»

Sanyo dviga izkoristek sončnih celic

vir: Wikipedia
TG Daily - Z vedno višjim izkoristkom avstralska solarna elektrarna izgleda vedno bolje in bolje. Leto 2015, ko naj bi začela obratovati je še daleč, že sedaj pa Sanyo obljublja 23 % izkoristek svojih fotovoltaičnih celic. S spremembo proizvodnega procesa poleg rekordnega izkoristka v paketu pride še (precej) nižja cena in manjša poraba surovin (silicija). Nov postopek v proizvodnji pomeni, da je kristalna oblika silicija v sendviču med dvema amorfnima plastema (oblika silicija, ki se ne sklada v kristale, zaradi česar ga je možno tiskati na površino). Takšna oblika proizvodnje je sicer že poznana, Sanyo pa je očitno uspel močno zvišati...

31 komentarjev

HP odpoklical 70.000 baterij

bit-tech.net - Po dolgem času je spet prišlo do odpoklica baterij. Tokrat se je težava pojavila v HPjevih baterijah, saj sta do sedaj dve zagoreli. Obakrat na srečo ni bil poškodovan nihče, v okolici pa je prišlo le do nekaj gmotne škode.

Baterije, ki lahko zagorijo, se nahajajo v 19 modelih HPjevih linij Presario, Pavillion in Compaq ter v HP G6000 in G7000 prenosnikih. Točen seznam modelov in baterij, ki so potencialno nevarne, se nahaja tukaj, izdelane pa naj bi bile med avgustom 2007 in marcem 2008. Po besedah HPja naj razlog za tokratne težave ne bi bil povezan z miljoni vpoklicanih baterij v prejšnih dveh letih, zanimivo pa je, da ni znan proizvajalec baterij, ki so trenutno problematične. Znano je le, da so izdelane na kitajskem.

Dodatno svojo baterijo lahko pregledate tudi na HPjevi strani.

9 komentarjev

Canonovi fotoaparati vas lahko opečejo

Wired News - Že dolgo vemo, da pirotehnični izdelki niso več edini možni vir za opekline, ekplozije in požare. V svetu prenosnikov so to mesto prevzele Sonyjeve baterije. Tokrat pravzaprav ni nevarna baterija sama, temveč nekoliko nesrečno postavljena vzmet na pokrovčku za baterije digitalnih fotoaparatov PowerShot A530 in PowerShot A540.

Tovrstna napaka lahko povzroči kratek stik in sprazni baterije ter nevarno segreje spodnji del naprave. Canon lastnike omenjenih dveh fotoaparatov, ki se jim serijske številke začno s številkami 21, 22, 23 in 24, prosi, da preverijo omenjeno vzmet ter pošljejo napravo na servis. Vsem z opečenim prsti in manjšim številom fotografij na dopustu, se iskreno opravičujejo.

V množici različnih fobij, znajo kmalu prednjačiti fobije v povezavi z baterijami. Hmm... kako se bo latinsko imenovala ta reč?

15 komentarjev

Debakel z baterijami dobiva epilog

Digital Trends - V zadnjih mesecih smo neštetokrat poročali o eksplozijah in požarih, ki so jih povzročile okvarjene baterije v prenosnih računalnikih, posledično pa je nekaj proizvajalcev najavilo, da bo zamenjalo določene serije z omenjeno napako. Vsem defektnim izdelkom je bila skupna ena stvar -- opremljeni so bili s Sony-jevimi baterijami, ki so bile izvor vseh težav. Japonski gigant je zato končno sprejel krivdo za celoten škandal in obljubil, da bo na globalnem nivoju poskrbel za zamenjavo. Tako lahko v prihodnjih mesecih tudi lastniki laptopov iz tovarn, ki do sedaj še niso napovedale vpoklica, pričakujejo uradne izjave na to temo. S tem bo celotna zadeva najbrž zaključena, kljub veliki napaki pa je Sony-ju treba čestitati za zelo korektno poslovno potezo, o kateri lahko več izveste v izvorni novici.

Novico je opazil tudi [ MYTiX]. Hvala!

6 komentarjev

Tomcat gre v pokoj

Slashdot - Z današnjim dnem se ameriška vojna mornarica tudi uradno poslavlja od letala Grummann F-14 Tomcat, ki je krstni let doživelo pred skoraj 36 leti in je leta 1972 začelo nadomeščati lovca/bombnika F4 Phantom II. Letalo je sposobno dosegati hitrost Mach 2.3, konstrukcija pa omogoča tudi spreminjanje geometrije kril, ki se pri večjih hitrostih zložijo bližje k trupu letala. F-14 že od začetka 90-ih let 20. stoletja nadomšča novejši F/A-18 Hornet. Tako bo edina država, ki še ima Tomcate v operativni rabi, ostal Iran, vendar je od prvotne pošiljke 79 letal, ki jih je država začela uvažati leta 1976 pred islamsko revolucijo, uporabnih le še manjše število.

86 komentarjev

Tudi Thinkpadi gorijo

IBM - V soboto, 16. septembra 2006, je na letališču LAX v Los Angeles-u zagorel prenosnik podjetja IBM. Kot pravi bralec spletne strani Gizmodo, naj bi med čakanjem na svoj let opazoval neke druge potnike, ki so se na terminalu pripravljali za vkrcavanje v letalo, namenjeno v London. Tedaj pa je eden od njih naenkrat stekel iz vrste in na tla vrgel svojega ThinkPad-a, saj je ta že gorel. Vzrok za vžig je bila, kot se zadnje čase pogosto dogaja, baterija, kar pa je bolj presenetljivo -- avtor je preveril proizvajalčev seznam ogroženih modelov, a njegovega tam ni bilo. Omenjeni bralec, ki je o zadevi poročal, je na srečo imel s seboj digitalni fotoaparat in je med pogovorom z lastnikom laptopa posnel nekaj fotografij. Če ne marate Gizmoda, lahko o...

30 komentarjev

MacBook se avtonomno izklaplja?

Slo-Tech - MacBooke je po mukanju (uradna rešitev je SMC zakrpa) zajela bolj nadležna bolezen - začeli so se izklapljati. Povsem po lastni presoji seveda. Nekateri lastniki to povezujejo z nadgradnjo operacijskega sistema na različico 10.4.7. Ker ne gre za bolezen norih krav, je Ash izdelal kratek, neuradni programček, ki preveri tovrstno svojeglavost vašega prenosnika. Program in navodila so objavljena na blogu The Apple Files.

V primeru, da vaš ljubljenček testa ne prestane (uporaba testa na lastno odgovornost), se obrnite na Apple-ov servis. Pri AppleDefects poročajo, da vam bodo zamenjali potencialno okvarjene dele, če vam uspe pred serviserji ponoviti vajo v samovoljnosti prenosnika.

26 komentarjev

Playstation 3 degradiran, bo Sony to preživel?

The inquirer - Včeraj smo poročali, da bodo predvidene frekvence procesorja v PS3 nižje, kot pa so bile sprva načrtovane. Sonyju pa kot kaže ne gre najbolje tudi na drugih področjih. Lansko leto so se ubadali z Rootkit-om, letos z eksplozivnimi baterijami za prenosnike. Hkrati so se popolnoma umaknili iz tržišča plazem, ter na dveh pomembnih tržiščih, ZDA in Japonski, še iz področja računalniških LCD monitorjev. Glede na vse skupaj ne čudi, da se Wired sprašuje: "Ali lahko PS3 reši Sony?"

Srce PS3 bo vsekakor pomagalo pri raziskavah raka, Alzheimerjeve in ostalih bolezni. Na Stanfordski univerzi so se njihov procesor odločili uporabiti v okviru projekta raziskav proteinov z imenom Folding@home.

39 komentarjev

Japonska zahteva raziskavo o Sonyjevih baterijah, odpoklic tudi pri Applu

Yahoo News - Tudi Apple je postal žrtev Sonyevih "terorističnih" baterij. Odpoklicali so kar 1,8 milijona baterij G4 iBook in PowerBookov. Vsi, ki imate baterije serij A1061, A1078 in A1079, ki se končujejo od HQ441 do HQ507 ter od 3X446 do3X510, ste vljudno vabljeni, da jih čim hitreje zamenjate.

Da imajo baterije resničen terorističen potencial, so dokazali pri Quantasu, ki potnikom niso dovolili priključitve Dellovih prenosnikov na električna omrežja v letalih, če prej niso odstranili baterije. Verjetno vedo, kaj počnejo, saj imajo enega boljših varnostnih rezultatov letalskih prevoznikov. Do sedaj v nesreči niso izgubili niti enega reaktivnega potniškega letala.

Japonskemu ministru za trgovino ne gre v račun, kako se je lahko na tržišču znašlo milijone baterij, ki lahko njihove lastnike ogrožajo na ta eksploziven način. Od Sonyja in Della zahtevajo podrobno raziskavo z objavo rezultatov. V nasprotnem primeru bo prišlo do hudih tožb. Zanimivo pri vsem skupaj je, da Sonyjevi prenosniki...

11 komentarjev

Dell in Sony vedela za nevarne baterije

Hartware.net - Zgodba o Dellovih prenosnikih, ki so se spontano vneli, za katero smo verjeli, da je končni epilog dobila z odločitvijo, da Dell zamenja 4,1 milijona baterij, se očitno še ni dokončno razpletla.

Hartware, TMCnet in Neowin namreč poročajo, da sta Dell in Sony za napake vedela že lanskega oktobra, kar je potrdil tudi Rick Clancy, Sonyjev tiskovni predstavnik. Kljub indicem, da bi se baterije utegnile zaradi neprimernega oblikovanja kratko skleniti in vneti, sta se podjetji sporazumeli, da Sony s februarjem 2006 začne izdelovati popravljene baterije, starih pa do trdnejših dokazov, ki bi ju prisilili v zamenjavo, niso odpoklicali. To so storili šele pred kratkim, ko je kar nekaj Dellovih prenosnikov zaradi odpovedi baterij zagorelo.

9 komentarjev

Dell zamenjuje 4,1 milijona baterij

CNN.com - Na naših spletnih straneh smo že poročali o spontanih in nepojasnjenih samovžigih Dellovih prenosnikov, zato Dellova novica o odpoklicu približno 4,1 milijona prenosniških baterij zaradi šestih incidentov ne preseneča, poroča CNN. Kritične baterije prihajajo iz Sonyjevih tovarn, ki z baterijami opremlja tudi Applove in Hewlett-Packardove prenosnike, ki pa naj bi bili varni. Kljub temu Dell ne namerava prekiniti sodelovanja, saj so prepričani, da je Sony sprejel ustrezne ukrepe, da se slaba serija ne bo ponovila, je dejal Dellov predsednik. Ogroženi prenosniki so iz naslednjih skupin:
  • Latitude: D410, D500, D505, D510, D520, D600, D610, D620, D800, D810;
  • Inspiron: 500M, 510M, 600M, 700M, 710M, 6000, 6400, 8500, 8600, 9100, 9200, 9300, 9400, E1505, E1705;
  • Precision: M20, M60, M70, M90 in
  • XPS: XPS, XPS Gen2, XPS M170, XPS M1710.
Njihovi lastniki lahko na uradni spletni strani preverijo s pomočjo serijskih številk preverijo, ali so upravičeni do zamenjave.

Na novico nas je opozoril ...

25 komentarjev

Dell ponovno zagorel

engadget - Očitno to postaja sindrom. Tokrat se je vnel Dell Latitude D410 v Singapurju. Podobno, kot v prejšnjih dveh primerih, še ni jasno, ali gre za baterije, ki jih je Dell že vpoklica,l ali za čisto nov problem.
Ameriški Dell se je vnel v stanju pripravljenosti (Stand-by). Lastnik tega tretjega prenosnika ni uporabljal, ko se je le ta odločil za spontani samovžig.

Trije Delli še ne prinesejo požara, a če se bo tako nadaljevalo, novice o vžigih ne bodo več novice, temveč le statistka. Zna se tudi zgoditi, da bo Dell postal "prenosnik leta" svetovnega društva piromanov.

20 komentarjev