» »

AT plata na 12V

AT plata na 12V

SkIDiver ::

Zdej pa naj men en pove kako prklopm plato v avto na 12V. A se to nardi s trafam al kako? Ker za plato ne bo problem 12V, 5V pa 3V. Problem bo -3V, -5V, -12V dobit.

tec ::

Za tvoj primer lahko uporabis napetostne stabilizatorje,Npr. 7805 ter 7812.
Za -3,-5,-12v pa ni problema saj minus je samo eden za vse.

Brane2 ::

tec:

Za tvoj primer lahko uporabis napetostne stabilizatorje,Npr. 7805 ter 7812.
Za -3,-5,-12v pa ni problema saj minus je samo eden za vse.

Nikar. Zahtevani tokovi so daleč previsoki za ubogi 7805. Pa tud če ne bi bli, bi blo to razmetavanje s štromom. Za vsak porabljeni 1W na +5V izhodu bi pokuril dodatna 1.2W štroma v 7805...
Tud ni mi jasno, kako si mislu uporabit 7812. Stvar rabi najmanj za par V višjo napetost na vhodu, da dobiš stabiliziran izhod. To pomeni, da bi moru met stalno vsaj 16 V na vhodu...

Negativne napetosti so mogoče malo manjši problem, ker so zahtevani tokovi precej majhni, pa vendar je zajebancija tud s tem.

Če mene vprašaš, bi jaz v primeru take potrebe predelal PCjev switcher za tako stvar, sam to je verjetno izven tvojega (in mogoče tudi mojega) dosega.

Gre za totalen redizajn vsaj polovice napajalnika, kar bi pa koneckoncev znalo biti tudi zanimivo, saj bi ob obdržu nekaj zanimivih lastnosti, recimo visok izkoristek (>= 80%) pa veliko moč...

Zezanje s switcherji je strašno zanimiva stvar, če maš rad zvočne efekte ob eksploziji tranzistorjev, kondijev itd...>:D

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

LED RPi (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6813680 (9704) salcadoo
»

Priklop LED diod na napetost 13-16V

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
182779 (2348) fr!Xy
»