» »

[C++] Borland compiler

[C++] Borland compiler

Loaded ::

Lp

Torej.. začel sem se učiti programiranja in sicer C++. Namestil Borland Free compiler 5.5 različico, in naredil, kar piše v navodilih. Ker ta izdelek vsebuje tudi mapo examples, sem hotel videti kako programi izgledajo. Vendar jih ne morem prevesti! .. ali pa so zaščitene? Program mi javi 26 napak pri prevajanju , pri vsaki piše, da je ne more odpreti.
Napisal sem tudi svoj program (Pozdravljen svet - notepad), ko pa vtipkam za prevajanje, program ne najde datoteke.
Kot sem vidl v examples, programi nimajo končnic cpp (ali pač?)jaz pa sem jo dodal. Poskusil sem tudi brez nje. A jo treba kako drugače dodati?

Lp
Loadeed
  • spremenilo: snow ()

Shinobi ::

manjkajo ti sistemske spremenljivke v polknah.

Najbolje bo, da odpres ukazno vrstico Start / Run / cmd in potem nastavis tiste potrebne spremenljivke:
set include = c:\bp\include
set lib = c:\bp\lib
set path=%path%;c:\bp\bin

potem pa probas prevesti.

luli ::

Pa saj je prišo zdaj Turbo C++ in Turbo C# od Borlanda, ki se jih da dobiti zastonj. Pa še IDE je zraven!

TURBO

'FireSTORM' ::

borland turbo c je prišel ven za windows?
predlani pa sem se za seminarsko moral zajebavat z emulatorji da sem spravil v pogon borland turbo c za dos;((
Those penguins.... They sure aint normal....

Rapsey ::

lažje ti bo če uporabiš microsoftov visual c++ express.

bozjak ::

ubistvu ti priporočam brezplačen Dev-c++ ... Zlo dober prevajalnik, zmožnost dodajanja novih knjižnic z devpaki itd... Problem z microsoftovim je (imho !!!) da ni pisan po ANSI standardu in tako boš znal pisatli le v microsoftovih orodjih...

Lp

OwcA ::

Problem z microsoftovim je (imho !!!) da ni pisan po ANSI standardu in tako boš znal pisatli le v microsoftovih orodjih

Podporo standardom so v zadnjem času precej izboljšali.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

luli ::

Drugače učim programiranje v sklopu informatike na srednji šoli. Prišel sem do spoznanja, da je za začetnike najboljši Borland C++ 3.0. Ima zelo preprost IDE, možnost koračnega izvajanja in pregledovanja vrednosti spremenljivk.

Mogoče se pa motim in ima kdo boljši predlog?

klemen22 ::

No precej dobra zadeva je tudi Dev-c++. In zastonj.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

BlueRunner ::

@bozjak: Morda te bo zanimalo, da ima MS javno objavljen seznam vseh odstopanj od ISO (oziroma ANSI) standarda. Druga zanimiva malenkost je, da Microsoft že od produkta VC++ 6.0 vlaga veliko dela in energije v čim bolj standardno implementacijo C++ prevajalnika, saj so zaradi slabih knjižnic poželi ogromno kritik. Tako je naslednja verzija (VS.NET, oziroma 7.0) že pokazala zobe, saj se je pokazalo, da Microsoft še vedno posluša razvijalce (če že uporabnikov več ne). Tretja malenkost je, da Microsoft ravno zaradi hudih kritik zaposlil kar nekaj avtoritet na področju jezika C++, kar tudi govori v prid dobri implementaciji standardov v tem prevajalniku, saj na tem prevajalniku in knjižnicah delajo tisti, ki so pisali tudi standard sam.

Sicer pa obstaja ena stara primerjava prevajalnikov. Sicer je res stara, vendar pa zelo lepo prikazuje vpliv strokovnjakov, ki jih je Microsoft nakupil v letih 1998-2000, na stopnjo kompatibilnosti prevajalnika. VC++ 6.0 je tako iz svojih 97% v VC.NET (7.0) napredoval na zavidljivih 99%. Res pa je, da je bil GCC, ki je prevajalnik "skrit" v Dev-c++ paketu, takrat šele v verziji 3.x, kar pojasni njegov slab rezultat, ker je bila večina dela s standardi opravljena v verziji 4.x. Zanimivo, da šele takrat, ko je Microsoft že nekaj let uspešno prodajal precej bolj "standarden" prevajalnik. Še posebej pa je zanimivo dejstvo, da dva rezultata za VC++ 6.0 (84% brez posebne knjižnice in 97% s posebno knjižnico) lepo ilustrirata, da je imel Microsoft večino težav v implementaciji standardnih knjižnic, ne pa toliko v prevajalniku samem. GCC-jev rezultat pa lepo pokaže, da je imel prevajalnik sam veliko omejitev, ki so onemogočale uporabno implementacijo standardnih knjižnic.

Trenutne primerjalne ocene sicer nimam, ker tudi nihče ne vodi jasnega seznama GCC-jevih odstopanj od standarda. Dejstvo pa je, da danes vsi gledajo na GCC kot na enega izmed uporabnih prevajalnikov za C++, saj je po svoji ustreznosti standardu primerljiv z drugimi prevajalniki (MS C++, Forte C++, Intel C++, ...). Zaradi tega bi rekel, da je stvar osebne presoje kater prevajalnik si izbrati, saj večina aplikacij stoji in pade na upoštevanju platforme (operacijskega sistema) kateri so namenjeni. To pa že preprosto zato, ker se kakršni koli standardi zaključijo v tistem trenutku, ko se začne uporabljati stvari, ki presegajo programsko logiko in začno posegati v večopravilnost, večnitnost, medprocesno komunikacijo, uporabo omrežja, grafični uporabniški vmesniki, ... Za te stvari pa so bile že razvite druge knjižnice, ki zapirajo posamezne implementacije v bolj abstraktne paradigme.

Skratka, en kup zadev, ki jih je IMHO potrebno upoštevati, ko nekdo ustvarja svoje mnenje (svoj HO).

64202 ::

Še posebej pa je zanimivo dejstvo, da dva rezultata za VC++ 6.0 (84% brez posebne knjižnice in 97% s posebno knjižnico) lepo ilustrirata, da je imel Microsoft večino težav v implementaciji standardnih knjižnic, ne pa toliko v prevajalniku samem. GCC-jev rezultat pa lepo pokaže, da je imel prevajalnik sam veliko omejitev, ki so onemogočale uporabno implementacijo standardnih knjižnic.


Ti rezultati so IMO neumnost :D. VC++ 6.0 je glede templateov spustil kar cele kose funkcionalnosti (partial t., inner template classi, ...). g++ 3.x je v praksi neprimerno boljši compiler.
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

BlueRunner ::

@64202: Če pogledaš samo seznam sprememb v 4.x, je razvidno, da je bil GCC 3.x, vsaj kar se tiče ISO standarda za C++, prava mala katastrofa. MS določenih delov ni implementiral, GCC pa jih je implementiral narobe, ali pa je imel drugačno funkcionalnost, ki je bila v konfliktu s standardom. Že zaradi tega se veliko C++ kode, ki se je pod 3.3.x prevedla OK, ni hotelo niti prevesti, nekatera, kar je bilo še hujše, pa je delovala nekoliko drugače.

Skratka: GCC 3.x je bil v praksi za C++ katastrofalen prevajalnik, ki mu je pomagalo samo to, da so tik pred zaključkom razvoja v njega iz verzije 4.0 prinesli novo verzijo C++ fronta. Glede na to, da so s tem razvijalci povzročili še nekaj dodatnih težav za distribucije, ki so želele iz različnih razlogov obdržati 3.x serijo, je bil končen rezultat takšen, da je bila 3.x serija (v merilu GCC-jevih verzij) zelo hitro zaključena (ubita), delo se pa sedaj lepo nadaljuje v 4.x. Zaradi vsega tega je za celotno 3.x serijo (vključno z "delujočo" vejo 3.4.x) najbolje, da ostane tam, kjer ji je mesto: v zgodovini.

Če naj bom še malo nesramen, so razvijalci GCC opazili vse pomankljivosti C++ fronta šele potem, ko je MS poslal ven svojo verzijo 7.0, ki je bila po takratnih in današnjih merilih precej "standardna". Od takrat, pa do sedaj, so pri MS vse skupaj samo še malo brusili. V bistvu je bila takratna verzija 3.3 v trenutku, ko je MS dal ven svojo verzijo 7.0, najslabši obstoječ C++ prevajalnik.

Vse kar sem pa želel povedati je to, da si svoje mnenje vsak ustvarja sam. Vsi smo v svojih spominih malo selektivni. Na koncu pa se mi zdi nepošteno oceniti današnjo verzijo MS C++ prevajalnika za "nestandardno", samo zato, ker je MS imel slabo verzijo 6.0. Po isti logiki bi se lahko tudi GCC 4.x obtožilo "nestandardnosti," vendar pa je to čista krivica za oba prevajalnika. Krivica predvsem zato, ker so se vsi učili na napakah preteklosti, zaradi česar imamo danes na voljo ne samo enega ali dva dobra prevajalnika za C++, temveč kar nekaj njih. Vsekakor pa sta med njimi tudi MS C++ 7.x in GCC C++ 4.x.

Rapsey ::

Problem z microsoftovim je (imho !!!) da ni pisan po ANSI standardu in tako boš znal pisatli le v microsoftovih orodjih...

Jezus kristus, daj ne trolaj.

64202 ::

> Skratka: GCC 3.x je bil v praksi za C++ katastrofalen prevajalnik

No to se meni zdi hudo pretiravanje. Dejansko sem imel zelo malo problemov, a tebi je ratalo na toliko hroščev stopit? Kolikor sem videl, je g++ 3.x predvsem sprejel veliko preveč nestandardnih zadev, če se držiš standarda (da ti dela na vc7) bi moralo bolj ali manj vse laufat na g++ 3.x*. To zdaj rečem iz mojih izkušenj, ne spremljam ravno bug reportov za gcc :)

* za vc7 -> vc6 pa to ne velja recimo
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

Gundolf ::

GCC 3.4.* je glede c++ standarda kar soliden a slabši od novih visualov. So pa ta odstopanja dandanes že zelo majhna in v večini primerov zanemarljiva. Zadnja katastrofa je bil VC6, od tega naprej se pa lahko zaradi standardov sekiraš več ali manj le še če zelo močno template uporabljaš.

Ga je pa Microsoft začel srati v VC8, ko je 'deprecatal' nekaj za buffer overflow nevarnih Cjevskih funkcij in uvedel svoje kvazi-varne nadomestke. Nasploh mi je Microsoft sumljiv, da hoče pridobiti kontrolo nad standardom ampak pustimo to, je že preveč offtopic.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[C++] Programiranje razvojnega okolja za Linux - Ideje (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
608516 (6453) smoke
»

Visual Studio 2008 in C

Oddelek: Programiranje
302413 (1888) BlueRunner
»

C++

Oddelek: Programiranje
101904 (1426) Gundolf
»

Najhitrejši programski jezik? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
757418 (5238) Senitel
»

Delphi VS Visual C++

Oddelek: Programiranje
212176 (1854) webblod

Več podobnih tem