se lahko utišajo takšne kritike:
nekoga ki nima izkusenj in nima pojma kaj govori. Ali pa nekoga, ki laze in namerno trola.
Za slednje se pa preprosto leti ven iz teme.
... pač dobrodošli v vaše "e-enoumje". Ostali pa bomo čakali na "pravo stvar", nekaj kar bi si dejansko želeli kupiti tudi brez subvencij
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Isto si zoprn kot inženirček, samo v drugo smer.
Gregor P ::
Je že v redu, gremo naprej :-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.

Grimnir3 ::
Je že v redu, gremo naprej :-)
Jaz sem letos naredil 3 izlete po 1500+km z EV-jem pa nimam 1% tvojin namišljenih problemov.
Verjetno zato ker ne vozim 10ur skupaj in vmes ščijem v plastenko.
Izven teh izletov pa EV sploh zmaga, ko 1x, mogoče 2x na teden v avto vtaknem kabel ki visi na stebru ko izstopim iz avta. Brez da rabim delat obvoze na neko benz pumpo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()
Saj od izkusenj napise le "kvaliteta kot ZASTAVA" in pa "VEDNO tezave ko je treba vtakniti kabel". Tako "kriticno" porocanje zamujamo, ker je zdaj uzaljen. In se ko ga konkretno vprasas o izkusnji, kot npr. jaz ponovno, on nabija naprej. Mene bi bilo sram.
iKst_ ::
Alexius Heristalski je izjavil:
Osnovna oprema + paket napredno polnjenje (neumno ne vzeti), 20600-7800=12800 EUR.
Jaz razmišljam o Twingotu, pa verjetno ne bi vzel naprednega polnjenja. Ne vidim situacije, ko bi moral polniti na hitri polnilnici. 6,6kW je pa za doma tudi več kot dovolj. Polnim na šuko že 5 let.
Bi pa vseeno vzel Techno opremo, ima par stvari, ki bi jih sicer pogrešal. Kamera zadaj, sovoznikov sedež se da zložiti, openR link infotainment, usnjen volan.
Grem jutri v salon, da vidim od blizu.

Grimnir3 ::
Bostjan_321 je izjavil:
Take vijolične, mislim da je pisalo Enel way na njih.
codeMonkey je izjavil:
To sem tudi jaz videl. Nevem zakaj imajo v Italiji tako veselje rezat te kable in točno na istih polnilnicah.
Verjetno je res stvar da so narejene z EU denarjem pa se nihče kaj prida ne sekira al delajo ali ne.
J.McLane ::
Jaz razmišljam o Twingotu, pa verjetno ne bi vzel naprednega polnjenja. Ne vidim situacije, ko bi moral polniti na hitri polnilnici. 6,6kW je pa za doma tudi več kot dovolj. Polnim na šuko že 5 let.
Bi pa vseeno vzel Techno opremo, ima par stvari, ki bi jih sicer pogrešal. Kamera zadaj, sovoznikov sedež se da zložiti, openR link infotainment, usnjen volan.
Meni se 3f polnilec zdi kar prakticen, jaz prikljucim enkrat na teden in tisto noč mora pretočit 35 kWh.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
6,6 kW doma bi moral imeti 32A varovalko. Ne vem, koliko je takih. Pa fino je imeti 11 kW na javni polnilnici ali v službi. Sploh, če se zgodi, da so zelo obremenjene in ti polnilnica zniža tok zaradi porazdelitve bremena, je le boljše polniti na treh fazah kot na eni. Na eni moč polnjenja zelo hitro pade na zelo počasno.
Meni se 3f polnilec zdi kar prakticen, jaz prikljucim enkrat na teden in tisto noč mora pretočit 35 kWh.
Pri 27kWh bateriji bo to bolj težka :) Drugače se strinjam, da je boljše 3f, ampak meni se ne zdi vredno 600€ doplačila.
6,6 kW doma bi moral imeti 32A varovalko. Ne vem, koliko je takih. Pa fino je imeti 11 kW na javni polnilnici ali v službi. Sploh, če se zgodi, da so zelo obremenjene in ti polnilnica zniža tok zaradi porazdelitve bremena, je le boljše polniti na treh fazah kot na eni. Na eni moč polnjenja zelo hitro pade na zelo počasno.
Saj pravim, polnim že 5 let na navadno šuko vtičnico, pa mi zadošča. V službo ne hodim, na javnih 11kW pa tudi polnim zelo redko, še to večinoma zaradi parkinga.
Moram pa najprej videti kak sploh je avto v živo.
Porocaj. Pa povej kaksni so pogoji za podaljsano garancijo. Se strinjam, da DC pri takem avtu itak ne rabis. Noben ne bo hodil s twingotom "na obalo" cez vikend ipd.
Zgodovina sprememb…
Gambino ::
O davku na prevožene kilometre za EV razmišljajo v Veliki Britaniji. Po trenutno objavljenih številkah bi novi davek znašal približno 3 penije na miljo ( 2.1 centa na kilometer) ter pomagal nadomestiti izgubo prihodkov od trošarin za gorivo, ki se zmanjšujejo z rastjo EV vozil.
Morda bi bilo pametno uvesti to tudi pri nas!
Morda bi bilo pametno uvesti to tudi pri nas!
Enkrat vsekakor. Mislim da je vecini tu jasno zakaj imamo dolocene ugodnosti. Ampak nekatere to matra toliko, da ne morejo preboleti, pa ceprav je prehod za druzbo koristen. Do takrat se pa lahko tolazis, da potem bo pa res ICE spet glavni in BEV preteklost. Ceprav ne bo tako. Vmes se bo pa se komu "odplacal" avto, oz. lep del njega, samo iz razlike.
Zgodovina sprememb…
BigWhale ::
TOCNO itak ne mores videti. Lahko je nekdo sele zasedel mesto in se ni priklopil avta itd. Lahko pa si ti 5min stran, drugi pa samo 2min. Predikcija pa bi bila lahko zelo natancna le v primeru, ce bi se polnili samo teslini avtomobili ter bi vsak voznik uporabljal navigacijo ves cas.
Zgodovina sprememb…
BigWhale ::
TOCNO itak ne mores videti. Lahko je nekdo sele zasedel mesto in se ni priklopil avta itd. Lahko pa si ti 5min stran, drugi pa samo 2min. Predikcija pa bi bila lahko zelo natancna le v primeru, ce bi se polnili samo teslini avtomobili ter bi vsak voznik uporabljal navigacijo ves cas.
Meni v 80% fali napoved, pa redno spremljam kaj se dogaja na polnilnicah.
Sem imel ze skrajne primere, ko je pisalo, da je eno mesto zasedeno, ali pa da je eno vozilo na poti, pa pridem na polnilnico in sem moral cakat. In obratno, da je samo se eno mesto fraj, potem pa pridem, pa vse prazno.
Z drugimi besedami, ce bi bilo stanje binarno, bi blo tud dovolj dobro. :)
Ti vedno vneses koncno destinacijo? Mislis, da vecina ljudi v Sloveniji sploh pogosto uporablja navigacijo? Domnevam, da je to osnovni problem?
Zgodovina sprememb…
Zakaj bi to bilo povezano? Polnilnica kaze trenutno stanje, ce ga. Ali pa avto ne potegne informacije dol. Nekaj od tega odpove.
Verjetno pogledas stanje se preden si pri polnilnici ali ne? Da je res uporabno, potrebujes napoved. Je pa tudi res, da verjetno lahko tudi ugibas kdaj bodo tisti, ki polnejo koncali polnenje s precejsnjo statisticno verjetnostjo.
Ampak to deluje, le ce je dovolj veliko polnilnih mest, right?
Ampak to deluje, le ce je dovolj veliko polnilnih mest, right?
Zgodovina sprememb…
Jaz se nisem dozivel da bi bilo kdaj polno. Enkrat sem bil zadnji, ampak si predstavljam da ni enastavno napovedati, ker ce je cisto polno, ne ves koliko jih caka (ugasne avto, gre na cik, pa zgine) pa koliko jih je brez navigacije, kot pravis. Pac ne kompliciras, vidis zeleno, ustavis, vidis rdece ali pa da je polno, kljub zeleni, picis dalje do naslednje.
Zgodovina sprememb…
Itak da ne, samo jaz sem razumel da je on bil relativno blizu, spremljal stanje in nato je bila realnost precej drugacna. Jaz sumim na obcasen izpad osvezevanja podatkov v tem primeru. Torej odpoved ze precej enostavnega sistema :)
DamijanD ::
-trenutno stanje bi moralo biti trivialno in zanesljivo
-točna predikcija je pa nemogoč problem (razen, če se uvede pravilo, da lahko polnejo samo tisti, ki do polnilnic pridejo z uporabo navigacije in da se uvede drakonska kazen za vse tiste, ki "pozabijo" vozilo na polnilnici in da se prepove spreminjanje načrtovane količine polnenja in da se prepove avte, ki coolgatajo med polnenjem, itd...)
-točna predikcija je pa nemogoč problem (razen, če se uvede pravilo, da lahko polnejo samo tisti, ki do polnilnic pridejo z uporabo navigacije in da se uvede drakonska kazen za vse tiste, ki "pozabijo" vozilo na polnilnici in da se prepove spreminjanje načrtovane količine polnenja in da se prepove avte, ki coolgatajo med polnenjem, itd...)
MrStein ::
Jaz od kar vozim, prakticno nikoli nisem zapeljal dol iz AC v neko namensko restavracijo med tem, ko sem bil na poti. Prakticno vedno gledam na to, da ne rabim delat ovinkov.
Saj noben ne gre na AC, da bi tam jedel (dobesedno tam ali kje blizu).
Na AC gredo, da pridejo iz točke A v točko B. Čim bolj komfortno.
Ne vem kaj bi rad s tem povedal. Tle eni vidijo slabo stran EVjev, ker polnjenje na daljsih potovanji traja predolgo, in ko ljudem razlozis, da se pac vmes najes, ker se tko al tko moras, je pa problem hrana..
To, kar sem povedal.
Zakaj pa eni to temo tako pogosto načenjajo, pa vprašaj njih.
Glede izkušenj (ravnokar bilo poudarjeno da da brez teh "nisi kredibilen") pa:
Skoraj nikoli na potovanjih nisem jedel v "restavraciji" na AC. Mogoče enkrat na dve leti.
Razlog je isti kot za: zakaj ne jem kosila v McDonald's. Lahko bi. Pa ne.
Enako pogosto se je zgodilo, če sem potoval okrog časa za kosilo, sem zabil v najbližjo restavracijo. Po možnosti dobro.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
N75 ::
Napredno polnjenje je obvezno, domače polnjenje 11kW ali samo 4kW, na 11kW polnilnico se polni samo s 3.7kW, mimaš hitrega polnjenja.
a_borlak ::
11kW polnjenje je obvezno, če nič drugega manj obremenjuješ samo eno fazo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: a_borlak ()
Sem napisal, da nameravam polniti še naprej na navaden 220V šuko. Meni osebno se ne splača, ker si ne predstavljam scenarija, v katerem bi potreboval 11kW ali DC.
Vsak ima svoj nacin uporabe. Jaz si tudi ne predstavljam brez, in pri tem avtu bi bilo kar nujno ce se mislis veckrat zapeljati v mesto 100 km stran, in tam nafilati za novih 100 km med trgovino, kavo ali zobarjem. Za opravke okoli doma pa pac ne.
Zgodovina sprememb…