»

Hekerji ameriškim mejnim organom ukradli fotografije potnikov

Slo-Tech - Hekerji so uspeli ukrasti podatke o več deset tisoč ljudeh, ki so letos vstopili v ZDA. Kot so potrdili v US CBP (Customs and Border Patrol), so 31. maja letos izvedeli za vdor, ki se je pripetil njihovemu partnerju. Zagotavljajo, da njihovi sistemi niso bili kompromitirani in da so bili v zlonamernem hekerskem napadu prizadeti le sistemi neimenovanega partnerja. Dodajajo, da je bil ta predhodno brez dovoljenja prenesel zajete posnetke registrskih tablic in fotografij potnikov. Napadalci so uspeli dobiti te podatke. Vsi podatki se nanašajo na en sam kopenski mejni prehod ZDA z Mehiko za obdobje poldrugega meseca. Fotografij potnih listov in drugih osebnih podatkov hekerji niso uspeli odnesti.

To ni prvi ali edini tovrstni primer. Minuli mesec smo namreč

10 komentarjev

Ljubljanski mestni avtobusi (počasi) dobivajo internet

Avtobusi z internetno povezavo bodo znotraj in zunaj označeni s posebnimi simboli.

Slo-Tech - Pred kratkim smo poročali o smelem projektu Mestne občine Ljubljana, ki bo v javno-zasebnem partnerstvu s Telekomom Slovenije in Nilom do konca prihodnjega leta z brezžičnim omrežjem pokrila velik del svoje površine. To pa ni edini novi informacijski projekt v naši prestolnici, saj so danes tudi v Ljubljanskem potniškem prometu napovedali dostop do interneta na mestnih avtobusih. Projekta med seboj nista povezana, ampak se dopolnjujeta.

Na tiskovni konferenci so v LPP-ju pojasnili, da bodo v sodelovanju s Telekomom Slovenije od 1. junija do 31. avgusta poizkusno namestili brezžični dostop do interneta na štirih avtobusih. Dva izmed njih vozita na relaciji Brnik-Ljubljana-Brnik ter...

50 komentarjev

Renault R-Link

The Wall Street Journal - Renaultovi inženirji so predstavili R-Link, posebno android "tablico" (kot ji pravijo), ki bo do konca prihodnjega leta vgrajena v prihajajoče modele Clio 4 in Zoe. Povezana bo z vso avtomobilsko telemetrijo, upravljati pa jo bo mogoče z zvočnimi ukazi in gumbi na volanu oz. dashu.

Ob izidu naj bi bilo na voljo okoli 50 Renaultovih aplikacij za navigacijo, zanimive statistike o vožnji, zabavo in podobno, a to naj bi bil šele začetek. Patrick Hoffstteter, njihov šef za digitalne rešitve, obljublja "avto kot platformo" (car-as-a-platform), kar pomeni možnost razvoja in namestitve dodatnih (third-part) aplikacij, namensko trgovinico ("app store") in deljenje prihodka (70-30). Primarni cilj naj bi bila dodana vrednost za potrošnike, seveda pa se...

44 komentarjev

Kalifornija želi oglase na registrskih tablicah

Slo-Tech - Nekako smo morali navaditi na ogromne reklamne panoje, ki se bleščijo ob cestah, zato v Kaliforniji menijo, da je čas za naslednji korak pri oglaševanju v prometu. Trenutno namreč razpravljajo o zakonu, ki bi prezadolženi zvezni državi z 19 milijardami dolarjev dolga pomagal splezati na zeleno vejo. Uvesti želijo elektronske registrske tablice, ki bi med vožnjo prikazovale klasičen videz in pravo registrsko označbo, pri daljših postankih od štirih sekund pa večidel reklame, saj bi bila označba vidna le v majhnem kotu. Zainteresirani oglaševalci bi se pogovarjali neposredno z DMV-jem (angl. Department of Motor Vehicles).

Predlagatelj zakonskega osnutka demokratski senator Curren Price pravi, da bi bili v tem primeru prva država na svetu s tovrstno ureditvijo. Ključen podatek v predlogu...

47 komentarjev

Google Street View razrešil zločin

Heise - Nizozemska policija poroča, da jim je Googlov Street View posredoval odločilen namig pri preiskavi napada, ki se je zgodil v Groningenu. Štirinajstletnik je lanskega septembra policiji prijavil rop, nato pa je letošnjega marca na Google Street Viewu odkril posnetek, na katerem sta bila na kraju zločina poleg njega še oba nepridiprava. Policija si je posnetke ogledala in z lahkoto identificirala roparja.

Google Street View je sicer zaradi kakovosti svojih posnetkov, ki omogočajo prepoznavanje ljudi, hiš in drugega
že marsikod zašel v težave. Nad njim so se znesli lokalci v Veliki Britaniji, čeprav je imel Google tam urejene vse papirju. Maja so Googlu uradno prepovedali snemanje tudi Grki, ki so bili nezadovoljni s takim vdorom v zasebnost. Tudi v Nemčiji niso najbolj navdušeni nad njim, tako da so šele pred kratkim sklenili dogovor s podjetjem, da morajo za nadaljevanje svojega početja poskrbeti, da bodo ljudje, zemljišča, registrske tablice in podobno nerazpoznavni že v surovih...

6 komentarjev

Sistem za detekcijo prevožene rdeče luči je mogoče zlorabiti

Slo-Tech - Videonadzor menda izboljšuje varnost na vseh področjih, zato so videonadzorne kamere oz. sisteme za detekcijo prevožene rdeče luči pričeli uporabljati tudi pri kontroli prometa. Norce na cesti je vendar treba ustaviti, mar ne?

Žal so nekateri pri tem preveč goreči. Mednje sodi tudi 45-letni Stefano Arrighetti iz Genove, skupaj s 63 mestnimi policisti, 39 lokalnimi italijanskimi državnimi uradniki ter nekaj zaposlenimi v sedmih zasebnih podjetjih. Fantje so se namreč domislili zanimivega načina za povečanje mestnih proračunov. Arrighetti je namreč semaforje v Genovi preprogramiral tako, da so hitreje preklopili iz rumene na rdečo, posledično pa je sistem za detekcijo prevožene rdeče luči, T-Redspeed, "ujel" več voznikov motornih vozil. Sistem namreč s kamerami samodejno zazna prevoženo rdečo luč, zavijanje v levo in nekatere druge kršitve cestnoprometnih predpisov ter voznike samodejno kaznuje s 150 EUR kazni.

Zadevo je razkril šef lokalne policijske postaje Roberto Franzini, ki...

59 komentarjev

Mobilni skenerji registrskih tablic v ZDA

Washingtonpost - Ameriška policija je pred kratkim pričela uporabljati mobilne skenerje registrskih tablic. Gre za naprave, sestavljene iz kamere v velikosti teniške žogice in računalnika, ki skrbi za prepoznavanje registrskih tablic. Cena? 25.000 USD.

Naprave so nameščene v policijskih avtomobilih in neprestano skenirajo mimovozeče avtomobile, v primeru, da najdejo registrsko tablico iz "seznama", pa policista na to opozorijo z vidnim in zvočnim signalom. Kljub temu, da je bila tehnologija razvita za iskanje ukradenih vozil, pa Washington Post poroča, da jo je policija pričela uporabljati tudi za druge namene - iskanje prekrškarjev, vozil, ki jim je poteklo zavarovanje ali pa tistih, ki niso opravili pregleda izpusta toplogrednih plinov.

Film Minority Report si bo v ZDA kmalu mogoče ogledati v živo...

29 komentarjev

V Nemčiji je avtomatsko preverjanje registrskih tablic neustavno

International Herald Tribune - Nemško ustavno sodišče je 11. marca razsodilo, da avtomatsko preverjanje in prepoznavanje registrskih tablic (s čitalcem) predstavlja kršitev pravice do zasebnosti in je zato neustavno. Po mnenju sodišča takšna praksa policiji omogoča nadzorovanje gibanja posameznikov.

Nemško ustavno sodišče je odločitev sprejelo na podlagi pobude treh nemških voznikov, nemška policija pa je ukrep avtomatskega preverjanja registrskih tablic izvajala v osmih od 16 nemških zveznih dežel. Z avtomatskim preverjanjem registrskih tablic je nemška policija lovila večinoma tiste lastnike avtomobilov, ki niso plačali zavarovanja za svoje motorno vozilo.

68 komentarjev

Nadzor prometa ali boj proti terorizmu?

BBC - Mesto London je znano po velikem številu kamer za nadzor prometa. S pomočjo teh kamer je namreč mogoče učinkovitejše usmerjanje prometa, uporabljajo pa se tudi za zaračunavanje vstopov v strogi center mesta (tim. voznina), saj tehnologija omogoča samodejno razpoznavo registrske tablice vozila.

Seveda je posnetke iz kamer mogoče uporabiti tudi za namene boja proti kriminalu. Policija je do sedaj do posnetkov lahko dostopala na podlagi konkretne preiskave, za dostop pa je morala zaprositi za vsak primer posebej. Rutinsko in pavšalno dostopanje do posnetkov torej ni bilo mogoče.

A v dobi terorizma takšne omejitve ne trajajo prav dolgo in to se je pokazalo tudi v Londonu. Britanska vlada se je namreč odločila, da bo uvedla izjemo od do sedaj uveljavljene prakse. Tako bodo po novem lahko policisti iz protiterorističnega oddelka do posnetkov in ostalih podatkov (samodejno zabeležen čas, datum in lokacija vozila) dostopali v realnem času in brez dosedanjih omejitev.

Britansko notranje...

50 komentarjev

Kupujete rabljen avto? Vas zanima njegova zgodovina? Nič lažjega, tukaj je e-uprava!

Slo-Tech - Slovenska e-uprava je bogatejša za novo storitev, na tem spletnem naslovu si je odslej moč ogledati podatke o vsakem v Sloveniji registriranem motornem vozilu. Za dostop do njih je potrebno poznati številko prometnega dovoljenja in registrsko oznako vozila, ki je predmet zanimanja.

Nova storitev Virantovega ministrstva zna marsikomu olajšati nakup rabljenega vozila. Kupcu se namreč ne bo več potrebno zanašati zgolj na obljube prodajalca, temveč bo lahko iz domačega naslonjača (ali na licu mesta, v kolikor si lasti prenosno napravo, zmožno povezovanja z internetom) preveril ali prodajalec govori resnico.

Ob sicer hvalevredni potezi državne uprave pa se zastavlja vprašanje varnosti. Za dostop do vseh podatkov o vozilu (izjema so podatki o lastniku) zadostuje poznavanje številke prometnega dovoljenja in registrske oznake, do česar je z nekaj znanja social engineeringa dokaj enostavno priti. To je še toliko bolj zaskrbljujoče, ker se med izpisanimi podatki nahaja tudi številka...

84 komentarjev

ANPR tudi pri nas?

vir: Delo
Delo - Po dobrih izkušnjah policije v drugih evropskih državah se je tudi slovenska policija odločila za nakup sistemov samodejnega prepoznavanja registrskih tablic (imenovanega ANPR iz angleških besed Automatic number plate recognition), ki bi jih namestili na mejnih prehodih s Hrvaško. Novih sistemov mejni policisti na južni meji še nekaj časa ne bodo uporabljali, saj je celoten postopek javnega nakupa, ki ga sofinancira tudi Evropska unija, državna revizijska komisija razveljavila, pet pa jih že preskušajo.



Posebne kamere, ki delujejo z infra rdečim spektrom svetlobe, nevidnim človeškim očem, »preberejo« registrsko oznako na tablici. Nato se zapis s tablice pretvori prek optičnega prepoznavanja znakov v uporabne...

42 komentarjev