» »

Upravljanje računalnika z mislimi

Upravljanje računalnika z mislimi

Reuters - Reuters poroča, da so znanstveniki naredili nov korak v smeri upravljanja računalnika z mislimi. Kot so sporočili raziskovalci podjetja Cyberkinetics Neurotechnology Systems, nov možganski senzor omogoča, da uporabnik (test je opravil 25-letni tetraplegik) z mislimi premika miškin kazalec, odpira elektronsko pošto in upravlja z robotsko napravo. BrainGate senzor, ki vključuje tudi implantacijo elektrod v možgane (v predel, ki nadzoruje gibanje), bo tako lahko v prihodnosti vsaj nekoliko olajšal življenje vsem, ki so postali paralizirani zaradi bolezni ali poškodbe. Čeprav to ni prvi tovrsten poizkus premikanja miškinega kazalca z mislimi, pa gre v opisanem primeru za uporabo bistveno bolj napredne tehnologije kot kadarkoli prej.

18 komentarjev

d0rK ::

Le tako naprej!


Popolnoma privoscim onesposobljenim, da zivijo cim bolj polno.

fRiK0 ::

Sam da bo mel IE :D
Hvala

LP Tadej

Izi ::

Lepo, da se zadeva premika naprej.
Ampak jaz sem vseeno upal, da bomo imeli kakšno korist od tega upravljanja z možgani tudi tisti, ki še lahko premikamo roke.
Zdaj pa vidim, da bo treba v možgane vgrajevati elektrode.
Če si še takšen lenuh ne verjamem, da bi kdo pristal na to, da mu iz glave visijo žičke samo zato, da bo bolj komot upravljal računalnik.
Torej odlična zadeva samo za tetraplegike.

Ne razumem pa zakaj mora premikati po zaslonu miškin kazalec :O
Če že direkt upravlja vse z možgani, potem je bolj simpl, če direkt z mislimi pritiskaš knofe in premikaš okna naokoli.
Zakaj mora najprej se truditi in z mislimi "vleči" kurzorček na gumbek in šele potem pritisniti? Meni popolnoma nelogično?

G-man ::

Uh, to pa je staro, sem bral o tem že leto nazaj.

So pa take stvari zelo zelo zelo vzpodbudne. :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

Gundolf ::

Izi, iz istega razloga imaš ti miš na mizi. Ker je najbolj enostaven vmesnik, ki zmore narediti vse. Tebi morajo namestiti elektrode recimo tako, da ti razmišljaš kako premikaš roko ampak s tem pravzaprav premakneš kurzor. Dešifriranje možganskega EM sevanja ni tako preprosto, da bi ti lahko vgradili razpoznavanje stotin ukazov. Že tole premikanje kurzorja je lep uspeh. Idealno bi seveda bilo, da bi pomislil, kako z roko pritiskaš po zaslonu pa bi imel miselni touch screen :) Ampak to je še daleč.

Izi ::

Ja, "miselni touch screen" sem imel v mislih.
verjetno je to zaenkrat res še prekomplicirano.

Se pravi, da si zagretim igralcem on-line strelskih iger zaenkrat še ni treba vgrajevati žičk v glavo, da bi bili najboljši >:D

Evil mind ::

Če bodo to uporabljali v dobre namene bo OK, če pa bodo to hoteli kakšni američani dat vsakemu človeku u glavo da bodo vedli, če je terorist pa si rajši odsekam glavo.

Luka Percic ::

Kako pa naj bi z tem odkrili al je terorist al ne?
:\

JamesBond ::

Prvič, ko bo en gamer si to vgradil in dosegel kaki wtfüber frag score al pa bo pwnal v kakem mmorpgju, dirkačini ali biločem, se lahko nadejamo množične proizvodnje :D Že vidim: guild Uberness recruiting members, branmod required :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: JamesBond ()

Evil mind ::

Ja no sej ni nujno da bi odkrivali samo teroriste lahko bi tudi roparje, morilce itd. Kako bi jih odkrili? Na tistem mestu kjer bi bil napad bi bili ljudje ki bi jih oni "umsko pregledali" ampak to bi že storili prej ker bi jim to pošiljalo podatke u njihov strežnik. Stari podatki bi se pa brisali. Na koncu bi oni to samo lepo pogledali kaj je on mislu in delal na tem območju.

Izi ::

gunz, popolnoma si zgrešil.
Nihče ti ne bo mogel brati misli :D

Te elektrode bodo vtaknjene v točno določen center v možganih in sicer za premikanje recimo desne roke.
Tako kot ti sedaj z mislimi premakneš svojo desno roko, tako bo z istim signalom tetraplagik premikal kurzor po ekranu.

Ven se bo pošiljalo samo par točno določenih signalov za premik kurzorja gor, dol, levo, desno in verjetno še za potrditev pritiska neke tipke.

Iz teh signalov pa ja nihče ne more brati tvojih misli :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

DominusSLO ::

Tega pa nočem, dokler ne bo wireless >:D
cpu&nb watercooled, gpu on air at the moment

Sandoval ::

@Izi
Lahko pa ugotovijo, da si roko premikal po navidezni premici naprej nazaj precej časa.
Tako te lahko brez težav obtožijo onaniranja(bližnji vzhod menda).:D
Kr3nU_X JAZZ-WA Sandoval

Z-lot ::

Wireless BO! Najbrž v ne tako oddaljeni prihodnosti.

Evil mind ::

izi
Vseeno pa so na dobri poti da lahko to naredijo, če že niso pa tega nočejo povedat. Ravno tako ti bere misli ker, če ne kako bi ti lahko premikau miškin kazalec na zaslonu.:D

Izi ::

gunz, dobro bi bilo, če bi se najprej malo poučil o delovanju možganov.

Delovanje nevronske mreže in samozavedanje nima z premikanjem tvoje roke kaj dosti veze.

Ko se ti odločiš, da boš premaknil roko pač pošlješ iz centra za premik roke električni signal, približno pol volta, v mišico na roki.
Simpl ko pasulj.
Namesto v roko pa pošlješ ta isti električni signal lahko tudi v računalnik, če imaš v tisti center v možganih vtaknjeno eno elektrodo.

Vse je popolnoma isto kot če ti premikaš miško.
Kako bi nekdo ki opazuje kako premikaš miško pred računalnikom lahko bral tvoje misli?

Sploh pa če bi vedel kaj misel je ne bi govoril takih neumnosti.
Misel je samo prikazovanje in povezovanje določenih signalov, ki si jih ti tekom življenja shranil v za to namenjen prostor v svojih možganih prek svojih petih čutil.
Tudi, če bi kdo to nekako lahko spremljal bi bilo vse skupaj popolnoma nesmiselno.

Človek sploh ni nič posebnega kot si tako radi zamišljamo.
Ti, tvoja bit ali duša ali karkoli že praviš temu je samo ena velika zbirka slikic , zvokov , vonjav in občutkov, ki si jih nekako od šestega leta starosti naprej natlačil v možgane.
Popolnoma nič drugega.

Vse to nima nič z električnimi signali, ki jih ti pošiljaš po živcih po celem telesu, da ga lahko krmiliš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

pivmik ::

Ta tehnologija je IE only :)

Čeprav to ni prvi tovrsten poizkus premikanja miškinega kazalca z mislimi, pa gre v opisanem primeru za uporabo bistveno bolj napredne tehnologije kot kadarkoli prej.
Heh, super ultra nova in kul tehnologija..... ki pa omogoča iste stvari kot stara. (office97 vs 2007)
Malo heca... sej verjamem, da je ta tehnologija recimo cenejša, razumljivejša, natančnejša, prijaznejša do subjekta,...

nov možganski senzor omogoča, da uporabnik (test je opravil 25-letni tetraplegik) z mislimi premika miškin kazalec, odpira elektronsko pošto in upravlja z robotsko napravo.
a lahko bere pošto IN premika kurzor?
a torej samo z miško se ne da brati pošte? (al kurzor lahko samo premika in ne more klikati?)
LP, Gregor GRE^

BBB ::

Neverjetno, ravnokar sem odkril, da lahko z mislimi premikam kurzor po ekranu, pa še klikam lahko. Celo pišem ta tekst z mislimi. Res neverjetno. Ja, kako pa bi sicer to delal, če ne z mislimi??? Vmes je vedno nekaj vmesnikov, takšnih ali drugačnih: mehanskih, kemijskih, električnih, softverskih. To da si človek brez zob pomaga s protezo in tetraplegik za elektronsko protezo, je vse na nivoju protetike, ne pa nekemu miselnemu upravljanju. Če naj bi kaj z mislimi malo laže upravljalo, bi si zaželel tega, kar pravi Izi. V mislih bi preletel neko vsebino ter si zamislil, kako bo to stilsko zgledalo v Wordu, v naslednji sekundi pa bi me v Wordu čakal spisan dokument, prav tak oblikovno ter vsebinsko, kot sem si ga zamislil. Seveda, če si zamislim obline ženskega telesa, naj jih v Wordu z besedami izrazi kot je meni najblj vešeč, lahko pa seveda zraven še vstavi sliko oz. 3D animacijo.

Izi, kar me pri tvojem razmišljanju edino moti, je tvoja 100% prepričanost v determinizem, seveda če izvzamem kvantno nedoločljivost, ki pa je po mojem občutku privlečena za lase. Nisem ravno prepričan, da smo samo konglomerat prafaktorjev, kakršnikoli ti že so, če sploh so - lahko je vse, kar s petimi vrstami čutil zaznavamo, le iluzija. Z glavo rukni ene parkrat ob zid, da preveriš ali morda že od rojstva ne živiš v sanjah. Če te bo potem bolela glava, veš da so te sanje lahko tudi malce moreče. :) No, morda se vsak slej kot prej zbudi na onem svetu ali pa se morda zasanja zopet v istem svetu. Hehe, ne bluzim. Malce te provociram s širino obzorja. Imam občutek, da nekate strani tega "obzorja " z mislimi precej površno oplaziš.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

krmiljenje robotov z mislimi

Oddelek: Znanost in tehnologija
111851 (1661) BigWhale
»

Upravljanje računalnika z mislimi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
183929 (3160) BBB
»

zelo občutljivi merilniki napetosti

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
141753 (1599) slovencl
»

Korak bližje k upravljanju računalnika z mislimi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
92818 (2818) MrStein
»

UFO v Mehiki : Maj 2004 ; VIDEO

Oddelek: Loža
51468 (1354) Vikking

Več podobnih tem