» »

Kako ugotoviti, kaj ne funkcionira?

Kako ugotoviti, kaj ne funkcionira?

monster-x ::

Živjo!

Pred nekaj dnevi sem ugasnil računalnik in se je bp ugasnil. Čez kaki 2 uri ga spet prižgem in zadeva se sploh ne prižge. Prižge sicer se, ampak da bi pa kaj več od njega bilo, pa niti slučajno. Pa sem se tega lotil sistematično glede na to, da nimam na voljo podobnih komponent s katerimi bi lahko preizkusil, kaj ne deluje. Odklopil sem vse, pustil sem samo matično ploščo, procesor, rame in grafično kartico. Po tej logiki bi se moralo na računalniku kaj prikazati, kajne? Vsaj npr. v BIOS bi lahko prišel? Zadeva je tam še vedno ista, razen da ne gori tista lučka, da se kaj nalaga. Glede na to, da poznam piske, za katere vem, da so tisti "pravi" (da so tisti klasični pri vklopu računalnika), lahko rečem, da teh tu sploh ni. Nato sem odklopil še grafično in zadeva je tam še vedno ista (spet sodim glede na piske pri vklopu računalnika in utripanje lučk), tako da mislim, da grafična kartica ni težava.

Kako bi sedaj ugotovil, kaj ne deluje? Lučke na matični plošči (Abit NF7-S) gorijo kot običajno. Procesorju sem odklopil ventilator in mu pustil le tisti bakreni hladilnik. Zadeva se v nekaj minutah kar lepo ogreje. Ker ne vem, kako sploh izgleda, če crkne procesor, bi za to prosil kakega strokovnjaka. Če crkne, se potem še vedno tako ogreje? Aja, procesor je Athlon XP 2500+ (Barton), če to kaj pomaga, grafična kartica pa Radeon 9700 Pro. Možni krivci so še rami, ampak bom verjetno še preizkusil to glede na to, da imam na voljo doma iste rame.

Hecno je, da se zadeve nisem niti dotaknil. Edina stvar, ki sem jo naredil, preden sem prižgal računalnik, je bila ugašanje napajalnika in potem spet takojšenj vklop, ker nisem vedel, da je napajalnik vklopljen, ker sem ga pozabil prej izključiti (stvar navade -- vedno izklopim tudi napajalnik). To sem storil sicer že neštetokrat, pa je vedno vse delovalo bp, tako da močno dvomim, da bi to lahko bil vzrok.

Bi pa rad, če bi bilo le možno, stvar sam porihtal -- da bi jo odnesel na servis, kjer imajo na voljo komponente, da lahko preizkušajo, je zadnja opcija.

Za pomoč hvala že vnaprej.

Lp,
m-x
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

sokol11 ::

Hja na tvojem mestu jaz zdaj ukrepal v takem vrstnem redu:
- najprej bi priklopil drug napajalnik in ponovno poskusil prižgati sistem. Če nebi bilo učinka
- procesor in rame neseš k kateremu kolegu s podobno konfiguracijo in preveriš če delujejo normalno, in če delujejo normalno potem
- žal poskusiš zamenjat še matično ploščo...

monster-x ::

Ok, rame sem preizkusil in lepo delajo na drugem računalniku. Na žalost ima ta drugi računalnik drugačno podnožje in ne morem preizkusiti še procesorja. Sedaj sem prišel do te točke, da iščem krivca med matično ploščo in procesorjem. Kot sem že napisal, se procesor normalno greje, če prižgem računalnik in ne vem, če je krivec ravno procesor. Po drugi strani pa vse lučke na matični plošči normalno svetijo, ventilator na northbridge-u lepo dela, itd. Aja, pa še nekaj. Če odstranim rame, ponavadi piska, če pa pri svojem računalniku odstranim rame, pa nič ne piska. Je to odvisno od matične plošče ali procesorja? Jaz bi prej rekel, da matične plošče, ampak to govorim na pamet.

Sokol11, grem sedaj še preizkusit napajalnik. Hvala za idejo.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

monster-x ::

Ok, napajalnik tudi deluje. Moram le še najti nekoga, ki ima plato s Socket A podnožjem, da probam še tist.

Sicer pa kake ideje še vedno dobrodošle.

Lp
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Duhec ::

Zamenjaj baterijo.

Scorpia ::

Glede na to, da ti nič ne spusti ven, je možno tudi da se je kakšen kondenzator napihnil. Karkoli že, dodobra preglej matično...

Izi ::

Kako pa veš, da ni grafična kartica zanič?
Če grafično kartico odklopiš bo računalnik samo nemočno piskal.

Najprej probaj grafično v drugem računalniku, preden obtožiš matično ali procesor.

Iz izkušenj pa vem, da vedno ko je kaj narobe z matično ploščo, procesor ostane popolnoma mrzel.
Če pa je zanič procesor pa spet ostane popolnoma mrzel.

Tako, da če se procesor pri tebi segreje potem po moje delujeta matična in procesor vredu.

Moj glas gre za pokvarjeno grafično kartico :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Lebowski ::

Čisto enak primer sem imel s svojo GT6600 (Gainward GS). In se je izkazalo, da je fuč.
Saj če logično pomisliš: računalnik je enako reagiral, če je grafična bila vstavljena ali ne - to pomeni, da je problem ravno v grafični, saj je računalnik očitno sploh ne prepozna, oziroma od nje ne dobi signala.
No, vsaj pri meni je bilo tako. Vsekakor jo še preizkusi v računalniku kakšnega prijatelja.

P.S.: Kartico sem seveda odnesel nazaj v trgovino in so mi jo zamenjali za... ...pazi to... ...za... Leadtek 7600 GT. :D :D :D
Naj še omenim, da se nisem pritoževal. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lebowski ()

monster-x ::

Sem preizkusil grafično pri kolegu, kjer sicer nisva imela na voljo pravega konektorja za dodatno napajanje grafične, ampak je zaradi tega računalnik kljub temu piskal in jasno je dal vedeti, da hoče štrom za grafično. Pri meni tega ni. Torej bi rekel, da je z grafiko vse v redu.

Kondenzatorje sem tudi že pregledal in zgledajo ok.

Ampak fora je, da če odstranim grafično, plata nič ne piska in prav tako ne piska, če odstranim rame.

Pa tudi pozabil sem omeniti, da enkrat, ko mi je uspelo priti do BIOS-a, je pred tem napisalo:"CPU is unworkable. Please check "nek meni v BIOS-u, ampak se ne spomnim kateri točno"." Enkrat je celo napisalo, da grafična nima priključenega kabla za dodatno napajanje, kljub temu da je bil priključen.

Jaz še vedno mislim, da more biti krivec ali CPU ali pa plata.

Se pravi, da če je cpu fuč, pol ostane povsem hladen? Aja, pa drugače se ob vklopu vsi ventilatorji bp vklopijo -- tako tisti na cpu-ju kot tisti na northbridge-u.

/me confused.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Alessio983 ::

ja nič , sem mev podoben primer, plata ti je verjetno šla , ;((

jaz sem ga dav popravljati v comtron , pa so ga popravljali več kot 2 tedna pa niso znali naredit skup , pa še plate niso imeli nikjer za dobit s soket A-jem tAko da sem si mogev kupiti novo plato in procesor da sem usposobil računalnik :(

Lebowski ::

Katero grafično pa imaš? Ker jaz sem svojo staro 6600GT (AGP) enkrat pomotoma pozabil priklopit na dodaten štrom, pa je vseeno delala, le ob prihodu v winse me je opozorila in 3D iger mi ni pustila laufat. Če je pri kolegu samo piskala, ne vem če je to v redu. Pa ko že ravno prestavljaš, preizkusi še njegovo grafično v svoji kišti. Boš vsaj za 100% lahko izključil možnost, da je kriva grafična, če seveda računalnik še vedno ne bo deloval.

monster-x ::

Lebowski, grafična je Radeon 9700 Pro. Sicer je tudi pri meni že piskala matična, ker je hotela štrom za grafično, tako da sklepam, da to ni vzrok. Če bi bila vzrok res grafična, potem bi, ko bi jo odstranil, matična piskala, da ni grafične. Prav tako bi piskala, ko ni bilo ramov. Verjetno bo res kriva matična, vendar bi rad bil prepričan, da je 100% kriva, da ne bom zastonj kupoval nove.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Loaded ::

Probaj vzeti ven baterijo za dve minuti. Mogoče se bo kaj spremenilo. Lp
Loadeed

monster-x ::

Če bo kdo imel kdaj kak podoben problem ... procesor je crknil.

lp
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem - matična plošča

Oddelek: Pomoč in nasveti
121773 (1396) veverrca
»

Kišta piska (visokofrekvečni pisk, nadležen zvok, kot komar oz. črički...)

Oddelek: Strojna oprema
201932 (1516) Tilen
»

Računalnik NE dela (ne pride do BIOS-a)

Oddelek: Pomoč in nasveti
71793 (1674) ttommy
»

Piskanje

Oddelek: Pomoč in nasveti
141458 (1322) Bessie
»

Mrtev računalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
251498 (1232) Yohan del Sud

Več podobnih tem