» »

Prvi test Gentoo linux 2006.1

Prvi test Gentoo linux 2006.1

Slo-Tech - Pred kratkim je izšla nova verzija Gentoo Linux-a. Na TechGage so napisali zanimiv test tega sistema. Kaj so ugotovili? 2006.1 je prva verzija, ki vsebuje uporaben grafični namestitveni program, ki deluje zelo podobno kot pri Ubuntu Linux-u, vendar ima precej več opcij. Še vedno pa je možno preklopiti v konzolni namestitveni način. Prav tako Gentoo odslej sam zaznava strojno opremo in namešča gonilnike ter jedrne module zanjo. Gentoo Linux 2006.1 Live namestitveni CD lahko snamete tukaj.

55 komentarjev

«
1
2

ank ::

Na gentoo forumu je precej postov glede tega installerja. Večinoma negativnih. Verjetno je vseeno še najboljše inštalirati gentoo na stari način, iz konzole. Tako vsaj veš, da je vse nareto tako, kot treba. Če pa se že kje zalomi pa takoj vidiš kje. Kakorkoli že, večina starih gentoo userjev tega ne potrebuje, ker vzdržuje svoj sistem posodobljen z emerge -u world. Lepo pa je videt, da se premika tudi v tej smeri: k bolj prijazni namestitvi sistema.

EDIT: Še vedno pa je najhitrejša in najbolj enostavna namestitev gentoo-ja iz stage4 backupov.

EDIT2: In še vedno ta live-cd ne podpira Reiser4 (ker ga pač uradni gentoo kernel ne). Tako, da tistim, ki uporabljajo ta fs preostane edino kateri izmed live cdjev, ki to podpirajo. Napr. Sabayon

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ank ()

Dragi ::

Eno vprašanje. Že nekaj časa opažam, da skor nihče ne uporablja suse. Ali ubuntu, ali gentoo, ali... Kaj vam je tako nevšečno na tej distribuciji?

ank ::

Angel478: Nisem najbolj razumel vprašanja. Suse da skoraj nihče ne uporablja? To je precej razširjena distribucija, pravtako ubuntu. Gentoo pa je res namenjen bolj naprednim uporabnikom, ki si morajo/želijo sistem prilagoditi svojim potrebam. Pri linux distribucijah je pač tak, da ko si bolj nov v tem jih pač več probaš in potem uporabljaš tisto, ki ti najbolj ustreza.

M.B. ::

Jaz osebno ne grem več nazaj na binary based distribucije odkar sem sprobal Gentoo. Lahko namestim točno tisto kar rabim s podporo točno tistega kar rabim, za config datoteke, se mi lepo pove če so kake razlike, če so jih lepo mergam. Ni treba upgradat sistema, samo vsake tolko časa update. Res je včasih sistem malo bolj zaposlen ko preide novi GCC v stabel tako kot sedaj. In pa za Gentoo je zunaj ogromno doumentacije in tudi zelo veliko bazo uporabnikov ima. Sem pred njim uporabljal Fedoro in Ubuntu, pa mi noben ni bil tako všeč kot Gentoo.

Pri Fedori in Ubuntu mi ni bilo všeč število paketov. Imaš neko X število paketov v repositoriju, in potem bi rad imel Y paket ki ga ni, ko ugotoviš da ti preostane le prevajanje se pač spraviš iskat dodatne knjižnice in nato program končno prevedeš in namestiš. Ga nekaj časa uporabljaš potem pa ugotoviš, da ti ni več všeč, ga zelo težko odmestiš. Ker ima malo programov make unistall. V Gentoo če programa ni v portage, kar je zelo redko, je naslednja faza bugzilla, če programa še tam ni pač spišeš ebuild, v katerem so v groben napisane odvisnosti in pod do izvorne kode. Ko je program nameščen preko portage je lepo zabeležno točno kaj je namestil in kam.

Kako prevest sistem z najnovejšim GCCjem z čim manj prevajanja. Piše na gentoo forums.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

ank ::

M.B. točno tak. Vsake tolko sprobam kaj nudijo nove verzije popularnih distribucij ampak vedno me kaj moti tako da ostajam na gentoo-ju. Verjetno stvar navade.

tomslejko ::

hmm, kaj pa Slackware? Meni je všeč ker je sorarazmerno čista distrubucija, podobno kot gentoo. Mi je pa kanček bol ušeč zaradi malo bolj prijazne namestitve (čeprav gre tudi ta skozi konzolo), pa še na starih mašinah teče občutno bolj lepo kot kaka fedora. Mislim da je za tistega ki še postaja power user precej dobra izbira...

LP
Laibach NSK

ank ::

Slackware se mi je zameril, ker je ukinil podporo Gnome namizju. Drugače pa, če ne bi bilo Gentoo-ja bi verjetno ostal na Slackwaru.
Bi pač uporabil dodatne "repositorije".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ank ()

Roadkill ::

Slackware je rahlo prevec za casom. Je bila to distribucija, s katero sem zacel spoznavat svet linuxa in v kateri sem se navadil, da je editanje config fajlov pravzaprav edin nacin konfiguracije. :)
Je bila pa kriza, ko sem naletel na prve probleme pri dependencah pri compilanju "3rd party" programov..

Kasneje sem sprobal se par distrotov (mandrake, (slack 8 in 10), suse, fedora, centos in nazadnje ubuntu). Sele pri ubuntuju (dapper) mi je uspel popoln prestop na linux. Ubuntu mi je vsec ravno zaradi "binarnosti". Pre-compiled aplikacije tako zelo olajsajo namestitev, da se m vsakic smeji, ko kaj "instaliram". Ce pa ne gre drugace pa tudi kaj scompilam.
Me vcasih malo moti to, da mi ubuntu skoraj zeli prepreciti, da bi uporabljal konzolo in kaj skonfiguriral "na roke", ampak vseeno zadnje pol leta popolnoma uzivam v linuxu.

Priznam pa da gentooja nikoli nisem probal (enkrat sem probal, pa se mi je instalacija "obesila", kar je povzrocilo precejsno zamero.... sele par mesecev kasneje sem ugotovil, da je bila kriva delno defektna palcka rama). Zna bit, da bi mi bil precej vsec... ce ne drugega ponavadi dokoncno resitev kakega bolj zanimivega problema najdem na gentoo forumih. :)

Bi pa k teli novici pripisal se to, da je vceraj izsla druga pre-beta verzija ubuntu 7 (edgy eft).
Ü

jure1825 ::

Suse sploh še nisem probal po tem ko sem prvič videl fedoro - takrat še redhat in, no to jaz nebi nikoli imel, je slack dosti boljši. Ampak zaradi dosti problemov pri dependencyjih sem pol šel na gentoo, kjer je vse dosti boljše poštimano. Ubuntu mam na ta drugem pcju in je zakon :) V 1 urci imaš delujoč.pc z osnovnimi programi že nameščenimi in installer je tak, da u bistvu samo 3x stisneš enter. Me pa moti pri gentoo-ju to da npr zdaj ko je nov gcc bi moral vse na novo kompilirat in ne vem koliko bo to trajalo, tako da se mi sploh ne da upgradeat.

WarpedGone ::

bom tečn.

Kolk minut se boota?
Zbogom in hvala za vse ribe

jure1825 ::

ne vem, že kakšne 2 mesca ni zmanjkalo elektrike

christooss ::

Ubuntu se bota okol minuto. Debian se mi zboota v 30 sec. Gentoo je pa še v fazi inštalacije. Ubuntu je super če ti hočeš delujoč sistem takoj. V eni uri. Ampak je pa kernel zelo nafila. Nevem s čim ker mi tv.tuner ne dela :) Za edgy efta obljubljajo pohitritev boota in predvsem ugašanja. Npr za ugašanje dapper porabi cca 30 sec debian pa nevem pod desetimi sekundami

Glede gentooja. To je ena najbolj organiziranih distribucij. prvič je neprimerneje boljši support. Support v obliki dokumentacije, forumov in seveda Handbooka (čeprov spada pod dokumentacijo amapk čez handbook trenutno še ni) Ok ubuntu ima ubuntuguide. Ubuntuguide se počasi bliža Hanbooku. Mogoče me pri handbooku moti da ni toliko napisano o kompajlanju kernela. Piše samo katere naj bi ble nujne opcije ampak kej več pa ne(ok mogoče nisem našel) ampak drugače pa je super ker je gentoo neverjetno nastavljiv. Vsak pakete lahko posebej skonfiguriraš katere dependencije inštalira itd. USE flags so zakon. Ja vem sej pri debianu in ubutnuju lahko tud sam kompajlaš ampak preden vse -dev paketke inštaliraš te že mine kej sam kompajlat.

Gentoo se bom lotil do konca zinštalirat naslednji vikend. Zdej sem prišel do kernela. Se moram še mal poučit. Samo kar sem zdej doživel je to neverjetna distribucija.

P.S grafični inštalerji sux. No vsaj novi Ubuntujev. Mogoče samo nisem navajen ampak modro siva inštalacija je čist uredu. Npr debianov grafični inštaler je samo predrugačenje text inštalerja. Ubuntu je pa zmanjšal na par korakov. Nevem mene je zmedlo urejanje particij katere sem v text normalno naredil/mountal itd.

moje dva $ 0,02
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

desperados ::

No tega gentooja bom pa morbit sprobal. Prej sem z konzolo poskušal, saj sisem je delal ampak ne v X.org no splošno nobene grafike mi ni ratalo naštimat. Saj če mi kdo drug X-e zrihta pol mi ni problem gentooja nucat. Do takrat pa ostajam pri suse 10.1

Saj mi ni problem kaj v konzoli porihtat, samo inštalacija se mi zdi, da je pa še vedno bolša grafična. No če ne bolša je pa hitrejša:)

Kako naj rečem, raje več časa delam nekaj produktivnega, kot pa se stalno ukvarjam z sistemom. Ravno zato pa sploh uporablajm linux, ker sem v winsih večino časa uzdrževal sistem. Tukaj pa po mojih izkušnjah pogori tudi gentoo, emerge ni ravno hitra operacija. Pa tudi ni nevemkakih pohitritev pri izvajanju tako da raje v yastu 3× kliknem in zdeva deluje.

No ja sej je recimo ubuntu tudi skoraj out of the box, sam brez pravega root uporabnika je linux ravno tako varen kot recimo xpji. Pri mandrivi sem imel neke probleme z HW, je pa res da je podpora v slovenščini ful huda. Kot sem rekel ostajam pri suse!

Sprobal gentooja pa seveda bom, spet:)

Osprey ::

Dolgo časa sem laufal Gentoo (4 leta), zadnje leto več ne, sem trenutno na Fedori. Na začetku se mi je Gentoo zelo dopadel, tako kot sedaj marsikomu od vas, vendar sem sčasoma ugotovil, da le ni tako rožnato. Npr. ko je bil prehod iz /dev na udev ipd. je zahtevalo veliko časa da si vse poštimal kot je treba, medtem ko si pri ostalih distribucijah pač instaliral novejšo verzijo in je stvar delala. In še veliko več je takih stvari. Dokončno sem se Gentoo-ju odrekel, ko sem dobil prenosnik. Ker ni ravno najbolj hladna zadeva, enostavno ni zdržal včasih celodnevnega obremenjevanja CPU-ja s 100%. Tako je Gentoo moral iti dol. S Fedoro sem zaenkrat zelo zadovoljen. V primerjavi z drugimi je res bleeding edge distribucija, kar mi je bilo pri Gentooju najbolj všeč (poleg seveda prilagajanja). Ker ni kompajlanja, so nadgradnje zelo hitre in neobremenjujoče za notebook.

Res pa je, da sem se z Gentoo-jem ogromno naučil o samem delovanju, konfiguriranju Linuxa, kar mi pride prav tudi na drugih distribucijah. Če pa nimaš precej časa na razpolago za "igranje" z računalnikom, pa Gentoo ni najboljša izbira.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Osprey ()

fiore ::

Kolk minut se boota?

odvisno kaj vse pozenes ob zagonu. lahko ga spravis tudi med 20 in 30 s.

mico ::

Gentoo je res distribucija, ki ima za moje pojme daleč najboljši support. Poleg tega je portage (sistem za inštaliranje/uninštaliranje paketov) res super zadeva. Temu kar je christooss napisal, bi jaz dodal še dva naslova: Gentoo forum in Gentoo wiki.

Poldi112 ::

desperados, emerge ni hiter, ampak to te moti samo pri instalaciji. Pri upgrade-ih ti dela v ozadju in ga niti ne opazis. In ne vem zakaj bi bil problem tudi če 1 dan melje.
Lahko pa če ti je problem čakanje instaliras že skompajlane paketke. Recimo Openoffice, ki se res dolgo prevaja.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Osprey ::

Openoffice je velika izjema, da je že skompajlan v portage-u. Takih izjem je le še za prste ene roke. In ja, je problem, včasih se ti ne da čakati tako dolgo, da dobiš novejšo verzijo nečesa, pri meni je pa bil problem, ker se mi je zaradi tega kompajlanja (ki mimogrede ni prineslo toliko hitrejšega sistema, kot bi pričakoval, Fedora mi deluje popolnoma primerljivo, če ne celo hitreje) predvsem poleti začel ugašati računalnik.

Ko sem še malo brskal po spletu, sem ugotovil, da precej ljudi odsvetuje uporabo Gentoo-ja na prenosnikih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Osprey ()

muzičar ::

Ok kot ponavadi spet ne vidim x86 verzije full install-a. Torej kaj nej dolpotegnem da bom imel vse kar Gentoo ponuja? Seveda za 32-bit sistem (x86 - P4).

A so kakšne posebne novosti kar se tiče razvijalskih orodij? Bo kaj več šans za poganjanje Dev - cpp gor?

christooss ::

Obstajata samo dve verziji netinstall cd in LiveCD/install
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

muzičar ::

Že že. Pa imaš samo 32bit verzijo?! Ne. No to me zanima kateri link na tisti strani (v novici) naj kliknem da bom dobil to kar hočem. Namreč tako kot ponavadi ne vidim prave verzije. Ali pa je to Live DVD (zadnji link) - i686 verzija?

christooss ::

Zadnja povezava

Kr i686. Mislim da ne moraš falit s tole izbiro. Mislim da je to sedaj večina procesorjev v javnosti.
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

thezerox ::

Pohitritev boota in restarta/shutdowna v Gentooju:

v /etc/conf.d/rc nastavi:
RC_PARALLEL_STARTUP="yes"

desperados ::

Ja vem da je emerge le pri inštalaciji ZELO dolgotrajen, sedaj sem navajen, da imam skoraj celoten le na enem dvdju(retail suse 10.1). Ker sem imel doskrat probleme z internetom v študentskem stanovanju, tukaj doma je pa računalnik zelo počasen, internet pa prepočasen za dolvlek iz portaga, tukaj bi moral inštalirati sistem najman 1 teden, da bi deloval v taki meri kot si ga želim.
Trenutno si pač ne morem privoščit, da bi bil dalj časa brez računalnika, ker nisem edini uporabnik...
No saj ko nabavim prenosnega bo ta počasna boxa romala za server v MB, komp iz MB pa doma, tako se mi pa ne bo več mudilo :D

Na serverju pa itq da bo gentoo:)
(samo moram dobiti kakega lokalnega guruja da mi pomaga z inštalacijo)

ps:
ups nisem vedel, da je tudi live dvd
pps:
enlightenment 17 še nisem sprobal kašen se vam zdi:)

Zgodovina sprememb…

thezerox ::

Izbira distribucije je stvar izbire. V zadnjih nekaj mesecih sem imel Fedoro in SUSE 10.0, gentooja sem za nekaj casa dal na stran, ampak potem sem ugotovil, da mi gentoo najbolj ustreza mojim potrebam. V primerjavi s Fedoro in SUSEjem se mi je gentoo zdel najbolj odziven (menjavanje desktopov; ponavadi jih imam 4; pri Fedori in SUSEju se mi je sistem počasi odzival, ko sem "skakal" med desktopi - da bo bolj razumljivo, v mislih imam gnomeov workspace switcher).

Kompajlal sem tudi oprenoffice, uh, 6 ur je trajalo (AMD 2500+). Ko sem presaltal na gcc 4.1, sem cel sistem kompajlal en teden ( po nekaj ur na dan, vcasih se mi je emerge ustavil, ker dolocenih paketov nisem mogel skompajlat, pa sem jih moral preskociti).

Poldi112 ::

In kaj poleg Openoffice.org se še dolgo prevaja? Firefox dobiš v bin, pa ga ne rabim, ker je hitro preveden (mislim da prej kot v uri na mojem 3000+). KDE in X sta pa zdaj itak modularna.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Gwanaroth ::

Kar se tiče inštaliranja programov, ga za moje pojme ni čez Debianov APT.
Lights often keep secret hypnosis..

Osprey ::

Sedaj sta KDE in X res modularna, ko sem jaz uporabljal Gentoo, še nista bila, kar je bil pravi pain-in-the-ass pri kompajlanju. Pri Gentooju me je jezilo tudi to, da se je večkrat zgodilo, da sem pri kompajlanju dobil errorje in tako včasih nisi mogel česa instalirati/updateati, ker nisi zadostil odvisnostim ali pa se ti celo sam program ni skompajlal. Včasih se je to dalo kako rešiti (spet si rabil ČAS), včasih se ni dalo.

Zgodilo se je tudi, da je portage pri emerge -u world začel dajati že čisto zmedene rezultate, nekaj bi downgradal, nekaj upgradal, pojavu se je kak blocker itd itd.To ne takoj, da se razumemo, ampak čez kako leto, dve uporabe sistema. Včasih je pomagalo, če si ponovno zgradil drevo, potem ti je spet kak program noter manjkal in tako naprej....

Kot že rečeno, je po mojem mnenju super OS za učenje drobovja Linuxa, če imaš čas, se boš ogromno naučil, tudi za kak server morda, za desktop ga ne bi več imel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Osprey ()

christooss ::

A lahko eden razloži kaj pomeni to da je npr xorg modularen.

Pa še en vprašanje katere mirroje vi uporabljate. Ker lodat 100 MB fajl z konstantno 9 KB/s je mal tu mač premal
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

ank ::

Modularni xorg pomeni da se je razdelil na skoraj 300 modulov. Tako da zdaj npr. ne rabiš imeti podpore za vse grafične kartice in vse vhodne enote ampak samo za tiste, ki jih potrebuješ.

Nekaj o tem piše tukaj več pa na http://www.x.org/

Poldi112 ::

Moja nastavitev v make.conf:
SYNC="rsync://rsync.europe.gentoo.org/gentoo-portage"

Zakaj modularni xorg?

Osebno me je pri gentoo precej motilo, ker je emerge sync trajal brutalno dolgo. Ampak nedavno so to zrihtali.

Po nekaj letih uporabe nimam težav z upgrade-i. Vsake toliko se res kaj zalomi, ampak če ni že iz errorja jasno kaj je narobe ti forum pomaga. Blocker je navadno ko se kaj konkretno spremeni in moras najprej ročno odinstalirat star paketek. Kot recimo pri xorg, kjer je bilo potrebno za instalacijo modularnega najprej odstraniti monolitnega.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

M.B. ::

Xorg 7 je modularen, ker je sestavljen iz ogromno paketkov prej je bil en sam xorg-x11 sedaj pa imaš za vsako stvar svojega, za xinit, za driverje.. In namestiš samo tiste ki jih rabiš.

Isto je s KDE če rabiš samo krito in ne ostalih z Koofice jih pač ne namestiš.

Portage je IMHO boljši od APTa, ker lahko določaš optimizacije, določaš podporo čemu bi rad imel (USE flagi), pa dosti lažje je dodati stvar v porateg, če še ne obstaja.

Ne vem če obstaja Debianov ekvivalent

glsa-check --fix ki zakrpa vse znane varnostne luknje.

EDIT:
Syncanje se lako pospeši če se prenesejo samo kategorije, ki jih res rabiš. Več na Wiki-ju

Meni vleče pakete z mirrorjev s hitrostjo 600-700 kB/s kar je maksimalna hitrost moje povezave.
GENTOO_MIRRORS="ftp://pandemonium.tiscali.de/pub/gentoo/ ftp://mirrors.blueyonder.co.uk/mirrors/gentoo ftp://ftp.planetmirror.com/pub/gentoo/ "
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: M.B. ()

ank ::

Za download uporabi raje torrent. Bo prej.

Poldi112 ::

Pozabil deb omeniti. Meni je portage boljši. Z deb sem se srečal na ubuntu, kjer sem imel precej težav. Uradni repozitorij je preveč debianovsko-licenčno zategnjen, zato rabiš dodajatu tudi druge, potem so bili eni problemi ko se paketki iz različnih repositorijev niso razumeli, pa fino sem se namučil da sem našel enega ki je imel mod_perl.
Verjento bi precej težav z uporabo ščasoma rešil, ampak sem imel precej negativen prvi vtis, za razliko od portage.
Je pa deb se vedno daleč pred rpm (v kolikor ta ni res, ampak res napredoval).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Matevžk ::

Izbira distribucije je stvar izbire.

Izjava tedna! :D
Brez zamere, nisem se mogel zadržati. Vsekakor se strinjam s trditvijo, samo dobro se sliši, da je IZBIRA stvar IZBIRE. :))
lp, Matevžk

jure1825 ::

Ja ubuntu nima tako slabo dep poštimano, je pa seveda slabše ko portage. Osebno sem imel največ problemov ko sem hotu nekaj dodatni stvari namestit na pcju v dnevni ki nima internet povezave. Pri portage mu rečeš da ti da seznam stvari ki jih more pobrat pol pa jih lahko kje drugje pobereš in preneseš z usb ključkom, za ubuntu sem pa pobral deb paketek, ga dal na usb ključ, hotel inštalirat, ugotovil da manjka libxy, šel nazaj na drugi pc pobral libxy, ugotovil da manjka, libxz, in tako 10x... no sej zdaj ima skoraj vsak internet povezavo ampak če imam pc samo za gledat filme pa muziko pol se mi ga ne da za namestit dve igrice vlačit v drugo sobo.Portage rulez. Je pa namestitev ubuntuja (do zdaj bila?) dosti lažja in hitrejša ko pri gentoo. Zdej ne vem kakšen je nov installer, ampak ko je prišel ven (beta ali alpha, se ne spomnem) mi ni delal, tko da če so to poštimali je super.

Poldi112 ::

O namestitvi Ubuntu nimam pripomb. Lažja kot v win - za gentoo pa vemo kakšna je. Sicer mi je všeč, ampak hitra in preprosta pač ni.

Grafični installer je bil pa že v prejsnji verziji, s tem da meni ni delal ok. Nekaj je crknilo, nisem vedel kje in kaj, sem rebootal in namestil iz konzole. Upam da je zdajšnji boljši, čeprav me ne mika da bi ga spet preiskušal.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Jaka83 ::

Men Gentooja leta 2004 ni in ni ratal namestit skupaj z WindowsXP, tko da sem potem obupal in nekaj časa peljal Fedoro, v kateri pa mi tud skoraj nič ni bilo všeč, potem je pa počasi prišel na vrsto Ubuntu in ga veselo uporabljam ko nimam kaj za delat :D. Tale Gentoo bom pa probal, samo da plato dobim s servisa.

thezerox ::

haha, res dobra izjava, mislil sem pa "izbira distribucije je stvar okusa". se zgodi :) v smislu source based distro vs. binary based, potem "vse dela out of the box vs. prej preberi dokumentacijo" itd.

Kami ::

Odvisno kak si navajen pa kak maš čas.

Jaz za workstation nebi mel nikoli source based distribucijo kr nimam namena čakat tak dolgo da vse skompajla (pač hočem met vse čim prej nameščeno).

Na serveru pa mam FreeBSD tam pa lepo kompajlam vse (portsi). Čeprav me že tam včasih skoro mine, ko mi kaki dokaj mali program tak dolgo kompajla (je pa res, da tud ni neki preveč dober PC).

thezerox ::

meni se firefox, skompajlan iz source, rusi, takoj ko ga zazenem, zato moram uporabljati firefox-bin. jah, recimo cel gnome 2.14 se nekaj casa kompajla, pribl 2-3 ure ce se ne motim, se dlje pa kde, ceprav se sedaj c++ koda kompajla hitreje prav zaradi gcc 4.1.

thezerox ::

To pa je res, ce imas desktop in nimas casa za cakanje, da se stvari skompajlajo, potem je binary prava izbira.

Nekoc je celo bila debata o tem, da ebuildi ne bi bile skripte, ampak makefilei, po vzoru *BSDjev.

[offtopic]
Meni se recimo FreeBSD bolj dopade kot Linux, ampak ga ne morem uporabljati po "defaultu", ker pac ni tako dodelan kot Linux. Zal. Pogresam journal FS, odzivnost desktopa kot v Linuxu, podpora za HW, ki ga jaz uporabljam. Pri FreeBSD imas samo "en" FreeBSD, pri Linuxu pa pol imas distribucije, in potem te vlece, da vsakega preizkusis, kako dela, kaj je drugacnega itd., in na koncu ugotovis, da si z instalacijo in deinstalacijo 10 distribucij samo cas zgubljal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: thezerox ()

ank ::

... Odvisno kak si navajen pa kak maš čas.

Pa odvisno če delaš backup. Iz stage4 maš pripravljen sistem za uporabo v 30min.

muzičar ::

Super -> link za i686 raz. Live DVD-ja ne dela. Ve kdo za kak torrent mogoče?

jure1825 ::

pa sej link za i686 je link za bittorrent
http://torrents.gentoo.org/torrents/livedvd-i686-installer-2006.1.torrent
drugače pa je pomoje škoda pobirat dvd dol, rajše vzameš cd pa bo že pol pobralo z neta vse kar rabiš, kar pa verjetno ne bo tolko kot cel dvd

Looooooka ::

slackware je meu probleme sam s kksno berkeleyevo knjiznico...ko so hotu kj z novejsko skompajlat...pa se ta problem so zdavni resil.In za server bom se zmer vsakic rajs dal slackware gor kot gentoo.
Ce bi pa doma furu za desktop hmm...bi pa mogoce razmislu.

Pithlit ::

Koliko časa se čaka za updejtan paket... nič! Prevaja se itak v ozadju tako da ti ni treba ne vem kaj na trnih bit. Dokler mlinček ne konča mlet pač potrpiš na "tastarem" paketu. Itak se updejte dela iz recimo r1 na r2 in podobno. Vsaj tako je tu za razbrat.

Sam nardim update kadar je res kaka grozna securuty napaka, oziroma enkrat na pol leta. Dovolj "bleeding edge" za eno normalno desktop mašino. Če pa delaš update za vsako novo verzijo programov ti bo pa mlinček itak no-stop mlel. Nekdo je rekel da Gentoo ni za notebook-e? Bull! Pejd na forum brat kolko folka to na notebookih laufa čist brez vsakega problema. Če te tolk skrbi obremenjenost CPu-ja si pa nice nastavi na 19 in boš imel ljubi mir.

Pa še tolko da novico pokomentiram. Lep review, čeprav za stare uporabnike nič novega. Bo pa ziher pritegnil kakega novega uporabnika.
Life is as complicated as we make it...

Matevžk ::

Če te tolk skrbi obremenjenost CPu-ja si pa nice nastavi na 19 in boš imel ljubi mir.

No, to ni čisto res.
Težava je, da je s tem procesor še vedno 100 % obremenjen, tudi ko ti nič ne delaš z njim, in zato ventilatorji oddajajo glasne zvoke ... ki pri prenosnikih niso vedno na mestu.
Jasno, pač ne greš updateat takrat, kadar si nekje, kjer glasni zvoki motijo ...
lp, Matevžk

BigWhale ::

Problem binary distribucij je to, da dobis to kar so ti namenili tisti, ki delajo distribucijo. Potem so tukaj problem se dependencies...
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Linux][Slackware] namestitev (sata disk)

Oddelek: Operacijski sistemi
181468 (1305) 'FireSTORM'
»

Prvi test Gentoo linux 2006.1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
557712 (6146) Brane2
»

gentoo linux 2004.3

Oddelek: Operacijski sistemi
101205 (1101) Pithlit
»

Linux-KATERI?

Oddelek: Operacijski sistemi
71225 (1083) Pithlit
»

Gentoo Linux 2004.1

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
82679 (2679) MasterMind

Več podobnih tem