» »

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Zakaj so električni avtomobili prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
1284 / 1284
»
»»

iKst_ ::

paradajzos je izjavil:

Za “forumsko zmago” boš lagal in prilagajal dejstva.
Pa ti ne bi bilo treba. 7,5 L/100 km je pretiravanje. Povprečni voznik dizla nima na strehi vedno truge, ane?
Sam bi že lani imel Tesla M3, če Musk ne bi sighajlal. In tudi če bi jo že imel, ne bi danes lagal o tem, kako grozno požrešni so dizli.

Aha, tista fotka števca, ki sem jo naredil dobro uro nazaj je verjetno photoshop, a ne? Pa poraba na spritmonitor je tudi zarota EV borcev? :)

Pa kdo govori o povprečnih voznikih? Jaz sem napisal konkretno primerjavo med točno določenima avtomobiloma na točno določeni poti.

paradajzos ::

iKst_ je izjavil:

paradajzos je izjavil:

Za “forumsko zmago” boš lagal in prilagajal dejstva.
Pa ti ne bi bilo treba. 7,5 L/100 km je pretiravanje. Povprečni voznik dizla nima na strehi vedno truge, ane?
Sam bi že lani imel Tesla M3, če Musk ne bi sighajlal. In tudi če bi jo že imel, ne bi danes lagal o tem, kako grozno požrešni so dizli.

Aha, tista fotka števca, ki sem jo naredil dobro uro nazaj je verjetno photoshop, a ne? Pa poraba na spritmonitor je tudi zarota EV borcev? :)

Pa kdo govori o povprečnih voznikih? Jaz sem napisal konkretno primerjavo med točno določenima avtomobiloma na točno določeni poti.

Kaj, a zdaj pa ni več “povprečna hitrost na avtocesti v Sloveniji je…”?
Kakorkoli že, tole baje NIKOGAR ne zanima, zato pač ne bom več. Jebiga, fotke števca na insignii ti ne morem nalepit, je že dolgo nimam več (po tvoje od tam leta 2003 :))).
Dejva zaključit, ker nisem pripravljen deliti več podatkov, ti pa zagotavljam, da stojim za napisanim. Ampak ti & EV boyzi imate prav. I surrender to you, Sir. :)

iKst_ ::

Saj ti je telexdell napisal kakšna je povprečna hitrost na neomejenem delu autobahna.

Sicer pa, jaz ti povsem verjamem, da si imel porabo 7 litrov. Sem tudi napisal, da se tvoja poraba sklada z mojimi izkušnjami. Strešni kovček doda cca. 10%, avtomatik doda nekaj malega pa mestna vožnja je smrt za porabo pri dizlih (kar lahko vidiš iz slike števca, kjer je povprečje v zadnjih 2600km točno 9 litrov).

Glede na napisano sem očitno vozil precej varčno, sicer bi morala biti razlika še višja.

BigWhale ::

paradajzos je izjavil:

Daj še njemu napiši isto. Brez njegovega BSa se jaz sploh oglasil ne bi.

Najvec kar zmores je: "to si ti, kaj sem pa jaz"?

Cestitam. :D

Midva z iKst sva se že zmenila, lahko nehaš bit otročji? Konec koncev si moderator pa to...

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

Nemčija julij 2025:

No Teslar? Nemci vejo, kaj je dober avto, me ne preseneča.

Zgodovina sprememb…

Gambino ::

paradajzos je izjavil:

No Teslar? Nemci vejo, kaj je dober avto, me ne preseneča.

Japajade, nobeden od zgoraj naštetih ni dober avto, tudi Tesla ne, pa je vseeno tehnološko daleč pred ostalimi naštetimi!

Grimnir3 ::

Tesla Y so jajca. Kako vem? Vozim jo :))

MadMen ::

Kakšen pa je kriterij za dober EV in katerega priporočate?
Meni je Tesla antipatična, ampak generalno gledano naj bi imela precej malo okvar in naj nebi pogojevala servisne intervale z garancijo. To drži tudi v Sloveniji?
Hyundai in Kie so zanimive, ampak ne dokler ne odpravijo težave z ICCU.

pegasus ::

Po podobnem razmisleku sem nazadnje pristal na vw id7. Sicer mi ga še nočejo prodati, ampak so varjante okrog tega ...

codeMonkey ::

MadMen je izjavil:

Kakšen pa je kriterij za dober EV in katerega priporočate?

Vse odvisno od potreb. Tesla je super, ampak tudi ni tehnolosko spredaj kot nekateri zelijo prikazati. So drugi pocasi izboljsali zadeve, ujeli in na koncu odlocajo cisto prakticne stvari. Zato je najbolje najprej dolociti ozji izbor in testirati.

DamijanD je izjavil:

Nemčija julij 2025:

Poleg tega da ni Tesle, mi je presenecenje BMW iX1, ki je v bistvu se najslabsi EV na tem spisku. Pac lena pretvorba z ICE platforme. Z M opremo se nekako zgleda za frajarit po mestu, pa niti to ne vec, ker je ze zastarel. Dalec pa z njim itak ne prides. Sem ga se gledal, ker bi lahko dobil do 20% popusta, pa sem hitro nehal. Ampak, OK, Nemci...

Zgodovina sprememb…

endelin ::

Za frajarit pride kmalu ix3;)

JohnyQ_ ::

pegasus je izjavil:

Po podobnem razmisleku sem nazadnje pristal na vw id7. Sicer mi ga še nočejo prodati, ampak so varjante okrog tega ...

Odličen avto, sem ga vozil nekaj dni.
Osebno mi je edini minus velikost.

Ma ja ... mentalno so z dizajnom še 50 let zadaj. Rabim dolžino, zato so mi dizajni ala Aptera ali Telo zelo interesantni. Ampak nov voziček rabim letos do konca leta in izbiram med tem, kar je trenutno na voljo ... bomo že preživeli. Če ne drugega, bo vw (upam da) ohranil resale value, predvsem na balkanu :P

kow ::

codeMonkey je izjavil:

Vse odvisno od potreb. Tesla je super, ampak tudi ni tehnolosko spredaj kot nekateri zelijo prikazati.

No, ja. Tesla je cash flow pozitivna. Ostali proizvajalci skoraj gotovo niso. Od legacy proizvajalcev edino Ford Motors v bilancah pokaze (rdece) stevilke.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

DamijanD ::

pegasus je izjavil:

Ma ja ... mentalno so z dizajnom še 50 let zadaj. Rabim dolžino, zato so mi dizajni ala Aptera ali Telo zelo interesantni. Ampak nov voziček rabim letos do konca leta in izbiram med tem, kar je trenutno na voljo ... bomo že preživeli. Če ne drugega, bo vw (upam da) ohranil resale value, predvsem na balkanu :P

Za balkan rabiš Id.7 s TDIjem :D

Danes mogoče res, do konca desetletja pa mislim da ne več.

Scaramouche3 ::

kow je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Vse odvisno od potreb. Tesla je super, ampak tudi ni tehnolosko spredaj kot nekateri zelijo prikazati.

No, ja. Tesla je cash flow pozitivna. Ostali proizvajalci skoraj gotovo niso. Od legacy proizvajalcev edino Ford Motors v bilancah pokaze (rdece) stevilke.

Ta tvoj odgovor je cisto mimo glede na temo. Govorimo o avtomobilih kot koncnem produktu. Odpri si mogoce eno za diskutiranje o financah. Pa tudi ce smo ze tu, to cisto nic ne pove, ker faktorjev je tu ogromno - od tega koliko se investira, prestrukturira itd. Legacy je seveda obremenjen dodatno tudi z ICE avtomobili in zadovoljevanjem vse bolj strogih regulativ.

Zgodovina sprememb…

Bjorn je testiral daljso, z vecjo baterijo, ter dvomotorno verzijo Buzza, ki je tudi zato nekaj tezji, ampak ima nov motor APP550 in je vseeno poraba izboljsana:

Zgodovina sprememb…

Ta avto bi moral met 2.0tdi in bi bil prodajni uspeh

codeMonkey je izjavil:

Ta tvoj odgovor je cisto mimo glede na temo. Govorimo o avtomobilih kot koncnem produktu. Odpri si mogoce eno za diskutiranje o financah.

Ne mores lociti avtomobila od financ. Boljsi avto je narediti trivialno. Ce povecas stroske. Kar pomeni, da ti zaenkrat prakticno vsi proizvajalci senkajo del avta, ker ga financirajo s prodajo ICE. Kot kupec lahko sicer reces, da je to super. Ampak, ko bodo firme zacele propadati, ne bodo veseli. Ce prav sledim, trenutno vsem proizvajalcem pada dobickonostost. Sploh Stellantis, je povsem v govnu.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

codeMonkey je izjavil:

Ta tvoj odgovor je cisto mimo glede na temo. Govorimo o avtomobilih kot koncnem produktu. Odpri si mogoce eno za diskutiranje o financah.

Ne mores lociti avtomobila od financ. Boljsi avto je narediti trivialno. Ce povecas stroske. Kar pomeni, da ti zaenkrat prakticno vsi proizvajalci senkajo del avta, ker ga financirajo s prodajo ICE. Kot kupec lahko sicer reces, da je to super. Ampak, ko bodo firme zacele propadati, ne bodo veseli.

Kdo bo propadel? In kdaj?

Zgodovina sprememb…

Stellantis, Nissan.

Nemogoce oceniti. Avto znamke sicer propadajo na poseben nacin. Lep primer je Jaguar, hehe.

In za kater avto od njih se bojis, da bo preprical kupce pred Teslo, ker je boljsi?

To ni bila poanta. Govoril sem o "trajnostni cenovni politiki". Da se bo prehod na BEV dovolj zavlekel, da bodo uspeli narediti postopen prehod in ne bo prevec stroskov hkrati. Bomo videli. Ce bo cena baterij se vedno tako nagla padala, so v riti.

Ma mutis nekaj. To kar ti omenjas ni noben faktor, da se clovek ne odloci za Skodo, VW, Mercedes itd., pred Teslo. Tudi BYD, ko se malo izpegla zadeve.

VW je ok. To se strinjam. BYD, pa vprasanje. Precej "mutna" firma. Ogromno modelov itd. Jaz bi jo odsvetoval.

Zgodovina sprememb…

Ni šans da 40 jurjev zapravim na Byd.
Na tesli zagotovo ker je preizkušena roba

BYD mora samo malo se prilagoditi produkt evropskemu potrosniku. Malenkost dodelati dizajn, infotainment, vozno dinamiko ipd. Ampak za prvi poskus je ze kar dober.

Utk ::

Nio ima faking dobre avte.
Tudi te poceni. Letos je prišel firefly, s katerim bo id2 imel kar problem, pa pride šele čez leto, dve, bogve kdaj.

Tudi za NIO je vprasljivo, ce ima "sustainable" finance. Delnica jim prakticno neprekinjeno pada ze 4 leta. Market cap je ze pod 10 milijardami dolarjev.

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Ja ja, ni nujno da bojo preživeli, ampak avte pa znajo delat. Najbrž ne bojo kar vsi zaprli, bojo se združevali, znanje bo pa ostalo.

Mimogrede, ravno danes sem zasledil novico:

VinFast's founder Pham Nhat Vuong has agreed to buy the EV maker's research and development arm for $1.52 billion, his latest cash injection into the loss-making Vietnamese company as it strives to break even by the end of 2026.

Avtoindustrija je brutalen biznis.

Zgodovina sprememb…

««
1284 / 1284
»
»»