» »

Japonska zahteva raziskavo o Sonyjevih baterijah, odpoklic tudi pri Applu

Japonska zahteva raziskavo o Sonyjevih baterijah, odpoklic tudi pri Applu

Yahoo News - Tudi Apple je postal žrtev Sonyevih "terorističnih" baterij. Odpoklicali so kar 1,8 milijona baterij G4 iBook in PowerBookov. Vsi, ki imate baterije serij A1061, A1078 in A1079, ki se končujejo od HQ441 do HQ507 ter od 3X446 do3X510, ste vljudno vabljeni, da jih čim hitreje zamenjate.

Da imajo baterije resničen terorističen potencial, so dokazali pri Quantasu, ki potnikom niso dovolili priključitve Dellovih prenosnikov na električna omrežja v letalih, če prej niso odstranili baterije. Verjetno vedo, kaj počnejo, saj imajo enega boljših varnostnih rezultatov letalskih prevoznikov. Do sedaj v nesreči niso izgubili niti enega reaktivnega potniškega letala.

Japonskemu ministru za trgovino ne gre v račun, kako se je lahko na tržišču znašlo milijone baterij, ki lahko njihove lastnike ogrožajo na ta eksploziven način. Od Sonyja in Della zahtevajo podrobno raziskavo z objavo rezultatov. V nasprotnem primeru bo prišlo do hudih tožb. Zanimivo pri vsem skupaj je, da Sonyjevi prenosniki nimajo tovrstnih problemov z baterijami.

Sony predvideva, da so v proizvodnem postopku v celice baterij zašli metalni delce, ki lahko povzročijo to, kar smo nekajkrat videli. Seveda je japonski minister opozoril tudi druge domače proizvajalce baterij, kot sta Panasonic in Sanyo, da naj preverijo svoje modele.

11 komentarjev

Bass0 ::

Sonyjevih.


Očitno v testiranje baterij niso vložili dovolj.

Obstaja zgodba o avtomobilskem gigantu Ford. Zgodnji avtomobili so bili zelo občutljivi na udarce, še posebej njihovi tanki za gorivo. Tako je avto ob trku v oviro ali drug avto rad zagorel ali celo eksplodiral (tako, kot nam kažejo poceni oz. starejši akcijski filmi). Rezultat so bile mnoge človeške žrtve in odškodninske zahteve svojcev. Ford je nato izpeljal tajno raziskavo, ki je ugotovila, da bi bil razvoj tehnologije za preprečevanje vžiga goriva v tanku dražji od izplačila odškodnin svojcem vseh žrtev te nevšečnosti. Da, sprejeli so odločitev, da bodo raje izplačevali odškodnine.

Dokler ni raziskava pronicala v javnost.

Rezultat? Sedaj je Ford ena od vodilnih avtomobilskih korporacij glede varnosti v avtomobilu.

Zgodovina se rada ponavlja...

Stepni Volk ::

To je bil Ford Pinto.

Stepni Volk ::

Sonya bodo ti dve zamenjavi baterij predvidoma stali 258 000 000 U$. Delnica pa je že padla za 3 %.

balocom ::

Take probleme anj bi mel Ford še zdaj:| Neka stran je (url vsebuje Fod crwon victoria), ki dokazuje da majo slabo zavarovan tank:\
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Stepni Volk ::

To je splošna bolezen večino podjetij. Na hitro rečeno tudi ena večjih rak ran kapitalizma. Saj ljudje vidimo dobiček le v "zeleni U$" barvi. In ne nujno v pogojih življenja.
Po drugi strani, bi odpravljanje vseh znanih napak, pognalo ceno proizvodov visoko, visoko... meja kompromisa pa niha enkrat v eno, manj pogosto v drugo smer :)

P.S. Gorijo tudi Peugeotji, a o tem sem že v Loži in avtomobilskih temah.

Zgodovina sprememb…

Looooooka ::

eh prou jim je.grem stavt da ce bi prsparal vsaj 3/4 kesha ce bi se odlocil za zamenjavo takoj ko so zvedl kaj se lahko zgodi...tko so pa mal kockal in izgubil.

Looooooka ::

al pa ce bi rajs nardil mal boljse izdelke in jih zato na trg poslali manj.
kje pa pise da morjo vsako leto nardit 20% vec dobicka.

Matevžk ::

Verjetno bi bil ti zelo srečen, če bi se stvari, ki jih želiš kupiti, podražile; tudi če na račun zmanjšanja možnosti neke POTENCIALNE nevarnosti.
Sicer pa verjetno ni res, da "nikjer ne piše" ... kakšen letni ali celo četrtletni načrt prav gotovo imajo ... in morda noter piše prav to! ;)
lp, Matevžk

romci ::

Za Apple-ove racunalnike sta organizirana dva recall-a:
- starejsi, s serijskimi stevilkami iz novice: https://depot.info.apple.com/batteryexc...

- tanovi, https://support.apple.com/ibook_powerbo...
-- not all those who wander are lost...

Bass0 ::

Hvala, romci! Ravnokar sem ugotovil, da je baterija na mojem iBook-u v seriji, ki je omenjena na novi povezavi. Ampak če jo vpišem v spletni formular, je ne prepozna (javi, da je serijska št. baterije neveljavna). WTF?

Hja, jo bom pa še naprej uporabljal. Delam dnevne varnostne kopije, in to odkar sta mi crknila trdi disk IN matična plošča. Hkrati. Hmm, morda pa se je to zgodilo zaradi pregrevanja baterije...:| Heh, morda bi moral z webcamom snemati "time-lapse" video. Morda lahko ujamem kak poseben trenutek. >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bass0 ()

JDK6 ::

Kitajci nas bodo unicli,

"Sony predvideva, da so v proizvodnem postopku v celice baterij zašli metalni delce", sigurno rezultat super delovnih pogojev in standardov v tovarni.

Btw: a se preklic baterij ni zgodil pred kaksnim letom(ne spomnim se) za nekaj baterij v ThinkPadu, zgleda, da se folk ni nic naucil iz te napake.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tudi kopirni stroji lahko gorijo in kako preprečiti litij-ionske samovžige?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
62412 (2201) christooss
»

Dell in Sony vedela za nevarne baterije

Oddelek: Novice / Ostale najave
94135 (3604) Bistri007
»

Novi cilj DARPE: umetna roka

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
213000 (2598) Keyser Soze

Več podobnih tem