» »

Manjši zaslužki ATI-ja po prevzemu

Manjši zaslužki ATI-ja po prevzemu

X-Bit Labs - Po velikem poslu, ki se je zgodil pred mescem in pol, je AMD nedavno ponosno potrdil, da je nakup ATIja tudi v skladu s kanadsko proti-monopolistično zakonodajo. S tem je zaključek nakupa ATI-ja en korak bliže, ni pa še ni dokončen, saj se morajo 13. oktobra srečati delničarji in posel odobriti.

Nakup hkrati kaže tudi negativne posledice, saj je ATI za novinarje izjavil, da je se bo njihov dohodek do 140 milijonov dolarjev manjši, kot je bilo predvideno. Zmanjšala se je namreč prodaja veznih naborov za platforme, ki bazirajo na Intelovih procesorjih. Poročajo celo, da Intel na svoje poslovne partnerje pritiska, naj ne kupujejo ATI-jevih chipsetov, kot je na primer RD600. Zato tudi ne čudi dejstvo, da je ATI preklical vezne nabore za Intelove platforme RD700, RS700 in RC710, o čemer smo že poročali. Naslednje leto bo vsekakor še zanimivo.

48 komentarjev

Jernej L ::

prihodek je prihodek, dobiček je pa drugo, da ne bo kdo mislil da je ATI ob 140 mio dolarjev...

MitkoVIP ::

sej iz dohodka pa sledi dobicek...sam vseen dost slabo.bo pa res zanimivo opazovati dogajanje :D

para! ::

Kaj a ta Intel je tok močna bad-ass no-one-can-fuck-with-us firma, da lahko tak močno pritiska na ostale, da za šalo prefuka 2. svetovnega grafičnega giganta ATI in 2. procesorskega giganta AMD naenkrat, medtem ko jim le-ta ne moreta nič?

Sej vem, da lahko grozijo s wholesale cenami HPju, Dellu, ki sta od Intla odvisna, ampak da so taki pussyji tudi Asus, Gigabyte, Epox in ostali proizvajalci matičnih plošč pa si ne bi mislil :)

lp
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: para! ()

Z-lot ::

Wow... tole se pa spreminja v hladno vojno 21. stioletja.

Matrin ::

Intel pritiska na partnerje, nikjer nepiše kako uspešno. ATI je pa ukinil nabore za intelove čipe, ker si s takšno potezo hoče AMD povečati svoj trg, saj bodo vsi ki hočejo radeone morali vzeti tudi AMD-ja.
Zmanjšanje dohodka do 140 miljonov je pa od tega, ker bodo delali manj veznih naborov, se bo pač obrnilo manj denarja. Dobiček ne bi smel biti veliko manjši (razen če so cene oderuške :D ).

opeter ::

Kak bi blo smešno, če bi čez dve leti AMD postal tako močan (finančno podkrepljen), da bi prevzelo družbo nVidia... :8)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

SmeskoSnezak ::

Čist prav jim je. Rinejo pod okrilje ene firme in pričakujejo , da bodo dobivali dobiček še iz "drugega tabora". Tak to ne gre. Seveda, edino kar je lahko Intel pametnega naredil, je to, da je pritisnil na svoje poslovne partnerje. Ena firma ne bo dopustila, da bi njegovi poslovni partnerji, kupovali pri konkurenci. Čist logično.
@ Pusti soncu v srce... @

BendeR ::

Intel je začel množično iskat nove sodelavce za izdelavo in načrtovanje novih grafičnih procesorjev. Očitno bo mogo sredstva, ki jih bo pridobil z odpuščanji preusmerit v tole področje. :D

BoLhCa ::

saj bodo vsi ki hočejo radeone morali vzeti tudi AMD-ja.

Po kateri logiki že? To ti je samomor, če dejansko pride do tega...

Looooooka ::

bo pac nvidia lahko zdej se mal kesha pridobila ce nardi kksn nabor za intel....ker atija intelovci ocitno ne bomo mogl kupt =)

frudi ::

kar naj izsiljujejo izdelovalce matičnih plošč... še več materiala za AMDjevo tožbo :P
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Smeagol ::

Koliko se sploh kaj prodajajo plate z ati cipovjem?

Jaz ati veznega cipovja sploh nocem imeti.

lambda ::

Jaz ati veznega cipovja sploh nocem imeti.


Pa imaš zato kakšne tehtne razloge, al kar tako - ker je pač ATI, teb se pa to ne sliši ravno najbolje?

Smeagol ::

Ja, meni je glavno pri maticni stabilnost.
Cena mi je cisto nepomembna. Vse ostalo pa stranskega pomena.

opeter ::

Novi, prihajajoči ATI-jevi chipseti bodo baje malo pretreskali NForce in Intelove chipsete.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

destiny ::

Upam samo da bodo gonilniki bolši kot pri njihovih grafikuljah.

Gregor P ::

Žalostno, ampak bom pač moral prešaltati na nvidio ali kaj podobnega, če bom hotel uporabljati ta nove intelove procesorje. Sicer sem računal na kombinacijo intelovega Core 2 Dua in asusove matične z novim atijevim čipovjem itn.

Se pa očitno tudi AMD poslužuje enakih monopolističnih potez kot Intel, če kar "čez noč" ukine atijeve vezne nabore za matične plošče, ki bazirajo na intelovih procesorjih.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

PrimozR ::

Gregor sej bo DFI z RD600. Če sklepamo po nF4 in nF5 ter RDX 3200, bo ta plata ownala vse ostale, ki bi sicer pršle. No major loss >:D

Smeagol ATI RDX3200 je mel probleme a je bil tudi zelo hiter čipset. Problem je bil pravzaprav v južnem mostu - SB480/SB580. Zato je v izdelovanju SB600. Upam da bodo popravili USBje ter performance diskov.

sirotka ::

Pri men je isto, ne hvala glede atijevih izdelkov. Totalno bedni, hroščati gonilniki. Samo pri grafi že prežvečiš to nekak, da bi mi pa plata živce žrla..ni šans. Nvidia+amd je bla daleč najbolša kombinacija. Očitno bo zdj Intel+Nvidia...ah bo že nekak.

klemen22 ::

zajebal so čist

Pa lahko ti kaj ARGUMENTIRAŠ in ne pišeš ENOvrstičnic?
Vsekakor je AMD z nakupom ATIja pridobil precejšnje zmogljivosti glede izdelave lastnih čipsetov in to ni zanemarljiv podatek. Glede tistih drastično manj prihodkov sem to jaz že napovedoval. Seveda obstaja bojazen oziroma tveganje kako se bo trg odzval na tole še posebej o nevrednih grožnjah Intela. Sčasoma se bodo stvari skristalizirale. Tako da zelo dvomim da bi dohodek izostal. Pač verjetno bodo sedaj malce prerazporedili same zmogljivosti (vire,..) znotraj korporacije.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

OChack ::

upjmo na najbolš, oktobra nj bi se začel kazat prvi sadovi te združitve....
Int€l inside, IDIOT Outside

Looooooka ::

prvo kreshiranje zarad atijevih gonilnikov :D
sam da se ne bosta se kksna nvidia pa intel zdruzla...k pol izbire na trgu prakticno ne bo vec.

Smeagol ::

Chipset, ki je hiter in nestabilen mi ne pomeni prav nic. To je dobr sam za kaksnega osnovnosolca, da lahko 3dmarke gor laufa pa gleda kolk pik bo mel. Tudi od RD600 ne pricakujem prav nic.

In resno. Kdo tukaj se je sploh spustil v avanturo z ati chipsetom?

DFI+ATI plata? :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smeagol ()

Poldi112 ::

>Se pa očitno tudi AMD poslužuje enakih monopolističnih potez kot Intel, če kar "čez noč" ukine atijeve vezne nabore za matične plošče, ki bazirajo na intelovih procesorjih.

Intel je takoj po napovedi združitve rekel da ne bo podaljšal licence. Plus da če se zaradi groženj intela trenutni ne prodajajo nima smisla tiščati glavo v pesek (ali pa skozi zid).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

nodes ::

leto dve nazaj sem bil prepričan, da bo prišlo do združitve nVidije in AMDja..
nVidija postaja osamljena...
Intel ima svoj grafični razvoj, svoje neprekosljivo vezno čipovje...

Looooooka ::

ni panike...sicer mam zdele atijevo graficno ampak nvidia ma super graficne...se posebi kar se tice hlajenja(pohodijo atijeve resitve...) plus verjetn si bojo zdej se par ati fanov pridobil zarad te zdruzitve...pa tud nikjer nism zasledil da jim gre biznis slabo.

OChack ::

ja morš neki vedt da so single core ATI grafične skor hitrej ko one k sta 2 skup zlimani od nivie, tko da nevem o kašnih hladilnih rešitvah ti govoriš, nvidia bl stopa po poteh 3Dfxa, sicer vrjamem da ne bo propadla, je pa to dokaz da im je zmankal idej in znanja in bo spet potrebno neki novga pogruntat, limanje dveh procesorjev na plato al pa kr dveh plat skupj je pa bol zasilna rešitev
Int€l inside, IDIOT Outside

Senitel ::

Zakaj mislis da jim zmanjkuje idej in znanja, ce se napihovanje G70 arhitekture cisto dovolj dobro odnese? Po drugi strani pa kot da ATI pocne kaj drugega.

OChack ::

ATI je es pred leti naredu maxxx sam to blo takrat ko je woodoo mev 10 čipov gor nalotanih pa še SLI vezan, nvidia pa očitno zj bl počas dela, ampak sj bo......
Int€l inside, IDIOT Outside

Tilen ::

Jaz ne morem razumet ene stvari. Ko sem namrec nabavil 6800GT [zelo hitro po splavitvi] je to bilo nekak v rangu X800XT ali nekaj podobnega. Potem pa ATI cez ne vem koliko casa izda X1600PRO in v testih se izkaze za dosti pocasnejso od 6800GT in seveda X800XT. V cem je hec nabijanja teh cifer ? Pa sem mislil da so ljudje okoli mene res nabavili dobre graficne, ko sem bral da imajo v sistemih X1300, X1600 in take stroje. Potem na koncu pa ugotovim, da je to se vecji podn od tiste moje, katero sem kupil 2 leti nazaj.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Senitel ::

X1600 je srednji razred, 6800 GT je bil visoki razred. 9800, X800, X1800, X2800, kaj jasno kam gremo? Zadnje tri cifre so kao "relativne performance" znotraj generacije, ostalo pred tem je pa generacija.

Tilen ::

Ampak X800XT je tudi takrat bil visok razred. Logicno se mi zdi, da z vecjo stevilko pac predstavimo boljso graficno. Ne pa meglo. In tega ne dela samo ATI, da ne bo kdo mislil, da sem pristranski.

6800GT je bil visok razred, torej je zdaj kaj? Pod srednjim cez 2 leti? in ob splavitvi X1600PRO/XT gledam se vedno podn pri ATI-ju v srednjem razredu? Ne vem no...

Povsem razumem, da je najboljsa graficna iz ene generacije boljsa od recimo ene najslabse iz nove ali pa dveh. Ne pa da potem vidim kako je X800GTo hirejsi od X1300 pro/xt serije in X1600 XT/PRO ipd. To je nateg brez primere.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

OChack ::

ja nove cifre pomenjo sam nove generacije ne pa tud hitrejše grafe, tko da recimo radon 9550 je biv podn od podna isto je x1300, mogoče ma več funkcij sam po hitrosti pa zadeva zlo peha
Int€l inside, IDIOT Outside

Tilen ::

Ampak prodajal/ prodaja se pa kot novi revolucionarni model graficne kartice, oprosti. In to je zame nateg, kot tisti Killer NIC o katerem smo brali novico nekaj dni nazaj.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

OChack ::

ja za une ki nimajo pojma in ne pogledajo testov ter samo gledajo cifre na grafični, to definitivno je nateg, sicer pa pol ugotovijo ko majo kao najnovej grafo pa im najnovej igrce komi da (ne) delajo >:D
Int€l inside, IDIOT Outside

Senitel ::

Kaj a po tem takem naj bi proizvajalci šibal vn sam high end karte?
6800 GT je še zmer high end samo prejšnja generacija. Zdej če so kartice nove generacije iz srednjega razreda hitrejše od 6800 GT je druga stvar. Ima pa X1*** pred X*** prednost da je SM 3.0 hardware...

Tilen ::

In kaksno prednost ima potem ta X1600XT pred 6800GT? Obe imata S.M 3.0 podporo. Nima je, no saj to mi je ze prej postalo jasno. Hvala.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Keki ::

Pa sočasno lahko še poveš kak x1300 izkoristi SM 3? :D S podajanjem diapozitivov iz jungle :P
http://www.alfakan.si/
http://mihajerot.si/

OChack ::

ja to je pa drug problem, sam tega na škatli ne piše>:D
Int€l inside, IDIOT Outside

Keki ::

marsikaj manjka tam :D
http://www.alfakan.si/
http://mihajerot.si/

Senitel ::

Tilen: In zakaj bi moral ATI tulit da to že obstaja v GF 6800 GT (in GF 6200)? Oni povejo kaj je novga pri njih.

Keki: Lahko daš na 640x480 pa bo vredu. >:D

Bo še zanimivo kako se bo folk čez par mesecev znašel... >:D

kuglvinkl ::

Koliko se sploh kaj prodajajo plate z ati cipovjem?

Jaz ati veznega cipovja sploh nocem imeti.


Takole gostilniško nabjanje je zelo produktivno. V službeni mašini imam ATIjev vezni nabor, družbo pa mu dela A64+ (celo Venice ;). V brand kišti: NEC.

Tilen ::

Senitel, saj jaz to popolnoma razumem. Samo tisto glede ATI-jevega SM 2.0, 3.0 pa res nisem vedel.

Bo še zanimivo kako se bo folk čez par mesecev znašel...

A to v pozitivni smeri? Se nam obetajo kaksne HF GL TO GM oznake na koncu ali kaj standardnega?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Senitel ::

Mislim sedaj je situacija še zmer dost simpl... Mal pogledaš kolk ima grafa "pixel pipeline-ov" in frekvence jedra ter širino vodila in frekvenco vodila pa že imaš precej dobro sliko (glupe oznake gor ali pa dol).
Kako bo šele v naslednji generaciji, kjer se obeta VSAJ ena unified arhitektura... Katere ne moreš tako enostavno primerjat z ničemer kar je trenutno zunaj.

Volta ::

Vsekakor ni dobro, da se firme vsepovprek združujejo in prevzemajo monopol na trgu. Recimo kot Ati in AMD se bodo izoblikovale kombinacije, le katere boš lahko čez čas skupaj uporabljal. S tem te usmerjo da kupiš njihovo grafo in proc, po možnosti še njihovo plato ( oz. plato z njihovim čipsetom ). Če bodo stvari poceni in kvalitetne, ter hitre, me ne moti prav nič. Le da ne bo cena huda, pa performansi zandrek. Al pa da se ne bo ponovila zgodba z intelovimi platami, ko jih nisi mogo kaj dost navijat, oz. nekaterih sploh nič.

LP

njok ::

Zakaj vsi toliko bentite čez ATI-jeve gonilnike? Jaz bi, v primeru da bi izbiral med rdečo in zeleno karto z enakimi performanci in enako ceno (navijaškim potencialom etc., saj me razumete kaj mislim) vzel ATI-ja ravno zaradi ATI Tray Tools.

Volta ::

Men osebno, so tud bolj ati-jevi driverji všeč. Samo ne ta čist novi, za katere morš .net framework met, oni običajni so mislim da bolj priročni. Kr omegadriverje gor vržem, pa ne rabim onga avta gledat, ki se vozi okol. :D

njok ::

Tisti control center je res brezveze. Vzames dial-up varianto, 1. paket, ki vsebuje samo driverje, potem pa vse nastavljaš preko tray toolsov.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nove napovedi iz AMDja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
559969 (7264) RejZoR
»

ULi dokončno zgodovina

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
72362 (1907) SmeskoSnezak
»

AMD in ATI bosta predstavila Yokohamo

Oddelek: Novice / Procesorji
173484 (2225) Senitel
»

ATI: nič več veznih naborov za Intel

Oddelek: Novice / Matične plošče
83230 (2646) Smeagol
»

Sisovo čipovje za Athlone 64

Oddelek: Novice / Matične plošče
142261 (2261) kuglvinkl

Več podobnih tem