Forum » Strojna oprema » Napihnjeni kondenzatorji
Napihnjeni kondenzatorji
REZ ::
Živjo,
pred kakšnim mesecem sem na enem kompu, ki dela nonstop 24/7 opazil, da je en kondenzator (tisti velik zraven procesorja) napihnjen in neka plesen gor. Pustil sem pri miru, zdaj pa so se začeli problemi - blue screeni, zmrzi itd. Odprem in vidim da so že štirje kondenzatorji napihnjeni in plesnivi.
Kaj bi bil razlog - vzrok za to? Vržem plato v smeti al nesem kam na servis da zamenjajo te kondenzatorje? Se to sploh splača?
Hvala za odgovore in LP.
REZ
pred kakšnim mesecem sem na enem kompu, ki dela nonstop 24/7 opazil, da je en kondenzator (tisti velik zraven procesorja) napihnjen in neka plesen gor. Pustil sem pri miru, zdaj pa so se začeli problemi - blue screeni, zmrzi itd. Odprem in vidim da so že štirje kondenzatorji napihnjeni in plesnivi.
Kaj bi bil razlog - vzrok za to? Vržem plato v smeti al nesem kam na servis da zamenjajo te kondenzatorje? Se to sploh splača?
Hvala za odgovore in LP.
REZ
Pyr0Beast ::
Niso glih plesnivi, čeprav je to kr dobr opis.
Štos je v tem, da s časom določeni kondiji začnejo odpovedovati, s tem pa začne trpeti tudi stabilnost. Jaz bi ti lahko to probal zrihtati, seveda, če želiš. Matati jo pa v smeti je pa malce škoda.
Splača se, saj ponavadi samo delo + kondiji ne pride čez kakšne 2 jurja. nova plata je pa tam nekje okoli 10?
Štos je v tem, da s časom določeni kondiji začnejo odpovedovati, s tem pa začne trpeti tudi stabilnost. Jaz bi ti lahko to probal zrihtati, seveda, če želiš. Matati jo pa v smeti je pa malce škoda.
Splača se, saj ponavadi samo delo + kondiji ne pride čez kakšne 2 jurja. nova plata je pa tam nekje okoli 10?
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
bad_dog ::
O tem imaš že napisan izvrsten članek:
http://slo-tech.com/clanki/06002/
Tudi sam sem že menjal kond. in stvar se super obnese. Kondenzatorje sem kupil v HTE, kjer stanejo približno 100 SIT na kondenzator, potem rabiš le še spajkalnik in plata bo kot nova. Največkrat se kondenzatorji napihnejo zaradi pregrevanja v rač., tako da kakšen ventilator, ki ti bo hladil ohišje v poletnih mesecih ne bo odveč
http://slo-tech.com/clanki/06002/
Tudi sam sem že menjal kond. in stvar se super obnese. Kondenzatorje sem kupil v HTE, kjer stanejo približno 100 SIT na kondenzator, potem rabiš le še spajkalnik in plata bo kot nova. Največkrat se kondenzatorji napihnejo zaradi pregrevanja v rač., tako da kakšen ventilator, ki ti bo hladil ohišje v poletnih mesecih ne bo odveč
REZ ::
Tnx za odgovore.
Ne vem če bi bilo hlajenje, v škatli so trije ventilatorji in še v prostoru,
ki ima odlično klimo je inštaliran. Je pa res da so napihnjeni samo tisti okoli
procesorja - mogoče se procesor pregreva.
Ej, lotal ne bi sam, je preveč na kupu vse in bi zihr še kaj pokvaru.
Se priporočam, PyrObeast, da mi ti to urediš. Je možno še ta teden?
Samo - takih kondenzatorjev je na plati ene 20. Kaj zamenjamo vse al sam pokvarjene?
Plata je neka stara VIA p4x266a.
LP
Ne vem če bi bilo hlajenje, v škatli so trije ventilatorji in še v prostoru,
ki ima odlično klimo je inštaliran. Je pa res da so napihnjeni samo tisti okoli
procesorja - mogoče se procesor pregreva.
Ej, lotal ne bi sam, je preveč na kupu vse in bi zihr še kaj pokvaru.
Se priporočam, PyrObeast, da mi ti to urediš. Je možno še ta teden?
Samo - takih kondenzatorjev je na plati ene 20. Kaj zamenjamo vse al sam pokvarjene?
Plata je neka stara VIA p4x266a.
LP
No, da bi se proc pregreval je bolj težko, je pa zaradi bližine vira toplote načeta trajnost kondijev. ponavadi gredo res samo tisti v bližini proca.
Imaš ZS.
Manjam tiste, ki so na isti liniji.
Menjati samo tiste, ki so napihnjeni je imo malce neumno, saj se drugi tudi kmalu napihnejo.
Imaš ZS.
Manjam tiste, ki so na isti liniji.
Menjati samo tiste, ki so napihnjeni je imo malce neumno, saj se drugi tudi kmalu napihnejo.
KTr1sk ::
Kakšne so pa kaj izkušnje z "kovniskimi" kondezatorji (Conductive Polymer Capacitors)
So res toliko boljši kot "navadni"?
Kako se bo vedelo, da je zanič ko nima na vrhu nobenega "križa" ko jih napihne ali raznese, to pomeni da so bolj dovzetni na obremenitve in navijanje sistema?
The mainboard uses 100% Japan-made high-quality Conductive Polymer Capacitors for 2.5x longer life while It also has ESD protection to prevent circuitry shocks. Both features should not only expand the boards life but also make it far more endurable.
Sprašujem, ker veliko matičnih ima zdaj samo takšne kondenzatorje in me zanimajo vaše izkušnje, hvala
So res toliko boljši kot "navadni"?
Kako se bo vedelo, da je zanič ko nima na vrhu nobenega "križa" ko jih napihne ali raznese, to pomeni da so bolj dovzetni na obremenitve in navijanje sistema?
The mainboard uses 100% Japan-made high-quality Conductive Polymer Capacitors for 2.5x longer life while It also has ESD protection to prevent circuitry shocks. Both features should not only expand the boards life but also make it far more endurable.
Sprašujem, ker veliko matičnih ima zdaj samo takšne kondenzatorje in me zanimajo vaše izkušnje, hvala
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q
Polymer kondiji se ne napihnejo in zato tudi nimajo tistega 'udora' na vrhu kapice, kjer bi se sprostili morebitni plini.
Druga kitajska finta je pa navaden kondi, samo 'sleve-less'. Zgleda podobno, je pa komot škart zadeva.
Hitro te nategnejo če nisi prozoren - imajo pa 'udor' kot tipični kondiji. Polymer so čisto gladki.
Druga kitajska finta je pa navaden kondi, samo 'sleve-less'. Zgleda podobno, je pa komot škart zadeva.
Hitro te nategnejo če nisi prozoren - imajo pa 'udor' kot tipični kondiji. Polymer so čisto gladki.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pyr0Beast ()
KTr1sk ::
Aha torej kitajski ponaredki se napihnejo, originalni pa se ne, kako pa se potem uničijo, da se vidi na "oko"?
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q
Na oko se tudi slabih kondijev včasih ne vidi - edina zanesljiva metoda je meritev.
Problem je, ker da se napihne je potreben pritisk, in če gumjasto tesnilo na dnu ne drži kot bi moralo, se ne napihne.
Problem je, ker da se napihne je potreben pritisk, in če gumjasto tesnilo na dnu ne drži kot bi moralo, se ne napihne.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | kondenzatorja grafične, menjava baterije na plati in težave s prepoznavanjem HDDOddelek: Strojna oprema | 1973 (1647) | Brane22 |
» | popravilo napajalnika za namizni PCOddelek: Strojna oprema | 2353 (1701) | Ikspe |
» | napetosti na napajalcuOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1446 (1255) | LordTado |
» | Cvrčanje v kišti (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 5196 (4393) | Pyr0Beast |
» | Kako popraviti mamaplato, kjer so crknili kondenzatorji? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 15389 (11069) | Pyr0Beast |