» »

ANPR tudi pri nas?

ANPR tudi pri nas?

vir: Delo
Delo - Po dobrih izkušnjah policije v drugih evropskih državah se je tudi slovenska policija odločila za nakup sistemov samodejnega prepoznavanja registrskih tablic (imenovanega ANPR iz angleških besed Automatic number plate recognition), ki bi jih namestili na mejnih prehodih s Hrvaško. Novih sistemov mejni policisti na južni meji še nekaj časa ne bodo uporabljali, saj je celoten postopek javnega nakupa, ki ga sofinancira tudi Evropska unija, državna revizijska komisija razveljavila, pet pa jih že preskušajo.



Posebne kamere, ki delujejo z infra rdečim spektrom svetlobe, nevidnim človeškim očem, »preberejo« registrsko oznako na tablici. Nato se zapis s tablice pretvori prek optičnega prepoznavanja znakov v uporabne podatke. »Ko so v sistemu podatki o registrski tablici, je le še stvar domišljije, za kaj vse se jih lahko uporabi. Na mejnem prehodu, denimo, se lahko samodejno preveri, ali je bil avto ukraden, naprava pa opozori policista. Lahko se uporablja tudi za nadzor pri pobiranju cestnine, za vstop na parkirišče, kamor spusti le vozila s tablicami, ki so shranjene v sistemu, ali za nadzor vožnje v mestnem središču, pojasnjuje Dušan Čergič, direktor podjetja Digitech, d. o. o., ki je eden od ponudnikov sistema v Sloveniji. V Ljubljani bi lahko na primer nadzorovali vožnjo po rumenih pasovih, ki je dovoljena le mestnim avtobusom in taksistom, in vsakega kršitelja avtomatsko kaznovali.

Kaj je ANPR si lahko preberete tukaj

42 komentarjev

balocom ::

Men se to zdi zlo dobra zadeva, posebej če jih majo na meji z Hrvaško, da se najdejo ukradeni avti:)
Sem pa mnenja da pranoik novice ne sodijo glih na s-t.
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

VidKo ::

Veliki brat bo kukal v vsako vas!

reptilia ::

pomoje bi blo narbolš da vse skupaj prakticirajo ne samo na mejah ampak tudi na ostalih večjih slo cestah...
Forgive your enemies, but never forget their names.

keber ::

Dars se zelo zanima za to. Torej bo verjetno uporabljeno tudi zaradi avtomatskega elektronskega cestninjenja. Podobne sisteme imajo v Londonu in Stockholmu na vstopih v mestu.

Evil mind ::

Vidko: Žal ja.

Zgodovina sprememb…

aljazh ::

In ukradene ali kako drugače sumljive avtomobile vozijo čez mejo z originalnimi registrskimi tablicami. Sure... :\

aljazh ::

Sicer pa policija že preizkuša sistem za merjenje hitrosti, ki temelji na prebiranju reg. oznak na vstopni in izstopni točki ter izračunu povprečne hitrosti na podlagi časa vožnje med eno in drugo točko.

Atos ::

od kdaj pa Slo-tech podpira copy-paste varianto objavljanja novic?

Sem že dostikrat slišal da je bila novica zavrnjena zaradi takega načina pisanja novic. A je to kaka posebna izjema?? A nebi bilo dosti lepše če bi samo objavili link na novico? Sej na Delu lahko tudi komentirate novico...

poweroff ::

Super. Vožnja po rumenih pasovih, merjenje hitrosti - in takojšnje avtomatsko, 100% rate kaznovanje. To mi je všeč. Naj sladkosti nadzora občutijo vsi.
sudo poweroff

Liker ::

Končno!

Kar se tiča nadzora vozil in avtomatskega kaznovanja, sem takoj ZA!
Sploh tole merjenje/računanje hitrosti po avtocestah je kul :) (ni sicer učinkovito, ker lahko vseskozi "letiš" 300 km/h pa vmes pač počivaš ene 45 min, ampak vseeno...).
Vožnja v rdečo je pa tako in tako ne samo pogosta ampak tudi IZJEMNO nevarna. Včeraj sem šel v LJ ob 22h čez en semafor ki je bil že cca 5 sekund zelen, pa sem skoraj nasadil nek avto, ki je prišel z leve, kot da je poleg avta kupil tudi cesto.... Potem pa mi je še on trobil 8-O

Offtopic & dream on:
Pa na kazen ki ti jo da avtomatika ni takojšnje pritožbe. Se pravi, najprej plačaj, potem pa se pritoži, pa dobiš nazaj $$$ če je bila kazen neupravičena.
Če ne plačaš pa zapor! To bi po mojem rahlo "popravilo" situacijo...
Je pa res, da kaznovanje ne bo spremenilo mentalitete voznikov, ki je po zaslugi naših južnih bratrancev v avtošolah zelo slaba.
Primer:
Avtošola (vozi učenec), se v križišču, kjer je prepovedano zavijanje levo, lepo ustavi, da smerokaz za levo, zadaj pa seveda naredi katastrofalen zastoj, ker cesta pač ni dovolj široka za dve vozili. Vse to pa seveda samo zato, ker bi bilo treba drugače iti naokoli in porabiti cca 3 minute več. In kar se Janezek nauči, to Janezek zna!

Bakunin ::

vidko - bolje to za ABC kot pa da ti sledi s satelitom VSEPOVSOD in ne samo po AC.

Bakunin ::

liker - ne ne....

ce ne placa oz. "nima moznosti", se mu zapleni vozilo (orodje za prekrske) in proda na drazbi.
odsteje se kazen ter stoski prodaje in dobi kar ostane....>:D

Bakunin ::

kar se pa tice merjenja hitrosti po AC kot prispevek k "varnosti v prometu" - to je cisti nateg.
gredo se inkasante in ne "varuhe varnosti in reda".

naj raje merijo stopnjo neumnosti po mestih, kjer se "pohablja" pesce/kolesarje pri 10km/h.

hitrost ubija ? ne... neumnost ubija.

kilergas ::

Pred avtocesto tablice dol,.gas dokler ne vrze ventile skoz havbo,..konc avtoceste,tablice gor in lepo turisticna voznja naprej.Kurc zakaj pol delajo avte 2.0 ali vec pa 120konickov in vec ko pa te omejuje neka tabla.jaz osebno po mestu vozim setistih 50-55 ma ne zmerja ;) ma na ostalih cestah pa samo do daske,..dokler te ne prvi gospod v modrem ustavi :P

Looooooka ::

glede na komentarje vas vecina pesh hodi al ste pa hudo zajebano bogati.
cestninjenje v sloveniji je nateg d.o.o...ce se kdo spomn lansko leto ko so v ne vem keri vasi hotl avtocesto zapret(za kilometr voznje so mogl zarad placat like jurja druge ceste pa ni blo ker so jim oblubil da tega problema ne bo ko bojo pr njih nardil odsek).
Pa avtomatsko kaznovanje pa ne vem ker bullshit se...ja djmo cel life elektronki prepustit ker je 100% ucinkovita in tle sploh ni napak a ne?
Noben merilc hitrosti se nikol ni narobe pokazu zato lahko zdej ze kr racune zacne izdajat.
Pa primerjava semaforjev pa avtoceste...?a ti tud ko degustiras jedi primerjas zrezek s pudingom al kaj?.Avtocesta bi mogla bit tko k v Nemciji povsod drgac je brezveze da sploh obstaja.Avtomatsko preverjanje tablic na meji...se pa z osebo,ki je zgori napisala da noben ne voz z ukradenimi tablcami cez mejo cist strinjam.
In kaj bo najbl smesn...to bomo mogl vse placat zravn bomo pa se zmer nesposobne kontrolerje tm placval da bojo zdej po novem lahko lepo na sedezih sedel pa cakal kdaj bo kj piskal.WUHU!
Hrvati bojo pa spet se 2x bl pametni pa nas bojo za 2 ure ustavlal pa rekl "vi ste v Evropi vi mate citalce...to pr nas mal traja" pa nas tko kot vedno jebal v glavo.Nasa policija bo pa tm stala pa gledala pa se izogibala incidentovm.
Ce evropa ze tok na velko financira pol naj zrihtajo nek evropski ABC da bomo lahka vozl povsod ne da bi se tokrat ustavlal.To bi bil projekt vredn posta.

darkolord ::

ni sicer učinkovito, ker lahko vseskozi "letiš" 300 km/h pa vmes pač počivaš ene 45 min, ampak vseeno...

Potem pa res dosti pridobiš, ane?

Bass0 ::

Za preverjanje istovetnosti vozila bi zadostoval RFID, mar ne? Pa ljudje bi morali ukrepati bolj usklajeno, tako ne bi tratili na nepotrebnih podvojenih tehnologijah.

Avtomatsko kaznovanje vozil na prepovedanih pasovih pač pride v poštev, ker ljudje ne zaupamo drug drugemu in predpostavljamo, da bodo nekateri ob vsaki priliki kršili pravila. Namesto vzrokov pač odpravljamo simptome, kot vedno.

Liker ::

@kilergas:
Jep, gas do daske, da se potem lahko hvališ prijateljem, kako si letel 160 po eni lokalni cestici, zletel s ceste, uničil nekaj obcestnih svetilk, se spravil v bolnico za 2 meseca, in avto dobesedno razkosal... (Tole je dejanski primer od enga kolega, s katerim sem se peljal samo enkrat, ker me je vse minilo...) Tip je imel neverjetno srečo da ni končal mrtev, glede na to da je zletel cca 10m ven iz vozila, kljub pripetem varnostnem pasu!

Saj po avtocestah ni tako problematično divjanje, problem nastane tisti trenutek, ko bi en rad divjal, drug pa ne. In že imamo nesrečo, ki samo čaka da se zgodi.

@Looooooka:
Sistem, ki ga predlaga policija, je preprost in je možnost napake minimalna.
postaviš preprosti fotocelici na točko A in točko B. Na obeh točkah imaš tudi uro, ki je sinhronizirana.
Avto potuje mimo in pusti dva zapisa. Kdaj je šel čez A in kdaj čez B. Razlika teh dveh ur, je čas ki ga je rabil da je prišel od A do B.
Če poznaš tudi razdaljo med A in B imaš povprečno hitrost.
Napaka je tu lahko nekaj promilov le zaradi ovinkov...
Če pride povprečna hitrost na avtocesti, kjer je omejitev 130, recimo ene 158, potem si pač kaznovan. Seveda zato, da sistem deluje, potrebuješ dober OCR čitalec tablic, o čemer pa govori ta novica!
In če bi prebral link, ki nam ga je prilepil aljazh, bi tudi uvidel zakaj sem komentiral tako avtoceste, kot tudi semafor in rdečo luč.
Za vse ki linka niste odprli:

- obvestilo za javnost -
Predstavniki Policije so danes, 14. 7. 2006, na Štefanovi 2 v Ljubljani predstavnikom Ministrstva za promet in Družbe za avtoceste v Republiki Sloveniji d. d. (DARS) predstavili delovanje sistema za merjenje hitrosti na cestnih odsekih. Gre za relativno nov sistem merjenja hitrosti, ki so ga začeli uvajati v nekaterih evropskih državah, na primer v Avstriji. Deluje na principu merjenja povprečne hitrosti med vstopno in izstopno točko na določeni razdalji in je kot tak učinkovit na daljših avtocestnih odsekih, zato smo se v Policiji odločili, da bomo skupaj z Ministrstvom za promet in DARS-om proučili možnosti za uvedbo tega sistema na slovenskih avtocestah. Predstavljena jim je bila tudi naprava za kontrolo vožnje skozi rdečo luč, ki deluje na principu kombinacije kontrole hitrosti in vožnje skozi rdečo luč, hkrati pa kršitev tudi slikovno dokumentira. Naprava se bo testno preizkušala v drugi polovici letošnjega leta na območju mesta Ljubljana, in če se bo izkazalo, da je učinkovita, bomo proučili možnosti za čim hitrejši nakup in redno uporabo pri nadzoru prometa.


To pa da bomo vse to "mi" plačal je seveda res. A mislim da bo NETO efekt pozitiven, ker bo država na račun avtomatike pokasirala mnogo več denarja kot pa zadeva stane. Če pa bo država pokasirala malo, je pa tudi dosežen željen efekt (se pravi manj divjanja!).

@darkolord, saj to je bil moj point. Nekdo željan hitre vožnje bo lahko divjal, ne bo pa se dalo priti hitreje iz A v B kot narekuje omejitev :)

@ Bass0:
Mnja, tu se strinjam, odpraviti bi morali vzrok in ne simptomov, samo mislim da za kaj takega v naslednjih 30-ih letih ni realne možnosti!
Pa tudi skoraj ne mine dan, ko se peljem po Slovenski v LJ, da ne bi kak veseljak vozil po rumenem pasu. Je torej moja "nezaupljivost" utemeljena?

keber ::

>>> To mi je všeč. Naj sladkosti nadzora občutijo vsi.

Ah, paranoiki se res nikoli ne naveličate. Mislim, da v amazonskih pragozdovih ni kamer, mogoče se raje preselite tja? :\

Glede sistema povprečne hitrosti imate nekateri nekoliko napačne predstave. Odseki ne bodo dolgi po 150 km, ampak bolj na nivoju med dvema izvozoma, zato odpade varianta 300 km/h in počivanje pol ure. Avstrijci so na avtocestah že testirali podoben sistem, kontrolne točke so bile postavljene na nekaj km.

Bo pa stvar zelo koristna, sploh ko se bo zadeva bolj "razpasla". Pri številu mrtvih na naših cestah smo namreč v evropskem vrhu.

aljazh ::

Bo pa stvar zelo koristna, sploh ko se bo zadeva bolj "razpasla". Pri številu mrtvih na naših cestah smo namreč v evropskem vrhu.


Toda statistike kažejo, da se najmanj nesreč zgodi ravno na avtocestah. Ali ne bi bilo potemtakem primerneje, da se nadzor usmeri na področja, kjer kršitve predpisov rezultirajo v nadpovprečnem številu prometnih nesreč?

Bakunin ::

aljazh - bingo.

najvec nesrec se zgodi v okolici doma (mesto).

policaja ob vsako krizisce pa bo mir!

dovolj bo da ga ljudje vidijo. kazni itak ne zalezejo.....

MrStein ::

Ja, naj rajši kupijo 3D projektorje (ala StarWars) in projicirajo policaja v križišče. To ponavadi zaleže. Dokler folk ne skuži finte.
Nato pa en povozi policaja, ker je mislil,da je le iluzija >:D
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigBoss ::

Avtomatsko kaznovanje glede na tablico ima eno veliko pomanjkljivost.
Avta včasih ne vozi lastnik.
Ga posodiš. Je Rent-a-car-ov, je od Leasing hiše, je služben, ga vozi žena, otrok, oče, teta, stric ....
Če te ustavi polcaj, potem zaračuna vozniku.
Če pa dobiš po enem mesecu (saj nekaj takega traja, o mojih izkušnjah) na dom, da si ta-pa-ta dan vozil tam-pa tam tok-pa-tok ... kdo pa čez en mesec ve, kdo - ti, žena , sin, hči, teta, stric je točno tisti dan ob tisti uri vozil tam pa tam. ????

balocom ::

Jebiga, big deal. Pol dokaž kdo je vozo in bo un plačau:\
Kako boš pa na ovinkasto cesto dau te senzorje. Ok, sej se da, sm cenejš jih je dat na avtocesto. Pa ke vi gledate sm na promet v Beli Ljubljani?:\
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Tero ::

Sicer rahlo offtopic samo se spominjm zanimive dogodivščine izpred nekaj dni. Po cesti Proleterskih Brigad v mariboru(za tiste ki ne veste to je štiripasovnica v mb na kateri je omejitev 50)vozim ob dveh zjutraj. Bila je seveda popolnoma prazna in sem dal malo bolj na gas. Ampal od daleč vidim pri vojašnici en avto. Hitro zabremzam na 50 in dalje vozim in opazim da imajo policaji rada. Mogoče bi tudi mene ustavli, ampak takrat ravno niso merli ker so ravno pisali kazni. Ustavljeno je pa bilo kakih 5 avtov!!!!!!:D In ne samo to. Čisto vsi so bili tujci.:D :D
Zdaj pa me res zanima kaj bi si vi misli če bi se vozli na popolnoma prazni štiripasovnici v neki tuji državi in bi vas policaji ustavli in dali kazen ker ste vozili več kot 50>:D
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tero ()

tx-z ::

Že more bit pač en razlog da ma cesta omejitev 50 ane...Sj te nau pobral če furaš mau počasnj.. :P
tx-z

grex ::

Mislim kaj vam je vsem. Ja prav če ste za kaznovanje prekrškarjev, ampak lovlenje na tak način. Sam še CCTV nam manjka in po teh dogodkih nimam ravno občutka, da je tako daleč - bodo pač kupili "automatic face recognition system" al pa kaj podobnega in te kaznovali, če se boš neprimerno obnašal - zakon za to je že, sam še nadzor manjka.

keber ::

>>> bodo pač kupili "automatic face recognition system" al pa kaj podobnega in te kaznovali, če se boš neprimerno obnašal

Pa so se eni smejali skenerjem šarenic v filmu Minority Report. :D

Vse to pride in še več. Kdor se ne strinja, evo, Antarktika in Amazonka čakata, tistim, ki se pa ne gre daleč, pa tudi Sahara.

Vsaka stvar ima svoje pluse in minuse. Omenjen sistem v članku ima več plusov kot minusov. Preprosto. :)

neoto ::

Če bodo celotno avtocesto pokrili s tem sistemom odsekovnega merjenja povprečne hitrosti in še zaračunavali tako cestnino, se bo vedno več norcev našlo, ki bo začelo uporabljati stare ceste.
Avstrijci so vsaj zmerni in upam, da bodo tudi naši (glede pokritosti sistema).

mercutio ::

"In ukradene ali kako drugače sumljive avtomobile vozijo čez mejo z originalnimi registrskimi tablicami. Sure..."

Če imaš bazo registriranih vozil je lahko reg. tablica tudi izmišljena oziroma lahko tisti policaj, ki sedi v kuči, preverja z ostalimi lastnostmi avtomobila, če bi mogoče že registracija štimala. Ni 100%, ampak bolje kot 0.

para! ::

Potem pa res dosti pridobiš, ane?

Pridobiš užitek, ki nastane pri vožnji 300km/h.

lp
Death before dishonor!

grex ::

Vsaka stvar ima svoje pluse in minuse. Omenjen sistem v članku ima več plusov kot minusov. Preprosto.


Ne pa jih nima. Smrti ne bo bistveno manj (avtoceste pa to), bo pa veliko več nadzora. In če ti registrsko prebere, jo lahko tudi evidentira. No sej, ko bodo kot v Italiji prijel prvega poslanca z svojo ljubico (poslovna večerja uradno), jim bo mogoče kapnilo.

EDIT: no ok, če bo samo na mejnih prehodih, potem ni problema - sam stavim 3 sličice in dva magnetka, da se bo razpaslo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: grex ()

BigWhale ::

Tero,

Cesta proletarskih brigad ima omejitev 50 zato ker je pac cisto navadna cesta, to da ima dva pasova za v eno smer je zato, ker je pac tam precej povecan promet. Poleg tega je na tej cesti krizisce vsakih 100m ;).

Bakunin ::

in folk se vozi po levem (prehitevalnem?) pasu cez vsa krizisca, ker mora potem zaviti na tretjem (radvanjska) levo... ojoj!

Opkow ::

Bakunin
Ti mesas navadne 4 pasovnice z avtocestami.
Take ceste niso avtoceste. Pri njih ne velja levi pas za prehitevalnega. Pod to spadajo Celovska, Trzaska, Dunajska,...

In opazam, da dosti voznikov menijo, da za lokalne 4 pasovnice isto velja kot za avtoceste.
Celo hitrost voznje imajo isto, navkljub znakom za omejitev hitrosti. :|

Edit: Popravek in dodatek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Opkow ()

BigWhale ::

Ja, pri cesti z dvema prometnima pasovoma v eno smer, ni prehitevalnega pasu. Tudi prehitis lahko po desni.

(ne dam glih roke v ogenj za tole zadnje, ker mogoce velja samo za voznjo v koloni)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Roadkill ::

No, dam pa jaz namesto tebe roko v ogenj. Na mestnih vecpasovnicah lahko prehitevas po desni. Prav tako se lahko brez vsakega obcutka krivde VES CAS voizis po levem pasu.
Ü

Bakunin ::

Prav tako se lahko brez vsakega obcutka krivde VES CAS voizis po levem pasu.


ce desni pas ni prost in/ali ne zavijas v naslednjem kriziscu levo.

Roadkill ::

To kje pise ali govoris po obcutku?
Pasova sta povsem enakovredna in tako ne vidim ovire, da ne bi vozil po levem pasu.
Ker potem bi isto veljalo, da ne smes vozit po desnem pasu, ce ne bos sel v naslednjem kriziscu desno.
Ü

Bakunin ::

saj ni prepovedano, je pa motece, ce se en cez par krizisc cijazi po levem pasu, ker se boji da mu ne bo potem uspelo menjati pas ali kaj....

Naceloma se vozi po desnem pasu , ce je le-ta prost.

Bass0 ::

No, ANPR bo prebral, ali se po drugem križišču še vedno pelješ v isto smer, nato boš dobil domov statistiko s priloženim računom. ;)

Matevžk ::

Se strinjam z roadkillom (čeprav glede desnega zavijanja je pretiraval :D glede na to, da je res ponavadi v križiščih z ločenimi pasovi naravnost in desno isti pas, levo pa ločen). Na mestnih večpasovnicah se tako ali tako za zavijanje levo odpre poseben pas, tako da tisti, ki gredo naravnost po levem pasu večpasovnice, nikakor ne pristanejo v "drenu"; prej tisti pri zavijanju v desno, ker je desna kolona zaradi tistih, ki zavijajo desno, počasnejša, včasih pa se (zaradi čakanja pešcev ali kolesarjev) celo ustavi.
lp, Matevžk


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ustavno sodišče nad samodejno prepoznavo tablic (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
6116892 (14069) vesolc
»

Na evropske meje prihaja umetna inteligenca (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
9420156 (16443) mitja
»

Velika Britanija bo regulirala svoje omrežje nadzornih kamer

Oddelek: Novice / Zasebnost
73103 (2670) Pyr0Beast
»

ANPR tudi pri nas?

Oddelek: Novice / Zasebnost
425019 (3676) Matevžk

Več podobnih tem