» »

Linux-KATERI?

Linux-KATERI?

ZaX_OCZ ::

Razmisljam da bi nalozil Linux...
Samo nevem kateri?
Ampak nebi rad nalozil neka jetra za zacetnike ampak nek dober linuxOS na katerem bi se sproti ucil...
Kateri linux mi priporocate?
Sam se odlocam med Fedora core3 in gentoo...

Najlepsa hvala za odgovore
Ammm.... Jst
  • spremenil: ZaX_OCZ ()

christooss ::

Predlagam tole tukaj. Kar primerno za ucenje ce pa bi se res full naucu ze pri instalaciji pa pojdi na Linux from scratch. Gentoo je pa neki vmes

Drgac pa za ucenje je vsak linux linux samo da ma eden vec bombonckov kot drugi. Probaj taprvih deset na distrowatch in instalKDE gor bos pa vidu da ni razlike. Skoraj nobene razen najvecja kako instaliras nove programcke gor
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

mte ::

hja od fedora je ena od tistih "začetniških" distribucij ki ti nafilajo na disk vse mogoče česar nikoli ne boš rabil. fedora mojega računalnika ne bo videla nikoli - namreč že predhodnik redhat mi ni bil prav nič všeč čeprav so ga vsi takrat hvalili. če bi se jst odločal med distribucijami linuxa bi to bila gentoo ali debian. mogoče bi kakega unstable debiana sprobal ker z debianom nimam še izkušenj pa ga povsod hvalijo (sicer pa unstable ne pomeni nestabilen ampak so tu novejše verzije programov ki kao po njihovem mnenju niso še dovolj preizkušene, vendar za desktop osebno ne bi stavil stable verzije ker so notri precej stare zadeve).
Gentoo je pa tudi odličen kot sistem, portage je super zadeva če imaš dovoj močnen računalnik za vse sproti prevajat programe. Gentoo sem že enkrat mel na računalniku vendar mi par programov nikakor ni hotelo delovati normalno (realplayer se je nonstop usuval recimo, pa tudi drugim se). Mogoče pa so ti problemi že rešeni, ne vem. Ne vem kako je z debianom, ampak gentoo ima enega najboljših forumov kar jih je od posameznih distribucij, ogromno enga folka ki ne teži z RTFM ampak jih dejansko pomaga rešit probleme, kanal #gentoo na freenode irc omrežju je tudi konstantno poln ljudi, pa še navodila za inštalacijo so zelo zelo vredu.
Zdej pa imam freebsd ki mi verjetno še najbolj ustreza, saj deluje precej bolj enotno kot razni linuxi, bolj je urejen in deluje bolj kot celota. sicer ni linux ampak unix ampak če te to dejstvo ne moti ti ga lahko priporočim. je pa to stvar okusa. definitivno ti pa priporočam freesbie, to je livecd na osnovi freebsdja tako lahko brez škode (razen enega zapečenega cdja) pogledaš kako to lahko izgleda.
vsak sistem ima nekaj plusov in nekaj minusov - pač izbereš tak sistem ki ima zate najmanj motečih minusov. kateri so plusi in minusi pa bi mogoče še kdo spodaj dodal..
lp

Poldi112 ::

Vzemi gentoo. Glede na to da te ni strah ucenja se bos verjetno brez vecjih tezav prebil cez instalacijo, potem pa itak vse samo dela :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Pithlit ::

Gentoo je po mojih izkušnjah ena od distribucij ki jih je izjemno lahko vzdrževati. Kar pa se instalacije tiče... follow the yellow brick road *cough*handbook*cough* :D
Life is as complicated as we make it...

Brane2 ::

Nekdo prej ti je svetoval LFS. IMHO raje pozabi nanj. jaz sem se z njim trudil par let nazaj (mislim da še pri verziji 4.0) pa mi ni ratalo. Sedaj bi mi verjetno, a mislim da ni vredno truda, razen če res tudi v sanjah instaliraš glibce, rešuješ odvisnosti, ročno linkaš zadeve itd.

Poleg tega, LFS je nemogoče držati updatean. Kdo bo na vsak mesec deinstaliral 100 packageov in jih nadomestil z novimi ? LFS je res za sadomazo variante.

Če razmišljaš v to smer, je Gentoo povsem dost. Že zanj boš rabil kar nekaj branja...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

ZaX_OCZ ::

Hmm... ma kdo link od kasneka prirocnika oz tutoriala za gentoo?
To bi mi res prav prislo...
Lahko tudi koga na mailu ali MSN-ju dobim za dodatne informacije?
Najlepsa hvala za vse odgovore in pomoci
Ammm.... Jst

Pithlit ::

Gentoo ima kar prijetno spletno stran, na kateri (med drugim) najdeš tudi link do Gentoo Handbook. Branje je priporočljivo, če že ne obvezno.

Pomoč pa boš našel na Gentoo Forums, kjer nekateri govorijo tudi slovensko. Lahko se zatečeš tudi na uradni IRC kanal #gentoo@irc.freenode.net . Ter seveda slo-tech.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Pithlit ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi test Gentoo linux 2006.1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
557719 (6153) Brane2
»

Linux filesystem in particije

Oddelek: Operacijski sistemi
181904 (1631) BigWhale
»

Debian server VS. Gentoo server (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
584842 (4011) Nerdor
»

Gentoo Linux 2004.1

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
82680 (2680) MasterMind
»

Linux newbee

Oddelek: Operacijski sistemi
91112 (949) MasterMind

Več podobnih tem