»

VIA se bo razdelila

ComputerBase - Na ComputerBase poročajo, da se bo VIA Technologies v prihodnosti razdelila na tri podjetja, s čimer nameravajo povečati učinkovitost in konkurenčnost. Tako si bodo podjetja razdelila naslednja področja: procesorji in platforme, vezni nabori in multimedija.

Na področju veznih naborov se bodo poskušali zoperstaviti hudi konkurenci, ki jo predstavljata novozdruženi AMD/ATi in naveza Intel-nVidia. Ocenjujejo, da bodo pri sodelovanju z Intelom konkurenčnejši kot pri AMD-ju, zato se bodo tesneje navezali na procesorje prvega. Oddelek za procesorje in platforme se bo osredotočil na razvoj C7, ki bo namenjen uporabi v manjši in manj zahtevnih sistemih, če bodo seveda uspeli zgladiti spore z Intelom glede patentov.

18 komentarjev

Crossfire spominski moduli iz OCZ-ja

Slo-Tech - ATi je v povezavi z enim bolj znanih proizvajalcev računalniškega spomina višjega razreda, OCZ-jem, izdal posebno serijo DDR2 modulov, ki se od običajnih OCZ-jevih produktov ločijo po značilni ATi-jevi rdeči barvi hladilnih reber in Crossfire logom na sredini. Palčke so testirane za popolno kompatibilnost s paralelno delujočimi grafičnimi karticami kanadskega proizvajalca, na voljo so posamezni kosi (1 GB) ali za dvokanalno delovanje testirani kompleti (2 GB), tiktakajo pa s timingi 4-4-4 pri 667 megahercih. Pridružujemo se DailyTech-u, ki v svoji novici komentira, da je slednji podatek čuden -- sodobne AM2 platforme namreč uporabljajo hitrejši, 800-megaherčen...

9 komentarjev

Manjši zaslužki ATI-ja po prevzemu

X-Bit Labs - Po velikem poslu, ki se je zgodil pred mescem in pol, je AMD nedavno ponosno potrdil, da je nakup ATIja tudi v skladu s kanadsko proti-monopolistično zakonodajo. S tem je zaključek nakupa ATI-ja en korak bliže, ni pa še ni dokončen, saj se morajo 13. oktobra srečati delničarji in posel odobriti.

Nakup hkrati kaže tudi negativne posledice, saj je ATI za novinarje izjavil, da je se bo njihov dohodek do 140 milijonov dolarjev manjši, kot je bilo predvideno. Zmanjšala se je namreč prodaja veznih naborov za platforme, ki bazirajo na Intelovih procesorjih. Poročajo celo, da Intel na svoje poslovne partnerje pritiska, naj ne kupujejo ATI-jevih chipsetov, kot je na primer RD600. Zato tudi ne čudi dejstvo, da je ATI preklical vezne nabore za Intelove platforme RD700, RS700 in RC710, o čemer smo že poročali. Naslednje leto bo vsekakor še zanimivo.

48 komentarjev

RD600 le na DFI matičnih ploščah?

Slo-Tech - Po informacijah na Daily Tech-u naj bi tajvanski proizvajalci matičnih plošč podlegli Intelovim pritiskom in bo tako le DFI izdelal matično ploščo s prihajajočim ATI-jevim veznim naborom RD600, od katerega obetajo veliko predvsem navijalci. Glavni razlog v Intelovem nasprotovanju omenjenemu veznemu naboru je verjetno nedavni AMD-jev prevzem ATI-ja. RD600 naj bi svojo uradno predstavitev doživel prihodnji mesec. Več o tem na Daily Tech-u.

Poleg tega naj bi DFI preklical izdelavo matične plošče temeljoče na nVidiinem veznem naboru nF590 Intel Edition C19. Razlog za to naj bi bil v slabih navijalskih zmožnostih omenjenega veznega nabora. Namesto le-tega naj bi DFI kupcem konec letošnjega leta matično ploščo z nVidiinim veznim naborom 590 SLI Intel Edition C55. Več o tem na PC Modding Malaysia.

3 komentarji

AMD in ATI bosta predstavila Yokohamo

Slo-Tech - Po informacijah tajvanskih proizvajalcev prenosnikov bosta AMD in ATI v četrtem četrtletju prihajajočega leta predstavila novo platformo za prenosne računalnike s kodnim imenom Yokohama. Gre za kombinacijo AMD-jevih procesorjev za prenosne računalnike Turion 64 X2 in ATI-jevih prihajajočih veznih naborov za prenosnike s kodnimi imeni RS690M, RS690DC in RS790M. AMD bo tako lahko kupcem ponudil podobno platformo kot Intelov Centrino, oziroma prihajajoči Napa Refresh .

Več o tem na Digitimes.

ATI je poleg tega predstavil nov grafični čip za prenosne računalnike z Intelovimi procesorji z imenom Radeon Xpress 1250, več o katerem si preberite na Daily Tech-u in v ATI-jevem sporočilu za javnost.

17 komentarjev

ATI: nič več veznih naborov za Intel

Hkepc - Kot poroča HKEPC, naj bi ATI, ki ga je pred kratkim prevzel AMD, preklical izdelavo že napovedanih veznih naborov za Intelove procesorje. Pri tem gre za vezne nabore RD700, RS700 in RC710, zgrajene na 65 nanometrski arhitekturi, predstavljeni bi pa naj bili predvidoma v drugi polovici prihodnjega leta. Tako naj bi bil zadnji ATI-jev vezni nabor za Intelove sisteme, v začetku prihodnjega leta predstavljen RC610.

ATI se bo tako lahko popolnoma posvetil izdelavi veznih naborov za svojega novega lastnika. Letos oktobra bo tako predstavil vezni nabor RS690, ki podpira AVIVO in HDMI ter RC690C, s podporo za AVIVO. V drugem četrtletju prihodnjega leta bo predstavljen RD790, s podporo za CrossFire , v tretjem četrtletju pa RS790 z integriranim grafičnim čipom s podporo DX10. Prav tako bo v enakem obdobju predstavil tudi SC780, ki bo v osnovi enak RS690, vendar bo izdelan v 65 nanometrksem procesu.

Več o tem na HKEPC.

8 komentarjev

AMD prevzel Ati

Dave Orton (ATI) in Hector Ruiz (AMD)

AnandTech - Proizvajalec centralnih procesorjev, AMD, je za 5.4 milijarde ameriških dolarjev prevzel proizvajalca grafičnih procesorjev in veznih naborov, ATi. Tako so meso postale govorice, ki so po medmrežju krožile približno dva meseca.



Kaj to pomeni za trg veznih naborov, kako bo to vplivalo na ponudbo grafičnih procesorjev (in na nVidio), ali bo AMD lažje ponudil platformo za namizne in prenosne računalnike, kaj si ob vsem tem misli Intel, so le delček vprašanj, ki se ob prevzemu pojavljajo…

Več o tem tukaj.

111 komentarjev