» »

Kubuntu in pregrevanje procesorja?

Kubuntu in pregrevanje procesorja?

G-man ::

Procesor se mi je kar na lepem začel pregrevat in piskat. Šel sem gledat v Process Table kaj in kako nakar vidim da Xorg zavzame 164 MB RAMa +7% procesorske moči in ene 20 python procesov po 44 MB RAMa. Ohranjevalnik zaslona v OpenGl načinu spravi eno slikco na sekundo. Računalnik pa ne počne nič drugega kot je prižgan (in firefox odprt)

Čemu je po vašem tako in kaj bi pomagalo? Sedaj sem downclockal procesor vendar mi po novem Ktemperature ne dela, ne vem zakaj. Ti problemi so se tudi začeli ko Ktemperature ni več hotel izmerit temperature.

Roadkill ::

Katero verzijo Kubuntuja imaš naloženo?
Ü

416c6573a ::

Meni tudi kaze Xorg 140MB, to pac tko je.

Linux grafika: za to rabis imeti driverje za graficno kartico. V primerjavo: z vesa (xorg) driverji ti razni divx xvid filmi v fullscreen skoraj ne delajo, razna grafika pod openGL je IZREDNO pocasna, cpu zacne delat na maximumu (to se najbols vid ce mas stepping procesor in kaksen applet, ki ti prikazuje trenutno delovno frekvenco cpuja, ali pa "cat /proc/cpuinfo | grep MHz").

Za screensaver si daj kaj drugega, oziroma nalozi driverje za graficno kartico ( google://kubuntu graphic driver ati/nvidia ).

Za ktemperature pa najprej rebooti sistem. Po vsej verjetnosti si si v process table ubil ACPI, service ki skrbi za raznorazne takeindrugacne power zadeve.
Lastnorocno.

G-man ::

Grafična je ATIjeva Radeon9800 ne-pro, driverji so že instalirani. Mogoče je kaj narobe z ventilatorjem, bom pogledal. Procesor je athlon in je downclockan na 1543 MHz.

OpenGL: 1.2 (1.5 Mesa 6.4.1)

Verzija Kubuntuja je 6.06, sam pa sem že pozabil, kdaj sem nazadnje pognal apt-get upgrade (bom tudi to naredil :8) ).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

Kami ::

Poglej to

416c6573a ::

Ponovno, mogoce se nism dobr izrazil: Gonilniki za graficno morajo biti instalirani in tudi delovati pravilno.

Ni sans da ti screensaver dela pocas ce mas prav instalerane driverje. slabi driverji = zanic grafika + cpu do konca (mozno pregrevanje). dobri driverji = dobra grafika + cpu na minimum.

"fgl_glxgears" MORA delati.

"fglrxinfo" MORA vrniti atijeve driverje in ne mesa.

in se pridruzujem postu od kami-ja: z acpijem je neki narobe.
Lastnorocno.

kriko1 ::

Če ti screensaver na taki grafični dela slabo, preglej namestitev gonilnikov, glede na to da imaš ATI, bo lahko zelo zabavno. So tudi različice gonilnikov ki nočejo in nočejo delat na določeni seriji grafičnih. Recimo take probleme sem imel na R9250, nič posebna grafična, vendar se je to dogajalo.

Procesor pa se ne bi smel pregrevat niti če ga imaš 24/7 na 100%. Preglej malo tvoje hlajenje - pomožnosti daj novo termalno pasto.

G-man ::

Ajme. Fglrx ni prav vklopljen (ampak do pred par dnevi mi je še screensaver še normalno delal). Fgl_glxgears ni vklopljen in OpenGl ima Mesa driverje. E, kako lahko to popravim?

Verjetno bo tudi nekaj narobe z ACPI-jem. Bilo je namreč, da mi je Ktemperature nehal delat in ko sem ga hotel še enkrat nastavit, kam naj gleda za temperaturo, tiste opcije ni bilo več ampak so bile dve enaki (/proc/acpi/thermal_zone/THRM/temperature/), ki ne funkcionirata ker mapa ne obstaja. Škoda da nisem bil pozoren na tisto mapo, ki je delala. Pa sem samo enkrat normalno resetiral računalnik in potem naslednjič ni več delalo prav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

Daedalus ::

Ajme. Fglrx ni prav vklopljen (ampak do pred par dnevi mi je še screensaver še normalno delal). Fgl_glxgears ni vklopljen in OpenGl ima Mesa driverje. E, kako lahko to popravim?

Tole in ACPI problem me napeljujeta na misel, da si updejtal kernel... Drugače pa še enkrat skompajlaj kernel module, pa bo. Še navodila.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

G-man ::

Heh, zdaj točno vem v čem je problem: inštaliral em program EMC2 za CNC stroj.

Real Time Kernel Problems
The Real Time Kernel that ships with Ubuntu, called "Magma", is compiled without ACPI support. This creates minor problems on newish machines and motherboards which rely on ACPI to configure peripherals (integrated sound, wi-fi, etc.)

Hvala vsem za pomoč.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu 7.04 + Pinnacle PCTV = slika super, zvoka ni - Linux n00b here (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
706525 (3966) poweroff
»

"počasen" Suse linux 10.1

Oddelek: Operacijski sistemi
81049 (886) Vanadium
»

Alternativni OS najbližji M$

Oddelek: Operacijski sistemi
292155 (1206) DOOM_er
»

Kateri Linux uporabljate (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
804797 (3880) hruske
»

Suse 9.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
664768 (4054) moj_nick

Več podobnih tem