Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi

codeMonkey ::
Pridem do tja, poskusim začeti postopek, dobim "Transakcija ni uspela". Ups ... poskusim še na ostalih treh, isto. Kaj sedaj?
Bere se kot pogosta izkusnja z elektricnimi polnilnicami

Malo za salo, malo zares. Vceraj sem picil s Pule do Bleda in nazaj in se mi Ionity v Kopru ni hotel zvezati z avtom. Mi je pa rezerviral nekajkrat po 40 EUR :) Sem nato prestavil avto na drugo polnilno postajo in restartal app na telefonu, in ocitno je nekaj od tega pomagalo.

Gambino ::
Ena "range anxiety" štorija ...
V nedeljo zjutraj sem se ob 4am odpravil na pot iz domačih rovt. Benza še za eno uro, črpalke pa se ob nedeljah na deželi odpirajo šele ob osmih zjutraj. Ampak ni panike! Na poti imam eno avtomatsko 24/7 črpalko, ki me bo rešila.
Pridem do tja, poskusim začeti postopek, dobim "Transakcija ni uspela". Ups ... poskusim še na ostalih treh, isto. Kaj sedaj? Benza še par litrov, autobahn s 24/7 pumpami pa 90km stran. Jah nič, zato smo vadili max range driving ... lepo v peto in 70km/h in se odkotalim do južne lj obvoznice, kjer v 50l tank natankam 49l.
Taka je to fosilna praksa v 2025 ...
Z EVjem take avanture ne bi bilo, ker
a) bi lahko napolnil avto čez noč na destinaciji v rovtah
b) ev polnilnice delajo 24/7
Tako da ... fosilc gre pri meni v zgodovino.
a) kantico fosilca imaš lahko doma na rezervi, tako da to ni problem, kantico elektrike pa težko, ane, bo potrebno počakati, da se nafila!
b)Tudi EV polnilnice ne delujejo 24/7, sploh če je bencinska zaprta, pa tudi drugod niso polnilnice 24/7 dostopne, daleč od resnice!
Da se ti to zgodi na fosilcu, ki ima vsaj 700km do 1500km range si pa ....

Kar se tiče road tripov je trenutno tesla daleč pred vsemi.
Zakaj ze? Precej verjetno moras uporabljati razlicne polnilnice, tudi Tesla ni povsod. Pa tudi tam kjer je, je pokritost z Ionitijem in ostalimi dobra. Pa se Teslino infrastrukturo se lahko uporablja vedno bolj, ce je ze potrebno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()

Gambino ::

billy ::
https://consent.yahoo.com/v2/collectCon...
Tesla's Charging Network Was Once Unmatched, But Ford And Rivian Are Catching Up originally appeared on Autoblog.
Govorimo globalno seveda, ne lokalno.
Ps, tesla vtakneš kabel in začne polnit čez par sekund, nič aktiviranja v aplikaciji, medtem ko drugje je PIA.
Tesla's Charging Network Was Once Unmatched, But Ford And Rivian Are Catching Up originally appeared on Autoblog.
Govorimo globalno seveda, ne lokalno.
Ps, tesla vtakneš kabel in začne polnit čez par sekund, nič aktiviranja v aplikaciji, medtem ko drugje je PIA.

iKst_ ::
codeMonkey je izjavil:
Zakaj ze? Precej verjetno moras uporabljati razlicne polnilnice, tudi Tesla ni povsod. Pa tudi tam kjer je, je pokritost z Ionitijem in ostalimi dobra. Pa se Teslino infrastrukturo se lahko uporablja vedno bolj, ce je ze potrebno.
Enega od razlogov si že sam napisal 2 posta višje zakaj :) Superchargerji so še vedno precej pred konkurenco. Pa praktično povsod so (razen v Bosni).

codeMonkey je izjavil:
Enega od razlogov si že sam napisal 2 posta višje zakaj :) Superchargerji so še vedno precej pred konkurenco. Pa praktično povsod so (razen v Bosni).
Torej tam vedno prime? Ni izjem? Pri Ionityu sem jaz zajebal, ker nisem aktiviral Plug and charge. Mi je en Nemec ne mestu rekel, da preko appa ni najbolje. Vsaj kartica, ampak moram aktivirati, da se samo priklopi in je to to.
Zgodovina sprememb…

telexdell ::
in albaniji, makedoniji ter črni gori.
Če superchargejev ni le v teh državah je še vedno precej boljše, kot s bencinskimi črpalkami katerih ni ne na Arktiki niti Antarktiki, pa v 99% površine centralne Afrike in Amazonije, pa na milijonih otokov, pa... na tam 70% zemeljske površine, kjer se razprostira morje...

PS taka primerjave so še bolj neumne kot zgledajo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

codeMonkey je izjavil:
Torej tam vedno prime? Ni izjem? Pri Ionityu sem jaz zajebal, ker nisem aktiviral Plug and charge. Mi je en Nemec ne mestu rekel, da preko appa ni najbolje. Moram sprobati se to.
So izjeme, ampak precej bolj poredko kot pri drugih ponudnikih.
Plug and charge si pa le aktiviraj. Če dela tako kot Tesla s superchargerji je zadeva res precej bolj kamot.

in albaniji, makedoniji ter črni gori.
Če superchargejev ni le v teh državah je še vedno precej boljše, kot s bencinskimi črpalkami katerih ni ne na Arktiki niti Antarktiki, pa v 99% površine centralne Afrike in Amazonije, pa na milijonih otokov, pa... na tam 70% zemeljske površine, kjer se razprostira morje...
PS taka primerjave so še bolj neumne kot zgledajo.
Za nas, balkance, so te države precej "pomembne"...kajti kaj bomo mi rinli na sever, kjer te samo pot pride povprečna slovenska plača, zato rinemo na jug, kjer si car s 100€ v žepu.
Zato rabimo suc na poti, da lahko pridemo tja. Pa tudi do grčije :)

So izjeme, ampak precej bolj poredko kot pri drugih ponudnikih.
Sem pogledal v app in sem DC polnil 15x do zdaj in to je bila prva taka izkusnja. Tako da zgleda da ni tako slabo. Pa spomnim se da sem enkrat na Metelkovi moral avto prestaviti na Petrolovi AC polnilnici, ker nekaj ni delalo. Ampak v tem primeru ti tudi Tesla ne pomaga.

Za nas, balkance, so te države precej "pomembne"...kajti kaj bomo mi rinli na sever, kjer te samo pot pride povprečna slovenska plača, zato rinemo na jug, kjer si car s 100€ v žepu.
Zato rabimo suc na poti, da lahko pridemo tja. Pa tudi do grčije :)
Prav tako po morjih in do otokov plujejo ladje. Ker tam ni polnilnic se pač ljudje prilagodijo. Kot se moraš prilagoditi, če greš v eksotične države Balkana.
PS imaš pa tu lepo opisano pot v Albanijo. Noben bav- bav.

To je bila pot do apartmana, kjer je pač imel šuko, verjetno?, jaz govorim o road tripih..spanje verjetno v avtu na poti, šotor, ipd...prevozit "celo državo", ne samo do enega kraja. Za to se rabi polnilnice.

Drugace pa se ena zanimivost od vceraj. Ionity pri Radovljici je delal super, ampak na bencinski zraven pa nisem mogel dobiti kave, ker je zmanjkalo elektrike in je celo bencinsko poganjal agregat. Ocitno je delalo samo kar je moralo. Koliko so imeli izpada ne vem, ampak si predstavljam, da se nekaj casa ni dalo tankati, dokler niso postavili tiste ropotulje zadaj.
Zgodovina sprememb…

glavic ::
Po 5letih in 180kkm uporabe EVja, ne kupim vec EV avta, razen ce bo za neko smesno ceno. Recmo samo da mi ni potrebe po zmanjsevanju kvalitete zivljenja z nekim sparanjem, ki na koncu niti sparanje, ker ti rabljenega EV avta noben ne kupi, razen za smesno ceno :)
Musselli bizi

To je bila pot do apartmana, kjer je pač imel šuko, verjetno?, jaz govorim o road tripih..spanje verjetno v avtu na poti, šotor, ipd...prevozit "celo državo", ne samo do enega kraja. Za to se rabi polnilnice.
Mislim- teksta ne prebereš pa ga komentiraš?! Če bi ga prebral bi mogoče opazil tudi, da eksotika Balkana ni več taka eksotika, kot je bila še včeraj.
Te pa povsem razumem, zakaj ne greš na tak road trip. Niso krive polnilnice ampak to, da nimaš EV.

starfotr ::
Ni etično in moralno, da samovoljno priklopiš EV na vtičnico od nastanitve. Marsikje je tudi prepovedano, na primer v kampih.

Nazadnje nisem imel problema s tem, nastaviš na najnižji tok, 6A, in lepo lagalo...itak so kampi predragi, tako vsaj imam občutek da dobim nekaj za denar...

Ni etično in moralno, da samovoljno priklopiš EV na vtičnico od nastanitve. Marsikje je tudi prepovedano, na primer v kampih.
Ko bodo v kampih računali porabljeno elektriko po števcu bo tvoje razmišljanje smiselno. Ko pa za električni priključek plačaš enako, če imaš le eno LED svetilko in polniš telefon ali pa si na indukciji kuhaš obroke in polniš razno razne powerbanke pol pa to ni več tako enoznačno. Kje je torej tista meja porabe električne energije, katero plačaš s priključkom? Ali je to moč katero omogoča 10 A varovalka?
PS je pa marsikje marsikaj prepovedano. Tudi prehitra vožnja po cesti npr. Pa se tega vedno držiš?

Sam sem sicer opazil, da je marsikje v kampih omrežje podhranjeno in "meče ven", ampak itak EV neha polnit ko padejo volti pod določeno mejo...tako da to je bolj faušija in strah lastnikov, ki se ne spoznajo v zadeve.

gile ::
Za kampiranje nisem, tako da ne vem kako je v kampih. Mi se vlačimo več ali manj po apartmajih ali nekih družinskih kmečkih turizmih in podobno. Preseneča me, da jih ima večina že polnilnice za EVje. Nekateri to označijo na oglasih, večinoma pa ne in je to kar prijetno presenečenje. Sicer računajo neko bagatelo, med 10 in 15 evrčkov za cca 60-70kWh, ampak je kar fajn, da ni treba naslednji dan prec na kavo med polnjenjem....

Kar je seveda bedarija in kaže na neznanje lastnikov. Rajši bi enostavno ponudili šuko 10A, mobilno polnilnico ima itak že vsak s sabo, in je to to...ampak potem ne bi mogli zaračunat teh dodatnih 10€...
s šukotom lahko nafilaš ponoči bistveno več avtov, kot namensko 3f polnilnico, kjer se lahko polni le en, potem pa treba organizirat logistiko...
s šukotom lahko nafilaš ponoči bistveno več avtov, kot namensko 3f polnilnico, kjer se lahko polni le en, potem pa treba organizirat logistiko...

Gregor P ::
Že beseda apartma pomeni, da jih je več oz. da so zunaj parkirani vsaj trije avtomobili turistov. Sedaj če pri hiši tam nekje na morju ob obali niso kaj posebej dodatno investirali v elektriko, jim zna hitro zabrisati ven varovalko (najmanj tri klime, tri ..., tri ...).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Po 5letih in 180kkm uporabe EVja, ne kupim vec EV avta, razen ce bo za neko smesno ceno. Recmo samo da mi ni potrebe po zmanjsevanju kvalitete zivljenja z nekim sparanjem, ki na koncu niti sparanje, ker ti rabljenega EV avta noben ne kupi, razen za smesno ceno :)
Lahko poveš malo več? Kaj te moti in kater EV imaš.
Pri meni je namreč obratno. "Šparanje" je samo dobrodošel stranski učinek, ampak se ne slepim, da z avtom za 50 jurjev resnično šparam.
Kvaliteta življenja z EV je pa v mojem primeru neprimerno višja kot z ICE.
- Ogrevanje in hlajenje na mestu. Imam sicer tudi na dizlu webasto na daljinca, ampak še zdaleč ni tako učinkovito in elegantno kot upravljanje klime preko aplikacije.
- Sama vožnja je neprimerno bolj udobna in sproščena. Pa zmogljivosti so daleč pred vsem kar sem vozil prej, vključno z V8 bencinarji in raznimi 2.0 turbo motorji. Zjutraj, ko je mraz ni treba paziti, da se avto pogreje...
- EV je vsako jutro poln, z dizli še vedno hodim na pumpe, pa vsakič se počutim kot kreten, ko čakam v vrsti.
- Čeprav šparanje ni glavni namen, 150-200€ prihranka mesečno manj za nafto tudi ni zanemarljivo.

Ko bodo v kampih računali porabljeno elektriko po števcu bo tvoje razmišljanje smiselno. Ko pa za električni priključek plačaš enako, če imaš le eno LED svetilko in polniš telefon ali pa si na indukciji kuhaš obroke in polniš razno razne powerbanke pol pa to ni več tako enoznačno. Kje je torej tista meja porabe električne energije, katero plačaš s priključkom? Ali je to moč katero omogoča 10 A varovalka?
PS je pa marsikje marsikaj prepovedano. Tudi prehitra vožnja po cesti npr. Pa se tega vedno držiš?
Saj mi tudi ne zaračunajo prostora po kvadratnih metrih pa to ne pomeni, da se lahko razširim na 500 kvadratov na neparceliranem delu.
Skratka, to je ta miselnost. Pripada mi. Čeprav ni temu namenjeno.
Namenjeno je lučem, polnilcem za telefon, hladilnikom, kuhalnikom. Pri avtodomih tudi klimam in podobno.
Za avto že marsikje posebej prodajajo elektriko po recimo 0,40 EUR/kWh.

Ne fantaziraj. Po kampih imajo večinoma postavljene namenske, brezplačne polnilnice. Tam kjer nimajo, ni problema s polnjenjem na 220V. Redki so kampi kjer ni polnilnice, polnjenje pa je izrecno prepovedano.
Drugače moja prenosna indukcija potegne več štroma kot šuko polnilec za avto. Da ne govorimo o nekom, ki na vtičnico priklopi večji avtodom s tremi klimami, hladilniki, pečicami, indukcijo...
Drugače moja prenosna indukcija potegne več štroma kot šuko polnilec za avto. Da ne govorimo o nekom, ki na vtičnico priklopi večji avtodom s tremi klimami, hladilniki, pečicami, indukcijo...

Tvoja indukcija se ugasne po nekaj minutah. Medtem ko avto neprekinjeno polni več ur. "Vleče", da boš bolje razumel.
In ti z indukcijo porabiš samo nekaj kWh, medtem ko z EV brez najmanjšega problema več 10 kWh.
In ti z indukcijo porabiš samo nekaj kWh, medtem ko z EV brez najmanjšega problema več 10 kWh.

Utk ::
In, sej poleti je itak preveč elektrike in še cena je negativna. Kamp služi s tvojim polnjenjem.

Tvoja indukcija se ugasne po nekaj minutah. Medtem ko avto neprekinjeno polni več ur. "Vleče", da boš bolje razumel.
Kaj točno je zdaj problem? Poraba elektrike ali priključna moč?
Prej ste nekaj pisali o priključni moči, kako omrežje ne potegne, če priklopiš avto. Kar je seveda neumnost, ker potem ne bi mogel priklopiti klime ali indukcije.
Poraba elektrike pa tudi ni kritična. Prvič zato, ker nikjer ne piše, da bi bila poraba omejena.
Drugič pa zato, ker v celem dnevu (24 ur) na šuko priključku porabiš za 3-4€ elektrike, kar ti tako ali tako zaračunajo.
Nekdo, ki na isti priključek priklopi dvoosno prikolico ali "avtobus" bo z lahkoto porabil več kot nekdo, ki čez noč za 8 ur priklopi avto.

Okapi ::
Če so kakšne vasi, ali vsaj samotna kmetija ob poti, ima v razvitih državah skoraj sigurno elektriko in lahko prosiš za polnjenje. Ampak poskusi iti z električarjem na road trip čez Alžirijo in Niger do Nigerije, ali kašno drugo različico trans-Sahara.

Saj mi tudi ne zaračunajo prostora po kvadratnih metrih pa to ne pomeni, da se lahko razširim na 500 kvadratov na neparceliranem delu.
Skratka, to je ta miselnost. Pripada mi. Čeprav ni temu namenjeno.
Namenjeno je lučem, polnilcem za telefon, hladilnikom, kuhalnikom. Pri avtodomih tudi klimam in podobno.
Za avto že marsikje posebej prodajajo elektriko po recimo 0,40 EUR/kWh.
Kampe imaš običajno razparcilirane, da točno veš kje je tvoj prostor in kje je prostor soseda. Če pa si v delu, kjer ni pol pa lahko zasedaš 500 m2 če imaš s čim. Boš razprostrl svoje gate po prostoru?
Ti zaupam skrivnost- avtodomi tudi imajo večje ali manjše baterije za napajanje bivalnega dela, ko nimajo na razpolago električnega priključka. A tistih baterij tudi ne smejo polnit?
Če pa pogledaš cenik za elektro priključek je pa tak, kot da bi vlekel 24 ur kot ti omogoča varovalka to pomnožiš z vsaj 2 in dodaš poleg neko maržo in DDV. Brez skrbi, da bi bankrotirali zaradi 5€ elektrike, katero boš dal v avto.
PS se pa čudim kako ti uspe vedno, ko se oglasiš o kateri koli stvari zapisati največjo neumnost.

SambaShare ::
Dobro, kaj se sprenevedaš. Menda si bil v kakšnem kampu in videl kako izgleda napeljava. To pa tudi razumeš, da verjetnost da se skupaj poklopijo prižigi večih klim/indukcij pada s številom le teh. Avto bo pa vlekel amperov, kolikor zdrži najbližja varovalka celo noč. Zato pa ima praktično vsak kamp polnilnico.

SambaShare je izjavil:
Dobro, kaj se sprenevedaš. Menda si bil v kakšnem kampu in videl kako izgleda napeljava. To pa tudi razumeš, da verjetnost da se skupaj poklopijo prižigi večih klim/indukcij pada s številom le teh. Avto bo pa vlekel amperov, kolikor zdrži najbližja varovalka celo noč. Zato pa ima praktično vsak kamp polnilnico.
Od kod pa misliš, da pride elektrika do polnilnic? Verjetno zanje nimajo posebnega priključka ampak je skupni za celotni kamp. Če pa je poseben pol je pa verjetno polnjenje dražje kot na kakšnem superchargerju.
Avta pa verjetno ne boš dal polnit takrat, ko si boš začel pripravljati večerjo ampak verjetno takrat, ko boš šel spat. Takrat pa ne bo veliko ljudi kuhalo na indukcije.

SambaShare je izjavil:
Seveda sem bil. Sem že napisal v tej temi izkušnjo. Že par let polnim v kampih brez težav.
Ne vem pa kaj točno misliš s tem "kako izgleda napeljava"? Odvisno od kampa. Letos sem bil v 4 različnih, v enem je bila omarica zelena, v drugem oranžna. Varovalke pa povsod vsaj 16A, kar je vrh glave za polnjenje avtomobila.

Prej ste nekaj pisali o priključni moči, kako omrežje ne potegne, če priklopiš avto. Kar je seveda neumnost, ker potem ne bi mogel priklopiti klime ali indukcije.
Poraba elektrike pa tudi ni kritična. Prvič zato, ker nikjer ne piše, da bi bila poraba omejena.
Drugič pa zato, ker v celem dnevu (24 ur) na šuko priključku porabiš za 3-4€ elektrike, kar ti tako ali tako zaračunajo.
Nekdo, ki na isti priključek priklopi dvoosno prikolico ali "avtobus" bo z lahkoto porabil več kot nekdo, ki čez noč za 8 ur priklopi avto.
Seveda je oboje problem. Na računu za elektriko ti tudi zaračunajo oboje, ker so za zagotavljanje obojega potrebne kapacitete. In z avtom jim dvigneš stroške za oboje.
Skratka, avte se polni na namenskih polnilnicah v kampih, če jih imajo. Lahko so plačljive, lahko zastonj. Ne pa na priključkih, ki so namenjena za normalno rabo na parcelah.
Elektrike v kampu navadno ne plačaš po porabi, ker je pavšal. In plačaš jo za normalno rabo. Ne za izredno, kar EV zagotovo je. In ni treba, da ti ravno vse piše kaj ne smeš in kaj ne. Bodo pa verjetno v prihodnosti zaradi EV pezdetov naredili točno to, plačilo po porabi. Aja, kako sem lahko pozabil. Gremo po poti Amerike, kjer na lončku kave piše, da je vroča. In ne samo to, piše da je nevarnost opeklin.
Ta kanibalizem lastnikov EV je preprosto neverjeten. Mislijo, da jim kar pripada vse. Ko greš v gostilno jest, si tudi kar potegneš podaljšek in polniš? Saj si vendar gost. Vzameš s sabo potem še 10 litov vode iz WCja, saj ga nisi koristil in ti pripada? Ker drugi gosti so pa koristili WC.
Bilo bi zelo čudno, če bi lastnik ICE naredil analogijo temu. Recimo bi z cevjo šel do službenega avta neke firme kjer je gost in si vzel nekaj litrov. Saj je samo 3-4 eur in itak je plačal storitev.

Seveda je oboje problem. Na računu za elektriko ti tudi zaračunajo oboje, ker so za zagotavljanje obojega potrebne kapacitete. In z avtom jim dvigneš stroške za oboje.
Ne, z avtom jim ne dvigneš stroškov za priključno moč. Če imajo na parceli 16A varovalke je vseeno kaj priklopiš gor, priključna moč bo vedno enaka.
Elektrike v kampu navadno ne plačaš po porabi, ker je pavšal. In plačaš jo za normalno rabo. Ne za izredno, kar EV zagotovo je. In ni treba, da ti ravno vse piše kaj ne smeš in kaj ne.
Kdo pa odloča kaj je "normalna raba"? 3 klime v avtodomu 24/7 so normalna raba? Pa 100 literski bojlerji za vročo vodo?
Ta kanibalizem lastnikov EV je preprosto neverjeten. Mislijo, da jim kar pripada vse.
Spet pišeš nesmisle. Kakšen kanibalizem? Misliš to, da dejansko uporabljaš storitev, ki jo plačaš?
Sem ti že napisal, da imajo v kampih večinoma brezplačne polnilnice, kjer si lahko nafilaš avto. Pa še bistveno hitreje gre kot, če bi polnil na šuko na parceli. Cena elektrike očitno ni problem, glede na to, da ponujajo namensko infrastrukturo za EVje.
Bilo bi zelo čudno, če bi lastnik ICE naredil analogijo temu. Recimo bi z cevjo šel do službenega avta neke firme kjer je gost in si vzel nekaj litrov. Saj je samo 3-4 eur in itak je plačal storitev.
Analogija tega kar si napisal je, da greš z dizlom na petrol, plačaš nafto in jo dejansko natočiš. Starfotr ti pa potem na slo-tech teži, da si "kanibal", ker si natočil toliko nafte kot si plačal :)

Enjaq je tak. Pa je novi po porabi precej pri vrhu med najboljsimi. Ampak ce si se peljal s sodelavcem pac ves bolje... pa dizli se kvarijo
Zgodovina sprememb…

EV se pa seveda ne kvarijo.
Tega nihce ni napisal. Imas tezave slediti debati. EV se kvari, ampak da ne bos sel v nakup preverjenih platform, ki jih stancajo v bistveno vecjih stevilkah, in katere so ze dodelali, ker recimo ne maras njihovega dizla… je BS.
Pa ne vem kako je moja Octavia dizel skoraj nabrala 300k km brez tezav. Cudez…

Rabljenega BEV karavana za 10k pac ne dobis. Dober je 60k in se dobi predvsem nov, to je dejstvo. ICE pac dobis. Cisto solidnega.
Meni dolgo ni zneslo z dvema malima mulcema, in tako niti psov nisem rabil, da bi me odvracal nakup BEV. Zdaj je krame manj, pa sem vzel avto za vsak dan, in za vecino daljsih poti. Ce mi slucajno ne znese, bom pac dokupil boks za na kljuko in je reseno. Zaenkrat se ni teh tezav.
Na drugi strani pa je zdaj precej ene ponudbe, ko je bilo se 5 let nazaj vse skupaj ena zalost. In razlike so ogromne, ker nekateri so zaceli resno precej prej od drugih. Tudi po vlaganju v razvoj je precej razlik. Zato pac moras biti malo geek in gledati Bjorne in druge, sam sprobati v praksi razlicne modele in pac se odlociti na osnovi objektivnih parametrov. Ce pa gledas kako lep ti je nek avto, pa pac vozis takega.
Meni dolgo ni zneslo z dvema malima mulcema, in tako niti psov nisem rabil, da bi me odvracal nakup BEV. Zdaj je krame manj, pa sem vzel avto za vsak dan, in za vecino daljsih poti. Ce mi slucajno ne znese, bom pac dokupil boks za na kljuko in je reseno. Zaenkrat se ni teh tezav.
Na drugi strani pa je zdaj precej ene ponudbe, ko je bilo se 5 let nazaj vse skupaj ena zalost. In razlike so ogromne, ker nekateri so zaceli resno precej prej od drugih. Tudi po vlaganju v razvoj je precej razlik. Zato pac moras biti malo geek in gledati Bjorne in druge, sam sprobati v praksi razlicne modele in pac se odlociti na osnovi objektivnih parametrov. Ce pa gledas kako lep ti je nek avto, pa pac vozis takega.
Zgodovina sprememb…

Gregor P ::
Dejmo se ne sprenevedat, da dizajn ne igra nobene vloge (primer: prvi prius - rajši hodim peš - in zdajšnji prius - za kupit); razen če je to sedaj pri EV drugače, ker se ne goji nobenih čustev do e-avta, le še kako velika baterija in gasa, odvržeš in naslednji EV

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()